Grootschalige staking van acteurs in game-industrie begint vandaag

Grootschalige staking van acteurs in game-industrie begint vandaag

Onderhandelingen met gamebedrijven liepen stuk op regels rondom AI-gebruik

In navolging van de staking van acteurs en scriptschrijvers in Hollywood begint er vandaag een staking van (stem)acteurs in de Amerikaanse game-industrie.

Acteursvakbond SAG-AFTRA - ook verantwoordelijk voor de staking in Hollywood - was al meer dan anderhalf jaar in onderhandeling met diverse gamebedrijven, waaronder Activision Blizzard, Epic Games, Electronic Arts, Insomniac Games en Warner Bros. Games. Ook Blindlight, een bedrijf dat stemmen voor grote gamefranchises als Halo, Destiny en The Elder Scrolls heeft geleverd, en Formosa Interactive, dat Call of Duty-games en God of War van stemmenwerk voorzag, maakten onderdeel uit van de onderhandelingen. Volgens voorzitter Fran Drescher zijn de onderhandelingen stukgelopen op het gebruik van AI voor stemmenwerk. Er is dan ook een staking aangekondigd die vandaag van start gaat.

Vorig jaar kwam al naar buiten dat 98,32 procent van de leden van de vakbond in het voordeel van een staking hadden gestemd. Toen werd al gemeld dat er sprake was van hebzucht en gebrek aan respect bij de bedrijven, en een toename in gebruik van artificiële intelligentie voor een vermindering in werkgelegenheid. De onderhandelingen zijn daarna doorgegaan.

Er is in de tussentijd wel overeenstemming gevonden over de meeste andere pijnpunten, waaronder loonsverhoging en andere zaken die in het voordeel zijn van de rechten van acteurs. Het gaat nu nog puur om het gebruik van AI bij gamepersonages voorzien van stemmen. De studio's waren bereid acteurs om toestemming te vragen wanneer hun stemmen in combinatie met AI gebruikt zouden worden, en ze hiervoor te compenseren, maar dit bleek niet afdoende - de acteurs aangesloten bij SAG-AFTRA willen dat hun stemmenwerk niet misbruikt wordt. Volgens de vakbond hebben de bedrijven daar vooralsnog niet afdoende garantie voor geboden.

God of War Ragnarok Valhalla

Teleurgesteld

Audrey Cooling, die als woordvoerder voor de gamebedrijven die in onderhandeling met SAG-AFTRA waren optreedt, geeft aan: "We zijn teleurgesteld dat de vakbond heeft besloten om weg te lopen terwijl we zo dichtbij een deal waren, en we zijn bereid om onderhandelingen voort te zetten. We zijn het eens geworden over 24 van de 25 zaken, waaronder historische loonsverhogingen en extra beveiligingsmaatregelen. Ons aanbod reageert direct op SAG-AFTRA's zorgen en breidt betekenisvolle AI-beveiliging uit, waaronder een verplichte goedkeuring en eerlijke compensatie voor iedereen die aangesloten is bij de vakbond. Deze voorwaarden behoren tot de sterkste binnen de entertainmentindustrie."

Het is op moment van schrijven onduidelijk hoeveel acteurs precies zullen staken, maar de bond gaf eerder aan ongeveer 2600 mensen binnen het vak te vertegenwoordigen. De staking zou er voor moeten zorgen dat al deze acteurs niet meer bij de bedrijven waarmee onderhandeld werd kunnen werken zolang de staking duurt. Dit zou als gevolg kunnen hebben dat diverse games in ontwikkeling die stemmenwerk vereisen vertraging oplopen. De staking in Hollywood vorig jaar besloeg meerdere maanden en had een merkbaar effect op de releasekalender van films en series.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

gewoon geen verwende en vastgeroeste acteurs meer inhuren. Gewoon door de devs zelf laten inspreken :) of gewoon mensen inhuren voor een uurtje die hun stem 'lenen' aan de AI om te leren (en dat ook weten en toestemming verlenen) en vanaf daar verder met AI. En dat uurtje mag dan goed betaald zijn.

-3

Hou t maar bij alleen lezen van deze site.

3
test

@zut, ik besef dat mijn mening over dit onderwerk niet hetgeen is wat men wil horen maar SAG-AFTRA wil zijn kop in het zand steken en blijven hangen in 2020. Elke industrie evolueert, zo ook de entertainment industrie. De mensen in deze industrie moeten ook verder kijken en meebewegen. Is men dan verplicht om elk karakter te voorzien van een gerenomeerde stem acteur? Mag AI niet gebruikt worden? Ook al stemt een stemacteur daarmee in. Dat vind ik niet. En als 'medelezer' van deze site (en meerdere mag ik hopen) ben ik benieuwd hoe jij het dan wel ziet... niet alleen vandaag, maar ook over 2 jaar. alleen die zin hierboven is zo makkelijk.

0

@GamerLezer het heeft niet zoveel te maken met de kop in het zand steken. SAG-AFTRA komt op voor de rechten van een beroepsgroep die onder druk staat door nieuwe technologie. Ik vind het wat makkelijk om te zeggen dat die mensen maar niet moeten zeuren en hun verlies moeten pakken, kies maar een ander beroep vanaf vandaag want je bent niet meer nodig. Eén ding is zeker, de managers van de bedrijven gaan zich zeker niet bekommeren om het lot van stemacteur en andere gedupeerden, die denken werkelijk maar aan één ding en dat is geld. Met het gevaar dat je dit heel erg persoonlijk op gaat vatten (maar ik zeg het toch), vind ik het gebrek aan inlevingsvermogen wel apart op zijn zachtst gezegd. Zeker in een land als Amerika, waar de sociale vangnetten nihil zijn (zeker als Republikeinen weer aan de macht komen), en je vanaf de één op andere dag op straat kan komen te staan heb je echt een groot probleem. Is het heel gek dat deze mensen opkomen voor hun eigen rechten? Ik zou dan eigenlijk eerder van jou willen weten wat jij zou doen als je stemacteur bent in Amerika op dit moment?

[Reactie gewijzigd door KloptNietWatJeZegt op 26 juli 2024 - 10:25]

0
test

@kloptnietwatjezegt Ik snap heel goed dat het tactloos kan overkomen. En ik had ze (als AI er niet was geweest) ze nog jaaaaren werk gegunt. Maar laten we eerlijk zijn... dit is niet van vandaag op morgen. in 2 jaar kun je toch redelijk iets zien aan komen en proberen iets anders te gaan doen. Als dit mij zo overkomen zou ik ook balen als een stekker, maar ik zit waar ik zit omdat ik me heb geleerd mee te bewegen en aan te passen.... maargoed, velen zullen er (begrijpelijk) anders over denken.

-2

"dit is niet van vandaag op morgen" Dat ben ik niet helemaal met je eens. De vlucht die AI genomen heeft het afgelopen jaar is vrij bizar te noemen. Ja er wordt al jaren over gesproken maar de daadwerkelijke consequenties voor specifieke beroepsgroepen is echt iets van de laatste tijd naar mijn idee. Daarbij hebben deze bedrijven natuurlijk nooit openlijk gecommuniceerd in hoeverre ze AI al gebruiken. In sommige beroepsgroepen is het niet of maar in bepaalde mate mogelijk om mee te bewegen natuurlijk. Je geeft aan dat acteurs het juist moeten accepteren en hun stem te verlenen voor een AI. Maar je begrijpt dan toch wel dat dat geen vaste stroom van inkomsten oplevert? Het beroep van stemacteur gaat verdwijnen dat staat als een paal boven water en deze staking gaat natuurlijk niets veranderen, het is niet simpelweg te stoppen. Maar ik kan me de zorgen van die mensen toch wel enigszins voorstellen, zeker in Amerika.

0
test

Ik hoop oprecht dat jij zo snel mogelijk je baan verliest aan AI of een andere nieuwe technologie. Je moet toch wel een flinke kronkel in je kop hebben om openlijk te willen dat van duizenden mensen hun stem gekloond wordt zodat ze geen baan meer hebben.

-1
test

Je verdraait mijn woorden poklaan. Staat er ergens dat ik wens dat mensen geen baan meer hebben? (Als dat zo is, excuus dat is niet mijn intentie) Ik wil alleen zeggen dat deze mensen hun ogen moeten openen voor een veranderende wereld en iets anders moeten zoeken of wellicht de technologie omarmen en er wat mee doen en hopelijk nog een goeie (nieuwe) baan hebben. Tuurlijk is het zo dat het flink balen is als je je bestaande beroep niet meer kunt uitoefenen... maar hoe hard ook, het is de realiteit. En om in te gaan op je verwensing, je zou nog wel eens gelijk kunnen hebben ook, ik zit in de IT en daar zie ik invloed van AI ook stevig toenemen. We doen veel meer en eerlijk gezegd ook de kwaliteit neemt toe. AI is voor mij een collega die erg veel weet en mij ook leert. Maar er zal vast een punt komen dat ook mijn baan zoals hij nu is niet meer bestaat. Dat is dus mijn punt....Super balen maar ik zorg dat ik meega of iets anders ga doen, als is het voor mijn gezin. Als ik vast blijf houden aan 'dit is wat ik doe, en ik kan en wil niets anders doen' dan ben ik verkeerd bezig, dat kan ik me ook niet veroorloven. De ironie is trouwens ook dat heel veel mensen met name in de jaren 80 en 90 zijn omschoold naar IT'ers omdat ze geen werk hadden (en dat waren normale opleidingen)

[Reactie gewijzigd door gamerlezer op 26 juli 2024 - 16:17]

0
test

Voor een nieuwe franchise zou je best AI kunnen gebruiken. Maar voor bestaande games zou AI de acteurs vervangen met waarschijnlijk een soort gelijke stem. Ik hoop niet dat we naar een toekomst gaan waar je een patent of whatever moet hebben voor je eigen lichaam en functionaliteiten ervan.

1
test

Helemaal mee eens JK. Ik vind inderdaad niet dat men bestaande rollen/karakters zomaar vervangen. Dat is gewoon pijnlijk en broodroof. Tenzij in heeeeel goed overleg en met goede compensatie. Maar zeker voor de toekomst in nieuwe IP's zie ik AI als een goede optie!

[Reactie gewijzigd door gamerlezer op 26 juli 2024 - 08:22]

1

Aanbevolen voor jou