Snooker 19 is een goede simulator en verder niks
Fans van voetbal, basketbal, ijshockey of honkbal kunnen elk jaar een nieuwe game kopen waarin ze met hun favoriete sporters aan de slag kunnen. Snookerliefhebbers wachten echter al een hele generatie op een nieuw, officieel gelicentieerd spel. Met Snooker 19 is het eindelijk zover, maar de licentie wordt helaas niet ten volle benut.
Aan het snookeren zelf ligt het niet, want dat werkt over het algemeen als een zonnetje. Met een beetje inzicht en vooruitdenken rijg je binnen de kortste keren de hoge breaks aan elkaar. Vooral de twee hulplijnen zijn je grootste vrienden: eentje geeft aan waar de geraakte bal heengaat, de andere waar jouw witte bal ongeveer terechtkomt. Die kun je overigens ook uitschakelen, maar dan ben je wel erg masochistisch bezig. Je wilt immers een beetje recht kunnen potten, de uitdaging zit hem vooral in het plannen van een goede reeks ballen.
©GMRimport
Ik zie geen bal
De besturing is in het begin overigens nogal wennen, vooral door het gebrek aan goede camerahoeken. Je kunt alleen de tafel van schuin boven of vanachter de witte bal bekijken. Wat ons vooral een paar uur oefenen kostte, was dat de hulplijn in die twee camerastandpunten niet gelijk is. Waar het bij de ene lijkt alsof de rode bal recht de pocket in gaat, blijkt hij er in de volgende camerahoek toch echt naast te gaan. De enige oplossing is om dat eerste camerastandpunt dan maar niet te gebruiken.
Je kunt daarnaast wel om de tafel heen lopen met de camera, maar dan zie je weer niet welke kant je op stoot, wat het een beetje nutteloos maakt. Uiteindelijk heb je in moeilijke situaties te weinig overzicht. Vooral als je uit een snooker wilt ontsnappen en via de band speelt, is het bijna onmogelijk om de juiste hoek in te schatten.
Als je eenmaal gewend bent aan je beperkte mogelijkheden, voelt het snookeren zelf wel goed aan. De ballen reageren op een realistische manier en het is goed te doen om telkens over te houden op de volgende bal. Het is daardoor zeker niet onmogelijk om centuries of zelfs die felbegeerde 147 te maken. De enige uitzondering daarop is de zijwaartse spin. Als je met een beetje english wilt spelen, maakt de witte bal direct een onnatuurlijke kromming, waardoor je de pot bijna altijd mist.
Wie de witte bal als een tovenaar over het groene laken laat glijden, kan zich uren vermaken met deze simulator
-
De bal aan het rollen
Door de licentie word je helemaal ondergedompeld in de snookerwereld, met maar liefst 128 professionele spelers uit het echte circuit. Niet alleen fans van Ronnie O’Sullivan of John Higgins komen dus aan hun trekken, ook de minder bekende namen zijn speelbaar. Het is dan ook jammer dat de animaties en gelijkenissen in de game zo lachwekkend slecht zijn. Je hebt heel wat fantasie nodig om de spelers te herkennen. Waar de tafel en ballen zo echt lijken dat je het beeld makkelijk kunt vergissen voor een live tv-uitzending, vervliegt die illusie wanneer de houterig geanimeerde spelers elkaar de hand schudden of zich klaarmaken voor het volgende schot. Ook kleine bugs, zoals de witte bal die pardoes door je hand heen rolt, leiden af.
Naast de bekende spelers is ook de lijst toernooien bekende koek voor fans van de sport. Je kunt een heel seizoen vol echte competities spelen, met uiteindelijk natuurlijk het hoogtepunt van het wereldkampioenschap in The Crucible. Helaas wordt er te weinig gedaan met al deze sfeervolle toernooien. Door de vlakke presentatie krijg je nooit het gevoel dat je in een spannende strijd verwikkeld bent. Het publiek is in elke locatie even lelijk en het commentaar wordt nooit bijster enthousiast.
Bovendien ontbreken basiselementen die een toernooi echt vormgeven. Je kunt niet eens de bracket van de huidige competitie bekijken, waardoor je niet in spanning kunt zitten over je volgende tegenstander. In plaats daarvan is elk toernooi een simpele opvolging van wedstrijden. Het gevoel van een zenuwslopende partij komt daardoor totaal niet over.
Dat gebrek aan sfeer wordt versterkt door het gezapige commentaar tijdens de wedstrijden. Niet alleen zijn de stemmen zonder veel enthousiasme ingesproken, ze worden ook nog eens regelmatig op het verkeerde moment ingezet. Er zijn weinig verschillende zinnen opgenomen en vaak zijn ze niet van toepassing op het spelverloop. Een commentator beweert bijvoorbeeld dat je teleurgesteld bent over een gemiste pot, terwijl je net een snooker hebt gelegd, of jubelt over je strakke keuwerk terwijl de witte bal erin rolt.
©GMRimport
Niet in balans
Ook als totaalpakket schiet Snooker 19 tekort, ondanks de budgetprijs van 35 euro. De bulk van het plezier zit in de carrièremodus, waarin je een gevestigde pro of jonge hond door een seizoen heen loodst. Het is daarbij ontzettend jammer dat je niet je eigen personage kunt maken, zodat je nooit je eigen naam in de klassementen kunt zien prijken.
Verder kun je alleen losse wedstrijdjes spelen, offline of online, en in online toernooien spelen die gelijk lopen met de echte wereld. De opzet van die online versies is echter in nevelen gehuld. Je krijgt per wedstrijd een mysterieus aantal punten toegekend en verdient zo een plek in een klassement. Met de opzet van een echt toernooi heeft het in ieder geval weinig te maken. Onze voortgang werd bovendien een keer op nul gezet, ogenschijnlijk door een bug.
Het grootste gemis is echter een oefenmodus, waarin je zonder druk wat ballen kunt potten. De besturing is als gezegd een beetje wennen, maar je kunt niet zonder gevolgen oefenen. Mis je namelijk een bal tijdens een wedstrijd, dan moet je geheid minutenlang wachten tot je tegenstander zijn break heeft beëindigd. Je kunt zijn beurt wel versneld afspelen, maar dan nog moet je vaak even geduld hebben.
©GMRimport
De AI van die tegenstanders is overigens nogal wisselvallig. Spelers gaan soms voor onmogelijke pots, waardoor het safety-spel haast onbegonnen werk is. Daarnaast proberen ze een pack rode ballen bijna nooit te splitten, zelfs als er geen vrije bal meer over is. Het levert een vreemde combinatie op van een overvloed en een gebrek aan agressie.
Het is een lange lijst minpunten, maar Snooker 19 haalt toch een krappe voldoende binnen, al is het maar omdat je als snooker-fan zo weinig keus (haha) hebt. Het onlangs verschenen Snooker Nation Championship 2019 heeft wat meer sfeer en betere presentatie, maar is wat meer arcade dan simulatie en ontbeert bovendien de licentie.
Daarnaast moet het toch gezegd worden: het snookeren zelf is over het algemeen prima in orde in Snooker 19. Wie de witte bal als een tovenaar over het groene laken laat glijden, kan zich uren vermaken met deze simulator. Bovendien kan het helpen bij je snookerskills in de echte wereld, want je leert veel over het positiespel en het bouwen van een break. Veel meer dan de absolute basis voor een snookergame hoef je echter niet te verwachten.
Snooker 19 is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc, en verschijnt binnenkort op Nintendo Switch.
Laatste reviews op Gamer.nl
Snooker 19 doet het absolute minimum wat je mag verwachten van een snookergame. Het snookeren zelf is prima in orde, maar als totaalpakket stelt de game diep teleur.
- Snookeren werkt daadwerkelijk goed, veel echte namen en toernooien
- Animaties, geluid, commentaar, sfeerloos, spin voelt niet goed, weinig speltypes en opties, wisselvallige AI, camerahoeken schieten tekort, bug