Nubia Red Magic Mars: betaalbare gamingsmartphone
Reviews

Nubia Red Magic Mars: betaalbare gamingsmartphone

Er verschijnen steeds meer gaming smartphones, voornamelijk modellen van 700 euro en duurder. De ZTE Nubia Red Magic Mars belooft vergelijke prestaties en is verkrijgbaar vanaf 399 euro. In deze Red Magic Mars review zoeken we uit of die claim klopt.

Denk je aan een gaming smartphones, dan denk je waarschijnlijk aan de Razer Phone (2), de ASUS ROG Phone en de Xiaomi Black Share-serie. Nubia, een dochtermerk van het grote ZTE, mengt zich in de strijd met zijn Red Magic-lijn. Het eerste toestel is de Mars. Nubia verkoopt de smartphone op moment van publicatie alleen via zijn eigen Europese webwinkel, die ook gratis in Nederland levert.

Het instapmodel kost 399 euro en beschikt over een zwarte behuizing, 6GB werkgeheugen en 64GB opslaggeheugen. Wij hebben de 449 euro kostende versie met 8GB/128GB geheugen getest. Deze is verkrijgbaar in het zwart en rood. Voor 549 euro krijg je de variant met 10GB/256GB geheugen en een 'camouflage'-kleur. De drie modellen hebben verder dezelfde specificaties en software.

Ontwerp

In een tijd waarin smartphones steeds meer op elkaar lijken, proberen gaming toestellen op te vallen met afwijkende ontwerpkeuzes. ZTE doet daaraan mee en geeft de Mars een achterkant met rode accenten en een verticale rgb licht-strip. De bovenkant huisvest een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en onderop zit de usb-c-poort. Op de linkerzijkant zit boven het simkaartslot een felrood schuifje, waarover later meer. De aan- en uitknop en de volumenknoppen zitten op de rechterzijkant. Dan de voorkant. Die bestaat voor het grootste deel uit display, met vrij forse randen aan de boven- en onderkant. De bovenste schermrand biedt ruimte aan de microfoon, frontcamera en diverse sensoren. Al met al oogt de Mars grotendeels als de gemiddelde smartphone, maar hij heeft hij dankzij de bijzondere achterkant toch een eigen smoel.

©GMRimport

RGB-strip valt op

De metalen behuizing voelt degelijk aan, al is het toestel met 193 gram wel aan de zware kant. Dit komt ook deels door de bovengemiddeld grote accu van 3800 mAh. Een voordeel van metaal is dat het geen vingerafdrukken aantrekt. Anderzijds kan je de accu niet draadloos opladen, een feature die je wel vindt op duurdere toestellen met een glazen achterkant. De vingerafdrukscanner achterop zit naar mijn mening net iets te hoog. Voor wie kleinere handen heeft, kan dit een probleem zijn. De scanner is wel snel en accuraat. Vervelend is dat de smartphone door zijn afgeronde achterkant niet plat op zijn rug ligt. Hij wiebelt als je het scherm aanraakt.

De rgb-strip kan 16.8 miljoen kleuren weergeven en is in- en uit te schaken via het instellingenmenu. Leuk is dat je aardig wat kan aanpassen. De strip kan oplichten als je gebeld wordt en het scherm uitstaat, wanneer je een notificatie ontvangt en tijdens het opladen. Je kan kiezen uit standaard lichteffecten of zelf effecten aanmaken. Uiteraard kan de strip ook oplichten tijdens het gamen. Omdat hij op de achterkant zit, merk je er zelf alleen niets van. Het is een bijzondere extra voor de mensen die naar het toestel kijken. Houd er rekening mee dat de lichtgevende rgb-strip wel aardig wat stroom verbruikt.

©GMRimport

Beeldscherm

Het display van de Red Magic Mars met 6 inch, wat inmiddels een gangbaar formaat is. Het scherm is groot genoeg om op te gamen, maar is niet met één hand te bedienen. De full-hd-resolutie zorgt voor scherp beeld. Het gebruikte lcd-paneel levert een prima kleurweergave maar kan niet tippen een goed oled-scherm. De maximale helderheid valt wat tegen, waardoor het scherm minder goed afleesbaar is op een zonnige dag.

Hoeveel werk- en opslaggeheugen heb je nodig?

Onder de motorkap van de Mars snort een Qualcomm Snapdragon 845-processor. Deze krachtige chipset zit in veel high-end smartphones uit 2018, waaronder de OnePlus 6T en Xiaomi Pocophone F1. Het is dan ook geen verrassing dat de Mars als een zonnetje draait. Alle populaire apps en games draaien zonder problemen, ook op hogere instellingen. Ik testte de Mars-versie met 8GB werkgeheugen, wat meer dan genoeg is om te schakelen tussen je recent gebruikte apps. Je mag verwachten dat de uitvoering met 6GB werkgeheugen vergelijkbaar presteert. Nubia’s model met 10GB werkgeheugen zal nóg meer apps op de achtergrond actief houden, maar de vraag is of je dit nodig hebt. Het extra werkgeheugen zal voor mij geen reden zijn om de duurdere versie te kopen.

Betekent dit dat je het beste het instapmodel met 6GB geheugen kan aanschaffen? Niet per se. Die heeft namelijk 64GB opslagruimte, terwijl duurdere varianten 128GB of zelfs 256GB hebben. De extra opslagruimte is noodzakelijk als je veel foto’s, games en apps wilt opslaan, want de Mars heeft geen micro-sd-slot. Bedenk vooraf dus goed hoeveel opslagruimte je nodig denkt te hebben. Let er ook op dat de smartphone geen nfc-chip heeft, wat betekent dat je de Mars niet kan gebruiken voor toepassingen als contactloos betalen in de supermarkt. Niet iedereen zal dat erg vinden, maar feit is dat de meeste toestellen in dit prijssegment wél beschikken over nfc.

©GMRimport

Grote accu laadt snel op

De Red Magic Mars is voorzien van een 3800 mAh accu. Zoals eerder gezegd is dat opvallend groot voor een smartphone met een 6 inch full-hd-scherm. De meeste concurrenten hebben een accu van 3000 tot 3300 mAh. Dit merk je bij normaal gebruik: het is lastig om de batterij voor het slapengaan leeg te krijgen. Speel je spelletjes op het toestel dan loopt de accu logischerwijs sneller leeg. Desalniettemin kan je zonder problemen een paar uur gamen voordat je ’s avonds moet bijtanken.

Het opladen gaat snel via de meegeleverde Quick Charge 3.0-lader. Die heeft een vermogen van 18W, wat standaard is in dit prijssegment. Duurdere gaming smartphones laden sneller op. De ASUS ROG Phone komt bijvoorbeeld met een 30W-oplader.

©GMRimport

Net als andere gaming toestellen heeft de Red Magic Mars een geavanceerd koelsysteem dat de smartphone koel houdt tijdens het spelen. De vapor heatsink heeft vier luchtkanalen, te herkennen aan de rode accenten op de achterkant. Bij het gamen wordt de achterkant merkbaar warmer, maar de temperatuurstijging is beperkt en stoort daarom niet. De koeling werkt dus goed.

Gaming-software

De Red Magic Mars draait op moment van publicatie op Android 9.0 (Pie), de meest recente versie. ZTE zegt dat het de software niet heeft aangepast, maar dit klopt niet. Weliswaar zijn er geen apps toegevoegd (hoera) en zijn er geen visuele wijzigingen doorgevoerd (nogmaals hoera), de fabrikant heeft kleine veranderingen doorgevoerd. Die moeten met name de game-ervaring verbeteren en zitten niet in de weg. ZTE heeft bijvoorbeeld een Red Magic-launcher toegevoegd, die je activeert met het schuifje op de linkerzijkant. De launcher biedt de optie om de rgb-strip aan- en uit te zetten, om notificaties tijdelijk niet te weergeven en om de ‘high performance’-modus te activeren. Die laat de processor op volle toeren draaien, waardoor de telefoon nog sneller is maar warmer wordt en sneller leegloopt. Een andere feature is de ‘4D vibration’, waarbij het toestel meetrilt met je game. Dat klinkt leuk, maar momenteel worden alleen PUBG Mobile en Knives Out ondersteund. Dat schiet (nog?) niet op. De gamelauncher zelf kan ook verbeterd worden. Het idee is dat hij games toont, maar ik kreeg ook nieuws-apps en een rekenmachine te zien.

Na het gamen schakel je met het schuifje weer terug naar de normale software. Het is niet duidelijk hoe lang en hoe vaak de Red Magic Mars software-updates krijgt. ZTE’s updatebeleid is niet zo goed. De Mars draait op moment van publicatie nog de beveiligingsupdate van 5 december 2018 en loopt dus vier maanden achter. In de maand waarin ik het toestel gebruikte, kreeg hij een software-update. Wat die verandert, is me niet duidelijk geworden. De beveiligingsupdate is in ieder geval niet vernieuwd. Het is nog onbekend of de Mars een update krijgt naar Android Q, dat later dit jaar verschijnt.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Camera

Over de camera van de Red Magic Mars kan ik kort zijn. Die is namelijk niet bijzonder. Achterop zit één 16 megapixel lens en die maakt op de automatische stand wisselvallige foto’s. De camera heeft al snel moeite met de belichting en overdrijft regelmatig met kleuren als rood en groen, wat je bijvoorbeeld merkt bij het fotograferen van planten. Een tip: met de HDR-modus maak je veel betere foto’s. De camera kan filmen in 4K-resolutie met 30 frames per seconde, maar de beelden ogen niet zo fraai en schokkerig - er is geen beeldstabilisatie.

De 8 megapixel frontcamera schiet prima selfies, maar verwacht geen wonderen.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Conclusie: ZTE Nubia Red Magic Mars kopen?

De ZTE Nubia Red Magic Mars is één van de goedkoopste gaming smartphones. Met een startprijs van 399 euro concurreert hij ook met veel midrange toestellen. De Mars weet positief te verrassen met zijn degelijke ontwerp, krachtige hardware en nauwelijks aangepaste software. Van de rgb-strip moet je houden, maar het is een geinige extra die je bovendien kunt uitschakelen. Het scherm en de accuduur zijn ook in orde, wat helaas niet geldt voor de camera. Jammer is dat ZTE niet al zijn gaming features, waaronder de 4D-vibratie, goed heeft uitgewerkt. De vraag is ook hoe vaak en hoe lang de smartphone software-updates krijgt. Concluderend laat de Red Magic Mars een goede indruk achter met zijn scherpe prijs/kwaliteitsverhouding. Weliswaar is hij niet zo goed als concurrerende gaming smartphones; hij is wel de helft goedkoper.

Conclusie

Plus- en minpunten

      Aanbevolen voor jou

      Reacties

      Login of maak een account en praat mee!
      ▼ Volgende artikel
      Super Mario Kart-soundtrack toegevoegd aan Nintendo Music
      Nieuws

      Super Mario Kart-soundtrack toegevoegd aan Nintendo Music

      De app is beschikbaar voor Nintendo Switch Online-leden

      Nintendo heeft de soundtrack van de SNES-game Super Mario Kart toegevoegd aan de Nintendo Music-app.

      De soundtrack bestaat uit 37 nummers die samen 33 minuten beslaan. Super Mario Kart is de eerste game in de gigantisch populaire kartracefranchise. Een van de meest recente delen, Mario Kart 8 Deluxe, is de bestverkochte Switch-game.

      Vorig jaar bracht Nintendo Nintendo Music uit. Met de gratis app die alleen beschikbaar is voor Nintendo Switch Online-leden kan men muziek uit diverse Nintendo-games beluisteren op iPhone- of Android-apparaten. De app is daarmee vergelijkbaar met andere muziekapps als Spotify en Apple Music, maar dus louter voor muziek uit Nintendo-spellen.

      Mensen kunnen daarbij zoeken op games, personages en verschillende speellijsten. Er is muziek beschikbaar uit games van verschillende consoles. Denk aan spellen als Donkey Kong Country, Super Mario Odyssey, Animal Crossing: New Horizons, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom en Super Mario Bros.

      Diverse nummers kunnen ook 'verlengd' worden tot wel zestig minuten. Bepaalde soundtracks kunnen verborgen worden om spoilers te voorkomen en daarbij worden er soundtracks aangeraden gebaseerd op de speelgeschiedenis op de Switch. Zoals gezegd is een abonnement op Nintendo Switch Online nodig om in te kunnen loggen op Nintendo Music en de app te gebruiken. Dit kost 19,99 euro per jaar.

      Aanbevolen voor jou

      Reacties

      Login of maak een account en praat mee!
      ▼ Volgende artikel
      Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld
      Nieuws

      Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld

      Diverse gratis updates en drie betaalde uitbreidingen op komst

      Deep Silver en Warhorse Studios hebben bekendgemaakt welke content Kingdom Come Deliverance 2-spelers in de loop van het jaar voor de game kunnen verwachten.

      Zo zal aankomende lente een aantal gratis updates verschijnen, waaronder een 'kappersfeature' om het uiterlijk van het hoofdpersonage te veranderen, een Hardcore-modus voor nog meer uitdaging en paardenraces. Gedurende de rest van het jaar zullen er diverse gratis updates uitkomen om de game te verbeteren.

      In de loop van de zomer verschijnt de betaalde uitbreiding 'Brushes with Death'. Hierin helpt hoofdpersonage Henry een artiest met een twijfelachtig verleden. Ook in het najaar volgt een betaalde uitbreiding, ditmaal met de naam 'Legacy of te Forge', waarin spelers de smidsafkomst van Henry verkennen. Tot slot zal ook volgende winter een betaalde uitbreiding verschijnen in de vorm van 'Mysteria Ecclesia', waarin spelers de intriges van het Sedlec-klooster achterhalen.

      De hierboven genoemde betaalde uitbreidingen maken onderdeel uit van de uitbreidingspas van de game, die ook bij de Gold Edition van het spel zit. Deze Gold Edition kost 79,99 euro.

      Kingdom Come Deliverance 2 is het vervolg op de in 2018 verschenen eerste game en laat spelers terugkeren naar het Centraal Europa van de vijftiende eeuw - de game speelt zich na het eerste deel af. Spelers besturen Henry, de zoon van een smid, die in een duizelingwekkend verhaal van wraak, bedrog en zelfontdekking terechtkomt.

      De game speelt zich af in het Boheems Paradijs, een echte locatie die nog altijd bezocht kan worden in de Tsjechische Republiek. Zo zijn er het majestueuze Kasteel Trosky en de mijnstad Kutná Hora. Het gameplayconcept van het origineel, waarin de wereld realistisch op de acties van de speler reageert, blijft intact. Wel is het vechtsysteem op de schop gegaan, en zijn er nu ook nieuwe wapens voor op afstand, zoals kruisbogen en vroege vuurwapens.

      Kingdom Come Deliverance 2 komt op 4 februari naar pc (Steam en Epic Games Store), PlayStation 5 en Xbox Series X en S. Onlangs bleek nog dat het spel volgens de makers het langste script voor een game ooit heeft.

      Marvin Toepoel ging onlangs aan de slag met de game, zoals te lezen valt in de preview: "De rijke natuur van Bohemen komt nog veel beter tot zijn recht dan in het eerste deel, met dank aan sterk verbeterde graphics en belichting. Het geheel draait op PS5 soepel op 60 fps. Vanaf minuut één is ook duidelijk dat Warhorse Studios KCD2 een stuk beter heeft afgewerkt dan zijn voorganger. Npc’s bewegen natuurlijker en het handjevol bugs dat we tegenkomen is zo minimaal dat je goed op moet letten om er überhaupt iets van mee te krijgen (op twee crashes na). Waar deel één na zijn release nog maanden aan patches nodig had, lijkt het vervolg al voor release in een betere staat te verkeren."

      Watch on YouTube

      Aanbevolen voor jou

      Reacties

      Login of maak een account en praat mee!