Huawei Matebook 16
Reviews

Huawei Matebook 16

De Huawei Matebook 16 is een laptop die met name opvalt vanwege zijn prachtige scherm. Al met al bleek het een genot om te werken en te spelen op deze laptop, hierover lees je meer in deze Huawei Matebook 16 review.

De situatie rondom Huawei blijft eigenaardig. Op smartphonegebied heeft het merk de hoop in Nederland op moeten geven: zonder Google-diensten bleken de toestellen niet de moeite waard. Daarom focust het merk zich voor consumenten op andere productgroepen, zoals in-ears, monitoren (zoals de Huawei Mateview, smartwatches (zoals de Huawei GT3 Pro) en in dit geval laptops.

Niet dat dit nieuwe productgroepen voor Huawei zijn. En het blijf een eigenaardig gegeven dat Huawei geen Android met Google-diensten mag leveren, maar wel producten op de markt mag brengen met Windows. Overigens hoef je je geen zorgen te maken: bij de aankoop van een Windows-laptop van Huawei blijft Windows gewoon werken en updates krijgen zoals dat ook het geval is met andere laptopmakers die geen last hebben van Amerikaanse handelsembargo’s.

Bovendien heeft Huawei een streepje voor op bijvoorbeeld Asus, omdat Huawei-laptops niet met bloatware komen: geen voorgeïnstalleerde McAfee-ellende, icoontjes als website-snelkoppelingen of andere rommelige programma's... Alleen een praktische PC-Manager, waarin ook een handige diagnostische tool zit om te checken of alle onderdelen goed werken.

©GMRimport

Ontwerp: MacBook met veilige webcam

Huawei maakt al een tijdje laptops. Het Chinese merk geeft daarbij extra veel aandacht aan de beeldkwaliteit en het ontwerp. Ook deze Matebook wijkt daar niet van af, met een metalen ontwerp dat wat afgekeken is van de MacBook en zeer degelijk afgewerkt is.

Opvallend is dat Huawei in het toetsenbord de webcam heeft verstopt, in een knopje tussen de F6- en F7-toets. Iedereen zijn eigen voorkeur, maar persoonlijk vind ik het een mooi weggewerkte mogelijkheid en een privacyfunctie die een gerust gevoel geeft. Of het nu MacBooks, laptops of andere apparatuur is: je weet pas echt zeker dat je webcam veilig afgeschermd is als dit fysiek gebeurt. 

Dat zit bij de Matebook 16 wel goed. Vooral omdat zowel Microsoft als Huawei geen beste reputatie hebben als het op privacy en veiligheid aankomt, hoewel de angst niet altijd gegrond hoeft te zijn, geeft zo’n camera een veiliger gevoel.

Het nadeel van de plaatsing is wel de kijkhoek, die niet onderkin-vriendelijk is. Persoonlijk heb ik de pandemie thuisgewerkt met (een andere) Huawei-laptop met eenzelfde camera, waarbij het niet de onderkinnen waren die commentaar opleverden, maar juist het plafond in de werkkamer dat nog niet gestuct was. Het is iets persoonlijks, maar voor mij is zo’n netjes weggestopte camera heel wat plafondcommentaar waard.

©GMRimport

Veel (gewicht) aan boord

Het toetsenbord zelf tikt prettig weg en er zijn een vliegensvlugge vingerafdrukscanner en een redelijk groot touchpad aanwezig. Qua aansluitingen vind je twee usb-poorten aan de rechterkant, twee usb-c-(oplaad)poorten links samen met een HDMI- en audiopoort.

De laptop is vrij groot, omdat er een 16 inch beeldscherm met een (drie bij twee verhouding) in geplaatst is. Hoewel de schermranden relatief dun zijn. Het feit dat er geen webcam boven het scherm zit helpt mee. Tel bij het formaat ook de metalen behuizing mee en je komt tot de conclusie dat het wel flink sjouwen is om de Matebook 16 mee te nemen: hij weegt twee kilo.

De CPU is misschien niet de nieuwste, in de benchmarks scoort hij nog uitstekend.

-

Dagje ouder

Toch is er wel iets geks: ons testmodel verscheen met Windows 10. Niet met Windows 11. In de specificaties staat dat de laptop geleverd wordt met Windows 11. Dat zou er mogelijk aan kunnen liggen dat de laptop vorig jaar nog aangekondigd werd en ook met een AMD Ryzen 7 (5800H of 5600H)-processor van vorig jaar wordt geleverd. Hoewel de gekozen chipset ook misschien wat beter verkrijgbaar is vanwege de nasleep van het chiptekort. 

Het is wel iets om in overweging te nemen: ben je bereid rond de 1100 euro voor een laptop te betalen, wat nu de huidige adviesprijs is, dan wil je wellicht de nieuwste processorgeneratie.

Dat houdt nog niet in dat de laptop slecht presteert overigens. Integendeel. In benchmarks werden uitstekende scores gehaald en onze praktijktest, waarbij we ons even goed uitgeleefd hebben met GTA V, doorstond de laptop met behoorlijk hoge instellingen. Wat knap is, aangezien er geen losse videokaart in de laptop aanwezig is. 

Laat ik wel voorop stellen: de Huawei Matebook 16 is geen game-notebook. Maar heeft wel genoeg spierballen om wat games te spelen.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Accuduur

De Huawei Matebook is bij gewoon gebruik fluisterstil, omdat de ventilatoren pas aan gaan bij wat zwaarder gebruik. De laptop lijkt bovendien zuinig zijn werk te doen, wat ik combinatie met de hoge accucapaciteit van 84 Wh een lange accuduur oplevert. Zo’n veertien uur heb ik er op kunnen werken, wat natuurlijk wel erg afhankelijk is van hoe je de Matebook belast.

Wanneer ik zwaar werk deed met de lader ingeplugd, deed de koeling zijn werk uitstekend. Maar was het wel het stekkerblok dat opvallend heet werd. De testversie van de laptop beschikte over een extra 135 watt snellader, de gewone lader gaf ons hierbij een wat beter gevoel. Bovendien is dat ook beter voor de levensduur van de accu.

©GMRimport

Tot de verbeelding

Het is toch vooral het scherm van deze laptop dat de show steelt. Het IPS-scherm is haarscherp: 2520 bij 1680 pixels. Bovendien het scherm helder genoeg om een donkere werkkamer te verlichten – waardoor je tijdens je werk niet gehinderd wordt door zonlicht dat je scherm slecht afleesbaar maakt. Ook is de kleurweergave uitstekend gekalibreerd, waardoor de laptop ook uitermate geschikt is voor foto- en videobewerking en ontwerpen.

De beeldverhouding van 3:2 werkt in praktijk uitstekend. Hoewel sommige andere modellen Huawei-laptops over een touchscreen beschikken, is dat met deze Matebook 16 overigens niet het geval. Hoewel dat persoonlijk is, heb ik dat in praktijk echter nooit gemist. Windows en touchscreen voelt vooralsnog als een gedwongen huwelijk.

Toch zijn er een paar puntjes over dat scherm. Het glazen paneel van het scherm reflecteert een beetje. De verversingssnelheid van 60 hertz zal misschien niet iedereen bekoren, hoewel je wellicht beter af bent met een gaminglaptop als dat belangrijk voor je is. Ook zijn de Macbook-miniledschermen net even wat indrukwekkender… En duurder.

Conclusie: Huawei Matebook 16 kopen?

Ongeacht waar je je laptop voor gebruikt: het scherm van de Huawei Matebook 16 nodigt uit om er de hele dag naar te kijken. De beeldkwaliteit is werkelijk subliem. Daarbij zijn de accuduur, bouwkwaliteit en prestaties ook dik in orde. De laptop is echter wel prijzig, en voor dat geld heb je geen losse videokaart of de recentste AMD-chipset. Ook maken het formaat en gewicht de Matebook niet heel mobiel.

Uitstekend
Conclusie

**Prijs** Vanaf € 1149,- **Processor** AMD Ryzen 5 5600H of Ryzen 7 5800H **RAM** 16 GB **Opslag** 512 GB ssd **Scherm** 16 inch IPS (2520 x 1680) **OS** Windows 11 Home **Aansluitingen** 2x usb-c, 3,5mm-headsetaansluiting, HDMI, 2x usb **Webcam** 720p camera **Draadloos** Wifi 6, bluetooth 5.1 **Afmetingen** 25,5 x 35,1 x 1,8 cm **Gewicht** 2 kilo **Accu** 84 Wh **Website** [www.consumer.huawei.com](https://consumer.huawei.com/nl/laptops/matebook-16/)

Plus- en minpunten
  • Beeldkwaliteit
  • Bouwkwaliteit
  • Krachtige laptop
  • Accuduur
  • Geen GPU of nieuwste chipset
  • Gewicht

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nieuwe Xbox-reclame toont dat alle schermen een Xbox kunnen zijn
Nieuws

Nieuwe Xbox-reclame toont dat alle schermen een Xbox kunnen zijn

Microsoft wil Xbox op zoveel mogelijk plekken beschikbaar stellen

Microsoft heeft een nieuwe marketingcampagne gelanceerd om duidelijk te maken dat op Xbox gamen op meer manieren kan dan louter op een spelcomputer.

De reclamespot kan hieronder bekeken worden, en Microsoft vertelt op Xbox Wire meer over de campagne. In de reclame zijn verschillende apparaten te zien om Xbox-games te spelen, van een Xbox Series X-console tot een pc-handheld en smartphone.

Microsoft: "We bouwen een toekomst die draait om spelerskeuze - waar mensen op de manier waarop ze maar willen hun favoriete games kunnen spelen, nieuwe avonturen kunnen ontdekken en met vrienden in contact kunnen komen."

"We geloven dat games makkelijk en voor iedereen toegankelijk moeten zijn", zo vervolgt het bedrijf. "Dus of je nou een Xbox-console hebt, op pc speelt, of via een Samsung Smart TV, handhelds, mobiele telefoons, Amazon Fire TV, of een Meta Quest-headset met Game Pass Ultimate: je kunt met Xbox spelen."

De marketingcampagne is geen grote verrassing: Microsoft communiceert dit jaar regelmatig naar buiten dat het bedrijf wil dat mensen op zoveel mogelijk manieren hun games kunnen spelen. Dat komt overeen met de huidige strategie van het bedrijf: games van studio's die eigendom zijn van Microsoft, waaronder Call of Duty en Minecraft, zijn bijvoorbeeld ook speelbaar op andere consoles. Gisteren vertelde Xbox-baas Phil Spencer nog dat er geen limiet is aan de Xbox-games die naar concurrerende platforms kunnen komen.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Valve-kenner lijkt overtuigd van komst Half-Life 3
Nieuws

Valve-kenner lijkt overtuigd van komst Half-Life 3

'HLX' zou al een aantal jaar in ontwikkeling zijn

Gabe Follower, een YouTuber die Valve nauwlettend in de gaten houdt, lijkt het zeker te weten: Valve werkt aan Half-Life 3.

In een video van een kwartier zet de YouTuber uiteen dat Valve al geruime tijd getalenteerde mensen uit de game-industrie en modders aanneemt - onder andere mensen die aan Red Dead Redemption en Fortnite hebben gewerkt - en beginnen er steeds meer hints online te verschijnen die naar het bestaan van Half-Life 3 hinten.

Zo zijn in codes op Steam steeds meer vermeldingen van 'HLVR' (dat staat voor Half-Life VR, oftewel het in 2020 uitgekomen Half-Life: Alyx) veranderd in'HLX'. Dit zou de codenaam zijn voor Half-Life 3. Daarbij zouden er diverse updates aan de Source 2-engine zijn uitgebracht die hinten naar dynamisch weer, realistischer NPC-gedrag en nieuwe voertuigen.

Gabe Follower claimt dat Valve eerdere pogingen om Half-Life 3 te ontwikkelen heeft afgeschoten omdat de technologie nog niet ver genoeg gevorderd was voor de plannen die het bedrijf voor een eventueel vervolg had. Gezien de aanpassingen aan de Source 2-engine zou de technologie hedendaags mogelijk wel op het gewenste niveau zijn.

De YouTuber is overigens niet de enige die er van overtuigd lijkt dat Half-Life 3 in ontwikkeling is. Afgelopen zomer claimde Valve-expert Tyler McVicker al hetzelfde. Ook hij maakte melding van de projectnaam HLX, alsmede 'Project White Sands'.

Overigens zijn sommige fans het wachten op een game die het verhaal van Half-Life 2: Episode 2 voortzet beu. Zij werken dan ook aan een onofficieel vervolg genaamd Project Borealis. Eerder deze week is daar een gratis proloog van uitgekomen.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!