De Realme 9 Pro+ zit boordevol technologie
De Realme 9 Pro+ is een midrange smartphone met - op papier - indrukwekkende specificaties. Is het toestel in de praktijk ook zo'n hit? Je leest het in deze Realme 9 Pro+ review.
Realme is een zustermerk van Oppo, OnePlus en Vivo en groeit hard in landen als India. De fabrikant probeert ook in Nederland voet aan de grond te krijgen. Er zijn Realme-smartphones in alle prijsklassen te koop. Ik heb de afgelopen weken de Realme 9 Pro+ getest, een iets betere en duurdere versie van de 9 Pro. Let goed op de naam (wel of geen +) mocht je één van beide smartphones willen aanschaffen.
Ontwerp
De Realme 9 Pro+ is gemaakt van glas, al voelt het meer aan als kunststof. Belangrijker is dat de behuizing solide overkomt en prettig in de hand ligt. Realme verkoopt de smartphone in diverse kleuren, waaronder het door mij geteste Aurora Green. De achterkant kleurt licht- en donkerblauw en verandert wat naar groen als er zonlicht op schijnt. Een toffe kleur als je het mij vraagt.
Houd er rekening mee dat de telefoon niet helemaal plat op tafel ligt omdat de cameramodule aan de achterkant licht uitsteekt. Met het meegeleverde hoesje verdwijnt dit aandachtspunt.
©GMRimport
De smartphone weegt 182 gram - gebruikelijk - en is door zijn 6,4inch-scherm lastig met één hand te bedienen. Let erop dat de telefoon niet van water en stof houdt. In dit prijssegment zijn enkele smartphones, waaronder de Samsung Galaxy A33, wél water- en stofdicht. De Realme 9 Pro+ heeft - gelukkig - een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en laadt op via en usb-c-poort.
Schermkwaliteit
Het scherm kent een klein gaatje in de linkerbovenhoek, waar de selfiecamera in zit. Het scherm is een amoled-display dat fraaie kleuren toont en zwart als écht zwart laat zien. De Full-HD-resolutie levert een scherpe weergave en de verversingssnelheid van 90 Hz maakt het beeld soepeler dan een 60Hz-scherm. In dit prijssegment is een 120Hz-scherm echter bijna standaard.
In een directe vergelijking is het verschil tussen 90 Hz en 120 Hz merkbaar, maar bij dagelijks gebruik ziet het scherm van de Realme 9 Pro+ er gewoon vloeiend uit. Met als bijkomend voordeel dat een 90Hz-scherm energiezuiniger is dan een 120Hz-scherm.
©GMRimport
Het scherm kent een krasbestendige Gorilla Glass 5-afwerking (gebruikelijk) en bevat een optische vingerafdrukscanner. Die zie je dus niet, behalve als je je vinger moet scannen. De scanner is nauwkeurig en lekker snel. Houd er wel rekening mee dat de scanner niet goed werkt als je natte vingers hebt - een euvel waar alle optische vingerafdrukscanners last van hebben.
Complete specificaties
De Realme 9 Pro+ heeft alle specificaties die je anno 2022 van een midrange smartphone verwacht. Van ondersteuning voor wifi 6 (802.11ax) en een nfc-chip om contactloos te pinnen in winkels tot ondersteuning voor 5G-internet en een snelle MediaTek Dimensity 920-processor. Die is qua prestaties vergelijkbaar met de concurrentie en kan - op papier - jaren mee.
Het werkgeheugen van de Realme 9 Pro+ is 6 GB of 8 GB groot. Afhankelijk van de configuratie heb je de beschikking over 128 GB of 256 GB opslaggeheugen. Het 6/128GB-model kost 380 euro, de 8/256GB-variant 430 euro. Je kunt het opslaggeheugen niet uitbreiden met een micro-SD-kaartje.
In de praktijk is de Realme 9 Pro+ een vlotte smartphone waar je ook prima een modern spelletje op kunt spelen.
©GMRimport
Accuduur en opladen
In de Realme 9 Pro+ zit een 4500mAh-accu. Niet heel groot in vergelijking met de concurrentie, die vaker een 5000mAh-accu gebruikt. Toch merk je er in de praktijk weinig van. Ook de 9 Pro+ gaat bij normaal gebruik moeiteloos een lange dag mee. Twee dagen is mogelijk als je het rustiger aan doet.
©GMRimport
Prettig is dat Realme een hele sneller oplader meelevert bij de 9 Pro+. Deze 65 watt-adapter kennen we van concurrerende smartphones van OnePlus en Oppo, bijvoorbeeld. Opmerkelijk is dat Realme de oplaadsnelheid van de 9 Pro+ beperkt heeft tot 60 watt. Waarom is niet duidelijk. Hoewel het laden snel gebeurt (van 0 naar 75 procent in dertig minuten), zijn er toestellen die sneller vol zijn. Want in datzelfde half uur kan de OnePlus Nord 2 (65 watt-adapter) van vorig jaar volledig opladen, bijvoorbeeld. Is dat storend? Voor veel mensen lijkt mij dat niet, want de oplaadsnelheid is op zichzelf indrukwekkend.
Camera's
Achterop de Realme 9 Pro+ vind je drie cameralenzen. De hoofdcamera (50 megapixel) kent versterking van een 8megapixel-groothoekcamera en een 2megapixel-macrocamera. Foto's schiet de hoofdcamera standaard in 12,5 megapixel via een quad-bayer-techniek, die vier pixels samensmelt tot één voor betere resultaten. Dat werkt, ook geholpen door optische beeldstabilisatie (OIS). Lang niet alle smartphones in dit prijssegment hebben OIS. De Realme 9 Pro+ maakt dankzij de OIS minder bewogen beelden dan sommige concurrenten, met name in het donker.
De fotokwaliteit is erg goed. Het toestel schiet realistische plaatjes, gaat knap om met een felle zon en bewolking en biedt twee keer zoom met beperkt kwaliteitsverlies. Let bij onderstaande foto's wel op het kleurverschil tussen de hoofdcamera en zoommodus. Ook de portretmodus is prima, zeker omdat de Realme 9 Pro+ geen dieptesensor heeft en dus volledig leunt op slimme software. En in het donker maakt de Realme 9 Pro+ scherpere en duidelijkere foto's dan veel concurrenten. Dat is zeker een pluspunt.
©GMRimport
©GMRimport
©GMRimport
De groothoekcamera staat qua foto's zijn mannetje omdat hij prima plaatjes schiet die een veel wijder deel van de omgeving vastleggen. Maar bij het filmen valt wat op. De kwaliteit is ondermaats, met name door het kleinere (jazeker) blikveld dan de hoofdcamera. Iets dat ook de collega's van GSMArena opviel. Buiten dat is ook de videokwaliteit van de groothoekcamera matig. Je gebruikt voor video's dus liever de hoofdcamera.
De 2megapixel-macrocamera is van gemiddelde kwaliteit en kan van pas komen voor bloemen en kleine dieren, bijvoorbeeld. Maar echt mooie foto's ga je er niet mee maken en dat komt met name door de uitgewassen kleurweergave en lage resolutie. Zie hieronder een drietal voorbeelden.
De 16megapixel-selfiecamera volstaat prima, ook om mee te videobellen.
©GMRimport
©GMRimport
©GMRimport
Software en updatebeleid
Uit de doos draait de Realme 9 Pro+ op Android 12. Dat is de nieuwste versie en dus is het fijn dat Realme bij de tijd is. Sommige merken, waaronder zusterfabrikant OnePlus en Motorola, brachten rond de introductie van de Realme 9 Pro+ even dure smartphones uit met Android 11. Op dit vlak scoort Realme dus een - eenvoudig - pluspunt. Niet alleen omdat je direct profiteert van Google's vernieuwingen in Android, maar met name omdat je verzekerd bent van een duidelijk en écht updatebeleid.
Realme belooft twee versie-updates (Android 13 en 14) en drie jaar regelmatige beveiligingsupdates. Een vergelijkbare OnePlus-smartphone met Android 11 ontvangt ook twee versie-updates, waarvan Android 12 er al één is. Dat voelt als een nep-update. Het is goed dat Realme het updatebeleid van de 9 Pro+ serieus neemt. Het kan echter nog beter, want een merk als Samsung geeft even dure smartphones vijf jaar beveiligingsupdates. Dergelijke toestellen zijn dus langer veilig te gebruiken.
©GMRimport
©GMRimport
©GMRimport
Realme's softwareschil (Realme UI 3.0) over Android 12 bevalt goed. De software is weliswaar wat anders dan de standaard Android-versie, maar de wijzigingen zijn subtiel en zitten niet in de weg. Fijn zijn extra opties als het aanpassen van de animatie van de vingerafdrukscanner en de content op het vergrendelscherm, om maar twee voorbeelden te geven. Ik vind het wel jammer dat Realme een handvol commerciële apps meelevert. Die heb ik snel verwijderd.
Conclusie: Realme 9 Pro+ kopen?
De Realme 9 Pro+ is een mooie smartphone met een goed scherm, complete en krachtige specificaties en een lange accuduur. Het opladen gaat bovendien snel, de camera's zijn goed en Realme levert het toestel netjes met Android 12 én een volwaardig updatebeleid. De smartphone heeft geen échte minpunten, wel wat aandachtspunten. Denk aan de behuizing die niet water- en stofdicht is en de matige videokwaliteit van de groothoekcamera.
Onder de streep is de Realme 9 Pro+ één van de beste smartphones die je voor minder dan 400 euro kunt kopen. Gewaagde alternatieven vind je in onze up-to-date-koopgids van de beste smartphones tussen de 300 en 400 euro.
**Prijs** Vanaf € 380,- **Kleur** Groen, zwart, blauw **OS** Android 12 **Scherm** 6,4 inch oled (2400 x 1080, 90 Hz) **Processor** MediaTek Dimensity 920 5G **RAM** 6 of 8 GB **Opslag** 128 of 256 GB (uitbreidbaar) **Batterij** 4.500 mAh **Camera** 50, 8 en 2 megapixel, 16 (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G, Bluetooth 5.2, wifi 6, gps, nfc **Formaat** 16 x 7,3 x 0,8 cm **Gewicht** 182 gram **Overig** dualsim, vingerafdrukscanner onder scherm **Website** [www.realme.com/eu](https://buy.realme.com/eu/goods/196)
- Ontwerp en scherm
- Accuduur en snelladen
- Krachtige hardware
- Updatebeleid
- Niet water- en stofbestendig
- Matige videokwaliteit groothoekcamera