Retroconsole aansluiten op je moderne tv
Als je net begint met je retroverzameling of benieuwd bent hoe je je oude consoles op je moderne tv moet aansluiten, dan is het soms lastig te bepalen waar je moet beginnen. We nemen je mee langs alle opties, door de SNES als voorbeeld te gebruiken. Veel van de tips in dit artikel gelden voor alle consoles die een tulpenstekker hebben.
Als je thuis geen ouderwetse televisie meer hebt staan, dan kan het lastig zijn om een ouderwetse console er aan te koppelen. Je kunt natuurlijk een miniconsole, zoals de SNES Mini, kopen en daar je voldoening uithalen. Maar zonder dat ding te hacken en er zelf roms op te zetten, ben je aangewezen op de beperkte selectie games die Nintendo voor je uitgekozen heeft. Mogelijk heb je zelf al een uitgebreidere collectie SNES-games liggen die het spelen waard zijn. Maar hoe sluit je die Super Nintendo nou precies aan op je moderne bakbeest?
De SNES aansluiten
Het voordeel van zo’n SNES Mini is dat je hem via de hdmi-kabel aansluit. Je hoeft dan niet te letten op een rca- of scart-aansluiting. Rca staat voor right coronary artery, maar wordt in goed Nederlands ook wel de tulpenstekker genoemd. De stekkertjes komen in de kleuren rood, geel en wit. Sommige televisies bieden tegenwoordig geen rca- of scart-aansluiting meer aan, waardoor het dus moeilijk is om je SNES aan te sluiten (of welke retroconsole dan ook).
Heeft je tv die aansluitingen nog wel? Dan hoef je verder nergens aan te denken. De beste optie is dan een av-kabel. Dat is een kabel met een aansluiting die je op de SNES, Nintendo 64 en zelfs de GameCube tegenkomt. Heb je een GameCube, dan is de kans heel groot dat je die kabel al hebt liggen. Heb je de console niet, dan kun je de stekker voor een paar euro online scoren. Zoek de kabel op bij grote retailers en sorteer op de meest populaire opties. Er bestaat helaas niet echt een merk dat er met kop en schouders bovenuit steekt. Sluit de ene kant aan op je SNES en stop de andere kant in de tv. Spoor het juiste kanaal op en je bent good to go.
Het voordeel van de av-kabel is dat je voor drie spelcomputers één kabel gebruikt. Heb je een gamekamer of laat je de kabel gewoon standaard in je tv zitten, dan heb je er dus maar eentje nodig. Je haalt dan simpelweg de kabel uit de ene console en stopt hem in de andere. Dat scheelt een hoop kabelmanagement voor eigenaars van een gamekamer. Waar je dan wel aan moet denken, is dat je de consoles dicht bij elkaar plaatst én dat je altijd goed bij de aansluitingen kunt komen. Oude consoles van Sega, Sony en andere fabrikanten hebben allemaal hun eigen aansluitingen, maar misschien kun je er nog een paar op deze manier aansluiten.
©GMRimport
Geen rca of scart
Maar wat als je geen rca- of scart-aansluitingen hebt op je televisie, of niet gemakkelijk bij die aansluitingen komt? Dan kun je speciale hdmi-converters gebruiken. In dit scenario gaan we ervan uit dat je gebruikmaakt van de hdmi-poorten die vaak aan de zijkant van een tv zitten, omdat die beter bereikbaar is. Het is soms even zoeken, maar ze bestaan weldegelijk. Waar je naar op zoek bent is een rca-naar-hdmi-adapter, mits je voornemens bent slechts één console aan te sluiten via hdmi. En anders is een scart-naar-hdmi-adapter ook een goede optie.
Dergelijke adapters worden ook wel av-hdmi-adapters genoemd en kosten vaak een paar tientjes. De goedkoopste versies bieden veelal dezelfde mogelijkheden als de duurdere varianten. Je kunt het beeld van je SNES (maar dus ook je Nintendo 64 of GameCube) in 720p of 1080p weergeven op je moderne televisie. 720p is high definition, terwijl 1080p full high definition is. Echter, omdat het oorspronkelijke beeld 480p of lager is, kan de kwaliteit van de graphics helaas wat tegenvallen.
Duurdere varianten kunnen nog wat helpen bij het opschalen van de beelden (als in: de scherpte en resolutie verbeteren), maar een optimale oplossing is het niet. Het is wel de meest snelle en toegankelijke oplossing. Je moet er rekening mee houden dat veel van die adapters stroom gebruiken. In heel veel gevallen gebruik je daar een (meegeleverde) usb-kabel voor. Je sluit hem dan aan via een stroomadapter, maar kunt ook een usb-poort op je tv gebruiken.
©GMRimport
Andere opties
De kwaliteit per av-naar-hdmi-adapter verschilt nogal. Er zijn ook andere opties die kunnen helpen, in de vorm van aftermarketproducten. Dit zijn nieuwe kabels die de tulpenstekkers of av-kabel overbodig maken. Dergelijke kabels hebben aan de ene kant een av-aansluiting voor je SNES en aan de andere kant een ingebouwde hdmi-converter, inclusief hdmi-poort (of soms meteen een hdmi-aansluiting). Ook hier kom je heel veel verschillende resultaten tegen qua kwaliteit, maar over het algemeen haal je hier een betere beeldkwaliteit uit dan wanneer je gebruikmaakt van adapters.
Zo zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden in het gebruik van de producten. Zo worden niet altijd worden alle benodigde kabels meegeleverd. Een ander probleem kan zijn dat de converter uit zichtzelf de beelden weergeeft in een beeldverhouding van 16:9, terwijl de SNES en N64 voornamelijk beelden in 4:3 presenteert. Vroeger hadden we nou eenmaal geen breedbeeldtelevisies, dus games werden ook niet echt gemaakt voor die beeldverhoudingen.
Hoewel het beeld qua scherpte, kleurpresentatie en resolutie vaak van een wat hogere kwaliteit heeft dan wanneer je een adapter tussen de oude av-kabel en de tv positioneert, kan het dus gebeuren dat het beeld opgerekt wordt. Soms is dat een keuze van de fabrikant; de oplossing is dan de tv-instellingen aanpassen. Daarom is het verstandig je goed in te lezen over het product dat je voor ogen hebt. Zoek naar reviews en vooral ook vergelijkende YouTube-video’s.
©GMRimport
Nog meer mogelijkheden
Leunen op de oude kabels, gebruikmaken van adapters of hele nieuwe kabels aanschaffen: er zijn opties genoeg voor het aansluiten van je SNES. We hebben het nog niet over de inbouwmogelijkheden of kloonsystemen gehad. De inbouwmogelijkheden zijn wat lastiger, maar presenteren veelal een haarscherp beeld uit de ouderwetse hardware. Een kloonsysteem is waarschijnlijk een optie waar een grote groep mensen wat aan heeft.
Dergelijke systemen zijn niet alleen handig voor mensen met een grote SNES-verzameling zonder werkende SNES. Je kunt zo’n kloonsysteem namelijk prima als eigenaar van een werkende SNES gebruiken, omdat er nou eenmaal een helder en mooi beeld uitgehaald wordt. Denk dan bijvoorbeeld aan de systemen van het merk Analogue, in dit geval de Super Nt. De systemen zijn echter niet goedkoop, waardoor een simpele kabel mogelijk beter voor je portemonnee uitpakt.
Houd je het lekker bij je oude SNES? Dikke prima. Zorg er dan wel voor dat je je console goed onderhoudt. Maak hem - en ’de controllers - even voorzichtig open en check waar je stof en ander vuil (met beleid) weg kunt halen met een theedoek, tandenborstel of wattenstaaf (inclusief wat gedenaturaliseerde alcohol). Daarnaast kan perslucht ook goed helpen voor bijvoorbeeld het moederbord. Na het schoonmaken zou alles weer als nieuw kunnen werken.