Top 100 regels

top 100

Zoals ieder jaar sluiten we bij Gamer.nl het jaar af met een vooruitblik op de honderd spellen waar wij als redactie het meest naar uitkijken. Het is een lijst die niet over één nacht ijs gaat en altijd een verhitte discussie oplevert onder de redactieleden. Welke game hoort waar te staan en waarom kunnen bepaalde games er niet in? Wij vinden het dan ook erg belangrijk voor jullie om te weten wat wij als criteria hanteren voor een titel om aanspraak te maken op een felbegeerde plek in onze Top 100 en welke spellen de lijst niet hebben gehaald.

Releasedatum

De belangrijkste regel is natuurlijk dat een game in 2021 moet verschijnen. Veel games in de lijst hebben als releasedatum '2021' en zouden best nog wel eens een jaar later kunnen uitkomen, maar daar gaan we voor het gemak niet van uit. Titels die zelfs '2021' nog niet als datum hebben staan, hebben we echter niet meegenomen. Het is de Top 100 van 2021 en niet de Top 100 van Hopelijk in 2021. Daarom zul je games als Beyond Good & Evil 2 niet tegenkomen in deze lijst.

Beyond Good & Evil 2

Uitbreidingen, ports en remasters

Bij remakes en remasters bekijken we van geval tot geval of ze Top 100-waardig zijn, afhankelijk van hoe erg de game op de schop gaat. Tot slot worden ports van games die afgelopen jaar al op een ander platform zijn verschenen ook niet meegenomen.

Deadline

De Top 100 maken is altijd een heel karwei. Eerst moeten er uit een lijst van pakweg tweehonderd titels honderd geselecteerd worden, waar de gehele Gamer.nl-redactie vervolgens op stemt, om de juiste volgorde te bepalen. Daarna moeten er honderd teksten over deze games worden geschreven. Daar hebben we een aanzienlijke tijd voor nodig, waardoor de deadline in begin december lag. Gelukkig konden we de titels die zijn aangekondigd bij The Game Awards nog toevoegen aan de Top 100. Titels die daar voor het eerst werden getoond deden dus gewoon mee.

Dat betekent dat games die na die datum werden aangekondigd, of na die datum voor het eerst van beelden werden voorzien, ook niet meegaan in de lijst.

Geen gameplay? Weg ermee!

Wat moeten we doen als een game is aangekondigd, maar enkel een fraai logo of nietszeggende CGI-video is uitgebracht? We hebben besloten dat er in ieder geval iets van in-engine beelden aanwezig moeten zijn om in de Top 100 van 2020 te kunnen staan. We moeten immers een beetje beeld kunnen vormen van de game.

elden ring

Niet goed genoeg

Het is flauw om op voorhand te zeggen dat een game niet goed genoeg is voor de Top 100, maar we hadden simpelweg maar honderd plaatsen en zo'n tweehonderd games. Dat betekent dat een heel stel titels buiten de boot valt. Jammer, maar we hebben met heel de redactie eerlijk gestemd. Het kunnen best nog goede games worden, maar er waren simpelweg honderd andere games die uiteindelijk voorrang kregen.

Dat zijn dus best wat games die niet meegenomen worden in de Top 100 van 2018! Verder hebben we geprobeerd de honderd titels in de lijst zo goed mogelijk op bovenstaande regels te testen. Mocht er eentje tussendoor geglipt zijn die toch een van de regels breekt: excuses!

Gelukkig betekent het afvallen van zo veel games dat de Top 100 werkelijk volgepropt zit met potentiële toppers. Veel plezier!