De spelwereld is de echte ster van Cyberpunk 2077
Achtergrond

De spelwereld is de echte ster van Cyberpunk 2077

De memorabele (zij)missies en gevatte dialogen van The Witcher 3: Wild Hunt waren een belangrijk onderdeel van de geweldige ervaringen die ermee heb beleefd. Maar het was de levendige en sfeervolle spelwereld die mijn tijd met het spel onvergetelijk maakte. En dat is ook precies waar Cyberpunk 2077 in uit lijkt te blinken op basis van de presentatie die op Gamescom werd gegeven.

Het was een vergelijkbare demo als tijdens de E3 2019, al was ik daar toen zelf niet bij. Net als vorig jaar toont ontwikkelaar CD Projekt Red de demo tweemaal achter gesloten deuren –op E3 en daarna nogmaals op Gamescom – om vervolgens de week erna de gameplaybeelden op het internet te delen. Dat gebeurt deze vrijdag. Hier kun je meer lezen over de demo van dit jaar.

Voordat je de demo met eigen ogen gaat aanschouwen wil ik alvast een lans breken voor de spelwereld van Cyberpunk 2077. Ik heb er natuurlijk nog niet zelf in kunnen rondlopen, maar alles wat ik tot nu toe van de actie-rpg heb gezien lijkt in dienst te staan van de totale inleving die je ervaart wanneer je Night City zelf verkent.

©GMRimport

Doorleefd

Night City voelt – in ieder geval in de presentaties die we de afgelopen jaren voorgeschoteld hebben gekregen – aan als een echte stad. Dat mag geen verrassing heten, aangezien men jaren de tijd heeft gehad om de setting van de tabletopgame waar het computerspel op gebaseerd is met detail vorm te geven. Toch is het indrukwekkend hoe tjokvol details de spelwereld zit.

Dat viel mij al op tijdens de demo uit 2018, waarin je in één van de zes districten rondloopt: City Center. Vanaf het moment dat je het hoofdpersonage uit zijn of haar appartement ziet lopen en door het flatgebouw ziet wandelen, was ik verkocht. Overal lopen npc’s rond, druk bezig met hun eigen werkzaamheden of andere plannen. Wanneer je de straat bereikt en de neonverlichte gebouwen van de futuristische binnenstad ziet, worden de hoeveelheid details vertienvoudigd. Wat de setting wat mij betreft zo realistisch maakt is de vernieling en verdorvenheid die in haast elk object of gebouw te zien is. Alles oogt oud en gebruikt en tegelijk futuristisch, wat de spelwereld een doorleefd gevoel geeft. Dat past beter bij hoe wij als mensen voor onze omgeving zorgen (of dat eigenlijk nalaten).

©GMRimport

Verrot Santa Monica

De vele details die van Night City een ademende stad maken bleven mij ook het meeste bij tijdens de demo van dit jaar. Deze demo speelde zich in een ander district af, namelijk Pacifica. Dit district ligt aan de kust en staat vol met verlaten wolkenkrabbers en gefaalde toeristische trekpleisters, zoals een pier inclusief reuzenrad en een verlaten megawinkelcentrum. De bedrijven die geld zagen in het toerisme hebben deze regio allang verlaten en criminaliteit heeft de overhand gekregen.

Die unieke combinatie van een vakantieachtige setting en criminele activiteit zorgt voor een uiterst realistische sfeer. Het resultaat is een soort futuristisch Santa Monica. Terwijl het hoofdpersonage buiten rondloopt, zie je hoe gunships in de verte hele appartementen in wolkenkrabbers aan gort schieten en op de straat vinden shoot-outs plaats en slaan politiewagens op de vlucht voor de bendes die in Pacifica de dienst uitmaken. Het eerder genoemde winkelcentrum is overgenomen door zo’n gang en daardoor niet langer een plek om zomaar te bezoeken.

Ik ga mij volgens mij al uren vermaken door maar wat rond te lopen en mijn ogen de kost te geven

-

©GMRimport

Mijn nieuwe woonplaats

De 2019-demo van Cyberpunk 2077 blinkt vooral uit in het tonen van de talloze kleine en grotere details die je als speler (of in dit geval kijker) in de spelwereld trekken. Bendeleden die aan het boksen en krachttrainen zijn om hun gespierde torso’s zo te houden, een gesprek met een missiegever dat plots wordt onderbroken door een handlanger, een realistische dag- en nachtcyclus die de sfeer op de straten beïnvloedt, de vele verlichte advertenties voor onzinnige, futuristische producten (met een GTA-achtige knipoog richting de huidige maatschappij): ik ga mij volgens mij al uren vermaken door maar wat rond te lopen en mijn ogen de kost te geven.

Het deed mij in ieder geval denken aan die vorige game van CD Projekt Red, The Witcher 3. Ook daarin genoot ik het meest van de ervaring wanneer ik op Roach maar wat aan het galopperen was. Niet per se bezig met een missie maar puur de spelwereld aan het verkennen, waarbij ik me daadwerkelijk Geralt of Rivia voelde en – zoals het in een rollenspel hoort – onderdeel van de spelwereld. Alles wijst er op dat Cyberpunk 2077’s sterkste wapenfeit zo’n soortgelijke ervaring wordt. De shooter-mechanieken zien er niet bijster modern uit en ook het verhaal en de dialogen wankelen tot dusver tussen spannend en (vermakelijk) cliché. Maar die verrekte spelwereld met al zijn details, daar is het mij om te doen. Ik kan niet wachten om mij een paar weken op te sluiten in huis en van Night City mijn nieuwe woonplaats te maken.

Cyberpunk 2077 is vanaf 16 april 2020 beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One,en pc. De Google Stadia-versie heeft nog geen releasedatum. Aanstaande vrijdag verschijnt een video met daarin de gameplay die op E3 en Gamescom achter gesloten deuren aan de aanwezige pers is getoond.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!