ROG Flow X13 is de meest mobiele monsterlaptop ooit
Nieuws

ROG Flow X13 is de meest mobiele monsterlaptop ooit

Als er één hardware-fabrikant niet vies is van een experimenteel nieuw product, is het Asus’ Republic of Gamers wel. Onder het gamingvaandel innoveert de Taiwanese fabrikant dit jaar met de ROG Flow X13. Deze draagbare ultrabook levert zware hardware op zakformaat, maar laat zich ook op unieke wijze uitbreiden. Met behulp van een externe gpu-module biedt de Flow X13 mogelijkheden als een bijzonder flexibel battlestation.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Asus ROG. Wat dat precies betekent, is na te lezen op onze partnercontent-pagina.

Op zichzelf doet de ROG Flow X13 denken aan Asus’ Flip-notebooks, zij het dan in gamersaus gedrenkt. Deze matzwarte, gegolfde 13.4” inch laptop is 1,58 centimeter dik, weegt 1,3 kilogram en laat zich, net als de Flip-systemen, volledig omvouwen tot robuuste tablet. Het grote verschil tussen Flow en Flip zit vooral in de prestaties. Los van de externe gpu - de ROG XG Mobile - is dit minuscule systeem ook rijkelijk uitgerust in op gaming gerichte hardware.

Afhankelijk van uitvoering kunnen de prijzen en interne componenten verschillen, maar vandaag behandelen we hoofdzakelijk een van de luxere Flow-modellen. Dit is de ROG Flow X13 met de zwaarste uitrusting, die samen met de ROG XG Mobile-module een richtprijs van 3.299 euro kent.

Watch on YouTube

David en Goliath ineen

Ondanks zijn geringe grootte belooft de Flow X13 gigantische gameresultaten. Die prestatiedrang wordt al weerspiegeld in het inbegrepen touch-display. Dit stevige schermpaneel voorziet het systeem van een haarscherpe 4k-resolutie op 16:10-verhouding (3840 x 2400 pixels), met beeldverversing van 60 hertz. Chique games vloeiend op die hoeveelheid pixels afbeelden is niet de minste taak. Maar om de juiste componenten zit Republic of Gamers niet verlegen.

ROG Flow X13 (GV301QH-K5232T) - Technische specificaties

· Display: 13.4” WQUXGA @ 60Hz, 85% DCI-P3, Adaptive-Sync

· Processor: AMD Ryzen 9 5980HS @ 3.1 GHz (Boost tot 4.5 GHz)

· Videokaart: Nvidia GeForce GTX 1650 (4GB GDDR6, 32 W tdp)

· Geheugen: 32GB LPDDR4X @ 4266MHz

· Opslag: 1TB PCIe 3.0 ssd

· Keyboard: Tenkeyless chiclet-toetsen, backlit, N-key rollover

· Speakers: 2 x 1 watt woofer (Smart AMP)

· I/O: 1 x usb-a 3.2 (Gen 2), 2 x usb-c 3.2 (Gen 2), hdmi 2.0b, 3.5mm (combo) audio-jack, ROG XG Mobile-interface

· Draadloos: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1

· Voeding: 100 Watt usb-c-adapter

· Accu: 62 WHrs 4-cell Li-ion

· Afmetingen: 29.9 x 22.2 x 1.56 centimeter

· Gewicht: 1,3 kilogram

· Richtprijs: 3.299 euro (inclusief ROG XG Mobile)

De Flow X13 wordt aangedreven door de AMD Ryzen 9 5980HS (op 3.1 GHz, Boost tot 4.8 GHz), wat zo om en nabij de zwaarste mobiele cpu van nu is. Daarbovenop telt de ultrabook een ruime 32GB aan on-board LPDDR4X-geheugen en 1TB aan nvme (PCIe Gen 3.0) ssd-opslag. Grafische versterking komt vanuit de inbegrepen Nvidia GeForce GTX 1650 (4GB GDDR6), die met de ROG Boost op 35 watt aangevuurd kan worden.

Een GTX 1650 brengt je tegenwoordig al een aardig eind op weg qua gameprestaties. Met de mobiele budgetkaart pak je gemakkelijk een potje Overwatch of Rainbow Six: Siege mee, maar next-gen graphics worden deze gpu te veel — laat staan op 4k-resoluties. Hiermee sla je geen deuk in dat mooiere pakje boter.

Mocht je alsnog zwaardere gamesessies willen trotseren, dan komt de ROG XG Mobile om de hoek kijken. Dit relatief draagbare blokje voorziet de ROG Flow X13 van een bizarre power up.

©GMRimport

Een externe grafische kaart als geen ander

Met een mobiele variant van de Nvidia GeForce RTX 3070 (of zelfs RTX 3080) aan boord is de ROG XG Mobile een eGPU als geen ander. De norm voor externe grafische kaarten is vaak dat ze stationair dienen te blijven, maar de ROG XG Mobile is bedoeld om met de Flow X13 mee te reizen. De module komt los binnen op 1 kilogram, is niet groter dan een stevig boek en laat zich bijzonder makkelijk aan het centrale systeem koppelen.

ROG XG Mobile (GC31S) - Technische specificaties

· Videokaart: Nvidia GeForce RTX 3070 @ 1720 MHz (8GB GDDR6, tot 140 W tdp)

· Compatibiliteit: Exclusief met ROG Flow X13-laptops

· Datakabel: Gecombineerde usb-c 3.2 en PCIe Gen 3 x8-interface

· Voeding: 280 Watt netstroom-connector

· I/O: 4x usb-a 3.2 (Gen 1), sd-lezer (UHS-II)

· Display-poorten: hdmi 2.0b (tot 4k/60Hz), DisplayPort 1.4 (tot 8k/60Hz, G-Sync)

· Netwerk: Gigabit Lan (1000 Mbps) over RJ-45-connector

· Afmetingen: 20.8 x 15.5 x 2.96 centimeter

· Gewicht: 1 kilogram (exclusief kabels)

De ROG XG Mobile dient voorzien te worden van zijn eigen netstroomvoeding, maar kan daarmee de ingebouwde gpu van een flinke optater voorzien. Deze RTX 3070 (8GB GDDR6) trekt 1720 MHz op 125 watt, met het absolute plafond op 140 watt. Dat is al snel tweemaal het wattage dat vanuit een slanke laptop naar een dergelijke kaart gepompt had kunnen worden. Doordat de module op zichzelf overeind staat en over eigen koelingselementen beschikt, kan de rekenkracht ook efficiënter benut worden.

Al die grafische pracht wordt samen met een flinke rits extra I/O-mogelijkheden door een enkele eigen interface naar de Flow X13 geperst. Aan de hand van een flinke, vergrendelbare connector anker je de twee subsystemen aan elkaar. Opnieuw opstarten is niet eens nodig; de Flow X13 schakelt in een paar seconden over op de extra rekenkracht. Voor het loskoppelen geldt, afgezien van twee klikken op een taakbalkicoon, precies hetzelfde.

Ergens zou je willen dat de ROG XG Mobile op elk Windows-systeem aangesloten kon worden, maar door Thunderbolt te passeren, houdt Republic of Gamers de unieke eGPU voorlopig voor zichzelf. De geheel eigen PCIe 3.0 x8-interface klokt overigens wel 63 Gbps-datasnelheden — ruim anderhalf keer sneller dan wat met Thunderbolt mogelijk is.

©GMRimport

Performance als totaalpakket

Samen met de ROG XG Mobile slaat de ROG Flow X13 natuurlijk wél het hele pakje boter aan gort. Door even snel de externe module aan het systeem te hangen, klok je in no-time next-gen prestaties. Met een Ampere-kaart als deze, nota bene op vol vermogen, draai je met DLSS 2.0 gemakkelijk Cyberpunk 2077 of Control op fraaie 4k-resoluties. Hogere grafische instellingen en ray tracing-mogelijkheden zijn plots binnen handbereik.

In die speelsessies snap je waarom deze laptop over een bijna overdreven hoge pixeldichtheid beschikt. Vanuit de externe gpu pompt simpelweg genoeg vermogen om die ook te kunnen benutten. De 116% dekking van de sRGB-kleurenschaal en Pantone-gevalideerde kleurenprofielen helpen de plaatjes des te meer tot leven komen. Enorm omvangrijk is het scherm niet, maar de beelden zijn scherper en vooral voller van kleur dan je zou verwachten op dit formaat.

©GMRimport

Mocht je alsnog een groter of sneller scherm willen benutten, dan biedt de ROG XG Mobile daar ook meer mogelijkheden in. Niet voor niets biedt de externe module veel handige poorten die op het ultrabook bespaard zijn gebleven. Per DisplayPort 1.4-poort zet je al die grafische kracht om naar maximaal 4k/120Hz- of zelfs 8k/60Hz-beelden, welke vanuit enkel de ROG Flow X13 en inbegrepen HDMI 2.0b-interface uiteraard niet haalbaar zijn.

Op vrijwel alle fronten zet de ROG Flow X13 zichzelf neer als een bijzonder draagbaar totaalpakket. In pure beeldprestaties doet het niet onder aan een desktop, maar deze hele set-up past in je rugzak en is gevechtsklaar in nog geen anderhalve minuut. De Flow X13 zou bij uitstek hét systeem zijn om gemakkelijk lan-party’s mee te trotseren — mochten die weer terugkeren.

©GMRimport

Een koele krachtpatser op zichzelf

Los van het unicum van de externe rekenkracht, overtuigt de ROG Flow X13 ook als veelzijdige ultrabook. De 4k-graphics en ray-tracing komen exclusief met de ROG XG Mobile, maar op zichzelf staat het platte systeem zijn mannetje.

De inbegrepen Zen 3-processor van AMD is een beest in efficiënte multihreading-prestaties en met 32GB aan werkgeheugen op 4266 MHz wordt multitasken bijna een must. Voor productief gebruik en zelfs zware contentproductie voldoet de interne hardware ruim. Opvallend genoeg genereert die bijeen geperste hardware ook niet al teveel hitte, laat staan lawaai.

©GMRimport

Ondanks de smalle bouw van de Flow X13, lijkt ASUS niet in te leveren op hun vaste beloftes in koeling. Met onder meer Liquid Metal als inductiemiddel, twee full-size ventilatoren en een zichzelf verschonende koelmodule, is het systeem ook opgewassen tegen zwaardere belasting.

Tel daarbij op dat dit dunne apparaat al zijn voeding uit een usb-c-poort trekt, en je begrijpt hoe flexibel inzetbaar de Flow X13 kan zijn. Ook in de meest mobiele vorm kun je hier al een aardig potje op werken en eventueel wat gamen. Zonder voeding gaat de 62 Whr-accu gemakkelijk een dag mee met productief gebruik. Voor een flinke speelsessie zal dat lang niet altijd voldoen, maar de dikste prestaties zijn met de ROG XG Mobile nooit ver buiten bereik.

Is de ROG Flow X13 het meest mobiele battlestation ooit?

Republic of Gamers’ laatste experiment is dus zeker geslaagd. Op zichzelf is de ROG Flow X13 al een bijzonder krachtig en veelzijdig apparaat, maar samen met de ROG XG Mobile ontstaat een vooruitstrevend geheel. Zelden was een compleet next-gen systeem als deze zo gemakkelijk mee te zeulen. Met een prachtig scherm en verrassend veel efficiëntie in next-gen componenten is dit een stukje hardware als geen ander.

Wat misschien nog ontbreekt aan het geheel, is simpelweg een bredere implementatie. Het modulaire concept is bewezen - nu dient het verder uit te dijen. Voor de veeleisende esporter zou bijvoorbeeld een Flow X13 met 2k-resolutie op 120 hertz nóg beter staan op het gemiddelde lan-feestje.

©GMRimport

Anderzijds loont het voor Asus wellicht ook om de ROG XG Mobile in bredere zin te ondersteunen. Alternatieve versies op bijvoorbeeld de Thunderbolt-interface zouden, in theorie, élke notebook van een grafische upgrade kunnen voorzien. In veel opzichten is dit toch als een losse laptop-gpu in optima forma; daar willen ongetwijfeld meer mensen van profiteren. Mogelijk liggen hier voor Asus meer gamerharten om te overwinnen. Voor nu is de ‘mobiele battlestation’ een titel die exclusief bij de ROG Flow X13 ligt.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nominaties voor Game of the Year van The Game Awards 2024 bekend
Nieuws

Nominaties voor Game of the Year van The Game Awards 2024 bekend

De prijzen worden op 13 december uitgereikt

De vijf games die meedingen naar de Game of the Year-prijs tijdens The Game Awards 2024 zijn bekend.

De genomineerden werden vanavond om 18.00 uur bekendgemaakt. FromSoftware’s Elden Ring: Shadow of the Erdtree, Atlus’ Metaphor ReFantazio, LocalThunks Balatro, Square Enix’ Final Fantasy 7 Rebirth en Team Asobi’s Astro Bot maken kans om uitgeroepen te worden tot game van het jaar.

View post on X

The Game Awards 2024-ceremonie vindt in de nacht van 12 op 13 december plaats. Van 01.30 tot 05.00 uur is de show live vanuit het Peacock Theatre in Los Angeles te bekijken. Op onder andere Twitch en YouTube is de uitzending te volgen. Geoff Keighley doet zoals elk jaar de presentatie. Ook leuk om te vermelden is dat Gamer.nl, samen met zustersite Power Unlimited, het enige outlet uit de Benelux dat een stem heeft uitgebracht voor de selectie.

Uiteraard zijn er genomineerden in allerlei categorieën. Zo zijn er prijzen per genre, maar ook voor beste acteerprestatie, beste schrijfwerk en beste eSporter. Hier zijn alle genomineerden te vinden. Ze zijn ook in de video hieronder te bekijken.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Releasedata voor Alien: Rogue Incursion en Hitman World of Assassination op PSVR2
Nieuws

Releasedata voor Alien: Rogue Incursion en Hitman World of Assassination op PSVR2

Ook drie andere VR-games voor PlayStation 5 uitgelicht

Sony heeft updates gegeven over vijf aankomende PlayStation VR 2-games. Het gaat onder meer om Alien: Rogue Incursion en Hitman World of Assassintation, die beide zijn voorzien van een releasedatum. Laatstgenoemde games komt later dan eerder werd aangekondigd.

Via PlayStation Blog is al het nieuws te bekijken. Vrijwel alle uitgelichte PSVR2-titels komen dit jaar nog uit, met uitzondering van Hitman World of Assassination die een paar maanden later komt dan verwacht. Die game had in december moeten verschijnen, maar IO Interactive heeft iets meer tijd nodig: hij verschijnt op 27 maart 2025. Mare, een avonturengame vol met puzzels, is vanaf nu te spelen.

View post on X

Trombone Champ: Unflattened, een heruitgave van de ritmische game uit 2022, bevat naast ondersteuning voor de adaptive triggers van de VR-set ook nieuwe muziek, twintig nieuwe trombones om vrij te spelen en vijftig nieuwe verzamelkaarten. De game komt later deze maand op 26 november naar PSVR2.

View post on X

Masters of Light, een actie-avonturengame die momenteel alleen via Meta Quest-systemen speelbaar is, komt op 18 december naar PSVR2. Spelers kruipen in de huid van The Wanderer, een wezen dat lichtkrachten gebruikt om schaduwvijanden uit te schakelen. De game maakt gebruik van de eye tracking-functie van de PSVR2 en haptic feedback. De game draait met een verversingssnelheid van 90 hertz.

View post on X

Alien: Rogue Incursion werd deze zomer al aangekondigd, maar de sci-fi horrorgame heeft nu ook een releasedatum. De game van Survivors is officieel goud gegaan en verschijnt op 19 december. In Alien: Incursion beleef je een uniek verhaal binnen het Alien-universum. Na een mislukt experiment om superwezens te creëren komen spelers tegenover nieuwe, extra sterke Xenomorphs te staan.

View post on X

Zoals gezegd zou Hitman World of Assassination komende maand moeten verschijnen, maar IO Interactive heeft meer tijd nodig voor Agent 47’s debuut op de PSVR2. Op 27 maart 2025 maakt hij zijn opwachting in VR, waar hij in twintig nieuwe gebieden jacht maakt op zijn doelen. Door middel van adaptive triggers en haptic feedback kunnen spelers interactie hebben met de omgeving en gebaren gebruiken om acties uit te voeren.\

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!