Sorry, maar ik ga de PlayStation 5 Pro toch pre-orderen
Achtergrond

Sorry, maar ik ga de PlayStation 5 Pro toch pre-orderen

Baat het niet, dan schaadt het niet

Toen de prijs en prestaties van de PlayStation 5 Pro bekend werden gemaakt, schreven collega’s Lars en Tom daar volledig terecht vernietigende stukken over. Van weerskanten werd Sony’s Pro-positie vakkundig van tafel geveegd. Eigenlijk kan ik het er alleen maar mee eens zijn. En toch zit ik deze donderdag klaar om een pre-order te plaatsen. Ben ik onderdeel van het probleem, of biedt de PS5 Pro wel degelijk een bepaalde uitkomst?

Eerlijk gezegd ben ik daar nog niet helemaal over uit. En als ik nog eerlijker ben boeit het niet eens of dat forse prijskaartje ’t nou helemaal waard is. Wel weet ik zeker dat gamen mijn primaire hobby is. Een hobby die ik beoefen vanuit een redelijk comfortabele stoel op pakweg twee meter van een tv die dubbel zo duur is als de PS5 Pro. Om over het geluidssysteem dat ik momenteel te leen heb nog maar niet te spreken. Het mag wat kosten en dat doet het ook.

Ik vind het doorgaans niet heel erg om de portemonnee te trekken voor mijn favoriete bezigheid. In het oplaadstation dat op mijn tv-meubel staat, rusten een DualSense Edge en die speciale Astro Bot-controller. En voordat jullie me beschuldigen van voorkeursgedrag: ik heb de andere consoles ook gewoon in huis, want ik speel graag alles, ongeacht wie het gemaakt of opgekocht heeft.

Van je werk je hobby maken

Met één grote uitzondering: ik heb geen game-pc en die gaat er ook niet komen. Ik zit overdag al vaak en lang genoeg achter mijn bureau. Voor mij voelt die (thuiswerk)plek als het tegenovergestelde van ontspanning. Ik mis dan misschien de oorspronkelijke release van een UFO 50, of de early access van Hades 2, maar dat neem ik graag voor lief. Die paar spellen die ik dan ook nog eens had kunnen spelen, wegen niet op tegen de stress die ik krijg bij het idee van zo’n pc.

Een veelgehoord argument tegen de PS5 Pro is dat je dan net zo goed voor een paarhonderd euro meer zo’n bakbeest kunt (laten) bouwen. Los van hoe raar dat advies is –  ‘Dat is veel te veel te veel geld, wat als je nog meer geld uitgeeft?’ – is het voor mij ook geen oplossing. Ja, ik wil games het liefst op hun mooist en/of best spelen, maar niet ten koste van mijn geestelijke gesteldheid.

Stel dat ik een game-pc in elkaar zet, dan begint vanaf dat moment een denkbeeldige klok af te tellen totdat mijn gekozen specificaties alweer achterhaald zijn. En dan ga ik voor het gemak even uit van het scenario dat ik voor de nieuwste en beste onderdelen ben gegaan, wat me eerder het vierdubbele van een PS5 Pro zou kosten. Maar zelfs dan nog zou ik na verloop van tijd toch weer een van de grafische opties niet langer op ‘Highest’, ‘Max’ of ‘Ultra’ kunnen zetten. En dat zou al mijn gameplezier vergallen.

Frameratio

Is dat rationeel? Nee, totaal niet. Integendeel zelfs. Het slaat ook nergens op, want bij de PS5 (en straks bij de Pro) ga ik ook moeten kiezen tussen resolutie en prestatie. En omdat ik altijd voor de hoogste framerate ga, mag ik weer tegen suboptimale graphics aankijken. Maar de wetenschap dat er geen andere PS5 Pro verkrijgbaar is die nog mooiere of scherpere plaatjes op mijn televisie tovert, is genoeg om die irrationele stem tot stilte te manen.

Ga ik de games die een gratis update voor de PS5 Pro krijgen nog een keer spelen? Waarschijnlijk niet. Heel misschien Demon’s Souls, maar ik betwijfel het. Heb ik enig idee welke toekomstige titels er baat bij hebben? Ook niet eigenlijk. Maar ik ken mezelf. En voor hoe antikapitalistisch ik soms kan zijn, ben ik ook maar een consument.

©GMRimport

En dus plaats ik straks braaf mijn pre-order. Misschien geef ik daarmee een verkeerd signaal af. Namelijk dat ik niet voor één gat in mijn hand te vangen ben en je me zonder al te veel gemor een paarhonderd euro extra afhandig kan maken. Maar wat nou als ze door mijn ongevoelige consumentengedrag de PS6 ook zo duur gaan maken? Nou, dat zal ik je eens vertellen: die haal ik dan ook weer gewoon in huis. 

Nogmaals: ja, van al dat geld had ik ook een game-pc kunnen kopen. Of zo’n zieke draadloze Dyson-stofzuiger die je aan de wand kunt hangen. Misschien zelfs wel een vliegticket naar Japan. Maar goed, daar is iedereen en z’n moeder al naartoe momenteel. Straks gaan ze de Japanse yen nog duurder maken. 

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Fatal Fury 2 en twee andere SNES-games aan Nintendo Switch Online toegevoegd
Nieuws

Fatal Fury 2 en twee andere SNES-games aan Nintendo Switch Online toegevoegd

Ook Super Ninja Boy en Sutte Hakkun zijn nu speelbaar via de SNES-app

Nintendo heeft drie games aan de SNES-app voor Nintendo Switch Online-leden toegevoegd, waaronder Fatal Fury 2.

Het gaat om de SNES-versie van de arcadegame van SNK en Nova. Waar de SNES-versie van de eerste Fatal Fury erg verschilde van de arcadegame, is Fatal Fury 2 een trouwere overzetting. De game bevat acht vechtersbazen om uit te kiezen.

De twee andere SNES-games die zijn toegevoegd zijn Super Ninja Boy en Sutte Hakkun. Eerstgenoemde is een combinatie tussen een rpg en een fighter - de spelwereld doet denken aan een klassieke rpg, maar wanneer een gevecht met vijanden begint wordt het een soort side-scrolling beat 'em up.

Sutte Hakkun tot slot is een puzzelgame met platformelementen die ontwikkeld is door Indieszero en uitgegeven werd door Nintendo. Het is voor het eerst dat de game op officiële wijze speelbaar is in het Westen. Spelers besturen een glazen vogelachtig personage genaamd Hakkun, die gekleurde vloeistoffen op kan zuigen en ze in transparante blokken kan stoppen om ze te kunnen bewegen.

De SNES-app is beschikbaar via een Nintendo Switch Online-abonnement. Deze kan voor 3,99 euro per maand of 19,99 euro per jaar aangeschaft worden.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Virtuos Games neemt Brabantse studio Abstraction over
Nieuws

Virtuos Games neemt Brabantse studio Abstraction over

Virtuos werkt in ieder geval aan Metal Gear Solid Delta en mogelijk een Oblivion-remake

Virtuos Games, de uit China afkomstige ontwikkelaar met diverse vestigingen in verschillende werelddelen, heeft de uit Noord-Brabant afkomstige ontwikkelaar Abstraction Games overgenomen.

Daarnaast neemt Virtuos ook de Amerikaanse ontwikkelaar Pipeworks Studios over en is er een meerheidsbelang verkregen in het Canadese Umanaïa Interactive. In het persbericht worden geen bedragen genoemd voor de overnames.

Abstraction Games is gevestigd in Valkenswaard en heeft meer dan negentig werknemers. De studio heeft meegeholpen aan de ontwikkeling van games als Halo: The Master Chief Collection, Baldur's Gate 3 en Frostpunk, en heeft ook bijgedragen aan de Dune- en Halo-franchises.

Dat lijkt goed te passen bij Virtuos Games, dat ook met regelmaat andere ontwikkelaars helpt, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van Hogwarts Legacy, Cyberpunk 2077 en de Horizon-spellen. Ook werkt het bedrijf samen met Konami aan het aankomende Metal Gear Solid Delta: Snake Eater.

Er gaan overigens geruchten dat Virtuos aan een remake van The Elder Scrolls 4: Oblivion werkt. In 2023 gingen er al geruchten over een remake (of remaster) van Oblivion. Een oud-medewerker van Virtuos maakte toen melding van het bestaan van de game via Reddit. Later dat jaar lekten er documenten uit van de rechtszaak tussen Microsoft en de Federal Trade Commission waarin ook de remake werd vermeld, alsmede een remake of remaster van Fallout 3. Begin dit jaar liet een technical art director van het bedrijf weten aan een remake te werken die op Unreal Engine 5 draait - er wordt gespeculeerd dat het om Oblivion gaat. Dit is op moment van schrijven niet bevestigd.

Reacties

Login of maak een account en praat mee!