De Switch 2 is Nintendo op zijn veiligst (en prijzigst)
De Direct stemt voorzichtig positief
Tijdens de afgelopen Nintendo Direct ontvingen we eindelijk meer details over de Nintendo Switch 2 en de games die er voor uitkomen. Buiten hogere prijzen voor hardware en software waren er geen écht grote verrassingen. We kunnen het Nintendo nauwelijks kwalijk nemen dat ze het op safe spelen, maar missen toch een beetje de wilde uitspattingen van het bedrijf.
De onthulling van de Switch 2 eerder dit jaar maakte al duidelijk dat Nintendo zijn strategie op dezelfde voet als de huidige Switch voort zou zetten. Het apparaat is wederom een hybrideconsole die je op de tv kunt aansluiten of als handheld kunt gebruiken. Werp enkel een vluchtige blik, en het apparaat ziet er precies hetzelfde uit als de Switch die al jaren thuis bij je staat te pronken.
Nieuw(ig)
Natuurlijk is de Switch 2 niet helemáál hetzelfde. Het feit dat de Joy-Cons nu als een soort computermuizen kunnen functioneren bijvoorbeeld is vast een uitkomst bij strategiegames, zoals de aangekondigde Switch 2-versie van Civilization 7. Nintendo wist deze nieuwe feature echter zelf niet helemaal te verkopen – daar oogde de Rocket League-wannabe Drag X Drive toch wat te onafgewerkt en generiek voor. Het blijft dus wachten op een echt interessante toepassing vanuit de consoleboer zelf.
Ook nieuw is de C-knop, dat GameChat opent. Nintendo kleedt het allemaal uiterst gelikt aan, maar dit is eigenlijk gewoon voice- en videochat met wat extra opties. Het is vooral een slimme toevoeging, omdat de wereld – en dus ook gaming – steeds socialer wordt, en Nintendo op dit gebied hopeloos achterloopt op de concurrentie. De mogelijkheid om met een druk op de knop gameplay te delen met de chatgroep is daarbij een fijne bijkomstigheid. We zien voor GameChat dan ook kansen om een belangrijke Switch 2-functie te worden. Tenminste, als Nintendo het slim integreert in zijn games. Mario Kart World lijkt dat in ieder geval te suggereren, want lekker rondscheuren in die open spelwereld terwijl we met vrienden kletsen klinkt best aanlokkelijk.
Buiten de bovengenoemde toevoegingen zet de Switch 2 echter vooral de Switch-ervaring die we al jaren kennen voort. Nintendo zou dan ook wel gek zijn als ze nu het wiel opnieuw proberen uit te vinden, want de Switch is op de Nintendo DS na het meest succesvolle game-apparaat van het bedrijf. Voor het bedrijf achter de gekke consoles als de Virtual Boy en Wii U voelt de Switch 2 erg veilig, maar dat zijn dan ook niet voor niets de minst succesvolle Nintendo-consoles. De echte innovatie moet deze generatie dus van de games zelf komen.
Games over
Juist daar steekt het een beetje. We zagen geen games die ons omverbliezen met aanwezige creativiteit. Mario Kart World heeft nu zoals gezegd een open spelwereld, een slimme truc om te verbloemen dat de game zowel qua uiterlijk als gameplay nauwelijks lijkt te verschillen van Mario Kart 8 Deluxe. Kirby Air Riders en Hyrule Warriors: Age of Imprisonment zijn op het eerste gezicht rechttoe rechtaan vervolgen op games die nou niet bepaald bekendstaan als favorieten. Donkey Kong Bananza is de meest opvallende game in Nintendo’s eigen line-up. Zeker, het is weer een 3D-platformer, maar eentje met een nieuw, destructief mechanisme dat op zijn minst intrigeert.
Ook andere uitgevers wisten onze hartslag nauwelijks te verhogen. Cyberpunk 2077, Elden Ring: Tarnished Edition, Split Fiction, Street Fighter 6, Borderlands 4, Tony Hawk’s Pro Skater 3+4, Final Fantasy 7 Remake: het zijn games die allemaal al geruime tijd verkrijgbaar zijn op andere platforms, of daar binnenkort op verschijnen. Voor mensen die al een PlayStation 5 of Xbox Series thuis hebben staan biedt de third-party line-up dan ook geen meerwaarde, al worden Nintendo-only gamers wel in één klap naar de moderne tijd getransporteerd. Alleen Fromsoftware leverde tegen het einde van de Direct een échte verrassing in de vorm van Switch 2-exclusive The Duskbloods. De focus op multiplayer maakt ons nog lichtelijk sceptisch, maar de trailer zag er toch weer verdraaid lekker uit.
Premium merk
De verbetering in graphics en prestaties is misschien nog wel het belangrijkste wapenfeit van de Switch 2. De voorganger is al jaren hopeloos verouderd, en de Switch 2 kan in ieder geval moderne titels aan. Of dat over drie tot vijf jaar nog steeds het geval is moet nog maar blijken, maar voor nu voelt de Switch 2 toch als fijne nieuwe technologie – in ieder geval binnen het handheldsegment.
De beelden van Metroid Prime 4 Beyond in 4K en 60 fps (of desgewenst in 1080p en 120 fps) lieten ons watertanden, de kleuren in Donkey Kong Bananza spatten van het scherm en de HDR in de Switch 2-upgrade van Zelda: Tears of the Kingdom verblindde ons. De Switch 2 hangt qua pure kracht mogelijk ergens tussen de PlayStation 4 Pro en Xbox Series S in. Dat zou zeker voor Nintendo weleens genoeg kunnen zijn om ons alsnog omver te blazen.
Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. De Switch 2 is met 469,99 euro (en 509,99 euro met Mario Kart World geleverd) een stuk prijziger dan de eerste Switch op release. Ook over de prijs van Mario Kart World is veel te doen: het spel gaat 79,99 euro digitaal en 89,99 euro fysiek kosten. En 89,99 euro voor de Pro Controller is ook niet mis. Daarmee lijkt Nintendo ouderwets zelfverzekerd te zijn – misschien zelfs iets té.
Na de Wii U had het bedrijf iets te bewijzen en moest de Switch wel een succes worden, dus was de console scherp geprijsd. Maar na meer dan zeven jaar aan voorspoed durft the big N zich weer als een premium merk neer te zetten. We twijfelen er niet aan dat de hardcore fans rond de release veelvuldig hun portemonnee trekken, en natuurlijk is er nog zoiets als inflatie - kijkend over decennia zijn games in principe alleen maar goedkoper geworden.
Juist in deze onzekere tijden moet echter nog maar blijken of de gemiddelde consument staat te springen om juist het bedrijf dat de afgelopen jaren zo ‘lekker voordelig’ was de volle mep te geven. Met Mario Kart kom je in ieder geval een heel eind, maar hopelijk ligt er in de toekomst ook meer vernieuwing in het verschiet.