Microsofts aankondiging van de Xbox Series X was spectaculair maar verwarrend
Nieuws

Microsofts aankondiging van de Xbox Series X was spectaculair maar verwarrend

The Game Awards kan zich meten met E3 als het gaat om grote aankondigingen, dat zijn we inmiddels wel gewend van Geoff Keighleys gamefestijn. Dat Microsoft vannacht echter de nieuwe generatie Xbox-consoles – de Series X – zou aankondigen zag echter niemand aankomen.

De onthulling was daarom de klapper van de avond - en de Xbox zelf is het toonbeeld van consoledesign – maar het moment was te kort om duidelijkheid te scheppen over wat we exact kunnen verwachten van de volgende generatie consoles.

In het kort werd de Xbox Series X onthuld met een cryptische teaser, waarin langzaam wordt toegewerkt naar het opvallende ontwerp van de bak. De boodschap is aanvankelijk duidelijk: dit is de nieuwe generatie Xbox-consoles, hij is superkrachtig en wie geld als water heeft, kan met meerdere exemplaren een flinke toren bouwen.

Watch on YouTube

Wat is Series X?

Maar los van dat de naam nogal ongeïnspireerd is, wordt niet bepaald duidelijk wat de naam Series X exact betekent. Daar zegt Phil Spencer, die de console trots presenteerde aan het publiek, vrijwel niets over. Enige indicatie van de betekenis kwam later, in een exclusief interview met Gamespot over de naam en grafische capaciteiten van de console. Volgens Spencer is het apparaat een ‘eenwording van alle Xbox-platformen’, met zowel het verleden als de toekomst in het achterhoofd. Microsoft draagt compatibiliteit met voorgaande consoles immers hoog in het vaandel en brengt binnenkort 18 jaar aan Xbox-geschiedenis samen met zowel hardware als de kracht van de cloud.

Tot dusver is het logisch gekozen, maar wat de toekomst betreft zaait de naam ‘Series X’ verwarring. Spencer bevestigt dat er ruimte is voor andere modellen, zoals krachtigere versies en herzieningen van de console, maar op wat voor manier is giswerk. Behoort de Xbox One X ook tot de Series X, gezien de naam en het de krachtigste console van het moment is? Is het maar één console, of verschijnen er bij lancering twee of meerdere versies?

Dat laatste ligt natuurlijk voor de hand, gezien de geruchten dat Microsoft werkt aan twee consoles: Lockhart en Anaconda. Het is een opvallende, maar wellicht een voordelige strategie. Met twee consoles op de markt bevindt Microsoft op een breed spectrum van toegankelijkheid. Wie minder te besteden heeft kan gaan voor een goedkoper, maar nog steeds capabel model, en mensen met een groter budget kunnen de krachtigere Series X in huis halen. Met xCloud, het zeer aantrekkelijke Xbox Game Pass en significante investeringen in exclusieve games gaat Microsoft zeer sterk het volgende jaar in.

Daartegenover staat Sony, dat één console uitbrengt en op het gebied van cloud gaming nog flinke stappen moet zetten. Afhankelijk van de exacte specificaties – die zijn momenteel nog niet bekend – heeft Microsoft potentieel een krachtiger en prijziger model om Sony af te troeven en een goedkoper model om een groter deel van de markt te bereiken.

De ogen zijn in ieder geval gericht op de console dankzij het opvallende uiterlijk, waarvoor het bedrijf een pluim verdient

-

Een eigen evenement

Het probleem is echter dat de bliksemsnelle aankondiging tijdens The Game Awards geen van bovenstaande vragen over de console beantwoordt. Het is een opmerkelijke strategie van Microsoft, gezien de onthulling van het uiterlijk van de Xbox One X gepaard ging met een uitleg over de capaciteiten van de console. De platformhouder had er dan ook beter aan gedaan de onthulling te bewaren voor een eigen evenement, waarbij wordt uitgelegd wat er nou écht next-gen is aan de Series X.

Oké, Senua’s Saga: Hellblade 2, het vervolg op het fantastische Hellblade: Senua’s Sacrifice, is een prachtige game om de grafische kracht van de Series X mee te etaleren. Volgens Microsoft wordt 4K en 60fps zo’n beetje de standaard en is er ruimte voor 120fps of 8K-resoluties dankzij een acht keer zo krachtige GPU en viermaal zo krachtige CPU als de Xbox One (de GPU is tweemaal zo krachtig als de One X).

Maar next-gen is uiteraard meer dan specificaties. Als Microsoft meer tijd had genomen, had het kijkers kunnen overtuigen van de ultrasnelle SSD die ‘laadtijden’ moet elimineren, het slimme opslagsysteem, de rol van xCloud en de nieuwe share-knop – of überhaupt wat er nieuw is aan de controller. Ironisch genoeg toont een gelekte PS5-video momenteel het beste wat er nou écht gaat veranderen. Nu levert de onthulling meer vragen dan antwoorden op.

©GMRimport

In de schijnwerpers

Uiteraard komt Microsoft nog met een presentatie of video die haarfijn uitlegt wat de Series X exact betekent voor de toekomst. De ogen zijn in ieder geval gericht op de console dankzij het opvallende uiterlijk, waarvoor het bedrijf een pluim verdient. Niet iedereen zal het ontwerp kunnen waarderen, maar het springt tenminste in het oog. Ook lijkt het ontwerp wellicht wat onpraktisch, maar gezien de bevestiging dat de Series X ook liggend kan worden gebruikt en de grootte vergeleken met de controller in de trailer valt dat eigenlijk reuze mee. Met de prominente knoppen, matzwarte behuizing en het groen verlichte koelraster is de Series X een knap staaltje ontwerpen dat zich uitstekend onderscheidt van de PS5, mocht Sony een traditionele platte console uitbrengen.

De Series X oogt dus als een zeer krachtige, mooie console om enthousiast over te worden, maar de aankondiging was eigenlijk meer spektakel dan inhoud.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!