Sony HT-S40R Home Cinema Soundbar System
Reviews

Sony HT-S40R Home Cinema Soundbar System

Het toevoegen van een soundbar of surround sound-systeem aan je gamesetup is een leuke manier om een groter gevoel van immersie te creëren. Sony heeft op dit gebied genoeg te bieden: voor ieder budget bouwen ze wel een soundbar.

Sony HT-G700                                                                   €299,-

Verbinding:                                                                        Hdmi, optical, minijack (aux) en                                                                                                        bluetooth 5.0

Surround sound:                                                             Dolby Digital

Subwoofer:                                                                        Ja

Extra’s:                                                                                n.v.t.

Voor een uitgebreid overzicht van de specificaties kun je hier terecht.

De Sony HT-S40R 5.1 Home Cinema Soundbar System is met een prijspunt van 299 euro een behoorlijk goedkope optie voor het aanschaffen van een volledig 5.1-systeem. Het is dan ook geen gecompliceerde setup, maar een behoorlijk doeltreffend systeem met een centrale soundbar, subwoofer en twee semi-draadloze achterspeakers.

Bouwkwaliteit

Net als de HT-G700 die we laatst bekeken is het ontwerp van de HT-S40R behoorlijk sober. De hard plastic soundbar, achterspeakers en subwoofer zijn allemaal zwart en ogen neutraal. Het harde plastic is stevig, maar het maakt de soundbar en achterspeakers wel wat lichtgewicht - niet bepaald een premium gevoel. De grille van de soundbar is wel gemaakt van metaal en verdeeld in drie vlakken waarachter je de linker-, rechter- en centerspeaker vindt.

In tegenstelling tot de meeste soundbars is in het geval van de HT-S40R de subwoofer het hart van de setup. Dat betekent dat je de soundbar met een kabel aan de subwoofer moet verbinden, en dat de hdmi-uitgang op de achterkant van de subwoofer te vinden is. De subwoofer is met een grootte van 192 bij 387 bij 366 milimeter behoorlijk aan de maat. Hij is dus niet overal te plaatsen en dat betekent dat je in sommige gevallen een vrij lange hdmi-kabel aan moet schaffen om de subwoofer met je televisie te verbinden.

De achterspeakers van de 5.1-set zijn semi-draadloos. Om ze aan te sluiten op het systeem moet je ze namelijk met een kabel verbinden aan een draadloze ontvanger. De ontvanger is eveneens zwart en aan de bovenkant voorzien van een soortgelijke grille als je op de voorkant van de soundbar vindt. Dit doosje is op zijn beurt dan wel weer draadloos met de subwoofer te verbinden. Zo hoef je geen kabels door je volledige woonkamer te laten lopen, maar moet je wel een goede plek vinden voor de ontvanger en het wegwerken van de kabels die vanuit daar naar de achterspeakers lopen. De compacte achterspeakers zelf zijn eveneens voorzien van een grille en matchen qua uitstraling precies met de soundbar.

©GMRimport

Codecs en modi

Achterop de subwoofer vind je zoals gezegd een hdmi-Arc poort, een minijack aux-in en een optical poort. Ook kun je middels bluetooth 5.0 bijvoorbeeld je telefoon verbinden met het systeem. De hdmi-input weet raad met Dolby Digital, LPCM 2-channel en Dolby Dual Mono en uiteraard kun je 5.1-content afspelen met dit systeem. Ook is het mogelijk deze soundbar draadloos aan een Sony Bravia-televisie te verbinden.

Om het geluid in meerdere situaties te perfectioneren, beschikt de HT-S40R over een aantal verschillende afluistermodi. De meeste modi spreken voor zich: zo is er naast de standaard modus een Cinema-, een Music- en Voice-modus. De enige modus die wellicht niet voor zich spreekt is de Night-modus: deze zorgt ervoor dat de lagere frequenties iets gedempt worden, zodat je ’s nachts eventuele huisgenoten minder tot last bent.

De klank

Bij het luisteren naar muziek valt direct op dat de subwoofer niet zoveel draagkracht heeft als je zou verwachten van een kast van deze grootte. Hoewel de subwoofer het laag van de soundbar smaakvol en gedoseerd verlengt, ontbreekt het op kritieke punten aan dynamische kracht. Dat zorgt ervoor dat muzikale impact niet altijd goed vertaalt naar dit systeem.

In het middengebied is de soundbar behoorlijk precies. Met de Music-modus ingeschakeld komt de belangrijkste stem uit de muziek mooi naar voren en klinkt de soundbar redelijk rustig. Waar het wel echt aan ontbreekt is breedte in het stereoveld. Hoewel de stem vaak pontificaal en precies in het midden wordt weergegeven, wordt het naar de zijkanten al vrij snel een mengelmoes van geluid en ontbreekt het aan echte lokalisatie.

©GMRimport

Tijdens het gamen laat dit systeem zich vooral kenmerken door een aangename hoeveelheid ruimtelijkheid. De achterspeakers dragen hier vooral erg veel bij aan de immersie. Je hebt snel het gevoel dat je middenin de spelwereld zit en er is genoeg kracht om het volume - en daarmee de cinematische ervaring - op te schroeven. Ook hier valt wel op dat de lokalisatie niet optimaal is. Dat maakt het systeem dan ook voornamelijk geschikt voor openwereldgames die wat minder leunen op snelle reactietijden en wat meer op verhaallijn.

Wel valt tijdens in-game explosies en andere impactmomenten op dat het laag zelden écht dondert. Dat zorgt ervoor dat de nadruk iets meer op het middenlaag blijft hangen, waardoor je soms een ietwat dozige klank kunt horen. Dit is vooral het geval bij consequente bromgeluiden in bijvoorbeeld racegames.

Concluderend

De HT-S40R is een eenvoudig, doeltreffend 5.1-systeem dat voor zijn prijs prima presteert. Verwacht niet de meest precieze lokalisatie of de meest overtuigende, diepe weergave, maar wél een systeem dat het spelplezier van de casual gamer behoorlijk kan vergroten. Houd er wel rekening mee dat het aansluiten van dit systeem niet in ieder woonkamer even eenvoudig is. De draadloze ontvanger voor de achterspeakers is een goede toevoeging om het aansluiten te vereenvoudigen, maar het feit dat de grote subwoofer het hart van dit systeem is, kan plaatsing en de lengte van de benodigde kabels behoorlijk beïnvloeden.

Voor een uitgebreid overzicht van alle technische specificaties betreffende dit product verwijzen we je graag naar de website van Sony, of de officiële handleiding.

Oké
Conclusie

De HT-S40R is een eenvoudig, doeltreffend 5.1-systeem dat voor zijn prijs prima presteert. Verwacht niet de meest precieze lokalisatie of de meest overtuigende, diepe weergave, maar wel een systeem dat het speelplezier van de casual gamer behoorlijk kan vergroten.

Plus- en minpunten
  • Groot gevoel van immersie, eenvoudig in gebruik, prijs-kwaliteitverhouding
  • Weinig extra’s, niet heel veel diepte in de sub

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Avowed was bijna een 'multiplayer-Skyrim' geworden
Nieuws

Avowed was bijna een 'multiplayer-Skyrim' geworden

De ontwikkeling van de game is tweemaal herstart

De eerder deze week uitgekomen singleplayer-rpg Avowed had bijna een focus op multiplayergameplay gehad.

Dat laat regisseur Carrie Patel weten aan Bloomberg. De game werd in eerste instantie een "multiplayer-Skyrim" genoemd, maar in 2021 ging de ontwikkeling volledig op de schop. Voor die tijd werd het spel als een multiplayergame ontwikkeld. Sterker nog: de ontwikkeling van de game is in totaal twee keer volledig herstart.

Patel onthult ook dat er bij Obsidian behoefte is aan eventuele vervolgen op of dlc voor Avowed. "Nu we deze geweldige spelwereld hebben gebouwd, en het ontwikkelteam ook hebben laten wennen aan deze content en gameplay in deze wereld, zou ik er graag meer van zien."

Avowed is nu verkrijgbaar voor Xbox Series X en S en pc en staat ook op Xbox Game Pass. Ron Vorstermans beloonde het spel met een 9 in zijn review: "Het schrijfwerk is fenomenaal, het vechten vloeit als een actiegame, de spelwereld is iedere vierkante centimeter waard en zelfs de kleinste verhaaltjes zijn memorabel. Avowed is misschien geen grensverleggende, dynamische rpg, maar weet precies waar het goed in is, en zet daar met volle overtuiging op in. Het resultaat is de beste Microsoft-rpg van de afgelopen jaren."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Netflix betrokken bij Sifu-verfilming
Nieuws

Netflix betrokken bij Sifu-verfilming

De scriptschrijver van de The Maze Runner-films zou het script voor de film verzorgen

Netflix is betrokken bij de verfilming van Sloclaps kungfugame Sifu.

In 2022 werd al aangekondigd dat er een film werd gemaakt gebaseerd op Sifu door Story Kitchen, het bedrijf dat ook achter de Sonic the Hedgehog-films en de aankomende Streets of Rage- en Tomb Raider-verfilmingen zit.

Deadline heeft deze week gemeld dat Netflix nu ook betrokken is bij het project en dat TS Nowlin - bekend van de The Maze Runner-films - het script schrijft. Volgens geruchten zal John Wick-regisseur Chad Stahelski met zijn bedrijf 87Eleven Entertainment als producent functioneren.

Eerder gingen er geruchten dat Derek Kolstad, de schrijver van de John Wick-scripts, het script voor Sifu zou schrijven, maar dat lijkt nu dus niet meer het geval te zijn - tenzij hij samenwerkt met TS Nowlin.

De film moet min of meer hetzelfde plot als de game aanhouden, waarbij de hoofdrolspeler elke keer dat ze verslagen worden een stuk ouder wordt. De film wordt beschreven als "John Wick ontmoet M. Night Shyamalan's film Old".

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!