Header

Onrush

Ongeregeld vermaak

Onrush had een arcaderacer van de bovenste plank kunnen zijn: qua tempo, banen en spelinsteek evenaart het MotorStorm, Split/Second en Burnout. De nadruk op de online multiplayer pakt redelijk goed uit, ware het niet dat vooralsnog enkel een quick play-modus en wat singleplayeruitdagingen beschikbaar zijn.

In Onrush jas je motoren, rallywagens en SUV’s door natuurgebieden, terwijl je je tegenstanders van de afrond of tegen bomen rost en met een beetje geluk een doelstelling of twee behaalt. De turbo vaker gebruikende dan je rem, is dit samen met Thumper wellicht de snelste en spectaculairste arcaderacer van de afgelopen jaren.

Verwacht bovendien meer crashes en slomo’s dan in de onlangs verschenen Burnout: Paradise-remaster. Sterker nog, de crux van Onrush is dat je je tegenstanders van de baan beukt om zo meer punten en een vollere turbo te krijgen. En, wellicht belangrijker, om te voorkomen dat zij er met de buit vandoor gaan.

Doortrappen

Net als in Split/Second en Blur hoef je niet altijd de snelste te zijn. Soms is het zaak om zo lang mogelijk te overleven, terwijl je je even later een weg door smalle poortjes moet zien te manoeuvreren om wat extra tijd aan een terugtikkende klok toe te voegen. Omdat je altijd in teamverband speelt, loont het zich bovendien om nu eens voor een snelle maar kwetsbare motor en dan weer voor een logge SUV te kiezen – alsof het rpg- of fps-kla en zijn.

Dit alles had bijna niet beter kunnen werken. De besturing is verfijnd tot in perfectie en benadrukt dat je vrijwel elke crash zelf had kunnen voorkomen, of althans denkt dat dat had gekund. Lukt het je om ternauwernood een snel naderende bolide te ontwijken, dan is ook dat toe te schrijven aan je eigen vaardigheden. En in het geval van onfortuinlijke crashes, krijg je ze in ieder geval filmisch in beeld te zien. Eigenlijk hadden de crashes zelfs een op zichzelf staande spelmodus verdiend, zoals dat in eerdere Burnout-titels het geval was.

Ook is het gevoel van snelheid uitzinnig, zeker wanneer je te maken hebt met extreme weersomstandigheden. Hierdoor zie je niet direct waar de weg eindigt en de afgrond begint, maar de banen zitten bomvol slimme visuele hints die je de juiste richting op sturen. Dergelijke ontwerpkeuzes tekenen de kla e en kwaliteit van Onrush.

Oftewel: Onrush had zich zonder moeite naast arcadegrootheden moeten scharen. Maar het relatief beperkte aantal tracks, een gave doch summiere soundtrack en te weinig multiplayeropties gooien roet in het eten. Hoe snel en actierijk de races an sich ook zijn, qua inhoud stelt Onrush ietwat teleur. Een Ranked-modus is weliswaar terug te vinden in het menu, maar is nog altijd in ontwikkeling, om nog maar te zwijgen van een online filtersysteem. Nu kom je steevast in een willekeurige party terecht, waarvan de ene helft een totaal ander spelniveau dan het jouwe heeft en de andere helft door bots wordt opgevuld.

Burnout: Paradise

Die lo taande online races zijn voor een uurtje of vier leuk, maar dan wil je ook wel iets meer in de melk te brokkelen hebben – of op z’n minst het idee krijgen dat je progre ie boekt buiten een oppervlakkig levelsysteem om. Dat kan in principe in de prima doch nauwelijks imposante singleplayer. Deze schotelt je een fiks aantal uitdagingen voor, waarmee je onder meer nieuwe events en cosmetische opsmuk vrijspeelt. Maar juist omdat Onrush volledig draait om het racen binnen een team, kan dit niet wedijveren met de multiplayer.

Het is in die zin te hopen dat ontwikkelaar Codemasters ook na de release aan Onrush blijft sleutelen, zodat het de inhoudelijke aandacht krijgt die de reeds uitstekende gameplay verdient. En dit zou zomaar kunnen gebeuren. Laten we bijvoorbeeld ook niet vergeten dat Burnout: Paradise zich op een dergelijke manier ontwikkelde tot een van de geliefdste racegames van het afgelopen decennium: uitgebracht als een goede doch nauwelijks baanbrekende arcaderacer, groeide het middels updates en veelal gratis dlc uit tot een fantastisch project.

Als Onrush qua ontwikkelproces de route van Burnout: Paradise volgt, is een hoop mogelijk. Het fundament is alvast gelegd.

Onrush is nu beschikbaar voor pc, Xbox One en PlayStation 4. Voor deze review is de PlayStation 4-versie gespeeld.

Aanbevolen voor jou