Special
top 100

Top 100 van 2021: Deel 4: 25 t/m 11

De een na laatste aflevering!

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

19. Returnal

Ontwikkelaar: Housemarque
Platformen: PlayStation 5
Releasedatum: 19 maart 2021

Housemarque had met Resogun de beste lanceringsgame voor de PlayStation 4 in handen en werkt momenteel aan een totaal ander project: Returnal. De game draait namelijk om Selene, die vastzit in een tijdcyclus waarin ze neerstort en ontwaakt op een duistere planeet. De roguelike geeft spelers de taak om de planeet te verkennen, de vijanden te bestuderen en uiteindelijk te ontsnappen.

Compleet anders dan Housemarque’s eerdere werk is Returnal echter niet. Wie een blik werpt op de eerste gameplaytrailer, spot de kenmerkende, chaotische schietactie uit de eerdere shoot ‘em-ups van de studio. Vanuit het derdepersoonsperspectief knallen spelers een eind weg, waarbij kogels en andere krachten zijn voorzien van onderscheidende kleureffecten en in feite een vuurwerkshow op je scherm toveren. De ontwikkelaar belooft spelers daarnaast een uitgebreid arsenaal aan wapens te bieden, ieder met een alternatieve vuurmodus voor extra afwisseling. Returnal verschijnt al relatief vroeg in het jaar, hopelijk als een uitstekende PlayStation 5-exclusive.

Returnal

18. 12 Minutes

Ontwikkelaar: Luis Antonio
Platformen: pc, Xbox Series X en S, Xbox One
Releasedatum: 2021

De Portugese Luis Antonio werkt al een aantal jaar aan 12 Minutes, dat gepland stond om begin 2020 te verschijnen maar vanwege – uiteraard – het coronavirus werd uitgesteld. Dat maakt het concept er niet minder intrigerend om: als speler raak je verwikkeld in een tijdcyclus waarin een agent aanbelt en jou en je vrouw neerschiet. Iedere poging duurt twaalf minuten en is een nieuwe kans om uit te vogelen hoe het drama kan worden voorkomen.

Uniek aan 12 Minutes is dat het – zeker vanuit een vogelvluchtperspectief – veel lijkt te doen met het kleine appartement waaruit de spelwereld bestaat. Er zijn veel verschillende manieren waarop alledaagse objecten als keukenmessen, plakband en pannen kunnen worden gebruikt om dichterbij een oplossing te komen en je vrouw te beschermen. De protagonisten worden overigens ingesproken door steracteurs Daisy Ridley en James McAvoy, die deze indiegame behoorlijk wat gewicht geven.

12 Minutes

17. Monster Hunter Rise

Ontwikkelaar: Capcom
Platformen: Nintendo Switch
Releasedatum: 26 maart 2021

Door het succes van Monster Hunter World zou je bijna vergeten dat de franchise van oudsher razend populair is op handhelds. Capcom ging over en weer van Sony’s en Nintendo’s platformen, maar keert nu terug op de Nintendo Switch. Naast het Pokémon-achtige Monster Hunter Stories 2 brengt het in 2021 namelijk Monster Hunter Rise uit. Uiteraard leunt Rise weer flink op eindbaasgevechten in groepen van vier, die nu dankzij de aard van de Switch ook lokaal met elkaar kunnen worden gevoerd.

Nieuw is de focus op het bewegen door de wereld dankzij zogenaamde Wire Actions. Dat houdt in dat spelers een soort magische grijphaak gebruiken om bergen te beklimmen en zichzelf lanceren om eventueel hogerop te komen of een monster het hoofd te bieden. Aanvullend introduceert de game Palamute, een trouwe viervoeter – waaruit wederom blijkt dat Capcom inspiratie haalt uit Pokémon - die zich nog sneller door de op het oude Japan gebaseerde wereld beweegt. Of Monster Hunter Rise net zo’n stap vooruit wordt als World blijft de vraag, maar het is prettig dat Capcom de tijd neemt voor een volwaardig nieuw deel op Nintendo’s populaire hybride console.

Monster Hunter Rise

16. Gran Turismo 7

Ontwikkelaar: Polyphony Digital
Platformen: PlayStation 5
Releasedatum: 2021

Polyphony Digital bereikte met Gran Turismo Sport op de PlayStation 4 haar doel: een e-sportgame voor racefanaten ontwikkelen en die blijven ondersteunen met nieuwe content en grote toernooien. Nu lijkt de studio met Gran Turismo 7 na wat kritiek van minder fervente racers echter terug te keren naar de traditionelere delen, met een uitgebreide campagne en hopelijk iets meer content bij verschijning van de game. Een vernieuwd menuscherm moet daarbij een helder overzicht geven van alles wat de game te bieden heeft en carrière- en multiplayermodi combineren.

Andere opties die terugkeren na afwezigheid in GT Sport zijn het ‘uitgebreid’ tunen en samenstellen van auto’s, gebruikte wagens en het kunnen onderhouden van wagens in GT Auto. Dat roept de vraag op in hoeverre Polyphony de e-sportlijn van het vorige doorzet in de nog onaangekondigde multiplayermodi van de game, en hoeverre minder fanatieke spelers aan hun trekken komen. Want één ding is zeker: iedereen gaat hoogstwaarschijnlijk genieten van de immens prachtige graphics van deze PlayStation 5-exclusieve titel.

Gran Turismo 7

15. Kena: Bridge of Spirits

Ontwikkelaar: Ember Lab
Platformen:pc, PlayStation 5, PlayStation 4
Releasedatum: Eerste kwartaal 2021

Kena: Bridge of Spirits is de allereerste game van Ember Lab, maar dat betekent niet dat de ontwikkelaar geen ervaring heeft met visuele pracht en praal. In tegendeel: de studio maakte eerder animaties voor Coca Cola en verschillende grote televisieseries, en combineert deze Pixar-stijl met franchises als Pikmin en Avatar: The Last Airbender voor Kena. Als de sjamaan Kena krijgen spelers namelijk de taak boze geesten te bevrijden uit een sprookjesachtig bos dat is getroffen door duisternis.

De gameplay bestaat uit een mix van platformen, verkenning, vechten en puzzels oplossen met de schattige The Rot. Deze pluizige beestjes zijn veel schattiger dan de naam doet vermoeden en voeren – net als Pikmin –taken uit voor Kena. Denk aan het verplaatsen van objecten of eindbazen verzwakken om schade te kunnen berokkenen. Of deze elementen uit de verf komen moet natuurlijk nog blijken, maar Kena heeft in ieder geval genoeg grafische aantrekkingskracht om naar uit te kijken. Het was daardoor een van de meest opvallende titels tijdens de PlayStation 5-onthulling, en het maakt het uitstel naar begin 2021 des te pijnlijker.

14. Gotham Knights

Ontwikkelaar: Warner Bros. Games Montreal
Platformen: pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One
Releasedatum: 2021

Na het ontwikkelen van Batman Arkham Origins benadert Warner Bros. Games Montreal het Batman-universum op een andere manier. Batman is namelijk niet meer, waardoor criminelen in de stad hun slag slaan in de stad en Batgirl, Robin, Red Hood en Nightwing de handen ineen moeten slaan. Gotham Knights is dan ook een coöperatieve game, waarin twee spelers samen gebouwen binnendringen, boeven ervanlangs geven en iconische eindbazen als Mr. Freeze bevechten.

De gameplay is verder behoorlijk vergelijkbaar met de Arkham-games, maar dan met een uitgebreider rpg-systeem. Elk personage breidt bijvoorbeeld zijn of haar unieke bewegingen uit, zoals Nightwings iconische stokaanvallen, en elke aanval wordt uitgedrukt in schadecijfers. Ook de structuur van de game is vooruitstrevender, want Gotham Knights moet een ‘levende’ stad worden met constant nieuwe bedreigingen en andere redenen om naar de game terug te keren. Marvel’s Avengers bewees in 2020 dat die aanpak voor een superheldengame flink mis kan gaan, maar we geven Gotham Knights het voordeel van de twijfel.

13. Hitman 3

Ontwikkelaar: IO Interative
Platformen: pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Switch, Stadia
Releasedatum: 20 januari 2021

Hitman 3 is de eerste grote game van het jaar en moet de afsluiter van IO Interactives ‘World of Assassination’-trilogie worden. Volgens de ontwikkelaar zien we ditmaal wat meer van Agent 47’s persoonlijkheid in het ‘meest intieme’ verhaal uit de franchise. Los van een introductie en wat snippers in trailers houdt de ontwikkelaar het verhaal grotendeels geheim, al weten we dat spelers à la James Bond weer de hele wereld overreizen.

Een onverwachte vernieuwing wat gameplay betreft is de optie om Hitman 3 volledig in virtual reality te spelen met PlayStation VR. Daarbij schakelt de game over naar een eerstepersoonsperspectief en reageren npc’s anders op je gedrag – denk aan iemand op de schouders tikken. Dat allemaal om de klassieke Hitman-gameplay verder uit te breiden: een van de vele opties zoeken om iemand te vermoorden en met de noorderzon vertrekken. Los van de uitgebreide campagne krijgen levels als Dubai en Thornbridge Manor een extra lading met Elusive Targets en Mastery Tracks, twintig levels met nieuwe startlocaties en objecten. De ondersteuning van Hitman 2 was subliem, dus waarschijnlijk is de lancering van Hitman 3 slechts het begin van deze finale.

12. Deathloop

Ontwikkelaar: Arkane Studios
Platformen: pc, PlayStation 5
Releasedatum: 21 mei 2021

Wie de film Looper heeft gezien is weet dat tijdreizen en sluipmoorden voor interessante scenario’s kunnen zorgen. Op een eiland moeten spelers als sluipmoordenaar Colt acht doelwitten zien om te leggen. Sterf je of slaat de klok twaalf uur? Dan begint alles weer opnieuw. Het is daarom zaak de verschillende gebieden van het eilanden te verkennen en het doen en laten van de schurken te bestuderen. Sommigen zijn bijvoorbeeld enkel om een bepaalde tijd uit te schakelen en dwingen je dus na te denken over de volgorde van je speelsessie.

In sommige opzichten lijkt de gameplay net zo speels als Arkane’s Dishonored-games. Spelers beschikken over een uitgebreid arsenaal aan geweren met allerlei bovennatuurlijke krachten. In de eerste gameplaybeelden zien we Colt bijvoorbeeld teleporteren, vijanden door de lucht slingeren en springend schurken neerknallen. Een Dark Souls-achtige multiplayermodus, waarbij anderen jouw game kunnen betreden, maakt deze razend interessante game nog een stukje veelbelovender.

11. Halo Infinite

Ontwikkelaar: 343 Industries
Platformen: pc, Xbox Series X en S, Xbox One
Releasedatum: Herfst 2021

Het ontwikkeltraject van Halo Infinite is één grote bende. Onder andere de regisseur en de producent vertrokken voortijdig en 343 Industries ging in 2020 diep door het stof wegens een tegenvallende presentatie, met een uitstel naar volgend jaar tot gevolg. Om Infinite een ‘next-gen’ uitstraling te geven verbetert het de graphics op veel vlakken en neemt het meer ontwikkeltijd om aspecten als de campagne en personages verder uit te diepen.

Ondanks de controverse is er genoeg reden om uit te kijken naar de game. De campagne oogt grootschalig en biedt spelers een flink aantal nieuwe gameplaymechanieken. Master Chief beschikt bijvoorbeeld over een grijphaak, een schild en andere te upgraden opties, die coöperatieve sessies – online of in splitscreen – boeiender moeten maken. 343 beoogt ook een game-als-een-service-model door na lancering ‘nieuwe verhalen’ toe te voegen en de multiplayermodus zelfs gratis aan te bieden, wat de populariteit van die modus kan laten exploderen. Hopelijk zet Halo Infinite aankomende herfst zijn fouten recht - de game heeft nog steeds potentie om een zeer goede (console-)exclusieve shooter te worden. Of het genoeg is om een nieuwe gouden tijdperk voor de Halo-reeks in te luiden, moet nog blijken.

halo infinite

Deze Top 100 van 2021 is samengesteld door de gehele redactie van Gamer.nl. De artikelen zijn geschreven door Cody van den Bogert, Tom Kerkhof, Michel Musters, Erik Nusselder, Jacco Peek en Marcel Vroegrijk (voor Nier-gerelateerde zaken).

De Gamer.nl Top 100 van 2021 wordt mede mogelijk gemaakt door Cooler Master, het merk voor pc-componenten en gaming gear. Cooler Master heeft uiteenlopende, hoogwaardige producten voor gamers. Van een koeler voor je nieuwe CPU, een draadloze muis of een headset voor de PS5: bij Cooler Master kun je altijd terecht.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Naar de nummers 19 t/m 11

Dit artikel delen:

Lees meer

Demon’s Souls is de ideale kennismaking met de PlayStation 5 Team Ninja ontwikkelt voorlopig geen nieuwe Nioh-game
15

Reacties op: Top 100 van 2021: Deel 4: 25 t/m 11

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  hulstpower

  • 30 december 2020 09:27
  Kena: Bridge of Spirits komt trouwens ook op pc uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 30 december 2020 15:45
  @hulstpower De PC is bij gamer.nl nog altijd het ondergeschoven kindje. Dit gebeurd echt zo vaak.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 30 december 2020 09:48
  Vind de look van Batgirl niet passen bij die uit de DLC maar er zullen vast wel Skins komen voor de game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 30 december 2020 11:21
  Hmm. Ik heb Kena: Bridge of Spirits zelf iets hoger in de lijst staan, voor de rest vooralsnog eens met deze top 100. Ben benieuwd naar de top 10.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DasScar

  • 30 december 2020 12:19
  Ik schat zo in dat ik het meeste tijd zal doorbrengen met Halo Infinite volgend jaar, maar dat zou met vrienden ook zo maar eens Back 4 Blood kunnen worden.

  Maar ik kijk het meest uit naar Season. Hopelijk niet te veel ronddwalen op de fiets en veel focus op het verhaal - maar het ziet er alvast prachtig uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 30 december 2020 12:41
  Gran turismo 7 voor volgend jaar zou mooi zijn maar ik reken er nog even niet op. Wel veel zin in deze game 😁

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 30 december 2020 15:59
  @Jumpman inderdaad het zal me verbazen als gran turismo 7 en halo infinite in 2021 het licht zullen zien

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 30 december 2020 21:01
  @Roy36NL waarom zou halo niet komen verhaal is al klaar hij word alleen uitgesteld voor grafisch en kleine bugs verder is de game af en speelbaar. Ze doen niks meer aan story maar puur grafisch oppoetsen en hebben ze een jaar voor gekregen van micro.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 30 december 2020 19:33
  @Jumpman denk dat gt wel komt God of war reken ik niet op.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 30 december 2020 20:19
  @hulstpower nee die komt eind 2022. Eerst nog Horizon en Ratchet en Returnal. Zitten altijd lekker verspreidt die exclusives

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 30 december 2020 20:59
  @Roy36NL volgens Sony zou God of war 2021 komen ik ging er al meteen vanuit van niet. Maar hey iedereen dacht ook dat demon souls niet kwam op launch en daar was ie zonder dat ze er gameplay van toonde ruim van te voren. Als alles komt wat Sony nu in 2021 wilt uitbrengen vraag ik me af of ze nog wat hebben voor 2022. Maar ik verwacht God of war ook in 2022 rond Feb maart.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 30 december 2020 20:59
  @Roy36NL volgens Sony zou God of war 2021 komen ik ging er al meteen vanuit van niet. Maar hey iedereen dacht ook dat demon souls niet kwam op launch en daar was ie zonder dat ze er gameplay van toonde ruim van te voren. Als alles komt wat Sony nu in 2021 wilt uitbrengen vraag ik me af of ze nog wat hebben voor 2022. Maar ik verwacht God of war ook in 2022 rond Feb maart.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 30 december 2020 21:08
  @hulstpower ja daarom denk ik dat GT 7 en God of war wordt doorgeschoven naar 2022

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Red Dead Demon

  • 30 december 2020 16:34
  Dit is echt voor het eerst dat ik baal van een "ingepikte" exclusive. Had echt graag Hellblade 2 op de PS gezien. Deel 1 was zo goed!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  3djester

  • 31 december 2020 07:51
  Had verwacht dat Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2 hoger zou staan. Dat is iig de game voor mij aankomend jaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.