Header

Review: Round-up gaming keyboards 2018

Attack of the K70 Clones

Niets is zo vervelend als een gaming keyboard dat niet goed reageert. Misschien is het slijtage, die scheut energiedrank van vorige week of dat razend makende potje Dota 2 met de Pudge die de hele tijd ‘suka blyat’ in je oor schreeuwde. De reden is niet belangrijk: je hebt een nieuw toetsenbord nodig. Uiteraard kun je genoegen nemen met een goedkope ramplank. Simpelweg wat toetsen op een membraam, een paar mediaknoppen, misschien wat lichtjes en je kunt weer door. Als je echter wat meer te besteden hebt, zou je een mechanisch toetsenbord kunnen overwegen.

Als je nooit een mechanisch toetsenbord onder de vingers hebt gehad, is een korte uitleg wellicht welkom. De meeste toetsenborden gebruiken een membraamconstructie. Alle toetsen liggen dan op rubberen ku entjes die je volledig moet indrukken om contact te maken. Een membraam-tobo is niet precies en gaat niet lang mee, maar is wel goedkoop.

Deus in machina

Bij een mechanisch toetsenbord zit in elke toets een schakelaar die omhoog wordt geduwd door een springveertje. Het mooie van een dergelijk klavier is dat de kracht die je vingers nodig hebben en hoe ver je de toets in moet drukken bijzonder consistent blijven. Niet eventjes, maar jaren. Sterker nog, als jij of je ouders nog een dertig jaar oude IBM Model M op zolder hebt liggen, negeer dan dit artikel en sluit dat prachtding aan (met een actieve PS/2 naar USB-adapter).

Tegenwoordig wordt de markt van mechanische toetsenborden gedomineerd door de Cherry MX-switches. Deze schakelaars zijn (relatief) goedkoop om te maken en komen in verschillende smaken. Cherry MX Red is een lineaire schakelaar: de kracht die nodig is om de knop in te drukken blijft constant. De populaire Cherry MX Brown en MX Blue zijn tactiele switches: bij het activatiepunt, meestal 2 millimeter diep, neemt de benodigde druk toe. Je komt dan een voelbare hobbel tegen en bij de top van die hobbel activeert de toets. Bij MX Blue krijg je daar tevens een duidelijk hoorbare klik bij. Dat is iets om in gedachten te houden als je vaak met mensen samenspeelt op Discord, want die worden daar gegarandeerd helemaal tureluurs van.

Corsair K70 Mk.2 SE

De Corsair K70 was een schot in de roos, zeker nadat de problemen met de drivers waren opgelost. Het succes was zelfs zo groot dat iedereen en zijn grootmoeder nu met vergelijkbare ontwerpen voor de dag komt. Ook Corsair zelf verandert weinig aan het winnende ontwerp met zijn Mk. 2. Deze tweede editie is vooral luxer. De witte kleur valt in positieve zin op en laat de led-verlichting goed tot zijn recht komen. De toetsen zelf hebben een aangenaam grove textuur.

Het grootste functionele verschil zijn de switches. De Corsair K70 Mk. 2 maakt gebruik van Cherry MX Silver. Dit is een variatie op Red, maar dan met een activatiepunt op 1,2 mm diepte, in plaats van 2 mm. De Mk. 2 typt daardoor zo mogelijk nog sneller dan zijn voorganger. Het is wel jammer dat de bijgeleverde pol teun nog steeds niet los gebruikt kan worden. Een mooi plankje, maar de prijs is erg hoog.

Prijs: 189 euro
Beoordeling:

ROG Strix Flare

Een K70-kloon volgens het boekje. Hoog liggende toetsen, overal RGB-verlichting, wat multimediatoetsen, kunststof pol teun en een breed volumewiel. Het geborstelde kunststof ziet er tof uit, maar voor de prijs hadden we liever een aluminium basis voor de toetsen. Alleen met Cherry MX Brown verkrijgbaar.

Prijs: 186,50 euro
Beoordeling:

Cooler Master Masterkeys MK750

Nog een K70-klo-… wacht even! De Masterkeys MK750 is een van de weinige geteste toetsenborden die ook echt iets toevoegt aan het gevierde ontwerp van de K70. Op het eerste gezicht is het apparaat minder luxe met zijn volledig kunststoffen frame. Wat ons aangenaam verrast is de pol teun. Het schuimrubber is al fijn, maar de magneten in de los te gebruiken steun zijn een gouden greep. Verkrijgbaar in Cherry MX Red, Brown en Blue.

Prijs:  129 euro
Beoordeling:

Hyper X Alloy Elite (RGB)

Ook Hyper X waagt zich in de markt voor luxe gaming toetsenborden en blijft dicht bij het ontwerp van de K70. Wederom een aluminium plaat waar de toetsen hoog op rusten, zodat het computerklavier eenvoudig schoon te houden is. Zelfs de prijs is hetzelfde. De bouwkwaliteit en type-ervaring zijn gewoon goed, want het is nu eenmaal een K70. Als je maling hebt aan RGB-verlichting, kun je beter gaan voor de twintig euro goedkopere Elite met volledig rode ledjes. Ons exemplaar maakte gebruik van Cherry MX Blue, maar Red en Brown zijn ook verkrijgbaar.

Prijs: 134 euro
Beoordeling:

Steelseries Apex M750

En nu iedereen tegelijk: “Weer een K70-kloon!” In principe niet erg, maar met de Apex M750 zijn er in het kloonproces wat onzuiverheden in geslopen. Het frame is lekker stevig en de afwerking op de zijkanten ziet er tof uit, daar ligt het niet aan. Maar we vragen ons af of Steelseries de prioriteiten goed op een rijtje heeft staan als het bord een te kleine linker Shift-toets heeft, de toetsen rammelen en de mediatoetsen alsook een lo e pol teun ontbreken. Daar wegen die kekke RGB-ledjes niet tegenop.

Prijs: 139 euro
Beoordeling:

MSI Vigor GK80

Een K70-kloon, maar dan met hier en daar een rood draakje. Prima plank, maar dit hebben we al genoeg gezien. Verkrijgbaar in Cherry MX Red en Silver. Volgende!

Prijs: 145 euro
Beoordeling:

Cooler Master CK550

Het kleine broertje van de MK750. Ook deze volgt grotendeels het K70-blauwdruk, maar houdt alles zo eenvoudig mogelijk om de kosten te drukken. Het frame is eenvoudig maar stijlvol, dankzij een combinatie van kunststof en geborsteld aluminium. De CK550 maakt gebruik van Gateron-switches, die een iets zachtere feel hebben dan Cherry MX. De prijs is de grote blikvanger, maar dat komt met een nadeel: het keyboard is behoorlijk rumoerig.

Prijs: 75 euro

Trust Cada GXT 890

Ook Trust steekt zijn inspiratie niet onder stoelen of banken. Hoge toetsen, deels aluminium, volledig RGB: dit is bekend terrein. Opvallend is wel dat Trust met de Cada GXT 890 kiest voor de Outemu Red-switches. Deze zijn lineair met een benodigde druk van 50 g en een activatieafstand van 2 mm. Zoals de Cherry MX Red dus, maar dan met iets meer weerstand. De aanslag zelf voelt en klinkt zacht, dus dat is een uitstekende keuze van de fabrikant. Jammer dat de steunschakelaars voor de grote toetsen (zoals de spatiebalk) erg rammelen. Dat is blijkbaar waar je op inlevert als je een goedkoop mechanisch toetsenbord wilt.

Prijs: 70 euro
Beoordeling:

Razer BlackWidow Chroma V2

Over de eerste Razer BlackWidow Chroma waren wij al erg te spreken en ook de V2 stelt niet teleur. Het ontwerp is grotendeels hetzelfde, maar de grote en zachte pol teun is een erg fijne toevoeging. Het blijft gaaf hoe door de witte ondergrond de diepliggende toetsen lijken te zweven op een wolk van licht. Het enige dat ons er van weerhoudt om vijf sterren te geven is het ontbreken van mediatoetsen en een volumeregelaar.

Prijs: 165 euro
Beoordeling:

Logitech G910 Orion Spectrum

Voortbordurend op de Orion Spark heeft Logitech RGB-verlichting toegevoegd en de prijs verlaagd. Reden om te juichen, want destijds zagen we de hoge prijs als het grootste minpunt. Dat Arx Control-ding om je telefoon in te hangen blijft wel een gimmick.


Prijs: 129 euro
Beoordeling:

Conclusie

Het zal je niet ontgaan zijn: de Corsair K70 heeft nogal een stempel gedrukt op de markt voor mechanische keyboards. Wat ons opvalt is dat de fabrikanten die niet al langer toetsenborden maken de veilige optie kiezen. Logitech en Razer doen lekker (en geslaagd) hun eigen ding, maar bij partijen als ROG, MSI en HyperX zien we veel eenheidsworst. Niet dat we dit hen kwalijk nemen, want het open ontwerp van de K70 laat de verlichting goed tot zijn recht komen en het geheel is makkelijk schoon te houden.

De keerzijde van de hegemonie van de K70 is dat je dit keyboard mogelijk al lang op je bureau hebt liggen. In dat geval heb je nauwelijks reden om over te stappen. Als je nog geen mechanisch klavier hebt, kun je beter de imitators links laten liggen en gaan voor de inspiratie, of kiezen voor een Logitech G910 of Razer BlackWidow.

Lees ook: Review: Round-up Gaming Headsets 2018

Aanbevolen voor jou

Internal server error