Dit is er mis met Uplay+
Nieuws

Dit is er mis met Uplay+

Deze week href="https://gamer.nl/artikelen/nieuws/ubisoft-onthult-line-up-uplay-met-meer-dan-honderd-games/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">onthulde </a>Ubisoft de complete line-up voor Uplay+, de abonnementsdienst waarmee de uitgever een stukje van de steeds drukker wordende servicemarkt probeert te veroveren. Met een lijst van ruim honderd games is het aanbod aardig, maar de prijs slaat naar mijn mening de plank volledig mis.

Ubisoft is een gigantische uitgever geworden, met meerdere series waar ik met volle teugen van geniet. Als ontwikkelaar verdienen ze ook steeds meer lof, omdat ze hun games blijven ondersteunen, ongeacht het oorspronkelijke succes. Rainbow Six Siege krijgt bijvoorbeeld nog altijd updates en is op die manier uitgegroeid tot een gigantische game. Hetzelfde geldt voor titels die je ondertussen misschien alweer was vergeten, zoals For Honor, Steep en The Crew: ook aan deze games wordt alsmaar nieuwe content toegevoegd om de community’s te blijven steunen.

Met zo’n vrachtlading aan goodwill en een rijke geschiedenis, is het niet verrassend dat Ubisoft met een lijst van ruim honderd games op de proppen komt voor hun abonnementsdienst. Scrollend door het lijstje waarmee Uplay+ zal lanceren, zie je de ene na de andere iconische serie. Alle Assassin’s Creed-games staan erop, net als Far Cry en Tom Clancy-titels als Ghost Recon, The Division en Rainbow Six. Je kunt zelfs een flink stuk de geschiedenis in met pareltjes als Prince of Persia, Beyond Good & Evil en Rayman. En dan zijn er nog de series waarvan je misschien niet eens wist dat Ubisoft ze beheerde, zoals The Settlers, Heroes of Might & Magic en Uno (ja, Uno!).

Kortom: er is genoeg te spelen, mocht je besluiten om lid te worden van de nieuwe dienst. De rekenmeesters van Ubisoft zelf komen uit op ‘ruim 4000 uur aan gameplay’. Maar ja, dat geldt alleen als je ook alles gaat spelen. Vooral van de wat oudere games kan ik me niet voorstellen dat je ze nog op wilt starten. Heb je echt alle vervolgen van The Settlers nodig?

©GMRimport

Abonneer!

Met zo’n diepe catalogus is het dus begrijpelijk dat Ubisoft een eigen abonnementsdienst wil hebben, zoals concurrent EA dat eerder al begon. Het probleem is alleen die absurd hoge prijs. Wie lid wil worden van Uplay+, moet daar 15 euro per maand voor neerleggen. Je krijgt dan wel al hun nieuwe games op de dag dat ze uitkomen, plus die enorme backlog van oudere games, maar alsnog komt de rekensom volgens mij niet helemaal uit.

15 euro per maand, dat is 180 euro per jaar, of grofweg de prijs van drie full-price games. Als je toch al van plan was om in het jaar 2020 drie Ubisoft-games te kopen, kom je er qua prijs dus wel uit. Je speelt dan die drie games, en krijgt er voor het gemak een hele rits oudere titels ‘gratis’ bij.

Drie games voor de volle prijs klinkt misschien veel, maar met het tempo waarop Ubisoft goede games uitpompt, is dat niet eens zo ondenkbaar. Voor 2020 kun je bijvoorbeeld denken aan Watch Dogs Legion, Gods & Monsters en Rainbow Six Quarantine. En dan weten we nog niets een wat de uitgever in de tweede helft van het jaar allemaal van plan is. Komt er dan weer een nieuwe Assassin’s Creed?

©GMRimport

Het begint - althans voor mij - nogal een probleem te worden dat al die abonnementen zich maar opstapelen

-

Niet van jou

Je vergeet dan alleen één groot probleem: als je die drie games gewoon zou kopen, dan zou je die drie games ook daadwerkelijk hebben. Als lid van Uplay+ kun je je games alleen spelen zolang je lid bent. Het is dus niet één keer 180 euro voor dat jaar, maar je moet voor altijd lid blijven om je games te blijven spelen. Je hebt totaal geen eigenaarschap over de games die je speelt. Je kunt ze niet tweedehands verkopen, uitlenen aan een vriend, of de schijfjes als onderzetter gebruiken.

Bovendien komt het qua geld alleen uit als je die games ook echt voor de volle mep zou kopen. Een beetje verstandige gamer wacht een paar maanden, want dan scoor je je games tegenwoordig al voor de helft van de prijs. Daarnaast is het maar de vraag of je al die oudere games nog wel wilt spelen, en als dat al zo is, kun je die waarschijnlijk voor een prikkie kopen.

©GMRimport

Een wirwar aan abonnementen

Tot slot begint het - althans voor mij - nogal een probleem te worden dat al die abonnementen zich maar opstapelen. Superhandig bijvoorbeeld dat je Uplay+ straks via Google Stadia op al je apparaten kunt spelen. Maar ja, als je dat op de hoogste kwaliteit wilt doen, ben je nog eens 10 euro per maand kwijt. Als je op console speelt, heb je al PlayStation Plus of Xbox Gold nodig om online te spelen, en misschien ben je al geabonneerd op Humble Bundle of EA Access. Om nog maar te zwijgen over alle abonnementen die je buiten het gamen afsluit: Netflix, een telefoonabonnement, Spotify, de sportschool, noem het maar op.

En uiteindelijk is de concurrentie gewoon goedkoper. Microsoft biedt met Ultimate bijvoorbeeld ook een dienst aan voor 15 euro per maand, maar daarvoor krijg je Game Pass op zowel de Xbox en de pc, plus nog eens Xbox Live om online te spelen en met extra gratis games. EA heeft een abonnement vanaf 30 euro per jaar, al moet je het dan vooral met oudere games doen. Toch hebben zij voor 100 euro per jaar ook een aardige premium-dienst.

De toekomst van games lijkt een reeks aan abonnementen te worden, waarbij wij moeten besluiten welke uitgevers we de moeite waard vinden en welke niet. Een beetje zoals ik nu wel Netflix heb, maar geen HBO of Amazon-series kan kijken. Uplay+ valt op dit moment bij mij buiten de boot (EA trouwens ook): te veel games die redelijk op elkaar lijken, voor een te hoge prijs per maand.

Er is trouwens één groep gamers die wel zijn voordeel kan doen met dit nieuwe abonnement: spelers die juist niet superveel interesse hebben in Ubisoft-titels, maar er wel eens wat in rond willen klooien. Misschien vind je de nieuwe Watch Dogs er wel grappig uitzien, maar heb je geen zin om er 60 euro aan uit te geven. In maart neem je dan gewoon een maandje een abonnement, speel je tot je het zat bent, en zeg je je lidmaatschap daarna weer op. Zo bespaar je toch nog geld met die dure dienst.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook de vorige columns:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Super Mario Kart-soundtrack toegevoegd aan Nintendo Music
Nieuws

Super Mario Kart-soundtrack toegevoegd aan Nintendo Music

De app is beschikbaar voor Nintendo Switch Online-leden

Nintendo heeft de soundtrack van de SNES-game Super Mario Kart toegevoegd aan de Nintendo Music-app.

De soundtrack bestaat uit 37 nummers die samen 33 minuten beslaan. Super Mario Kart is de eerste game in de gigantisch populaire kartracefranchise. Een van de meest recente delen, Mario Kart 8 Deluxe, is de bestverkochte Switch-game.

Vorig jaar bracht Nintendo Nintendo Music uit. Met de gratis app die alleen beschikbaar is voor Nintendo Switch Online-leden kan men muziek uit diverse Nintendo-games beluisteren op iPhone- of Android-apparaten. De app is daarmee vergelijkbaar met andere muziekapps als Spotify en Apple Music, maar dus louter voor muziek uit Nintendo-spellen.

Mensen kunnen daarbij zoeken op games, personages en verschillende speellijsten. Er is muziek beschikbaar uit games van verschillende consoles. Denk aan spellen als Donkey Kong Country, Super Mario Odyssey, Animal Crossing: New Horizons, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom en Super Mario Bros.

Diverse nummers kunnen ook 'verlengd' worden tot wel zestig minuten. Bepaalde soundtracks kunnen verborgen worden om spoilers te voorkomen en daarbij worden er soundtracks aangeraden gebaseerd op de speelgeschiedenis op de Switch. Zoals gezegd is een abonnement op Nintendo Switch Online nodig om in te kunnen loggen op Nintendo Music en de app te gebruiken. Dit kost 19,99 euro per jaar.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld
Nieuws

Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld

Diverse gratis updates en drie betaalde uitbreidingen op komst

Deep Silver en Warhorse Studios hebben bekendgemaakt welke content Kingdom Come Deliverance 2-spelers in de loop van het jaar voor de game kunnen verwachten.

Zo zal aankomende lente een aantal gratis updates verschijnen, waaronder een 'kappersfeature' om het uiterlijk van het hoofdpersonage te veranderen, een Hardcore-modus voor nog meer uitdaging en paardenraces. Gedurende de rest van het jaar zullen er diverse gratis updates uitkomen om de game te verbeteren.

In de loop van de zomer verschijnt de betaalde uitbreiding 'Brushes with Death'. Hierin helpt hoofdpersonage Henry een artiest met een twijfelachtig verleden. Ook in het najaar volgt een betaalde uitbreiding, ditmaal met de naam 'Legacy of te Forge', waarin spelers de smidsafkomst van Henry verkennen. Tot slot zal ook volgende winter een betaalde uitbreiding verschijnen in de vorm van 'Mysteria Ecclesia', waarin spelers de intriges van het Sedlec-klooster achterhalen.

De hierboven genoemde betaalde uitbreidingen maken onderdeel uit van de uitbreidingspas van de game, die ook bij de Gold Edition van het spel zit. Deze Gold Edition kost 79,99 euro.

Kingdom Come Deliverance 2 is het vervolg op de in 2018 verschenen eerste game en laat spelers terugkeren naar het Centraal Europa van de vijftiende eeuw - de game speelt zich na het eerste deel af. Spelers besturen Henry, de zoon van een smid, die in een duizelingwekkend verhaal van wraak, bedrog en zelfontdekking terechtkomt.

De game speelt zich af in het Boheems Paradijs, een echte locatie die nog altijd bezocht kan worden in de Tsjechische Republiek. Zo zijn er het majestueuze Kasteel Trosky en de mijnstad Kutná Hora. Het gameplayconcept van het origineel, waarin de wereld realistisch op de acties van de speler reageert, blijft intact. Wel is het vechtsysteem op de schop gegaan, en zijn er nu ook nieuwe wapens voor op afstand, zoals kruisbogen en vroege vuurwapens.

Kingdom Come Deliverance 2 komt op 4 februari naar pc (Steam en Epic Games Store), PlayStation 5 en Xbox Series X en S. Onlangs bleek nog dat het spel volgens de makers het langste script voor een game ooit heeft.

Marvin Toepoel ging onlangs aan de slag met de game, zoals te lezen valt in de preview: "De rijke natuur van Bohemen komt nog veel beter tot zijn recht dan in het eerste deel, met dank aan sterk verbeterde graphics en belichting. Het geheel draait op PS5 soepel op 60 fps. Vanaf minuut één is ook duidelijk dat Warhorse Studios KCD2 een stuk beter heeft afgewerkt dan zijn voorganger. Npc’s bewegen natuurlijker en het handjevol bugs dat we tegenkomen is zo minimaal dat je goed op moet letten om er überhaupt iets van mee te krijgen (op twee crashes na). Waar deel één na zijn release nog maanden aan patches nodig had, lijkt het vervolg al voor release in een betere staat te verkeren."

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!