Team Sonic Racing is vernieuwend genoeg om leuk te zijn
Reviews

Team Sonic Racing is vernieuwend genoeg om leuk te zijn

Vele games hebben door de jaren heen geprobeerd de strijd aan te gaan met Mario Kart. De meeste van deze funracers wisten niet in dat doel te slagen, enkelen wel. Die vergelijking dringt zich op een interessante nieuwe manier op met Team Sonic Racing.

Laten we één ding gelijk heel duidelijk maken: Team Sonic Racing is in diverse opzichten behoorlijk anders dan ‘Mario Kart-kloon’ Sonic & Sega All-Star Racing uit 2010 en rechtstreekse opvolger Sonic & All-Stars Racing Transformed van twee jaar later. Die games deden immers een rijke greep uit de illustere historie van Sega, gooiden die in een blender en zorgden voor een feest van herkenning wat betreft omgevingen, personages en muziek. Wilde je als Jet Set Radio’s protagonist Beat vliegend op een hoverbike racen tegen AiAi uit Monkey Ball in een level uit Dreamcast-rpg Skies of Arcadia? You got it!

Team Sonic Racing gooit bijna al die Sega-referenties overboord en richt zich louter op Sonic the Hedgehog en zijn vriendjes. Daarnaast wordt ditmaal alleen geracet op vier wielen. Wat dat betreft kun je deze game meer beschouwen als een (zeer late) opvolger op het lang vergeten Sonic Drift voor de Game Gear. Opvallend is dat wel: terwijl Nintendo met Mario Kart 8 tal van andere Nintendo-franchises aan de formule toevoegde, is ontwikkelaar Sumo Digital juist terug naar de basis gegaan. Jammer voor nostalgische Sega-fans, maar een begrijpelijk offer in het belang van de nieuwe game.

©GMRimport

Sonic Team

Team Sonic Racing probeert namelijk wel degelijk wat nieuws te brengen, door de gameplay te richten op spelen in teamverband. Daarvoor is duidelijk inspiratie geput uit platformgame Sonic Heroes, evenals de veel recentere (en geflopte) teamracegame OnRush. Met trio’s van Sonic-personages (zoals Sonic, Tails en Knuckles) race je over de baan en help je elkaar om een zo hoog mogelijke klassering voor ieder te behalen. De voorste van de drie genereert bijvoorbeeld een slipstream die alleen teamgenoten mogen benutten, opgepikte items kunnen worden doorgegeven en na genoeg coöperatieve acties kun je gezamenlijk profiteren van een ultieme boost. Volledig nieuw is die opzet niet, maar Team Sonic Racing weet 'm op zo'n toffe en natuurlijke manier uit te voeren, dat we moeilijk een betere racegame in teamverband kunnen bedenken.

Die gameplay staat dan ook centraal in de Story Mode, waarin tenenkrommende dialogen diverse races en speciale uitdagingen aan elkaar rijgen. Hier wordt wel de sterke variatie in spelstanden duidelijk: naast standaardraces zijn er ook standen zoals survival en een soort King of the Hill. In bepaalde speltypes kun je overigens ook alleen racen, waarmee de game nog steeds aardig z'n mannetje staat, maar ook inboet in plezier en onderscheid. In algemene zin valt op dat de beleving van moment tot moment wat duf voelt, mede door een onbalans in moeilijkheidsniveaus: Normal is eigenlijk al te gemakkelijk voor doorsnee spelers, Hard kan soms alweer te heftig zijn door sterkte 'rubberband AI'. Daarbij helpt het om de bolides te voorzien van tijdelijke en permanente upgrades, die je (in willekeurige volgorde) kunt vrijspelen door vooral veel meters te maken.

De game probeert daadwerkelijk wat nieuws te doen op het gebied van design, maar de team-based gameplay is net niet voldoende om écht te overtuigen als een topper

-

Snoepjesraceland

Sonic Team Racing spat op indrukwekkende wijze van je scherm, dankzij mooie, kleurrijke en gepolijste graphics - al is er af en toe wel een dipje in de framerate. Zo dringt de vergelijking met het 'snoepjesraceland' uit de film Wreck-It Ralph zich hier nadrukkelijk op en dat is een groot compliment. Zoals je zou verwachten zijn de banen gebouwd rondom herkenbare thema’s uit vooral recentere Sonic-games. Jammer genoeg heeft Sumo de nodige circuits uit de vorige Sonic-racegames hergebruikt, waarbij dat ook niet per se de sterkste zijn. Over het geheel genomen is een groot deel van de circuits gewoon niet erg spannend of memorabel. We betrapten onszelf er op soms al na twee rondjes (van de drie per race) genoeg te hebben van een bepaald parkoers, nota bene tijdens de eerste race daarop.

©GMRimport

Zo kun je zeggen dat Team Sonic Racing door de poging om een eigen gezicht te creëren - door alle elementen ongerelateerd aan Sonic overboord te gooien - inboet aan de nodige charme. De game probeert daadwerkelijk wat nieuws te doen op het gebied van design, maar de team-based gameplay is net niet voldoende om écht te overtuigen als een topper. Regelmatig is 'ie wel erg vermakelijk, maar de game biedt simpelweg niet de doldwaze allesomvattendheid van z'n twee voorgangers, terwijl zowel allesomvattendheid als haarfijne uitwerking de meest recente Mario Kart zo subliem maakt. Wat dat betreft racet Sonic hier een beetje achter de feiten aan, maar wel op een manier waarmee je daadwerkelijk vernieuwend spelplezier kunt beleven.

Team Sonic Racing is getest op een PlayStation 4 Pro en vanaf 21 mei verkrijgbaar, tevens op PlayStation 4, Xbox One, Xbox One X, Nintendo Switch en pc.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Goed
Conclusie

Met een tof uitgewerkte focus op racen in teamverband staat Team Sonic Racing z'n mannetje, al is de game niet zo sterk of verslavend als zijn voorgangers of de grootste concurrent. Een pluim voor het gamedesign, al had het circuitdesign echt beter gekund.

Plus- en minpunten
  • Heerlijk kleurrijke graphics, toffe team-based gameplay
  • Veelal oude of ongeïnspireerde circuits, spelbeleving voelt soms duf

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!