Als je de afgelopen tijd wel eens een hardware-review hebt gelezen, zal je ongetwijfeld zijn opgevallen dat we onze afkeer van led-verlichting in luxe gaming accessoires niet onder stoelen of banken steken. Het is een vast refrein: duur, gimmicky en zonder aantoonbaar nut. Door de Blackwidow Chroma moeten we dat standpunt bijstellen. Nee, het is nu niet spontaan ‘aantrekkelijk geprijsd’ en ‘onmisbaar voor de échte gamer’, maar goed toegepaste led-verlichting kan wel degelijk iets toevoegen aan de ervaring.

Netjes, al die ledjes

De crux zit hem in de evenwichtige vormgeving. De Blackwidow heeft van zichzelf een bescheiden uitstraling, met een stevige, haast monolithische constructie. Met uitzondering van de toetsen en het glanzende Razer-logo is het klavier volledig matzwart. De toetsen zijn ingelegd met wit plastic en voorzien van een typische typografie, die de letters en cijfers opbouwt uit zo min mogelijk lijnen, als het even kan van dezelfde lengte. Een persoonlijke kanttekening: eigenlijk zou elk gamingtoetsenbord links een brede shifttoets moeten hebben.

Dan doet de verlichting zijn intrede. Vanzelfsprekend lichten de toetsen op, maar wat erg slim is gevonden aan de Blackwidow Chroma, is de witte bodemplaat waar de toetsen op rusten. Het licht weerkaatst op deze plaat en als je van boven kijkt, lijkt het net alsof de knoppen zweven op een dikke wolk van gekleurd licht. Het is een doeltreffende en doordachte toepassing, waarmee het zichzelf verheft boven de kitscherige kerstverlichting van veel concurrenten.

De configuratie van de led-verlichting is de meest uitgebreide die we ons kunnen heugen. Niet alleen kun je tien profielen aanmaken en automatisch toewijzen aan een game, maar met elk profiel mag je naar hartenlust kleuren, overgangen en effecten combineren. Dit geldt in mindere mate voor de toetsenfuncties en macro’s – we hebben geen script editor kunnen vinden in de Synapse-driver – maar er is nog steeds meer dan genoeg om aan te passen. Het bord heeft aan de linkerkant vijf macro-toetsen, die je per profiel kunt instellen en opnemen.

Clicky Mechanische toetsen zijn een minder controversiële luxe, maar ook op dit punt overtuigt de Blackwidow Chroma. Het keyboard komt in twee smaken, de clicky- en silent-variant, en het verschil spreekt voor zich. Wij hebben de clicky-variant getest en de door Razer ontworpen switch leent zich goed voor het gamen. Mechanische switches onderscheiden zich van de siliconen kussentjes in goedkopere planken door de snelle en precieze activatie. De kussens moet je volledig indrukken voordat de aanslag wordt geregistreerd, maar de veer van een mechanische switch heeft aan een paar millimeter genoeg.

In het geval van deze toetsen hoor je exact op het moment van activatie een heldere klik, waarna de gevoelde weerstand wegvalt en je los kunt laten. Die klik is erg fijn op momenten die chirurgische precisie vragen. Door het geluid klinkt het alsof je met een typemachine werkt en de Blackwidow leent zich ook prima voor tekstverwerking, al geven we voor die bezigheid de voorkeur aan de gedempte aanslag en comfort van de kort geleden besproken Logitech G910 Orion Spark.

Met een oppervlakte van 47 bij 17 cm is de Blackwidow Chroma een compact toetsenbord. Daarom vinden we het jammer, maar begrijpelijk, dat er geen ruimte is voor losse multimediatoetsen. Die functies bereik je pas door eerst de fn-toets in te houden en op de corresponderende f-knop te drukken. Als workaround regel je het volume met de plus- en mintoets. Wel welkom zijn de aansluitingen op de rechterkant: een in- en uitgang voor een analoge headset en een usb-poort.

Je gaat er niet per se beter door gamen en led-verlichting blijft een decadente luxe, maar dat neemt niet weg dat Razer een uitstekend toetsenbord heeft ontworpen. Door de perfect afgestelde toetsen weet je altijd zeker of een toets is ingedrukt en het bord is qua functies en verlichting bijzonder uitgebreid te configureren. Boven alles springt de Blackwidow Chroma eruit door de chique uitstraling en de coherente vormgeving.

Pluspunten: Prima type-ervaring, activatie precies op de klik, stijlvol en doordacht ontwerp, compacte vorm, buitengewoon configureerbaar
Minpunten: Geen toegewijde multimediatoetsen, duur

Adviesprijs: 164,99