Asus ROG Strix Go BT laat als gameheadset te wensen over
Het Taiwanese bedrijf Asus verkoopt zo’n beetje alles op computergebied: van volledige desktop computers tot wi-fi routers en beamers. Ook voor gamers hebben ze, onder de noemer Republic Of Gamers (ROG), een groot aanbod op het gebied van gaming hardware.
Asus ROG Strix Go BT €289,-
Verbinding: Bluetooth 5.0, bluetooth aptX en minijack
Compatibiliteit: Volledig compatibel met Android-apparaten middels bijbehorende app, beperkt compatibel met ieder apparaat met een minijackingang
RGB features: Nee
Naast lichtgevende toetsenborden en muizen, controllers en natuurlijk videokaarten, heeft Rog ook een groot aanbod op het gebied van audio en gameheadsets. De Rog Strix Go BT is een van de draadloze varianten uit dit assortiment. De Rog Strix Go BT is overigens niet de enige Strix-variant die Asus in zijn assortiment heeft: eerder kwamen al de Rog Strix Go 2.4, Rog Strix Go Core en de Rog Strix Go op de markt. In essentie allemaal dezelfde headset, maar dan met andere verbindingsopties.
Deze bluetoothvariant is bepaald geen goedkope headset. Je betaalt maar liefst 289 euro om de Go BT in huis te halen. Je krijgt daarvoor wel een headset met een aantal interessante features. De Strix Go BT beschikt bijvoorbeeld over actieve noise cancelling en het aan populariteit winnende aptX-protocol. Dit bluetoothprotocol biedt niet alleen een hogere geluidskwaliteit dan standaard bluetooth, het is ook vrijwel latency-vrij. Mocht je apparaat geen aptX ondersteunen, dan verbindt de Srix Go BT via bluetooth 5.0.
©GMRimport
Bouwkwaliteit
De Rog Strix Go BT zet duidelijk in op mobiliteit en gebruik onderweg. Dat wordt niet alleen kracht bijgezet door de bluetoothverbinding die bij uitstek geschikt is voor het verbinden met telefoons, maar ook door tal van andere eigenschappen van dit model. Naast de actieve noise cancelling heeft de Strix Go BT een uitzonderlijk lange batterijduur van vijfenveertig uur. Het is ook mogelijk om de headset supersnel op te laden: met vijftien minuten aan het stroomnet kun je maar liefst vijf volle uren vooruit.
In het ontwerp en de bouwkwaliteit van deze headset is rekening gehouden met gebruik onderweg. De Rog Strix Go BT is eenvoudig op te vouwen en komt met een stevige draagtas. De headset is voor een draadloos model met batterij aan boord ook erg licht: hij weegt slechts 300 gram. Om dat lichte gewicht te bewerkstelligen, heeft Asus er wel voor moeten kiezen om de constructie vrijwel volledig van plastic te maken. Alleen het interne schuifmechaniek van de oorschelpen is van metaal.
©GMRimport
De oorschelpen zijn niet heel ruim opgezet en bekleed met een synthetische leervariant. De oorkussens zijn erg zacht en sluiten omgevingsgeluid goed af. Het ondiepe ontwerp in combinatie met de synthetische bekleding zorgt er echter wel voor dat er vrij snel warmteopbouw ontstaat. Hoewel je met deze headset op prima een aantal uurtjes kunt gamen, is hij nooit écht comfortabel.
Op de linkeroorschelp vind je uiteraard een aantal knoppen. Er is een volumewiel dat ook in te drukken is om de microfoon te muten en natuurlijk een aan- en uitknop die tevens dient voor het in- en uitschakelen van de noise cancelling. Tussen het wiel en de aan- en uitknop vind je ook nog een knop waarmee je muziek kunt pauzeren en van nummer kunt wisselen. Onderop de schelp zit daarnaast een minijackingang. Je kunt deze headset namelijk bedraad gebruiken door een 3.5mm minijackkabel in de linkeroorschelp van de headset steken. Dat maakt hem compatibel met vrijwel ieder gameplatform.
Desalniettemin blijft de Strix Go BT hoofdzakelijk een bluetooth-headset. Sterker nog: de headset richt zich hoofdzakelijk op Android-gebruikers. De bijbehorende Armory Crate-software, waarin je onder andere het batterijpercentage kunt zien, de equalizer aan kunt passen en de virtual surround in kunt schakelen, is namelijk alleen beschikbaar voor Android. Dat limiteert de inzetbaarheid van deze headset enigszins.
©GMRimport
Noise cancelling en microfoon
De eerder genoemde actieve noise cancelling kent drie verschillende modi: Heavy Noise Cancelling, Light Noise Cancelling en Ambient Sound. De eerste twee spreken voor zich, maar de laatste modus behoeft wellicht wat uitleg. Schakel je deze modus in, dan drukt de Rog Trix Go BT het geluid wat je op dat moment afspeelt wat weg en laat hij juist meer omgevingsgeluid door. In deze modus kun je je bijvoorbeeld wat veiliger op straat voortbewegen.
In de praktijk werkt de noise cancelling oké. Hij reageert goed op consequente ruisklanken. Binnenshuis moet je dan bijvoorbeeld denken aan het wegfilteren van het geluid van de wasmachine terwijl hij buiten het geluid van voorbijrijdende auto’s aardig onderdrukt. In een drukkere koffiebar kun je je met deze headset op redelijk afsluiten van de buitenwereld, maar onverwachte, harde geluiden prikken er nog steeds doorheen.
een goede headset voor dagelijks gebruik en op reis, maar wellicht wat minder voor de echte gamer.
-
Ook de ingebouwde microfoon van de Strix Go BT beschikt over noise cancelling. Deze zogenaamde ‘AI-microfoon’ heeft een processor aan boord die is ontworpen om achtergrondgeluiden weg te filteren. De AI-term suggereert dat deze microfoon allerlei slimme trucjes uithaalt om jouw stemsignaal zo schoon mogelijk te krijgen.
In de praktijk klinkt het effect als noise gate. Een noise gate luistert naar binnenkomende signalen en filtert geluid onder een bepaalde ondergrens weg. Dat zorgt inderdaad voor een uitzonderlijk schoon microfoonsignaal dat vrijwel volledig gefilterd is van omgevingsgeluiden. Soms is het effect wel iets te enthousiast en worden de laatste klinkers van een woord eraf geknipt. Dat is niet echt probleem voor multiplayergaming of telefoneren natuurlijk, maar niet ideaal als je wilt streamen met deze headset. Daarnaast moet wel worden gezegd dat de ingebouwde microfoon zelf niet zo goed klinkt. Hij heeft een iets geknepen klank en klinkt behoorlijk dun.
De klank
Wat direct opvalt bij het beluisteren van muziek, is dat de Strix Go BT dun klinkt. Er is een onnatuurlijke focus op het midhooggebied die ervoor zorgt dat je op hogere volumes een hoop onaangename schelheid in de klank ervaart. Op lagere volumes resulteert dit in veel focus op stemmen. Dat zorgt ervoor dat je in drukke omgevingen bijvoorbeeld prima een podcast kunt luisteren, zeker als je ook nog gebruik maakt van de noise cancelling, maar rustig genieten van details en warme klanken in muziek lukt met deze headset niet.
©GMRimport
Voor gaming is de headset beter geschikt. Desalniettemin blijft de geluidservaring een beetje flets. Er is weinig echte diepte in de klank en het ontbreekt aan donderend laag dat spectaculaire momenten kracht bij zet. De noise cancelling redt de ervaring een beetje, omdat deze er echt voor kan zorgen dat je niet wordt afgeleid, maar je echt meeslepen doet de Strix Go BT nooit.
Concluderend
De Asus ROG Strix Go BT moet het voornamelijk hebben van zijn technische snufjes en hoogstandjes. Er is noise cancelling, aptX-bluetooth en een microfoon die automatisch omgevingsgeluiden dempt. Toch blijft voornamelijk het gevoel hangen dat de headset, zeker voor zijn prijs, wat tekort schiet. De klank is nooit echt vol en overtuigend en bij het luisteren van muziek zelfs vaak schel. Daarnaast is het comfort niet optimaal. Er moet echter wel gezegd worden dat alle technische elementen goed zijn uitgevoerd. Dat maakt deze Strix Go BT een goede headset voor dagelijks gebruik en op reis, maar wellicht wat minder voor de echte gamer.
De Asus ROG Strix Go BT is een headset die het moet hebben van zijn technische functies, zoals actieve noise cancelling en aptX bluetooth. Dat maakt het een goede headset voor dagelijks gebruik en op reis, maar wellicht wat minder voor de echte gamer.
- Actieve noise cancelling, aptX bluetooth, Stevige opbergtas
- Klinkt iets te schel en geknepen, Niet zo comfortabel, Prijs