De Samsung QE65QN95BAT biedt heel veel licht in een stijlvol jasje
Reviews

De Samsung QE65QN95BAT biedt heel veel licht in een stijlvol jasje

Samsung lanceert dit jaar dan wel een QD-OLED-model, toch staat deze QE65QN95B nog steeds aan de top van de line-up. Het toestel belooft maximale helderheid, veel kleur en diep contrast dankzij local dimming. Samsung vernieuwde ook de Tizen Smart Hub en ondersteunt nu voor het eerst Dolby Atmos.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Computertotaal.

Van een topmodel mag je op designvlak wel iets meer verwachten, en het moet gezegd, de Samsung stelt niet teleur. Het Infinity One Design is komen overwaaien van het top 8K-model, het is een prachtig staaltje techniek. De tv is tot zijn absolute essentie herleid, een scherm. Dat is amper 17 mm dik, afgeboord met een zilverkleurige metalen rand. Een kader is er eigenlijk niet, vooraan zie je enkel dun zilver lijntje. De zwarte achterzijde kreeg een mooi visgraatpatroon. Het slanke scherm staat op een centrale voetplaat.

Aansluitingen, die vind je niet op het scherm, maar op de One Connect Box. Dat is een aparte unit die je met één kabel die zowel stroom als data levert, verbindt met de tv. Een superhandige oplossing bij wandmontage, maar ook als je de aangesloten bronnen uit het zicht in een kast wil stoppen. De One Connect Box is dit jaar nog wat slanker, en je kan hem ook achteraan op de voet plaatsen voor een meer klassieke opstelling.

De One Connect box bevat vier HDMI 2.1-aansluitingen. Die leveren 40Gbps bandbreedte, en ondersteunen eARC, ALLM, 4K HFR en VRR (HDMI VRR en AMD Freesync). De input-lag ligt rond de 15 ms. Het aanbod bevat verder drie usb-aansluitingen, een optisch digitale audio-uitgang, ethernetaansluiting, wifi en bluetooth.

©GMRimport

Helderheid in overvloed

Deze Samsung QLED gebruikt een VA-paneel met speciale reflectiefilm. Die onderdrukt reflecties erg goed, maar kan bij heel fel licht wel wat uitgesmeerde regenboog-reflectie veroorzaken. Het scherm heeft een erg goed kijkhoek voor kleur, maar helderheid en contrast dalen wel als je te ver uit het centrum zit. Maar wat we echt willen weten is hoe goed het contrast en de local dimming zijn. 

De achtergrondverlichting is onderverdeeld in 720 zones, en samen met het uitstekende native contrast van het VA-paneel kan Samsung daar bijzonder intense contrasten mee creëren. Maar ondanks Samsungs claim dat het de halo-effecten nog meer onderdrukt, merken we toch dat de local dimming soms nog zichtbaar impact heeft op het beeld. Bij heel donkere scènes worden kleine lichtpunten zoals sterren minder intens. En omgekeerd kan je soms nog steeds een halo van de dimmingzones zien rond grotere heldere voorwerpen tegen zwarte achtergrond.

Misschien voelt Samsung dat ze niet meer verder kunnen, en schakelen ze daarom voorzichtig naar QD-OLED, de toekomst zal dat uitwijzen. In elk geval, je krijgt uitstekend contrast op dit toestel. En niet te vergeten ook een intense helderheid. In HDR Filmmaker mode meten we 2.100 nits piekhelderheid op een 10% venster, en nog steeds 665 nits op een volledig wit scherm.

©GMRimport

 Daarmee kan je moeiteloos van HDR-content genieten, zelfs bij veel omgevingslicht. De quantum dots in het paneel leveren een ruim kleurbereik, al blijft dat net als vorig jaar flirten met de grens van 90% P3 die we vooropstellen voor echte HDR-weergave, de Samsung levert 89% P3. Veel licht en intense kleuren, dat zorgt voor HDR-beelden die echt wel in het oog springen. 

De Samsung is in Filmmaker Mode overigens vrij goed gekalibreerd, zeker in SDR, maar ook in HDR is het resultaat uitstekend. We zien in HDR enkel dat het scherm wat zwartdetail verbergt. Een professionele kalibratie kan er ongetwijfeld nog iets meer uithalen. De Samsung ondersteunt HDR10, HDR10+ adaptive en HLG. Dolby Vision ondersteuning ontbreekt na al die jaren nog steeds.

AI-beeldverwerking

Samsungs processor krijgt elk jaar wat verbeteringen, maar dat zijn vaak relatief kleine evoluties, net als dit jaar. De prestaties van de processor zijn al erg goed, uitstekende upscaling, goede ruisonderdrukking, en prima deinterlacing (voor je live tv-beelden). Dus op dat vlak valt weinig aan te merken. 

De opmerkingen die we ook al bij het vorig model hadden blijven van toepassing. De ruisonderdrukking kan enkel aan- of uitgeschakeld worden, je kan niet zelf bepalen hoe stevig hij ruis te lijf gaat. Dat kan maken dat filmgrain, die de regisseur opzettelijk in het beeld zet, soms gewist wordt. Kleurbanden in zachte kleurgradiënten blijven ook zichtbaar, daar loopt Samsung wat achter op de concurrentie. 

De bewegingsscherpte van het paneel is goed, we zien nagenoeg alle detail op bewegende beelden, al blijft er klein dubbele rand zichtbaar. Maar waar we vorig jaar nog zagen dat de processor toch wat gestotter achterliet wanneer je motion interpolation activeerde, is dat dit jaar volledig weg. 

Wie echt maximaal detail wilt, kan nog steeds ‘LED Clear Motion’ activeren, maar deze Black Frame Insertion techniek werkt dit jaar slechts aan 60 Hz waardoor het beeld zichtbaar flikkert. 

©GMRimport

Tegenvallende audio

Filmbeleving, dat is beeld én geluid. En het goede nieuws is dat Samsung dit jaar eindelijk Dolby Atmos ondersteunt op zijn tv’s. In de specificaties zie je bovendien een 4.2.2 oplossing, met 70 Watt vermogen. Daar mag je toch wel iets van verwachten. Helaas, het superslanke chassis speelt de Samsung vermoedelijk parten. We vonden de klank niet erg aangenaam, vooral omdat er veel bas ontbreekt en de hoge tonen vaak wat schel uit de hoek komen. Van een echt hoogte-effect is er geen sprake, en de surround-ervaring is beperkt. 

Maar het meest storende is dat de behuizing soms duidelijk hoorbaar meetrilt. Bovendien probeert de tv vervorming te voorkomen, maar de ingrepen in het dynamisch bereik zijn duidelijk hoorbaar. Zolang je niet te veel volume eist, of rustige programma’s bekijkt, stoort dat niet. Maar voor een meeslepende filmsoundtrack lijk je aangewezen te zijn op een soundbar.

Ruim uitgerust, ook voor gamers

Een dubbele tv-tuner zodat je kan opnemen en tegelijk iets anders bekijken, Google cast (voor Netflix en YouTube), Airplay 2, de Ambient mode, Multiview, Google Duo videochat met een (zelf aan te kopen) usb-camera… De Samsung is rijk uitgerust, dat is zeker. 

Voor gamers is er ook nog eens de Game Bar, een compact menu waarop je alle belangrijke info terug vindt (fps, VRR status…) en waarmee je gemakkelijk wat aanpassingen maakt aan de beeldmode. Samsung pakt ook uit met 144 Hz-ondersteuning, maar daar zien we weinig nut voor. Het is immers enkel beschikbaar voor pc-gamers, consoles zijn beperkt tot 120 Hz.

©GMRimport

Maar wat ongetwijfeld het meest in het oog springt is het nieuwe ontwerp van de Tizen Smart Hub. Het lint onderaan het scherm waar je alles vond, is vervangen door een schermvullende interface. Daar vind je centraal in beeld een rij waarop je niet alleen apps maar ook HDMI-ingangen of Live TV kunt plaatsen. De ruimte daarboven is volledig verspild. 

De rest van het scherm wordt ingenomen door aanbevelingen uit de Samsung TV Plus dienst, en een tegel voor je meest recente bron. Een stap vooruit vinden we dit zeker niet. Sommige functies stonden niet op een logische plaats, al is dat misschien gewoon een kwestie van wennen. Soms leek de interface ons ook wat traag te reageren, vooral wanneer je de tv opstart. Kortom, veel functionaliteit, maar aan het gebruiksgemak kan nog verbeterd worden.

Conclusie

De Samsung QE65QN95B is een opvallende verschijning. Het prachtige design straalt klasse en luxe uit, en heeft dankzij de One Connect box een exclusieve troef bij het opstellen en aansluiten. Dat slanke design beperkt echter ook de audioprestaties, voor echte bioscoopklank moet je vrijwel zeker uitwijken naar een soundbar. En nu we toch de minpunten aanstippen, Tizen levert nog steeds enorm veel features, maar die nieuwe layout van de Smart Hub leek ons minder gebruiksvriendelijk. 

Op beeldvlak heeft deze Samsung heel wat troeven. De miniLED-achtergrondverlichting met local dimming levert uitstekend contrast en topklasse helderheid, zodat je zelfs in een goed verlichtte woonkamer zorgeloos geniet. De intense quantum dot kleuren en prima kalibratie zorgen voor prachtige beelden, film, sport of games. Voor gamers zijn de HDMI 2.1-aansluitingen voorzien van alle vereiste features.

Fantastisch
Conclusie

**Prijs** € 3.599,- **Schermformaat** 65 inch (165 cm) **Aansluitingen** 4x HDMI (4x v2.1 (40 Gbps), eARC, ALLM, VRR, HFR 4K120), 1x optisch digitaal uit, 3x USB, 3x antenne, bluetooth **Extra's** HDR10, HLG, HDR10+, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen 7.0, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, dual tuner, CI+-slot, Neural Quantum 4K Processor, Invisible Connection/One Connect box, Smart Calibration **Afmetingen** 1.447 x 900 x 298 mm (incl. voet) **Gewicht** 30,4 kg (incl. voet) **Verbruik** SDR 122 (G) / HDR 205 watt (G) **Website** [Samsung.com](https://www.samsung.com/nl/tvs/)

Plus- en minpunten
  • Prachtig design met One Connect/Invisible Connection
  • Hoge helderheid, ideaal voor verlichte woonkamer
  • Uitstekend contrast dankzij local dimming
  • Mooie HDR-weergave
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Relatief ruime kijkhoek
  • HDMI 2.1-aansluitingen met veel gaming features
  • Ondermaatse audioprestaties
  • Geen Dolby Vision ondersteuning
  • Nieuwe Tizen Smart Hub is minder gebruiksvriendelijk
  • Prijzig

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Sword of the Necromancer: Resurrection komt op 23 januari uit
Nieuws

Sword of the Necromancer: Resurrection komt op 23 januari uit

Op alle moderne consoles en Steam

Sword of the Necromancer: Resurrection, de remake van Sword of the Necromancer, is vanaf 23 januari 2025 beschikbaar op pc en consoles.

Dat heeft ontwikkelaar Grimorio of Games aangekondigd. De remake van de in 2021 verschenen game plaatst de game in een driedimensionale spelwereld, wat ook weer nieuwe gameplaymechanieken met zich meebrengt.

Sword of the Necromancer: Resurrection wordt omschreven als een 'dungeon crawler actie-rpg' met procedureel gegenereerde elementen. Het unieke aspect van de reeks is dat verslagen vijanden weer tot leven gewekt kunnen worden om ze aan de zijde van de speler te laten vechten.

Sword of the Necromancer: Resurrection komt naar PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One, Nintendo Switch en Steam. Hieronder is een nieuwe trailer te zien. Grimorio of Games werkt ondertussen ook aan een vervolg genaamd Sword of the Necromancer: Revenant, maar daar is nog geen releasedatum van bekend.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Shadow the Hedgehog nu speelbaar in Sonic Dream Team
Nieuws

Shadow the Hedgehog nu speelbaar in Sonic Dream Team

Het personage heeft een grote rol in aankomende film Sonic the Hedgehog 3

Middels een gratis update is het personage Shadow the Hedgehog speelbaar gesteld in de mobiele game Sonic Dream Team.

Shadow heeft daarbij zijn eigen, unieke krachten gecentreerd rondom Chaos. Zo kan hij Chaos Control en Chaos Shift gebruiken, bijvoorbeeld om vijanden en objecten in de omgeving op een plek vast te zetten.

Shadow kan ontgrendeld worden om in Adventure-modus te gebruiken door de uitdagingen van Tails uit te behalen. Verder zijn er zes beeldjes gebaseerd op Shadow om te verzamelen, is de tutorial aangepast en zijn er nieuwe muzieknummers toegevoegd.

De toevoeging van Shadow is geen verrassing: het personage speelt een grote rol in de op 26 december in de bioscoop te verschijnen film Sonic the Hedgehog 3. Daarin wordt hij van stem voorzien door The Matrix- en Cyberpunk 2077-acteur Keanu Reeves.

Het eind vorig jaar op Apple Arcade uitgekomen Sonic Dream Team biedt 3D-platformactie waarbij spelers naast Shadow ook Sonic, Tails, Knuckles, Amy, Rouge en Cream kunnen besturen. Het verhaal draait om Dr. Eggman die de Reverie steelt, een eeuwenoud apparaat waarmee dromen werkelijkheid worden. Logischerwijs wil de slechterik dit gebruiken om de wereld te veroveren, en het is aan Sonic en zijn vrienden om dit tegen te houden.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!