Sony is heerlijk onvoorspelbaar met de PlayStation 5
Achtergrond

Sony is heerlijk onvoorspelbaar met de PlayStation 5

Opeens kwam op dinsdagmiddag het href="https://gamer.nl/artikelen/nieuws/playstation-5-krijgt-backwards-compatibility-ssd-en-8k-ondersteuning/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">nieuws</a> binnen: Sony heeft allerlei details over de PlayStation 5 gedeeld. Dit gebeurde op een manier die in eerste instantie niet heel erg logisch lijkt, zonder poespas of gelikte presentatie, maar het is stiekem wel een slimme manier om Microsoft onder druk te zetten.

Mark Cerny, de man die al jaren het brein is achter de architectuur van PlayStation-consoles (en Knack natuurlijk), dropte bij de langlopende techpublicatie Wired een paar bommetjes. In het artikel stonden een aantal bijzonder interessante feitjes die niet hadden misstaan op een podium tijdens een imposante keynote. Toch is ervoor gekozen om nu al mondjesmaat wat cruciale informatie uit het niets naar buiten te brengen via een droog artikel. Hoewel Sony dus niets op de E3 gaat doen, wil het bedrijf zeker wel informatie met ons delen.

We hebben natuurlijk eerder dit jaar al de Nintendo Direct-achtige videoserie State of Play gezien. De aankondigingen hebben niet bijzonder veel teweeg gebracht, maar het heeft wel bewezen dat Sony serieus bezig is met een alternatieve vorm van communicatie. Het zou dus ook zomaar kunnen dat we voor of tijdens E3 nog een State of Play mogen aanschouwen die meer informatie naar buiten brengt, aangezien we immers nog steeds wachten op releasedata voor een aantal belangrijke PS4-exclusives. Met nu ook deze officiële uitspraken over de PlayStation 5 (die zelfs op sociale kanalen van Sony werden gedeeld), kan 2019 toch interessanter PlayStation-nieuws brengen dan verwacht.

Microsoft staat in ieder geval klaar om goed te profiteren van de afwezigheid van Sony op E3. De gebruikelijke persconferentie staat alweer op de planning en als we Xbox-baas Phil Spencer mogen geloven, gaan ze groots uitpakken met “nieuwe dingen die nog niemand heeft gezien” van hun alsmaar groeiende line-up aan first party-studio’s. Geruchten hinten sterk naar een onthulling van de volgende generatie Xbox-consoles, wat ons niets zou verbazen. Alle signalen wijzen er dus op dat Microsoft flink wil gaan vlammen en genoeg moois heeft om te laten zien. Door goed uit te pakken op de E3 stellen ze zichzelf echter wel kwetsbaar op.

Met deze onvoorspelbare communicatie kan Sony prima afwachten en inspelen op de next-gen Xbox-plannen, waar alle ogen op gericht staan komende juni

-

Wat het PS5-nieuws van deze week feitelijk doet is een positief, maar vaag beeld schetsen. De beloftes van backwards compatibility, krachtige specs en 8K-ondersteuning creëren namelijk een goede buzz zonder echt concreet te zijn. Ze hebben het gordijn nog niet weggetrokken, maar enkel een klein hoekje opgetild. Dit zet druk op Microsoft, voor wanneer zij wel al uitgebreid hun plannen uit de doeken doen. Het is immers moeilijk om kritiek te hebben op een mistig idee van de volgende PlayStation, maar makkelijk om minpunten aan te kaarten bij een uitgebreide onthulling. Met deze onvoorspelbare communicatie kan Sony prima afwachten en inspelen op de next-gen Xbox-plannen, waar alle ogen op gericht staan komende juni.

Hoe intrigerend de afwijkende communicatiemanier ook is, Sony moet wel indruk blijven maken. De eerste details zijn veelbelovend, met backwards compatibility als belangrijke pijler, maar er is meer - veel meer - nodig om ook bij deze generatie weer als winnaar uit de bus komen. Belangrijk is natuurlijk de prijs – de legendarische prijsaankondiging van de PlayStation 3 is nog niet vergeten. Cerny zegt dat de PS5 een “aantrekkelijke prijs” krijgt in de context van de technische capaciteiten, wat nog alles kan betekenen. Een geavanceerde SSD die laadtijden drastisch moet verbeteren, is al toegezegd en kan vast niet goedkoop zijn. Ook de AMD Navi-GPU, die een bepaalde vorm van 8K moet ondersteunen, drijft het prijskaartje waarschijnlijk behoorlijk omhoog. De PS4 is om meerdere redenen de meest succesvolle console geworden deze generatie, waar de lagere prijs vergeleken met de Xbox One er ongetwijfeld eentje van is geweest.

©GMRimport

We hebben andere factoren die het succes van de PlayStation 5 bepalen nog niet eens genoemd. Zo tasten we nog volledig in het duister als het gaat om welke exclusieve games Sony in de maak heeft, de rol van virtual reality en uiteraard eventuele cloud-gaming-functionaliteiten. We staan nog maar aan de vooravond van de nieuwe generatie waarin alles nog mogelijk is en dat is enorm spannend. Het wordt in ieder geval een feestje om alles de komende maanden en jaren te zien ontplooien. Als Sony lekker onvoorspelbaar blijft, kunnen ze het Microsoft knap lastig gaan maken.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!