Build guide: Zo bouw je een budget game-pc
Het is een uitstekende tijd om een pc-gamer te zijn, want na de torenhoge SSD- en RAM-prijzen van het afgelopen jaar is de gemiddelde prijs van alle kerncomponenten gedaald. Hierdoor krijg je meer waar voor je geld dan op elk ander punt in de afgelopen twee jaar. Door het alsmaar toenemende aanbod in componenten en de aanhoudende opkomst van AMD kan het alsnog lastig zijn om een build samen te stellen die het mééste waar biedt voor je geld – daar hebben wij nu dan ook een gids voor samengesteld.
Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Samsung.
Het budget voor deze build is zeshonderd euro, waarbij het OS en randapparatuur zoals een monitor en invoerapparaten niet zijn meegerekend. Omdat het budget relatief laag is zijn er twee criteria waaraan alle componenten moeten voldoen voor ze op het boodschappenlijstje komen: het moet cruciaal zijn voor het functioneren van de pc (zoals de voeding), of op een of andere manier bijdragen aan prestaties in games.
Componentenkeuze
De keuze voor de CPU is bij een budget van zeshonderd euro beperkt tot de Ryzen 3-lijn van AMD of de Core i3-chips van Intel. Hoewel Intel’s processoren over het algemeen beter presteren in games, biedt AMD op dit prijspunt meer prestaties per euro. Met name als je ook productiviteit gaat bedrijven op deze pc is Ryzen interessanter dan Intel, vanwege zijn sterkere multi-threaded prestaties. Omdat ook de moederborden goedkoper uitvallen bij AMD gaat de keuze voor de CPU uit naar een Ryzen 3 2200G.
Voor de grafische kaart is de overweging simpel: we willen de krachtigste GPU die nog binnen het budget past. Voor deze build viel de keuze op een ASRock RX 580 8GB. Deze videokaart is zeer basaal, zowel qua koeling als kloksnelheden, maar is aanzienlijk sterker dan de RX 570 die we zouden krijgen voor dezelfde prijs een jaar geleden.
Lijst met onderdelen:
Behuizing: Riotoro CR400 Window Black
Voeding: Corsair Builder VS450 450W
Moederbord: ASRock AB350M Pro4
Processor: AMD Ryzen 3 2200G Boxed
Videokaart: ASRock Radeon RX 580 Phantom Gaming DOC 8GB
RAM-geheugen: G.Skill NT Series 8GB DDR4-2400 CL15 kit
SSD-opslag: Samsung 970 Evo Plus 250GB
HDD-opslag: Western Digital Blue 1TB (64MB)
Wat opslag betreft zijn we voor een razendsnelle Samsung 970 Evo Plus 250GB gegaan als bootschijf en een WD Blue 1TB 7200RPM harde schijf als massaopslag. De 970 Evo Plus is een M.2-ssd, wat betekent dat er geen kabels aan te pas komen bij de installatie, iets wat met name fijn is voor beginnende pc-bouwers die nog minder begaan zijn met het wegwerken van kabels. Bovendien zorgt de snelheid van de 970 Evo voor een opstarttijd van luttele seconden voor het besturingssysteem en maakt het de hele pc over het algemeen sneller en fijner om te gebruiken.
Voor de overige componenten is de keuze relatief simpel: 8GB (generiek) werkgeheugen is praktisch het minimum voor games, de Corsair VS450 levert voldoende stroom en heeft drie jaar garantie en de Riotoro CR400 is goedkoop maar heeft wel alle features die men mag verwachten van een fulltower ATX-kast. De AB350M van ASRock is voor een B350-moederbord zeer compleet met een goede selectie aan I/O en headers, maar past met een prijs van grofweg zeventig euro prima in het budget.
Bekijk ook het gehele bouwproces in
Installatie
Als alle onderdelen binnen zijn is het tijd voor de installatie, beginnende met het voorbereiden van de werkplek en het gereedschap. Het advies is om je pc te bouwen op een relatief lage tafel die op een vloer staat van hout, steen of zeil - maar geen tapijt. Bij tapijt kan namelijk genoeg statische elektriciteit opbouwen om een schok tussen jou en een component te genereren, met mogelijk schade tot dat component als gevolg. Verder zal je een kruiskopschroevendraaier nodig hebben en eventueel een bakje om losse schroeven (tijdelijk) in te bewaren.
Voorbereiden van het moederbord
Begin door het moederbord uit zijn doos te halen, de doos dicht te doen en het moederbord erop te leggen. Door de doos van het moederbord te gebruiken als antistatisch werkoppervlak voorkom je dat het op een of andere manier beschadigd raakt tijdens het assembleren. Rechts van de processorsocket zit een kleine hefboom, deze moet je optillen alvorens je de CPU rustig in de socket laat zakken. Zorg wel dat je de gouden driehoek op de processor uitlijnt met de markering op het moederbord, dit is de enige juiste manier waarop de CPU in de socket past.
©GMRimport
De volgende stap is het installeren van het geheugen. Dit is aanzienlijk makkelijker dan de installatie van de CPU, omdat de geheugenreepjes maar in een richting in de sleuf kunnen. Let hierbij wel op de instructies van de fabrikant, want vaak moeten de reepjes in een specifieke volgorde in de sleuven (bijvoorbeeld eerst slot twee en vier). Maak de houders aan weerzijden van de sleuf open en druk de geheugenstick erin door aan beide uiteindes druk uit te oefenen met je duimen. Zodra de sluitingen dichtklikken is het geheugenreepje correct geïnstalleerd.
©GMRimport
De koeler kan bij AM4-moederborden enigszins een uitdaging zijn, omdat de bestaande quickmount-oplossing van AMD eerst verwijderd moet worden bij de meeste koelers. Dit kan door de vier schroeven eruit te halen en deze samen met de plastic balkjes in de moederborddoos te doen voor later gebruik. Het installeren van de (in ons geval meegeleverde) koeler is gelukkig wel een simpele aangelegenheid, dit is namelijk een kwestie van deze vastschroeven op dezelfde plaats waar je eerder de vier schroeven hebt verwijderd. Sluit de stekker van de ventilator vervolgens aan op de header met de opdruk ‘CPU FAN’ en je bent klaar.
Het laatste onderdeel dat direct op het moederbord gaat is de Samsung 970 Evo Plus, die op de onderste helft van het bord zijn thuis vindt. De installatie van M.2-ssd’s is zeer makkelijk vergeleken met reguliere SATA-ssd’s: de enige stap is het insteken van de ssd in de M.2-sleuf op het moederbord en deze bevestigen met het kleine meegeleverde schroefje. Je hoeft verder geen kabels te trekken of een koeler te installeren, wat een van de redenen is waarom M.2-ssd’s zo populair zijn geworden bij pc-bouwers.
©GMRimport
Installatie in de kast
Het moederbord mag vervolgens in de kast worden geïnstalleerd, maar niet voordat je het I/O shield hebt geïnstalleerd. Dit meegeleverde stukje metaal beschermt het moederbord tegen elektrische ontlading en vormt een schild om elektromagnetische straling buiten te houden. Installatie hiervan is simpel, het enige wat je hoeft te doen is het in de achterkant van de kast vast te klikken. Vervolgens kan je het moederbord hier tegenaan schuiven en het vastschroeven.
©GMRimport
De voeding kan nu onderin de kast worden geïnstalleerd. Schuif hem van de zijkant erin en zet hem vast door middel van de vier schroefgaten op de achterkant van de kast. Leg de benodigde kabels apart en steek ze door de scheidingswand heen naar het hoofdcompartiment. In ons geval is dit de 24-pin (moederbord), de 8-pin EPS (CPU) en de 8-pin ATX (grafische kaart). Steek de 24-pins kabel en de EPS-kabel in de corresponderende aansluitingen op het moederbord. Als je moeite hebt deze te vinden kan je altijd de moederbordhandleiding erop naslaan, daar staat de positie van alle aansluitingen aangegeven op een diagram.
©GMRimport
Mocht je de handleiding niet nodig hebben gehad bij de vorige stap dan mag je deze alsnog erbij pakken, want het aansluiten van het voorpaneel is absoluut een uitdaging zonder het bijbehorende diagram. Het voorpaneel van de Riotoro CR400 heeft namelijk meerdere USB-aansluitingen, audio jacks en de stroom- en resetknop, die ieder een eigen aansluiting hebben op het moederbord. Sluit deze allemaal aan met behulp van het diagram en de opdruk op de stekkers. Een van de laatste stappen voordat de pc aan kan is het installeren van de grafische kaart. Dit is gelukkig aanzienlijk makkelijker dan het installeren van de voorpaneelstekkers: schroef de beschermstrookjes van de PCIe-slot eruit, maak de sluiting op de bovenste PCIe-slot open en druk de videokaart erin totdat de sluiting dicht klikt. Gebruik de schroeven van de beschermstrookjes om de videokaart te bevestigen aan het chassis. Vervolgens mag je de 8-pin ATX kabel die je eerder door de tussenwand hebt gestoken in de videokaart steken.
©GMRimport
Mocht je een harde schijf hebben gekocht als massaopslag mag je deze nu in de desbetreffende behuizing schuiven onderin het chassis, om deze vervolgens aan te sluiten op het moederbord met een van de meegeleverde SATA-kabels. Vergeet niet ook een SATA-stroomkabel aan te sluiten vanaf de voeding.
Je kan de kast nu dichtschroeven, de netstroomkabel aansluiten op de voeding en een monitor verbinden met de videokaart. Als je vervolgens op de aan-/uitknop drukt zou de computer aan moeten gaan om vervolgens te klagen dat hij geen besturingssysteem kan vinden. Op dit moment is je pc af en kan je een besturingssysteem van jouw keuze installeren volgens de instructies van de fabrikant!
Bekijk ook de volledige installatie via onderstaande YouTube-video