ROG Ally verschijnt 11 mei, kost 'minder dan 1000 dollar'
Nieuws

ROG Ally verschijnt 11 mei, kost 'minder dan 1000 dollar'

Meer details gedeeld

Asus heeft meer details uit de doeken gedaan over de ROG Ally-handheld, die aanstaande 11 mei wereldwijd verschijnt.

De ROG Ally werd uitvoerig getoond en besproken in perspresentaties die ook Gamer.nl bijwoonde. Voor de handheld kenmerkte het online evenement de eerste grote onthulling rondom releasedetails en verdere specificaties sinds de handheld op 1 april jongstleden aangekondigd werd. Niet veel later verzekerde Asus wel dat de aankondiging absoluut geen grap betrof en dat de wereldwijde beschikbaarheid “eerder dan verwacht” zou volgen; nu blijkt die datum op 11 mei aanstaande te vallen.

Definitieve prijsindicaties bleven vooralsnog uit, maar na enig aandringen verzekerde Asus-woordvoerder Ivan Besskyi wel dat de ROG Ally “gegarandeerd, met tweehonderd procent zekerheid, minder dan duizend dollar” zal kosten. Die claim betreft hoogstwaarschijnlijk vooral het instapmodel, gezien de presentatie ook kenbaar maakte dat de ROG Ally opgesplitst zal worden in meerdere edities, op basis van twee verschillende chipsets.

Watch on YouTube

Nieuwe AMD-chipsets en meer specificaties

Ongeacht de precieze chip draait de ROG Ally, zoals beloofd, op AMD-apu’s met een centrale Zen 4-processor en een grafisch RDNA 3-component. De zogenaamde Ryzen Z1 biedt zes centrale rekenkernen, waar de zwaardere Ryzen Z1 Extreme dat opschaalt naar acht kernen. Los van de hoeveelheid processorkernen zijn beide chips nagenoeg identiek, zo verzekerde Asus. Precieze kloksnelheden blijven uit, maar vermoedelijk presteren de Ryzen Z1-apu’s op het niveau van AMD’s soortgelijke reeks chipsets, de zogenaamde ‘Phoenix’-apu’s (Ryzen 7040) op 4nm-procedés.

De chipset in de ROG Ally gaat standaard gepaard met 16 GB aan LPDDR5-geheugen (2 x 8 GB) en een PCIe 4.0-ssd ter opslag, naar de M.2-2230-vorm. Naar al het schijnt telt het laagst geprijsde model 512 GB aan opslagvolume, uit te breiden tot in ieder geval 2 TB. Daarnaast biedt de Ally, net als de directe concurrentie, een microSD-kaartlezer naar UHS-II-standaard, goed voor theoretische transfersnelheden tot 312 MB/s.

Wat koeling betreft, beschikt de ROG Ally over twee afzonderlijke ventilatoren. De koelopstelling werd ontwikkeld om ongeacht positionering functioneel te blijven, maar zou bovendien niet meer dan 20 dB aan volume zouden produceren. Besskyi meent dat de handheld daardoor in essentie fluisterstil is: “Ik kan de [ROG] Ally zelf niet horen tijdens het gamen — de airconditioning op kantoor is luider.”

In tegenstelling tot zwaardere ROG-apparatuur maakt de Asus’ handheld geen gebruik van de huiseigen luxekoeling, waaronder bijvoorbeeld dampkamers of vloeibaar metaal als koelpasta. “De [interne chip] verbruikt hoogstens 35 watt, waardoor koeltechnieken als Liquid Metal Cooling simpelweg niet nodig zullen zijn”, zo stelt Besskyi.

Hoge resoluties en refresh rates; maar geen oled

Bovenop alle interne hardware ligt het beloofde 7 inch grote lcd-touchscherm, met een 1080p-resolutie en 120 hertz-beeldverversing, inclusief ondersteuning voor AMD FreeSync. Het display blijkt daarbovenop een piekhelderheid van 500 nits, een doorsnee contrastratio van 1000:1 en een sRGB-dekking van zeker 100 procent te bieden. Ook liet Asus weten dat het scherm met een responstijd van 7 milliseconde komt, hoogstwaarschijnlijk berekend vanuit de kleinste gray-to-gray-overgangen (GtG).

Op de vraag waarom de ROG Ally in plaats van het lcd-paneel niet direct een oled verkoos, kon Besskyi kort antwoorden: “We hebben geen 7 inch groot oledpaneel met de 120 hertz beeldverversing die we voor ogen hadden.”

Om het beeld eventueel uit te versterken biedt Asus meerdere accessoires aan. Het ROG Gaming Charger Dock kan als Nintendo Switch-achtig thuisstation gebruikt worden, met video-uitvoer over hdmi 2.0. Het dockingstation komt standaard met een usb-c-aansluiting van 2 meter. Optioneel is de ROG Ally bovendien ook compatibel met de laatste versies van de ROG XG Mobile. De externe gpu-module biedt naast meer I/O-mogelijkheden ook meer gpu-kracht, met mobiele chips tot Nvidia's RTX 4090, op maximaal 330 watt.

Verdere afwerking, luxes en robuustheid

Ter versteviging wordt het display beschermd met een Gorilla Glass Victus-laag van Corning, welke op diens beurt weer voorzien is van een DX-coating. Deze speciale afwerking van Corning — doorgaans vaker te zien op smartphone-cameralenzen en wearables — helpt lichtreflectie op het oppervlak verminderen, waardoor de handheld beter zichtbaar moet blijven in (direct) daglicht. Voor een betere handgreep is het chassis voorzien van geëtste lijnen.

Aan de flanken van het scherm prijken twee van Asus’ zogeheten Smart AMP-luidsprekers. Het precieze wattage van de speakers wilde Asus niet vrijgeven; wel zou de stereo-installatie ondersteuning bieden voor in ieder geval de spatiale upscaling van Dolby Atmos. Met behulp van Bluetooth, een 3,5 mm combo-jack of usb-c-apparatuur is de handheld ook te gebruiken met allerhande alternatieve headsets en audioapparatuur.

In totaal moet de ROG Ally circa 608 gram wegen. Het oorspronkelijke prototype was à 680 gram een tik zwaarder, maar door 0,1 millimeter van de koelvinnen te schaven en het chassis nauwkeurig uit te hollen, werd uiteindelijk 72 gram bespaard. Asus meent dat de robuustheid van de handheld daarmee niet in het geding is gekomen; vrijwel elke knop moet gegarandeerd 10 miljoen aanslagen meegaan. De analoge pookjes, klaarblijkelijk toch niet gebouwd op het magnetische hall-effect, garanderen in ieder geval 20 miljoen volledige rotaties. 

Naast gebruikscomfort is de ROG Ally ook voorzien van rgb-accenten rondom de pookjes en achterop de behuizing. Via een unieke 'SE'-uitgave van de Armoury Crate-software is het mogelijk de Aura Sync-verlichting een persoonlijk tintje te geven. 

Asus hoopt de ROG Ally op 11 mei officieel beschikbaar te stellen, gepaard met een lanceringsevenement vanuit Londen vanaf 16:00 uur, Nederlandse tijd. Het evenement wordt live uitgezonden via onder meer de officiële ROG-website.

In de aanloop naar die datum moeten de officiële en lokale adviesprijzen nog bekendgemaakt worden, alsmede de specifieke afstellingen van de verschillende versies. In tegenstelling tot eerdere geruchten lijkt Asus vooralsnog alleen een witte editie van de ROG Ally voor ogen te hebben.

Om de Windows-grondlegging van het systeem extra te benadrukken, levert Asus de ROG Ally-handhelds tevens standaard met drie maanden Xbox Game Pass Ultimate.

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Minecraft-attracties voor pretparken op de planning
Nieuws

Minecraft-attracties voor pretparken op de planning

In eerste instantie alleen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk

Er komen attracties gebaseerd op Minecraft naar petparken in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

De wereldwijde rechten op Minecraft-attracties in pretparken zijn nu in handen van Merlin Entertainments, het bedrijf achter Legoland, Madame Tussauds, Alton Towers en Peppa Pig World.

Men laat weten dat er twee Minecraft-attracties moeten verschijnen - eentje in het Verenigd Koninkrijk in 2026 en eentje in de VS in 2027. Daarbij zou er in beide gevallen een gebied omheen worden gebouwd in het thema van de populaire gamefranchise.

Microsoft laat weten dat dit er voor zorgt dat Minecraft ook buiten games steeds populairder wordt. Uiteindelijk moeten er ook buiten de twee hierboven genoemde landen Minecraft-attracties komen.

Overigens zijn pretparkattracties natuurlijk niet de enige manier waarop Minecraft buiten games van zich laat zien. Zo zijn er diverse Lego-sets gebaseerd op de game verkrijgbaar en komt er volgend jaar een film uit. Onlangs zijn er nog nieuwe beelden van A Minecraft Movie verschenen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Ubisoft haalt verplichte stealth uit Star Wars Outlaws
Nieuws

Ubisoft haalt verplichte stealth uit Star Wars Outlaws

Bepaal nu zelf of je stealth gebruikt of in het rond schiet

Ubisoft verdwijdert bijna overal in Star Wars Outlaws de secties waarin spelers verplicht stealth moeten gebruiken.

Dat kondigde de nieuwe creative director Drew Rechner aan via een artikel op de officiële website. Dat betekent dat spelers in de meeste secties van de game waar stealth voorheen verplicht was, zelf kunnen kiezen hoe ze de situatie aanpakken. Het blijft een optie om rond te sluipen, maar ook om al schietend een gebied te verkennen. Daardoor falen spelers dan ook geen missie wanneer ze ontdekt worden tijdens het sluipen.

Volgens Rechner, die eerder dit najaar het stokje van Julian Gerighty overnam, is dit een stap in de goede richting van het geven van spelerskeuze in de game. Daarnaast kunnen spelers nu ook gevechten houden in de zogeheten 'syndicate districts', waar voorheen stealth verplicht was.

Star Wars Outlaws draait om Kay Vess, een relatieve nieuweling in de onderwereld die al van kleins af aan voor haarzelf en de schattige Merqaal Nix zorgt. De game speelt zich af tussen Episode 5 en Episode 6 van de Star Wars-films, wat betekent dat de burgeroorlog tussen de Empire en de Rebellion in volle gang is. Outlaws is verkrijgbaar voor PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc.

Dunke van Boekel gaf in de Gamer.nl-review een 8 aan de game: "Star Wars Outlaws toornt niet aan de formule van een gemiddelde openwereldgame. Toch voert Massive Entertainment genoeg veranderingen door die leiden tot een verfrissende ervaring."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
Internal server error