Review: SteelSeries Arctis Nova 1 gameheadset
Reviews

Review: SteelSeries Arctis Nova 1 gameheadset

De nieuwe SteelSeries Arctis Nova-lijn begint steeds meer vorm te krijgen. Na het absolute flagship-model in de vorm van de href="https://gamer.nl/artikelen/hardware/hardwarereview-steelseries-arctis-pro-nova-wireless-gameheadset/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Nova Pro Wireless</a> en een middenmoter in de vorm van de Nova 3, testen we nu de budgetoptie van de Nova-lijn: De SteelSeries Arctis Nova 1.

De Arctis Nova 1 kost maar 69,99 euro en kent dan ook geen hele uitgebreide aansluitmogelijkheden: middels de minijackverbinding is deze headset compatibel met vrijwel ieder denkbaar platform. Bij de reviews van de Nova 3 en Nova Pro Wireless vielen vooral het nieuwe afstelsysteem en de volledig inschuifbare microfoon op. Ook de Nova 1 beschikt over deze nieuwe toevoegingen.

Bouwkwaliteit 

Gelukkig zorgt de lagere prijs verder niet voor grote concessies op het gebied van bouwkwaliteit. De Nova 1 kent bijna precies dezelfde, degelijke bouw als de iets duurdere Nova 3 die we recentelijk bekeken. Het hele frame van de headset is van plastic, maar toch stevig en vertrouwenwekkend. Ten opzichte van de Nova 3 zijn er een aantal details waaraan je merkt dat dit het budgetmodel binnen de Nova-lijn is. Zo is de buitenkant van de oorschelpen in dit geval ook volledig van plastic in plaats van bekleed met rubber en vind je geen led-ringen in de schelp.

Omdat het een headset met weinig extra’s betreft, zijn de controleopties aan op de headset ook beperkt. Er zijn maar twee knoppen te vinden, beiden op de linkeroorschelp: een volumeknop en een microfoonmuteknop. De microfoon is hetzelfde, vernieuwde model als op de andere Nova-headsets en verdwijnt volledig in de behuizing van de Arctis Nova 1.

©GMRimport

Wat betreft het draagcomfort is het goed gesteld met deze headset. Het vernieuwde verstelsysteem is, zoals al meermaals besproken, een schot in de roos. Je kunt de headset perfect aanpassen aan de grootte van je hoofd. Daarnaast is ook bij de Arctis Nova 1 gekozen voor de kenmerkende, zacht stoffen bekleding. Samen met de memory foam-oorkussens en gemiddelde klemdruk zorgt dit voor een aangenaam draaggevoel. Het enige minpuntje op comfortgebied is dat de oorschelpen ietwat aan de kleine kant zijn, waardoor je na een uur of twee toch even pauze wilt van de headset.

Microfoon en software

Hoewel de SteelSeries Arctis Nova 1 een behoorlijk eenvoudige headset is zonder echte extra opties, kunnen pc- en mac-gebruikers de headset wel combineren met de SteelSeries Engine. Zo krijg je alsnog de beschikking over een equalizer en een aantal andere audio-opties. Verder is het enige, andere bewegende onderdeel naast de volumeknop de microfoon.

Omdat de headset alleen aan te sluiten is met minijack en er dus geen stroom naar de headset gaat, beschikt de microfoon niet over een mutelampje of side-tone. De microfoon klinkt verder prima. Verwacht geen wonderen, maar ook zeker geen onaangename, schelle klank. Evenals bij de microfoon van de Nova 3, is het in dit geval ook aan te raden om de microfoon wat verder van je mond te positioneren om te voorkomen dat s- en t-klanken onnatuurlijk benadrukt worden.

De klank 

Bij het luisteren naar muziek valt direct op dat het stereobeeld in het midden behoorlijk strak afgebakend is. Net als bij de Nova 3 fladdert de rest van het stereobeeld hier een beetje omheen. Desalniettemin klinkt de Nova 1, zeker als je de prijs in je achterhoofd houdt, erg goed. Het laag is redelijk gedefinieerd en het hoog helder en - gelukkig - niet te overdreven. Dat zorgt ervoor dat voornamelijk elektronische muziek aangenaam puntig klinkt. Wel valt het laag in negatieve zin op: dit lijkt soms een beetje dicht te slibben. 

©GMRimport

Ook bij akoestische opnames hoor je dit terug. Het heeft voornamelijk te maken met het gebrek aan definitie in het mid-laag. Er is wel warmte, maar het is soms simpelweg wat rommelig. Net boven de warme frequenties is er dan weer iets teveel nadruk, waardoor je soms een dozige ondertoon krijgt - klankeigenschappen die bij akoestische muziek simpelweg wat meer naar voren komen dan bij elektronische muziek. Wel moet gezegd worden dat het al een hele verdienste is dat je bij een headset van deze prijs zoveel definitie in de klank hoort.

Gamen met de Nova 1 is daarnaast gewoonweg erg aangenaam. De headset zit lekker, klinkt prima en weet genoeg spektakel over te brengen. Bij openwereldgames is er genoeg definitie en precisie in de omgevingsgeluiden om je mee te slepen, terwijl het strakke midden van het stereobeeld ervoor zorgt dat ook dialogen rustig vertalen. Het sublaag is niet overdonderend, maar aanwezig genoeg om tijdens spectaculaire tussenfilmpjes te zorgen voor een behoorlijk filmisch gevoel.

Tijdens snelle shooters mis je hier en daar wel een beetje precisie in de lokalisatie, maar je kunt met deze headset desalniettemin een prima potje casual multiplayen. Het dynamische bereik valt hier positief op: snelle, actievolle momenten voelen daadwerkelijk aangenaam chaotisch en spectaculair.

Concluderend 

De Arctis Nova 1 is een budgetheadset en voldoet eigenlijk ook precies aan de eisen die je aan een budgetheadset stelt: comfortabel, stevig, eenvoudig in gebruik en een redelijk goede klank. De klank is zelfs wat beter dan je van een headset van dit prijspunt zou verwachten. Dit is echt een prima optie voor de gamer met de kleine portemonnee die graag casual op de bank speelt en ook opzoek is naar een headset die mee kan onderweg. Wil je echter toch liever een draadloze headset of net iets meer personalisatiemogelijkheden, dan zijn er binnen dezelfde prijsklasse ook goede alternatieven beschikbaar. Kijk daarvoor zeker eens in onze Headset Round-Up.

Goed
Conclusie

De Arctis Nova 1 is een budgetheadset. Eigenlijk voldoet het precies aan de eisen die je aan een budgetheadset stelt: hij is comfortabel, stevig, eenvoudig in gebruik en heeft een klank die beter is dan je van dit prijspunt mag verwachten. Wel zijn er binnen dezelfde prijsklassen ook headsets met draadloze verbindingsmogelijkheden en iets meer instelopties.

Plus- en minpunten
  • Klank, ontwerp, prijs-kwaliteitverhouding
  • Geen draadloze mogelijkheden, mid-laag niet altijd gedefineerd genoeg

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Gerucht: GameCube-games komen naar Nintendo Switch Online
Nieuws

Gerucht: GameCube-games komen naar Nintendo Switch Online

De GameCube-spellen zouden al gedurende het eerste jaar van de Switch 2 verschijnen op de dienst

GameCube-games zouden wel eens via Nintendo Switch Online aangeboden kunnen gaan worden.

Dat claimt de over het algemeen betrouwbare insider Nate the Hate in zijn YouTube-video met voorspellingen voor de Nintendo Switch 2 Direct. De insider meldt dat hij heeft vernomen dat GameCube-games naar de online dienst voor Switch-consoles komen. "Het is geen kwestie van of, maar van wanneer." GameCube-games zouden volgens hem al ergens gedurende het eerste jaar van de Switch 2-release kunnen verschijnen.

Eerder dit jaar werd er een FCC-registratie ontdekt voor een mogelijke GameCube-controller voor Nintendo Switch 2. Nintendo heeft voor diverse andere consoles waarvan via Switch Online games zijn te spelen ook replica's van controllers uitgebracht, dus het zou logisch zijn als het bedrijf dit ook doet voor GameCube-spellen.

Via Nintendo Switch Online (en het uitbreidingspakket waar meer betaald voor moet worden) krijgen Switch-gamers toegang tot diverse apps van oude consoles, waaronder NES, SNES, Nintendo 64, Game Boy, Game Boy Advance en Mega Drive. Het ligt in de lijn der verwachting dat dit concept wordt voortgezet - en uitgebreid - op Nintendo Switch 2.

Vandaag om 15:00 uur zendt Nintendo een Direct-livestream uit rondom de Nintendo Switch 2 en diens games. De presentatie duurt ongeveer een uur. De komende dagen worden er daarnaast livestreams gehouden waarin meer gameplay van aankomende Switch 2-game te zien is. Lees hier meer over de Direct.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Elden Ring Nightreign-klasse Ironeye getoond
Nieuws

Elden Ring Nightreign-klasse Ironeye getoond

Game komt op 30 mei naar pc en consoles

Fromsoftware heeft een nieuwe video van Elden Ring Nightreign uitgebracht waarin de klasse Ironeye centraal staat.

Tijdens de afgelopen speeltest van de game waren er vier van de acht 'Nightfarers' speelbaar - oftewel verschillende klassen waaruit spelers kunnen kiezen. De Ironeye viel daar niet onder, dus de beelden zijn nieuw voor fans van de reeks.

Ironeye lijkt in ieder geval een klasse te worden voor spelers die graag op afstand vechten, want ze worden uitgerust met een boog. Het is daarbij ook mogelijk om pijlen af te schieten in de lucht nadat men zich heeft afgezet tegen de muur.

In Elden Ring Nightreign kunnen spelers met z’n drieën op avontuur gaan – of desgewenst alleen – en verkent men Limveld, een verdraaide versie van Limgrave. In dit nieuwe en tegelijk herkenbare gebied moet men drie in-game dagen zien te overleven tussen de vele vijanden en gevaarlijke bazen, waarna men de Nightlord mag proberen te verslaan en krachtige items ontvangt die bij de volgende sessie helpen. Elden Ring Nightreign is vanaf 30 mei verkrijgbaar op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One en pc. De basiseditie van het spel kost 39,99 euro.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!