Gelukkig hebben we de games nog
Achtergrond

Gelukkig hebben we de games nog

Inmiddels kan zelfs de grootste scepticus er niet meer omheen: het coronavirus is een serieuze zaak waar onze samenleving onherroepelijk onder lijdt. Ondanks dat het ene na het andere treurige nieuwsbericht je om de oren vliegt, ben ik ook blij dat we een manier hebben om deze verschrikkelijke situatie zo nu en dan te ontvluchten, al is het soms maar kortstondig. Gelukkig hebben we de games nog!

Wellicht vind je dat een vreemde opmerking. Games zijn toch helemaal niet belangrijk in vergelijking met de gezondheid van de miljarden inwoners van deze aardbol? Natuurlijk staat hun veiligheid voorop! Ik neem het coronavirus bloedserieus, zeker aangezien ik ook mensen in mijn kring heb die binnen de risicogroep vallen.

©GMRimport

Maar het belang van games is zeker niet verwaarloosbaar. Escapisme is juist in tijden van dergelijke stress en onzekerheid een welkome toevoeging. Het is geen oplossing voor onze problemen – en mensen die daadwerkelijk ziek zijn hebben er waarschijnlijk geen boodschap aan – maar voor iedereen die verder gezond is en hele dagen gebombardeerd wordt met het ene na het andere verschrikkelijke nieuws, heeft het zeker meerwaarde. Het is een toevluchtsoord, een hulpmiddel om even niet stil te hoeven staan bij alles wat er op dit moment gaande is.

The Witcher 3: Wild Therapy

Het belang van games als een (lichte) vorm van therapie – of beter gezegd, een vorm van ontspanning – is mij al meermaals opgevallen in de krappe dertig jaar dat ik spellen speel. Een half decennium geleden schreef ik op Gamer.nl over mijn favoriete game van 2015, The Witcher 3: Wild Hunt, en hoe het spelen van deze openwereldgame mij hielp bij het overkomen van een depressie/burn-out.

©GMRimport

De kwaliteit van dat spel was zo alomvattend, de ervaring zo immersief, dat de pakweg honderd uur die ik met Geralt of Rivia in Velen en Novigrad vertoefde daadwerkelijk bijdroeg aan mijn genezing. Het was de eerste vorm van entertainment waarbij het mij lukte om er, na maanden staren in een zwart gat, mijn aandacht langer dan vijf minuten bij te houden. Waar ik mijn zorgen zo nu en dan zelfs vergat. Het gaf mij hoop voor de toekomst.

Broodnodige pauze

Ook in deze dagen kunnen velen van ons de afleiding die videogames bieden goed gebruiken. Iedereen is met het virus bezig – het nieuws op televisie en internet, je vrienden, de buren, mensen op social media, tot op zekere hoogte zelfs deze column – en het is nou niet bepaald een onderwerp dat vrolijk stemt. Maar je hebt af en toe die vrolijkheid, het ontspannende gevoel dat er geen vuiltje aan de lucht is, nodig.

Je hebt af en toe die vrolijkheid, het ontspannende gevoel dat er geen vuiltje aan de lucht is, nodig.

-

Vervolgens een game opstarten en jezelf in de spelwereld verliezen is niet je kop in het zand steken. Het is een broodnodige pauze van alle serieuze en reële zaken die op dit moment gaande zijn. Zowel je lichaam als geest kunnen die pauze goed gebruiken. Langdurig stress hebben is funest voor je (geestelijke) gezondheid.

©GMRimport

Geweldige gamereleases

Het is dan ook prachtig om te zien dat er juist nu diverse games lanceren die hun verwachtingen meer dan waar maken. Games die ook nog eens compleet helder zijn over wat ze je kunnen bieden, en dat vervolgens met verve doen.

Animal Crossing: New Horizons bijvoorbeeld, een escapistisch avontuur pur sang, waar je je op een onbewoond eiland alleen maar druk hoeft te maken over goedemorgen tegen je buurtbewoners zeggen en met wat voor behang je je huis gaat versieren. Ik hoef volgens mij niet uit te leggen waarom rondlopen in een gezellige buurt juist nu zo’n fijne bezigheid is, ook al is het maar virtueel.

Het andere uiterste is Doom Eternal, een perfecte game om even niet na te hoeven denken en alle frustraties van het dagelijks leven eruit te knallen. Honderd demonen uit elkaar laten klappen, dát lucht pas op! We kunnen inmiddels wel stellen dat gewelddadige games niet gewelddadig maken, maar juist prima als uitlaatklep functioneren.

©GMRimport

Lekker thuis gamen

Natuurlijk zijn er nog veel meer gamereleases – zowel recent als in het verleden – en daar zitten ongetwijfeld wat titels bij die je aanspreken. Blijf lekker thuis wanneer het kan, start een game op die al een tijdlang om je aandacht vroeg en verlies je even helemaal in een compleet andere wereld, waar de spelregels simpel zijn en de gevolgen niet blijvend. Man, gelukkig hebben we de games nog.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Wild Card-dlc voor Star Wars Outlaws nu beschikbaar
Nieuws

Wild Card-dlc voor Star Wars Outlaws nu beschikbaar

De game is nu ook op Steam verkrijgbaar

De eerste verhalende uitbreiding voor Star Wars Outlaws, genaamd 'Wild Card', is nu verkrijgbaar.

De dlc kan los gekocht worden en maakt onderdeel uit van de seizoenspas. In de uitbreiding moet hoofdpersonage Kay een Sabacc-toernooi infiltreren, al loopt ze al snel de notoire gokker Lando Calrissian tegen het lijf.

Star Wars Outlaws is nu ook verkrijgbaar op Steam. Verder is ook update 1.4 uitgekomen, waarmee zoals eerder deze week al gemeld zo goed als alle stealthsecties niet meer verplicht zijn gemaakt.

Star Wars Outlaws draait om Kay Vess, een relatieve nieuweling in de onderwereld die al van kleins af aan voor haarzelf en de schattige Merqaal Nix zorgt. De game speelt zich af tussen Episode 5 en Episode 6 van de Star Wars-films, wat betekent dat de burgeroorlog tussen de Empire en de Rebellion in volle gang is. Outlaws is verkrijgbaar voor PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc.

Dunke van Boekel gaf in de Gamer.nl-review een 8 aan de game: "Star Wars Outlaws toornt niet aan de formule van een gemiddelde openwereldgame. Toch voert Massive Entertainment genoeg veranderingen door die leiden tot een verfrissende ervaring."

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
PlayStation Black Friday-uitverkoop is begonnen
Nieuws

PlayStation Black Friday-uitverkoop is begonnen

Met korting op consoles, accessoires en games

De Black Friday-uitverkoop van PlayStation is vandaag van start gegaan.

Zo kan men diverse kortingen op hardware en accessoires krijgen via de PlayStation Direct-winkel. De PlayStation 5 Slim met diskdrive kost 474,99 euro in plaats van 549,99 euro. De digitale editie van de PS5 Slim gaat voor 374,99 euro in plaats van 449,99 euro over de toonbank. Er zijn ook Fortnite Cobalt Star-bundels met deze consoles voor dezelfde prijs beschikbaar.

De PlayStation VR2 kost nu tijdelijk 399,99 euro in plaats van 599,99 euro. Diverse andere accessoires zijn ook met korting verkrijgbaar. Zo kost een reguliere DualSense-controller nu 59,99 euro in plaats van 79,99 euro en kan de DualSense Edge-controller voor 219,99 euro in plaats van 239,99 euro gekocht worden. Ook PS5-covers, Pulse Elite-headsets en Pulse Explore-oortjes zijn met korting te koop. Op de Direct-winkel staan ook fysieke games met korting te koop, waaronder Astro Bot, Stellar Blade en de The Last of Us-games. Overigens ontvangen PS Plus-leden 5 procent extra korting op sommige producten in de PS Direct-winkel.

Verder zijn op de PlayStation Store honderden digitale games met korting verkrijgbaar. Zo kost Marvel's Spider-Man 2 tijdelijk 49,59 euro, gaat EA Sports FC 25 voor 39,99 over de toonbank, kan Star Wars Outlaws nu voor 59,99 euro gekocht worden, is de PS5-versie van Hogwarts Legacy afgeprijsd naar 22,49 euro, kost Baldur's Gate 3 tijdelijk 55,99 euro, gaat Diablo 4 voor 29,99 euro over de toonbank, kosten God of War Ragnarök en The Last of Us: Part 2 Remastered nu 39,99 euro en betaalt men nu 22,49 euro voor Assassin's Creed Mirage.

Huidige PlayStation Plus Essential-leden kunnen met 25 procent korting upgraden naar Extra, terwijl Extra-leden met 30 procent korting kunnen upgraden naar Premium. Daarnaast kunnen nieuwe leden die een jaarabonnement op PS Plus afsluiten tot wel 30 procent korting innen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
Internal server error