Telling Lies mist de impact van Her Story
Reviews

Telling Lies mist de impact van Her Story

Her Story was in 2015 een origineel concept. Via zoekwoorden vonden spelers videofragmenten, waarmee ze hun eigen weg door een klein verhaal puzzelden. Bedenker Sam Barlow is nu terug met Telling Lies. Het idee van de game is grotendeels hetzelfde, maar deze keer wordt alles een stuk ambitieuzer aangepakt.

In Telling Lies schuif je weer achter een computer om een verhaal te ontrafelen. Deze keer duik je via de software van zoeksysteem Retina in een videoarchief op een externe harde schijf. Hier staat zeker zes uur aan video's opgeslagen van mensen die met elkaar videobellen.

De focus van deze fragmenten ligt altijd bij David, een FBI-agent met een ingewikkeld leven. Hij heeft een vrouw en dochter, maar die ziet hij nauwelijks terwijl hij undercover is. Daarom spreken ze elkaar enkel via een dienst die lijkt op Skype of Facetime. Daarnaast volg je ook de gesprekken die David met zijn baas en anderen heeft. We verklappen verder niets over de personages of het verhaal, want de lol zit hem natuurlijk in het zelf uitvinden van deze informatie.

©GMRimport

Zoekmachine

Telling Lies is weer zo'n game waar je lekker veel aantekening bij kunt maken. Bijvoorbeeld een lijstje van de zoekwoorden die je nog wil proberen, maar eventueel ook de vele namen en de termen die worden gebruikt.

De zoekmachine laat je woorden intikken, waarna je maximaal vijf resultaten krijgt voorgeschoteld. De video's kunnen enkele seconden duren, tot maximaal zo'n tien minuten. Je kunt ook op woorden tikken in de ondertiteling van de video's, om zo direct op dat woord te zoeken.

Lastig is wel dat video's starten bij het woord dat je hebt gezocht. Dus als je zoekt op 'love' (het eerste woord wat standaard wordt ingevuld), dan start de video op het punt dat een van de personages 'love' zegt. Zoek je later op andere woorden en kom je dezelfde video tegen, dan vertelt het icoontje van een oogje dat je deze al hebt gezien. Het is echter goed mogelijk dat je wat gemist hebt in het stuk voordat iemand 'love' zei.

©GMRimport

Terugspoelen

Je krijgt wel de optie om terug en vooruit te spoelen, maar dat systeem werkt behoorlijk traag. Tevens bestaan veel delen van de video's uit personages die naar hun scherm staren. Je ziet per video namelijk maar één kant van een gesprek, dus vaak is net de ander aan het woord. Daardoor is het niet aanlokkelijk om elke keer de tijd te nemen om helemaal terug te spoelen.

De game mist zoiets simpels als een knop om een video vanaf het begin af te spelen. Ook is het onbegrijpelijk dat je niet de mogelijkheid krijgt om video's te combineren. Het zou veel toevoegen aan de ervaring als je later twee kanten van een gesprek kunt combineren om de volledige conversatie te zien.

Natuurlijk is een groot deel van de charme dat je moet omgaan met een beperkte interface. Deze interface werkte echter beter bij Her Story, omdat de schaal van het verhaal en de personages ook beperkt bleef.

©GMRimport

Meer vertrouwen

Het is wel direct duidelijk dat Telling Lies met meer vertrouwen is gemaakt. Her Story was een klein experiment. Met Telling Lies is het budget omhoog gekrikt, met goede acteurs en betere productiewaarden als resultaat.

Het verhaal zelf blijft alleen een beetje achter. Deze keer ligt de focus voornamelijk op het achterhalen wie de personages en wat hun motivaties zijn. Door de grote hoeveelheid video's ga je geven om die personages en dat is leuk, maar het zorgt er ook voor dat dit relatief dunne verhaal teveel wordt uitgesmeerd. Tevens is er - in tegenstelling tot Her Story - weinig in dit verhaal dat na het uitspelen bij je blijft.

De meest interessante kant van Telling Lies is iets dat niet besproken wordt, maar je als speler wel aan het denken zet. Wat zegt dit verhaal namelijk over onze privacy en de rol van technologie daarin? Je zoekt naar zeer intieme videobeelden die nooit voor andere ogen bestemd waren, maar toch zit je stiekem mee te kijken. Je ziet hoe mensen telefoonseks hebben, hun diepste geheimen vertellen en hoe hun kinderen slapen. In tegenstelling tot het verhaal, blijft dat ongemak nog wel een tijdje hangen.

Telling Lies is verkrijgbaar voor pc, Mac en iOS. Deze review is gebaseerd op de iOS-versie.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Goed
Conclusie

Her Story is een moeilijke game om op te volgen. Telling Lies neemt duidelijke stappen vooruit in kwaliteit. De game is sterk geacteerd en laat de speler onder andere nadenken over technologie en privacy. Toch doet de grotere schaal dit verhaal niet goed.

Plus- en minpunten
  • Sterk acteerwerk, leuke personages, productiewaarden zijn enorm gestegen
  • Verhaal mist impact, eenzijdige gesprekken, interface te beperkt

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Super Mario Kart-soundtrack toegevoegd aan Nintendo Music
Nieuws

Super Mario Kart-soundtrack toegevoegd aan Nintendo Music

De app is beschikbaar voor Nintendo Switch Online-leden

Nintendo heeft de soundtrack van de SNES-game Super Mario Kart toegevoegd aan de Nintendo Music-app.

De soundtrack bestaat uit 37 nummers die samen 33 minuten beslaan. Super Mario Kart is de eerste game in de gigantisch populaire kartracefranchise. Een van de meest recente delen, Mario Kart 8 Deluxe, is de bestverkochte Switch-game.

Vorig jaar bracht Nintendo Nintendo Music uit. Met de gratis app die alleen beschikbaar is voor Nintendo Switch Online-leden kan men muziek uit diverse Nintendo-games beluisteren op iPhone- of Android-apparaten. De app is daarmee vergelijkbaar met andere muziekapps als Spotify en Apple Music, maar dus louter voor muziek uit Nintendo-spellen.

Mensen kunnen daarbij zoeken op games, personages en verschillende speellijsten. Er is muziek beschikbaar uit games van verschillende consoles. Denk aan spellen als Donkey Kong Country, Super Mario Odyssey, Animal Crossing: New Horizons, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom en Super Mario Bros.

Diverse nummers kunnen ook 'verlengd' worden tot wel zestig minuten. Bepaalde soundtracks kunnen verborgen worden om spoilers te voorkomen en daarbij worden er soundtracks aangeraden gebaseerd op de speelgeschiedenis op de Switch. Zoals gezegd is een abonnement op Nintendo Switch Online nodig om in te kunnen loggen op Nintendo Music en de app te gebruiken. Dit kost 19,99 euro per jaar.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld
Nieuws

Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld

Diverse gratis updates en drie betaalde uitbreidingen op komst

Deep Silver en Warhorse Studios hebben bekendgemaakt welke content Kingdom Come Deliverance 2-spelers in de loop van het jaar voor de game kunnen verwachten.

Zo zal aankomende lente een aantal gratis updates verschijnen, waaronder een 'kappersfeature' om het uiterlijk van het hoofdpersonage te veranderen, een Hardcore-modus voor nog meer uitdaging en paardenraces. Gedurende de rest van het jaar zullen er diverse gratis updates uitkomen om de game te verbeteren.

In de loop van de zomer verschijnt de betaalde uitbreiding 'Brushes with Death'. Hierin helpt hoofdpersonage Henry een artiest met een twijfelachtig verleden. Ook in het najaar volgt een betaalde uitbreiding, ditmaal met de naam 'Legacy of te Forge', waarin spelers de smidsafkomst van Henry verkennen. Tot slot zal ook volgende winter een betaalde uitbreiding verschijnen in de vorm van 'Mysteria Ecclesia', waarin spelers de intriges van het Sedlec-klooster achterhalen.

De hierboven genoemde betaalde uitbreidingen maken onderdeel uit van de uitbreidingspas van de game, die ook bij de Gold Edition van het spel zit. Deze Gold Edition kost 79,99 euro.

Kingdom Come Deliverance 2 is het vervolg op de in 2018 verschenen eerste game en laat spelers terugkeren naar het Centraal Europa van de vijftiende eeuw - de game speelt zich na het eerste deel af. Spelers besturen Henry, de zoon van een smid, die in een duizelingwekkend verhaal van wraak, bedrog en zelfontdekking terechtkomt.

De game speelt zich af in het Boheems Paradijs, een echte locatie die nog altijd bezocht kan worden in de Tsjechische Republiek. Zo zijn er het majestueuze Kasteel Trosky en de mijnstad Kutná Hora. Het gameplayconcept van het origineel, waarin de wereld realistisch op de acties van de speler reageert, blijft intact. Wel is het vechtsysteem op de schop gegaan, en zijn er nu ook nieuwe wapens voor op afstand, zoals kruisbogen en vroege vuurwapens.

Kingdom Come Deliverance 2 komt op 4 februari naar pc (Steam en Epic Games Store), PlayStation 5 en Xbox Series X en S. Onlangs bleek nog dat het spel volgens de makers het langste script voor een game ooit heeft.

Marvin Toepoel ging onlangs aan de slag met de game, zoals te lezen valt in de preview: "De rijke natuur van Bohemen komt nog veel beter tot zijn recht dan in het eerste deel, met dank aan sterk verbeterde graphics en belichting. Het geheel draait op PS5 soepel op 60 fps. Vanaf minuut één is ook duidelijk dat Warhorse Studios KCD2 een stuk beter heeft afgewerkt dan zijn voorganger. Npc’s bewegen natuurlijker en het handjevol bugs dat we tegenkomen is zo minimaal dat je goed op moet letten om er überhaupt iets van mee te krijgen (op twee crashes na). Waar deel één na zijn release nog maanden aan patches nodig had, lijkt het vervolg al voor release in een betere staat te verkeren."

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!