Lees hier alles wat je moet weten over Nintendo Labo: wat het is, hoe het werkt, wat het kost en meer. Dit overzicht wordt bijgewerkt naarmate er meer informatie beschikbaar wordt gesteld.
Nintendo heeft in januari de Nintendo Labo aangekondigd. Dit wordt een nieuwe productlijn die in combinatie met de Nintendo Switch gebruikt kan worden en lanceert op 27 april in Europa. Bij aankoop krijg je een cartridge met de te gebruiken software en kartonnen bouwpakketten om lekker mee aan de slag te gaan. De Joy-Con-controllers en Nintendo Switch worden in de bouwsels verwerkt om zogeheten Toy-Cons tot leven te brengen. Ook zijn er digitale instructies die op het scherm van de Switch worden afgebeeld.
De Labo levert uitdagende bouwsels met verschillende lagen aan complexiteit waar gebruikers mee aan de slag kunnen. Bovendien heeft elk bouwwerk zijn eigen kenmerken waarmee gespeeld kan worden. Ontdek spelenderwijs wat allemaal mogelijk is.
Er zijn vooralsnog twee pakketten te zien op de Labo-website: het mixpakket en het robotpakket. Beide pakketten zijn 80 Euro. Met het eerste pakket kan onder andere een vishengel, op afstand bestuurbare wagentjes en een piano worden gemaakt. Met het tweede pakket kan een robotpak worden gemaakt. Er is ook een decoratieset voor 9,99 dollar te koop met stickers en tape om de kartonnen creaties mee te versieren. Bovendien zijn de ontwerpen van de kartonnen bouwpakketten gratis te downloaden voor als ze kapot gaan of als je meer wil bouwen met een ander ontwerp.
“Ons doel is om een glimlach te toveren op de gezichten van iedereen die met Nintendo in aanraking komt”, aldus Satoru Shibata, CEO van Nintendo of Europe. “Nintendo Labo nodigt iedere speelse creatieveling van elke leeftijd uit om te bouwen, spelen en nieuwe manieren te ontdekken om met de Nintendo Switch te spelen. Persoonlijk hoop ik ook veel mensen te zien die samen met hun familieleden, met een grote glimlach, veel plezier beleven aan het bouwen van de pakketten.”
In het mixpakket vind je de volgende sets:
• Een modelauto, waar beide Joy-Cons in verwerkt worden. Deze auto is op afstand bestuurbaar met het touchscreen van de Switch. De auto gebruikt trillingen van de Joy-Cons om te rijden.
• Een hengel waar één Joy-Con in verwerkt wordt. Een lijn wordt via een houder bevestigd aan de Switch waarna je aan een dynamische spoel kunt draaien om vi en te vangen. Via trillingen in de Joy-Con laat de Switch weten dat er iets aan de haak hangt.
• Een huis waar het scherm en de rechter Joy-Con in verwerkt worden. Met behulp van verschillende blokjes aan de zijkant van het huis verschijnt een schattig wezentje op het scherm van de Switch, waarmee spelers kunnen praten, hem voeren en spellen met hem spelen. De blokjes worden gedetecteerd door de infrarood-beweging ensor van de rechter Joy-Con.
• Een stuur waar beide Joy-Cons en het scherm in verwerkt worden. Op het scherm zal een motor afgebeeld worden die bestuurd kan worden door het stuur te draaien of naar links en rechts te bewegen. Draai aan de rechter Joy-Con om gas te geven.
• Een piano waar beide Joy-Cons en het scherm in verwerkt worden. Met de infrarood-beweging ensor detecteert de rechter Joy-Con wanneer een toets in wordt gedrukt en welke dat is, waarna de speakers van de Switch geluid af zal spelen. Het is zelfs mogelijk verschillende knoppen te bouwen om andere geluiden te maken.
In het robotpakket zit een draagbaar robotpak waar beide Joy-Cons in verwerkt worden. Op het scherm van de Switch wordt een robot afgebeeld die je vanaf het pak bestuurt. Er zijn verschillende spellen op te spelen. Meer informatie over het robotpak is vooralsnog niet bekend.
De kartonnen constructie bestaat uit een grote rugzak, die moet worden bevestigd aan beide voeten van spelers op een exacte touwlengte. Daarnaast bevindt de Joy-Con om de game te besturen zich op een vizier dat spelers op hun hoofd dragen om de game in first-person-modus te zetten.
Bovendien is er een garage-modus waarin gebruikers verschillende Toy-Cons aan elkaar kunnen koppelen of geheel nieuwe Toy-Cons kunnen ontwerpen. Hier kan men naartoe vanaf het menu van de software. Gebruikers maken gebruik van verschillende input- en output-opties die 'knopen' worden genoemd. Voorbeelden van input-opties zijn het indrukken van knoppen of bewegingen maken met de Joy-Con. Tevens kunnen geluidseffecten en trillingen worden ingesteld om de spelervaring te verrijken. Met 'tu enknopen' kunnen eisen worden gesteld zoals vertragers of tellers. Zo kan een voorwaarde zijn dat de speler meerdere keren met de Joy-Con moet schudden om het doel te halen.
Nintendo heeft drie video's uitgebracht die de Werkplaats-modus van Nintendo Labo toelichten. De eerste toont onder andere hoe geluidseffecten en trillingen geïmplementeerd worden, de tweede hoe de infraroodcamera in de Joy-Con werkt en de derde video toont hoe spelers met elastiekjes gitaar kunnen spelen op hun Nintendo Switch