Review: Jbl Quantum 910 Wireless-gameheadset
Jbl is nog helemaal niet zo lang bezig op de gameaudiomarkt, maar heeft inmiddels al een indrukwekkend aanbod opgebouwd. Het nieuwste model in deze serie, de Jbl Quantum 910 Wireless, is een van de nieuwe topmodellen.
Dat zie je terug aan de prijs van 250 euro, maar ook aan de hoeveelheid verbindingsopties en gimmicks. Er is ledverlichting, surround sound, een software hub, bluetooth, 2.4Ghz wireless en je kunt de headset ook nog bedraad gebruiken.
Bouwkwaliteit
Gelukkig is het prijspunt in de bouwkwaliteit terug te zien. Niet alleen is het harde plastic stevig, alle scharnierpunten en de hoofdband zijn mooi afgewerkt. De headset is daarnaast behoorlijk zwaar, namelijk 420 gram. Dat vergroot het betrouwbare gevoel van de bouwkwaliteit, maar is natuurlijk wel een behoorlijk gewicht. Gelukkig blijkt het in de praktijk niet te zorgen voor een vermoeiend draaggevoel.
Dat heeft ook te maken met het feit dat de oorkussens van ongelofelijk dik en zacht memory foam zijn gemaakt. Ook op de hoofdband vind je deze foam en in beide gevallen is hij bekleed met een synthetische leervariant. Daar is voor gekozen omdat de Quantum 910 over actieve noise cancelling beschikt en de afsluiting rondom de oren strak moet zijn om dat te laten werken - met een ademende stof lukt dat vaak niet. Dat blijkt in de praktijk inderdaad te zorgen voor veel demping van het omgevingsgeluid, maar het is wel een stof die na een uurtje of anderhalf een beetje gaat irriteren.
©GMRimport
Omdat de Jbl Quantum 910 de nodige opties en extra’s heeft, vind je op de buitenkant van de oorschelpen ook de nodige knoppen. Op de linkeroorschelp is er een flip-to-mute-microfoon die ook beschikt over een microfoon muteknop, een knop voor het inschakelen van de actieve noise canceling en twee volumewieltjes waarvan een het totale volume en de andere de balans tussen game- en chatgeluid bestuurt. Op de rechteroorschelp vind je de uit- en aan-knop en tot slot een knop voor het inschakelen van surround sound.
De Quantum 910 is hoofdzakelijk draadloos en tegelijk via de dongle als met bluetooth te verbinden door de aan-knop ingedrukt te houden. Er is daarnaast ook een minijack aansluiting en een usb-c-ingang om de headset op te laden. Afhankelijk van het gebruik van de flinke hoeveelheid ledverlichting, de actieve noise cancelling en surround sound moet je de headset een keer in de 30 tot 45 uur opladen. Je kunt gelukkig wel gewoon doorspelen terwijl de headset wordt opgeladen.
Software
Er zitten een hoop verbindingen op de Jbl Quantum 910 Wireless, en daarmee komen we bij de compatibiliteitclaims van Jbl. Op de doos en de website staat dat deze headset compatibel is met zo’n beetje ieder platform onder de aardse zon, maar dat had Jbl wel een klein beetje mogen nuanceren. Ja, je kunt de headset dankzij de 3.5 millimeter minijack, bluetooth-mogelijkheden en usb-c- of - dankzij een verloopje - a-dongle inderdaad verbinden met vrijwel ieder platform, maar je kunt alleen goed aan de gang met deze headset als je een Windows-pc hebt. Voor de setup van surround sound met headtracking moet je namelijk gebruikmaken van de Quantum Engine.
Op de doos staat dat de headset compatibel is met zo’n beetje ieder platform onder de aardse zon, maar dat had Jbl wel een beetje mogen nuanceren
-
Dit staat op de doos van de headset aangegeven, maar de documentatie op de Quantum 910 Wireless-pagina van de Jbl is onoverzichtelijk: voordat je dit goed en wel hebt uitgevonden, ben je drie drop-down menu’s verder. Er is daarnaast ook nog een verschil tussen QuantumSphere 360, QuantumSpatial 360 en QuantumSound. QuantumSphere heeft betrekking tot de daadwerkelijke headtrackingtechnologie, QuantumSpatial is een versie hiervan die beschikbaar is in combinatie met consoles en QuantumSound is gewoon een hele ingewikkelde manier om te zeggen dat de headset zo ontworpen is dat ‘ie goed zou moeten klinken tijdens het gamen. Al die termen, gecombineerd met de onoverzichtelijk pagina, zorgen voor een heel sterk marketinggevoel dat weinig oprecht overkomt.
Heb je een Windows-pc en kun je gebruikmaken van de Jbl Quantum Engine, dan is dat op zich een oké stuk software. Quantum Engine is erg overzichtelijk, mooi ontworpen en er zijn geen onnodige pushnotificaties zoals bij andere ontwikkelaars nog weleens voorkomt. De hub geeft je tal van mogelijkheden om de headset naar je hand te zetten: er is een equalizer, allerlei instellingen voor je rgb (het kan ook uit!), meerdere soorten surround sound en microfooninstellingen. Tijdens onze testperiode kwamen er geen grote bugs aan het licht, maar wel moet worden vermeld dat het internet vol staat met negatieve commentaren over de software, van niet opgeloste crashes tot onverklaarbare bugs.
Microfoon en Actieve Noise Cancelling
De microfoon op de Jbl Quantum 910 Wireless is zoals gezegd flip-to-mute, maar heeft óók een mute-knop. Wat instellingen betreft valt het best mee: je kunt het volume van de monitoring en de gain van de microfoon regelen. De side-tone staat overigens niet standaard aan, dat moet je in de softwarehub aanzetten. Wat betreft de klank van de microfoon kunnen we kort zijn: die is slecht. Het is verbazingwekkend dat een headset met dit prijspunt een microfoon heeft die zo geknepen en rommelig klinkt.
©GMRimport
Gelukkig werkt de Actieve Noise Cancelling iets beter. Voornamelijk voor constante ruisklanken doet hij het redelijk goed; hij dempt langsrijdende auto’s en de standaard geluiden die altijd te horen vallen. Kortere impulsgeluiden verandert de headset helaas niet zoveel aan. Het is een leuke toevoeging, zeker als je op een hete, luidruchtige console aan het gamen bent, maar er zijn zeker effectievere varianten te vinden.
De klank
Wat eigenlijk direct positief opvalt bij het luisteren naar muziek op lage volumes, is dat de Quantum 910 Wireless echt heel precies en gedetailleerd klinkt. Je hoort heel veel detail, de klank is open en er is ook in het stereobeeld veel nuance en lokalisatie waarneembaar. De Quantum 910 heeft hierbij ook geen specifieke voorkeur voor een genre; bij de meeste opnames komen de details goed naar voren. Het gaat echter een beetje mis als je het volume opschroeft.
De luisterervaring van de 910 slibt namelijk best snel dicht. Dat komt enerzijds door het typische Jbl-laag en anderzijds lijkt er op hardere volumes ook nuance verloren te gaan in de dynamiek van muziek. In het geval van moderne hiphop of dance kan het aanwezige laag er op hogere volumes voor zorgen dat je snel moe wordt van de headset. Dat is echt jammer, want op lagere volumes - en dan bedoelen we echt aan de zachte kant - presteert de headset zoals je van een headset van dit prijspunt zou mogen verwachten.
In-game levert de Jbl Quantum 910 Wireless vooral bombast. Spectaculaire tussenfilmpjes, achtervolgingen, over-the-top schietscènes: deze headset benadrukt de filmische elementen. Dat werkt bij sommige games hartstikke goed. Voornamelijk actievolle openwereldgames en wat tragere shooters gedijen goed bij deze klankbalans. Als het geheel wat drukker wordt, of er veel afwisseling is tussen muziek en gamegeluid, kan het soms wel wat onrustig worden. Ook tijdens het gamen gebeurt dat sneller op hogere volumes.
©GMRimport
Waar de Jbl Quantum 910 het wel goed doet, is in zijn lokalisatie. De headset klinkt puntig en afgemeten in het stereobeeld en laat behoorlijk wat breedte in de klank horen. Het is jammer dat het laag zo aanwezig is, want anders zou deze headset behoorlijk snel luisteren. Nu komt het in-game vooral over als een luxepaard: iets trager, maar wel erg comfortabel. Dat zorgt er dan ook niet voor dat je met deze headset sneller beslissingen gaat nemen, maar wel dat je op een fijne manier wordt meegenomen in de gameplay.
Surround sound
Het surround sound-systeem in deze headset is behoorlijk ingenieus: je kunt in de Jbl QuantumEngine een profiel van je eigen oren maken. Door een klein microfoontje in je oren te stoppen en allerlei geluiden af te laten spelen door de headset, maakt Jbl als het ware een digitale foto van je oor. Er wordt bijvoorbeeld gemeten hoe bepaalde frequenties reflecteren op je oorschelpen en dat wordt verwerkt in een gepersonaliseerde filter.
Afhankelijk van hoe jouw oren zijn gevormd, verandert de klank van de surround sound dus om jouw hersenen nog beter voor de gek te houden. Er zit ook nog eens een gyroscoop in de headset, waardoor jouw kijkrichting ten opzichte van de gesimuleerde speakeropstelling kan worden bepaald. We testten deze QuantumSphere-technologie al eens tijdens onze hands-on met de Jbl Quantum One en het resultaat is ook bij de 910 Wireless best wel indrukwekkend.
Wel moet worden gezegd dat het vooral luistert als een gimmick, maar dan wel een hele leuke. De headtracking voegt daarnaast echt wat toe, maar in-game is het niet direct bruikbaar. Sowieso wordt de in-game ervaring niet direct preciezer van deze technologie - eerder grootser.
Concluderend
Dat grootse staat sowieso centraal bij de Jbl Quantum 910 Wireless. Deze headset heeft echt een focus op gimmick en spelplezier en daarmee misschien wat minder op de serieuze gamer. Er zijn een aantal dingen echt goed aan dit model: de grote hoeveelheid verbindingsmogelijkheden, de bouwkwaliteit, de surround sound is een goede gimmick en ook de liefhebbers van rgb kunnen hun hart ophalen.
Het valt echter een beetje tegen op het gebied van klank. De headset klinkt op hogere volumes echt te bas-zwaar. De luisterervaring slibt dan dicht, er gaat detail verloren en je wordt sneller moe dan je zou willen. De microfoon klinkt daarnaast ronduit slecht. Dat zorgt ervoor dat deze headset puntje bij paaltje toch niet helemaal met zichzelf in balans voelt: de prijs, gimmicks en geluidskwaliteit zijn gevoelsmatig niet helemaal met elkaar te verenigen. Wellicht had Jbl zich meer moeten focussen in plaats van een headset te ontwerpen die echt álles kan. Nu is het vooral een headset voor gamers die al fan zijn Jbl, maar die zouden er goed aan doen om voor ditzelfde geld ook eens verder te kijken. Dan maar geen ledverlichting.
De Jbl Quantum 910 Wireless is in zijn aansluitmogelijkheden en hoeveelheid extra opties echt heel compleet: meerdere draadloze verbindingen, rgb, surround sound – echt alles zit erop. Op klankgebied gaat het - zeker op hogere volumes – helaas niet altijd even goed en de microfoon klinkt ronduit slecht. Dat maakt de Jbl Quantum 910 Wireless vooral een beetje een vreemde eend in de bijt: deze headset wil teveel. Jbl-fans zal hij misschien kunnen bekoren, maar als je niet merkgebonden bent, kun je voor dit prijspunt zat mooiere headsets aanschaffen. Die hebben dan wel wat minder verschillende opties.
- Cinematische klank, overzichtelijke software, surround sound-technologie
- Te veel lage frequenties, klinkt minder goed op hogere volumes, microfoon