Stormland geeft je de vrijheid om te knallen
Reviews

Stormland geeft je de vrijheid om te knallen

Op een vreemde wereld word jij als robot wakker. Langzaam komen er flarden van je herinneringen terug over een buitenaardse bloem die zich in je systeem heeft genesteld, en moet je met een groeiend arsenaal aan vaardigheden en wapens het mysterie oplossen van een vreemde bloem en een gevaarlijke invasiemacht. Bewijst Stormland dat openwereldspellen zich thuis voelen in vr?

Bij de eerste momenten van Stormland is duidelijk dat er heel veel zorg en talent in de game is gestoken. Dit is geen schattige indiegame die het moet hebben van een paar goede ideeën en een simpele vormgeving. Stormland ziet er fantastisch uit, mits je het op een krachtige pc speelt. Planten, ruïnes, bergen: het heeft allemaal de detaillering en uitstraling van een ontwikkelaar die wil laten zien hoe tof vr er uit kan zien.

Gelukkig blijft het niet bij mooie beelden en goed acteerwerk. Al snel leer je hoe je jouw robotlichaam kunt opwaarderen via werkbanken die her en der in de spelwereld te vinden zijn, en nog wat later krijg je toegang tot een uitgebreide tech-tree waarbij je jezelf sterker en sneller kan maken, maar ook diverse nieuwe vaardigheden kan toevoegen.

©GMRimport

Systemen

De diverse spelmechanieken zijn op een logische en leuke manier met elkaar verbonden. Zo moet je materialen verzamelen in de vorm van soorten erts (als je die oppakt klinkt dat exact zoals het verzamelen van bouten in Ratchet & Clank), maar ook krijg je ‘munten’ door voorwerpen, planten en andere herkenningspunten (a la Metroid Prime) te scannen. Die munten zijn ook weer te gebruiken om je robotlijf te verbeteren, zodat je een reden hebt om de gedetailleerde wereld beter te verkennen.

Het zijn kortom de verschillende elementen die we dagelijks zien in niet-vr-spellen, maar die nu pas ook in dit nieuwe medium hun intrede maken. Dat is de moeite van het vermelden waard, omdat Stormland duidelijk maakt dat virtual reality echt een aantal grote stappen voorwaarts heeft gemaakt.

©GMRimport

Far Cry met robots

Het blijft gelukkig niet bij rondlopen en rondkijken. Een groot deel van het spel bestaat uit tactische gevechten met een mysterieus robotleger. Deze vijandelijke, mechanische monsters hebben diverse basissen veroverd en het is aan jou om ze met een groeiend (en te upgraden) arsenaal te verdrijven. Je hebt enorm veel vrijheid in hoe je deze gevechten aanpakt. Zo kun je bijna alle oppervlakten beklimmen en zo de vijand uit een onverwachte hoek te lijf gaan. Ook kun je je verstoppen in hoog gras en gebruikmaken van bijvoorbeeld explosieven. Dit alles voelt een beetje aan als Far Cry met robots. En dankzij vr is het alsof je echt midden in de strijd staat.

Je kunt steeds twee wapens aan je holsters hangen en er nog twee vasthouden. Wapens kun je ook verbeteren op een werkbank en er zijn allerlei andere gadgets te ontdekken die het vechten en voortbewegen verbeteren.

Dit is geen Destiny of World of Warcraft. Dit is eerder een soort Far Cry: New Game Plus die per week verandert.

-

Dat voortbewegen gaat overigens niet met het bekende teleporteren. In plaats daarvan beweeg je vrij rond met de joystick. De spelwereld is (een beetje zoals Windwaker) in eilanden opgedeeld, waartussen vreemde wolken een soort zee vormen. Hier kun je in hoge snelheid overheen vliegen door je handen vooruit te steken. Tot slot is er nog, zoals al gezegd, het klimmen. Je robothanden kunnen zich aan bijna elk oppervlak vasthechten en door je op te trekken klim je zo hoog als je maar wil. Hierbij zijn er geen beperkingen door bijvoorbeeld een uithoudingsvermogenmetertje. Klim zoveel je wil, ren zoveel je wil en glij en vlieg zover en zo snel als je wil. Dat gevoel van vrijheid maakt voortbewegen in Stormland erg leuk (en tot onze verbazing ook erg comfortabel), maar maakt gevechten soms ook wat makkelijk.

Omdat je kan gaan waar je wil en omdat je zoveel opties hebt om de vijand uit te schakelen, wordt dat op een gegeven moment ook een stuk minder uitdagend. Vooral wanneer je met zijn tweeën speelt blijkt de kunstmatige intelligentie van de vijanden niet bijster goed. Dat maakt coöp overigens niet minder leuk. Een beetje over-powered zijn is in dit geval eigenlijk wel leuk. Dit is tenslotte Dark Souls niet, het is een lekker overdreven sciencefictionavontuur.

©GMRimport

Nog een keertje

Een avontuur dat helaas na een uur of vier afgelopen is. En dan kom je er achter dat je maar een fractie van alle upgrades hebt kunnen vrijspelen. Dit is bewust, want Stormlands is ontworpen om te herspelen. Elke week reset de ‘live wereld’, wat overigens indrukwekkender klinkt dan het is. Je bent nooit met meer dan twee spelers tegelijk op de planeet. Wel leuk is dat dit eindspel bestaat uit wekelijks veranderende uitdagingen en missies, waarbij je de kans hebt om nieuwe upgrades en beslissingen uit te proberen. Dit is zeker een leuke ervaring en houdt de aandacht vast, maar we zijn wel benieuwd hoe divers en fris het spel over een paar weken nog voelt. Dit is geen Destiny of World of Warcraft. Dit is eerder een soort Far Cry: New Game Plus die per week verandert.

Stormland is een hele toffe ervaring die aanvoelt als een volwaardige game. Maar het is ook zo’n game waarvan je tot op je botten voelt dat er écht een vervolg moet komen dat alle potentie pas werkelijk benut. Tot dat vervolg er is, is dit echter een hele fijne sciencefictionervaring met toffe schietactie. Precies wat vr nodig heeft.

Stormland is nu verkrijgbaar in Oculus Home voor pc met Oculus Rift.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Goed
Conclusie

Stormland laat zien dat echte openwereldspellen ook in vr goed kunnen werken. Soms roept de game (positieve) vergelijkingen op met de vrije gevechten in Far Cry en dankzij de uitgebreide upgradesystemen voelt het spel diep en volledig. Jammer dat de wereld soms wat kunstmatig overkomt en dat het missiesysteem moet verbloemen hoe kort de campagne feitelijk is. Dat euvel wordt bijna goedgemaakt door de ‘end game’, waarin herspelen in co-op zeer vermakelijk blijft.

Plus- en minpunten
  • Grafisch indrukwekkend, mooie, grote wereld, lekker upgradesysteem
  • Hoofdverhaal is kort, te makkelijk

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Fatal Fury 2 en twee andere SNES-games aan Nintendo Switch Online toegevoegd
Nieuws

Fatal Fury 2 en twee andere SNES-games aan Nintendo Switch Online toegevoegd

Ook Super Ninja Boy en Sutte Hakkun zijn nu speelbaar via de SNES-app

Nintendo heeft drie games aan de SNES-app voor Nintendo Switch Online-leden toegevoegd, waaronder Fatal Fury 2.

Het gaat om de SNES-versie van de arcadegame van SNK en Nova. Waar de SNES-versie van de eerste Fatal Fury erg verschilde van de arcadegame, is Fatal Fury 2 een trouwere overzetting. De game bevat acht vechtersbazen om uit te kiezen.

De twee andere SNES-games die zijn toegevoegd zijn Super Ninja Boy en Sutte Hakkun. Eerstgenoemde is een combinatie tussen een rpg en een fighter - de spelwereld doet denken aan een klassieke rpg, maar wanneer een gevecht met vijanden begint wordt het een soort side-scrolling beat 'em up.

Sutte Hakkun tot slot is een puzzelgame met platformelementen die ontwikkeld is door Indieszero en uitgegeven werd door Nintendo. Het is voor het eerst dat de game op officiële wijze speelbaar is in het Westen. Spelers besturen een glazen vogelachtig personage genaamd Hakkun, die gekleurde vloeistoffen op kan zuigen en ze in transparante blokken kan stoppen om ze te kunnen bewegen.

De SNES-app is beschikbaar via een Nintendo Switch Online-abonnement. Deze kan voor 3,99 euro per maand of 19,99 euro per jaar aangeschaft worden.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Virtuos Games neemt Brabantse studio Abstraction over
Nieuws

Virtuos Games neemt Brabantse studio Abstraction over

Virtuos werkt in ieder geval aan Metal Gear Solid Delta en mogelijk een Oblivion-remake

Virtuos Games, de uit China afkomstige ontwikkelaar met diverse vestigingen in verschillende werelddelen, heeft de uit Noord-Brabant afkomstige ontwikkelaar Abstraction Games overgenomen.

Daarnaast neemt Virtuos ook de Amerikaanse ontwikkelaar Pipeworks Studios over en is er een meerheidsbelang verkregen in het Canadese Umanaïa Interactive. In het persbericht worden geen bedragen genoemd voor de overnames.

Abstraction Games is gevestigd in Valkenswaard en heeft meer dan negentig werknemers. De studio heeft meegeholpen aan de ontwikkeling van games als Halo: The Master Chief Collection, Baldur's Gate 3 en Frostpunk, en heeft ook bijgedragen aan de Dune- en Halo-franchises.

Dat lijkt goed te passen bij Virtuos Games, dat ook met regelmaat andere ontwikkelaars helpt, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van Hogwarts Legacy, Cyberpunk 2077 en de Horizon-spellen. Ook werkt het bedrijf samen met Konami aan het aankomende Metal Gear Solid Delta: Snake Eater.

Er gaan overigens geruchten dat Virtuos aan een remake van The Elder Scrolls 4: Oblivion werkt. In 2023 gingen er al geruchten over een remake (of remaster) van Oblivion. Een oud-medewerker van Virtuos maakte toen melding van het bestaan van de game via Reddit. Later dat jaar lekten er documenten uit van de rechtszaak tussen Microsoft en de Federal Trade Commission waarin ook de remake werd vermeld, alsmede een remake of remaster van Fallout 3. Begin dit jaar liet een technical art director van het bedrijf weten aan een remake te werken die op Unreal Engine 5 draait - er wordt gespeculeerd dat het om Oblivion gaat. Dit is op moment van schrijven niet bevestigd.

Reacties

Login of maak een account en praat mee!