De LG OLED 65G26LA verlegt nogmaals grens
Reviews

De LG OLED 65G26LA verlegt nogmaals grens

LG heeft als pionier van de OLED-tv een reputatie hoog te houden. Dat OLED-tv's bijna oneindig contrast leveren weten we al langer. Maar kan de maximale helderheid nog omhoog? Met deze stijlvolle G2 heeft LG daar een duidelijk antwoord op gegeven. Ja, er zit nog meer potentieel in OLED.

OLED-schermen zijn erg slank, en hebben nauwelijks een kader. Ze zijn dan ook ideaal voor wandmontage. Met de G-reeks zet LG daar duidelijk op in. Het toestel is amper 24 mm diep en dankzij de vlakke rug sluit het perfect aan tegen de muur. 

De afwerking is uitstekend en het subtiele lichtmetalen kader versterkt de luxueuze indruk. Een wandbeugel hoef je niet uit te zoeken, die levert LG bij. Hij past in een uitsparing bovenaan in de rug voor die perfect vlakke wandmontage, maar je kan het toestel ook een tiental centimeter naar voor trekken en het wat links of rechts draaien. 

Wie het toestel toch op een tv-meubel wil zetten, moet de optionele voet aankopen. Dat is een knappe centrale stand die toelaat de tv links of rechts te draaien en waarop het scherm lichtjes naar achter leunt. Wie helemaal voor de lifestyle optie wil gaan, kiest voor de Gallery stand, een driepotige vloerstand.

Speciale aansluitingen

De vier HDMI-poorten bieden allemaal de maximale HDMI 2.1-bandbreedte van 48 Gbps. Er is ondersteuning voor ARC/eARC, ALLM, VRR en 4K120. Naast de drie usb-aansluitingen is er een optisch digitale audio-uitgang, ethernet, wifi en bluetooth (voor de remote en draadloze hoofdtelefoons). 

 Er is voldoende aandacht gegeven aan kabelbeheer en alle aansluitingen staan naar opzij of naar onder gericht. We hopen nog steeds dat LG ooit zal opteren voor een oplossing zoals de Samsung One Connect Box, maar op de G2 staan alle aansluitingen nog steeds op het toestel. Randapparaten netjes opgeruimd in de kast zetten? Dat kan, je bedient ze dan met behulp van de LG remote en de bijgeleverde IR-blaster. Die zet je mee in de kast, een korte configuratie op de tv volstaat om alles centraal te bedienen. 

Deze LG ondersteunt ook WiSA (Wireless Speaker and Audio Association), maar wie hoopte om op deze wijze een draadloze surroundopstelling te maken moeten we teleurstellen. De G2 kan via WiSA maximaal een 2.1-opstelling creëren, de LG G1 ondersteunde wel een 5.1 surroundopstelling.

©GMRimport

Nieuw OLED-paneel met meer helderheid

LG gebruikt in de G2 de nieuwste panelen van LG Display (de zogenaamde EX-panelen), met een extra koeling, maar zet die in de markt onder de naam OLED evo met Brightness Booster Max. En ja, dat paneel levert extra helderheid. Op een 10% venster haalt het 950 nits (ongeveer 20% meer dan de G1) en op een volledig wit venster nog steeds 173 nits. 

De verbetering in helderheid is vooral zichtbaar in de hoogste helderheden, die het enkel haalt in kleinere zones van het scherm. De tv moet duidelijk nog steeds de helderheid terugschroeven op grotere heldere delen. Toch levert het paneel samen met zijn 97% P3 kleurbereik een gevoelig betere HDR-weergave, al zit de processor daar ook voor iets tussen. Daarover verder meer. De extra koeling heeft als bonus ook een verminderde gevoeligheid voor image retention.

Schakel de G2 naar de Filmmaker mode en je geniet zo uit de doos van uitmuntende beeldkwaliteit. Ons sample miste net de grens van referentiekwaliteit maar de kalibratie is zonder meer van topniveau. Er is een tikje te veel rood in beeld, en de relatief hoge gammawaarde onderdrukt een beetje zwartdetail. Eenvoudig op te lossen door bijvoorbeeld gamma 2,2 te kiezen in het menu. 

In HDR ondersteunt hij HDR10, HLG en Dolby Vision IQ. Ook hier levert Filmmaker Mode beelden om van te smullen. 

©GMRimport

Slimme beeldverwerking

LGs Alpha9 processor levert al enkele jaren uitstekende beeldverwerking. Zo kan je rekenen op vlotte en goede deinterlacing, en prima ruisonderdrukking.

OLED-panelen leveren erg goede bewegingsscherpte, en samen met de LG TruMotion techniek levert dat erg mooie, gedetailleerde filmbeelden zonder lastige judder. Niet iedereen is fan van Motion interpolation dus pas die instelling aan naar smaak. Je kan nog steeds een Black Frame Insertion techniek activeren (Clear Motion), maar omdat die aan 60 Hz werkt, veroorzaakt hij een vermoeiende flikkering in het beeld. Liever niet dus.

Deze vijfde generatie processor heeft een nieuw, vereenvoudigd upscaling-proces dat vooral voor erg lage resolutiebeelden betere resultaten levert. Hij behoudt beter fijn detail, en vermijdt nog meer dat je trapjeseffecten ziet in lijnen. Voor diepzwarte tinten is de ditheringtechniek nu wat minder aggressief, dat geeft donkere beelden een iets zachtere look en vermijdt hinderlijke flikkeren in die donkere tinten. Ook kleurbanden kan hij relatief goed wegwerken.

Maar de meest opvallende verbetering zie je in HDR. Voor HDR10 beelden kan de processor zelf Dynamic tonemapping toepassen. Dat deed hij tot vorig jaar met één tonemap voor het volledige beeld. Dit jaar verdeelt de Alpha9 het beeld in 5.000 zones en creëert hij individuele tonemapcurves voor elk. Zo garandeert hij optimale resultaten in zowel de donkere als de heldere delen van het beeld. 

Je ziet meer witdetail, meer zwartdetail en kleurweergave is rijker, zeker in zeer heldere beelden. De processor maakt echt het beste van de verbeterde prestaties van het OLED-paneel.

©GMRimport

Mooie audioprestaties

Dat slanke profiel, het is vaak een voorbode van eerder matige audiokwaliteit, want “You cannot change the laws of physics, captain!”. Maar kijk, LG heeft ons daar toch verrast. De 60 Watt 4.2 kanaalsoplossing komt erg vol en warm uit de hoek. En met meer dan genoeg volume om filmsoundtracks de punch te geven die ze verdienen. Echt diep baswerk ontbreekt, maar dat is voor bijna elke tv zo. 

Vervorming kan optreden als je het volume (oncomfortabel) hoog zet, maar zelfs dan houdt de G2 alles relatief goed onder controle. Dolby Atmos-ondersteuning zorgt voor een mooie surround-ervaring. Een goede soundbar is nog steeds de betere oplossing, zeker als je geluid wilt dat beter past bij de uitmuntende beeldkwaliteit, maar voor heel wat kijkers zal dat niet nodig zijn.

WebOS 22 heeft voor iedereen wat te bieden

WebOS 22 heeft een uitgebreid aanbod apps en features, en het werkt bijzonder vlot. Daarmee kruist het de twee belangrijkste eisen voor een smart tv-platform aan. Het Home scherm verspilt echter heel wat ruimte en de aanbevelingen centraal in beeld kan je niet aanpassen. 

Een greep uit de features. Dankzij profielen heeft iedereen in huis een eigen Home Scherm en aanbevelingen. Met Always Ready toont de tv foto’s, kunst of info als hij uit staat. In het Thuisdashboard heb je een overzicht van alle aangesloten apparaten en alle slimme apparaten in huis. De Multi View optie laat toe twee bronnen tegelijk te bekijken. 

Er is Google Cast ondersteuning voor Netflix en YouTube, en Airplay 2. Opvallend is wel dat de tv slechts een enkelvoudige DVB-tuner biedt, wie een dubbele tuner wilt kan op zoek gaan naar het Duitse model, de G29LA.

Gamers zullen het moeilijk hebben om een beter uitgeruste tv te vinden. De HDMI 2.1-aansluitingen ondersteunen ALLM, 4K120 en bieden naast HDMI VRR ook AMD Freesync en NVIDIA GSync. De input-lag klokt af op 14,0 ms (4K60) en 5,5 ms (2K120). Instellingen aanpassen tijdens het gamen doe je via het game dashboard. LG heeft bijvoorbeeld een Dark Room mode voorzien die iets minder intens is voor je ogen. 

©GMRimport

Conclusie

LG toont met de OLED65G26LA dat zijn OLED-technologie nog een stapje beter kan. De combinatie van het nieuwe paneel, efficiëntere koeling, en top processor zorgt voor indrukwekkende beelden met intense kleuren, heldere lichtaccenten en verfijnde schaduwnuances. De tv komt met een uitstekende kalibratie. Het mag duidelijk zijn dat HDR-beelden het meest profiteren van deze upgrade, maar elke content is een feest op dit scherm.

De prima audio, het uitgebreide webOS 22 aanbod en de uitstekende gamingkwaliteiten maken dit een rijk uitgerust toestel. We tillen niet al te zwaar aan het ontbreken van de ondersteuning voor HDR10+, maar het zou hem wel echt volledig maken. Het strakke design trekt je misschien over de streep om voor wandmontage te kiezen. Hou er wel rekening mee dat de tv-meubel stand een betalende optie is. 

De prijs ligt hoger dan we gehoopt hadden, maar online zien we die ondertussen alweer flink dalen. Dit is er zeker een om in het oog te houden.

Fantastisch
Conclusie

**Prijs** € 3.499,- **Schermformaat** 65 inch (165 cm) **Aansluitingen** 4x HDMI (4x v2.1 (48 Gbps), ARC/eARC, ALLM, VRR, 4K120), 3x USB, 1x optisch digitaal uit, 2x antenne, 1x IR-blaster, bluetooth 5.0, WiSA **Extra's** HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, WiFi (802.11ax) ingebouwd, WebOS 22, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Alpha 9 Gen 5 processor Afmetingen: 1.446 x 821 x 24 mm (excl. voet) **Afmetingen** 1.446 x 821 x 24 mm (excl. voet) **Gewicht** 22,8 kg (excl. voet) **Verbruik** SDR 95 (F) / HDR 213 watt (G) **Website** [LG.com](https://www.lg.com/nl/televisies)

Plus- en minpunten
  • Alpha9 Gen5 processor met uitstekende beeldverwerking
  • Bijna referentie beeldkwaliteit zo uit de doos
  • Fantastische HDR-beelden in HDR10 en Dolby Vision
  • Knap design, de wandbeugel is bijgeleverd
  • Dolby Atmos en goede geluidskwaliteit
  • WebOS 22 werkt vlot
  • Zeer goede gamer-ondersteuning
  • Stand voor tv-meubel is een optionele aankoop
  • Weinig aanpassingen mogelijk aan Home scherm
  • Geen HDR10+ ondersteuning
  • Relatief hoge lanceringsprijs

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Betrouwbare insider: PlayStation bereidt zich voor op aankondigingen
Nieuws

Betrouwbare insider: PlayStation bereidt zich voor op aankondigingen

De betrouwbare game-industrie-insider Billbil-kun lijkt ervan overtuigd te zijn dat PlayStation binnenkort met nieuws komt. "Er worden achter de schermen veel PlayStation-dingen voorbereid."

Dat zegt hij op X. Hoewel de insider - die eerder bijvoorbeeld de komst van nieuwe Nintendo Switch-bundels voorspelde - nog niet duidelijk maakt of Sony ook met een eigen evenement komt, is het volgens hem zeker dat er nieuws in aantocht is.

View post on X

De kans is aanwezig dat Billbil-kun in de loop van de dag al het een en ander verklapt. Zo beweerde hij vanmiddag al dat PlayStation onder andere PS5-accessoires in nieuwe kleuren gaat uitbrengen.

Gamejournalist Jeff Grubb, die ook regelmatig insider-updates geeft, zei eerder deze maand dat mensen nog geen PlayStation Showcase of State of Play hoeven te verwachten. De meest voor de hand liggende andere optie voor Sony om aankondigingen te doen zijn The Game Awards, die in de nacht van 12 op 13 december (Nederlandse tijd) plaatsvinden.

Volgende week dinsdag bestaat PlayStation overigens dertig jaar.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
God of War-acteur ontkent te hebben gehint naar aankomend nieuws
Nieuws

God of War-acteur ontkent te hebben gehint naar aankomend nieuws

Christopher Judge, de stemacteur achter God of War-hoofdfiguur Kratos, ontkent dat hij gehint zou hebben naar aankomend nieuws rondom de franchise. Eerder deed hij allerlei teasende uitspraken over God of War in een TikTok-livestream.

In die livestream zei Judge dat "de komende twee weken volzitten met aankondigingen en allerlei toffe dingen". Hij sloot die aankondiging af met het woordje "boy", een veelgebruikte uitdrukking van Kratos.

Vanzelfsprekend begonnen veel God of War-fans meteen te speculeren over eventuele nieuwe aankondigingen. Zo valt de dertigste verjaardag van PlayStation binnen de tijdspanne van twee weken, en komen ook The Game Awards eraan, waar doorgaans veel aankondigingen worden gedaan. Er werd vooral gespeculeerd over de komst van een remaster-bundel van de eerste drie God of War-games.

Judge beklemtoont nu dat hij absoluut niet aan het hinten was naar God of War-nieuws. "Je kan niet hinten naar iets waar je niks van afweet", zegt hij op X. "Ik ga een aankondiging doen in de nabije toekomst, maar ik kan verzekeren dat niets daarvan te maken heeft met onze geliefde God of War." De stemacteur zegt dat hij net zoveel weet als de fans.

View post on X

Er bestaat natuurlijk de mogelijkheid dat Judge terug moest komen op zijn woorden van PlayStation, die een bepaalde aankondiging willen verhullen. Maar het is de vraag of je daar als fan op moet gaan rekenen.

De God of War-serie bestaat al sinds 2005. Sinds 2018 hebben de games een behoorlijke vernieuwing in stijl gekregen. Zowel God of War (2018) als God of War: Ragnarök (2022) spelen meer in op Noorse mythologie dan Griekse mythologie, wat voorheen het geval was.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!