Monster Hunter World: Iceborne maakt een geweldige game nog uitgebreider
Reviews

Monster Hunter World: Iceborne maakt een geweldige game nog uitgebreider

Met het verschijnen van Monster Hunter World: Iceborne probeert Capcom zijn oude assortiment monsters toe te voegen aan het compleet andere World.

Capcom maakte anderhalf jaar geleden een gedurfde stap. Het bedrijf gooide met Monster Hunter World een hoop traditionele gameplaysystemen het raam uit, om een toegankelijkere game voor een groter publiek te maken. Bijna alle oude monsters werden in de ijskast gezet, om een verzameling vijanden speciaal voor World te ontwerpen.

Menig fan was bang dat het traditionele Monster Hunter plek moest maken voor een simpel spelletje, maar het tegendeel bleek waar te zijn: Capcom maakte een game die zowel nieuwkomers als oudgedienden wist te fascineren, met honderden uren aan missies om doorheen te vechten.

In de afgelopen periode kreeg World meerdere gratis updates die nog meer monsters en gevechten toevoegden. Nu is met Iceborne voor het eerst een betaald uitbreidingspakket uitgebracht. Met een prijskaart van 40 euro lijkt Iceborne wellicht duur, maar het pakket biedt ook de gigantische hoeveelheid content die je in een opzichzelfstaande game zou vinden.

Iceborne introduceert een compleet nieuwe moeilijkheidsgraad genaamd Master Rank, dat als een soort reset dient voor spelers. Zelfs de simpelste uitrusting die je in Master Rank kunt maken is sterker dan wat je in de endgame van High Rank kon vinden, waardoor je eigenlijk weer opnieuw begint met het verzamelen van pantsers, zwaarden en andere materialen.

Heb je nog nooit eerder Monster Hunter World gespeeld, dan zul je dus ook even moeten spelen voordat je Master Rank kunt ontgrendelen. Het is eigenlijk net als bij een mmorpg zoals World of Warcraft: je mag er pas mee aan de slag als je het maximale level in de hoofdgame hebt bereikt.

Bijna iedere nieuwe monstervariant maakt van oude klassiekers ineens een gigantische uitdaging, waarbij je compleet nieuwe aanvalspatronen moet leren ontwijken

-

©GMRimport

Hoarfrost Reach

In Iceborne ga je voor het eerst naar de Hoarfrost Reach - een groots ijslandschap waar flink wat ijzige monsters te vinden zijn. Je krijgt er bijvoorbeeld missies om te vechten tegen de Banbaro Alpha, die er uitziet als een soort kruising tussen een mammoet en een edelhert.

Maar ook de sabeltandtijgerdraak Barioth - die ooit in Monster Hunter Tri zijn entree maakte - heeft zijn weg naar de Reach gevonden. In Iceborne zijn namelijk veel klassieke monsters uit eerdere games toegevoegd in een poging om fans van het eerste uur te bekoren. In de verschillende gebieden van World vecht je onder andere tegen de Tigrex, Glavenus, Brachydios Nargacuga en Zinogre.

Zo'n jacht op een monster werkt grotendeels hetzelfde als in World. Missies zijn in feite lange en intense baasgevechten, waarbij jouw kennis en vaardigheden belangrijker zijn dan de uitrusting die je draagt. Je leert te herkennen wanneer een bepaald monster een specifieke aanval doet, zodat je precies op de juiste manier opzij kunt rollen om de tegenaanval te openen.

Maar wees niet te hebberig. Blijf je te lang inhakken op een monster, dan kan je wel eens kwetsbaar opgesteld staan als het beest weer om zich heenslaat. En in die situaties merk je dat Master Rank echt een hogere moeilijkheidsgraad is. Bijna ieder monster kun je met één of twee klappen uit het veld slaan. Tegelijkertijd kunnen ze veel meer schade weerstaan, waardoor je wel agressief moet spelen om een missie op tijd te halen. Het dwingt je om je speelstijl zo efficiënt mogelijk te maken - en om online zo goed mogelijk met medejagers samen te werken.

©GMRimport

Makkelijke monsters ineens lastig

De game wordt nog lastiger wanneer je vecht tegen bepaalde varianten op bestaande monsters. De traditionele Pukei Pukei was hooguit een kleine drempel in je jagersbestaan, maar de Coral-variant spuwt water alsof hij in Duinrell werkt. Bijna iedere nieuwe monstervariant maakt van oude klassiekers ineens een gigantische uitdaging, waarbij je compleet nieuwe aanvalspatronen moet leren ontwijken.

Gelukkig is het arsenaal van jouw personage ook uitgebreid. In Iceborne kun je voor het eerst gebruikmaken van de Clutch Claw, wat in feite een enterhaak is om mee op monsters te klimmen. Met de juiste aanvallen kun je de richting waarop een monster kijkt aanpassen en hem zelfs tegen een rots of een muur aan rammen, met gigantische schade als gevolg. Het vergt wat oefening, maar zodra je gewend bent aan de Clutch Claw is het een geweldige toevoeging aan de game.

Ieder wapen heeft ook een nieuwe aanval gekregen. De boog kan bijvoorbeeld een speciaal shotgunschot gebruiken om op korte afstand veel schade te doen. Langzwaarden kunnen op hun beurt een wapen in de schede stoppen en zo een langzame, maar zeer dodelijke aanval uitvoeren. Bij veel wapens veranderen de aanvallen de manier van spelen compleet, waardoor je na honderden uren in World ineens weer iets nieuws te leren hebt.

Een klein mankement uit World is helaas ook nog in Iceborne te vinden: het is verdraaid veel gedoe om samen met vrienden te spelen. Naarmate het verhaal vordert moet je speciale missies doen, die je alleen in je uppie kan starten. Wil je die missies samen met vrienden doen, dan moet je zelfstandig van elkaar beginnen, de missie afkappen zodra je alle filmpjes hebt gezien en dan samen opnieuw starten.

©GMRimport

Betere endgame

De endgame van Iceborne is gelukkig wel flink verbeterd ten opzichte van World. Je kunt ditmaal een compleet nieuw gebied in, dat bestaat uit elementen van alle andere provincies in de game. Hier kun je urenlang blijven jagen op de monsters die daar rondzwerven, waar je speciale voorwerpen voor krijgt om betere pantsers mee te maken. Een verademing ten opzichte van World, waarin je continu willekeurige missies moest proberen te ontgrendelen.

De toevoeging van nieuwe Decorations - juwelen waarmee je pantsers nieuwe vaardigheden geeft - zorgt er ook voor dat je meer in een gearset kunt stoppen. Hiermee kun je bijvoorbeeld oordoppen inzetten om het geschreeuw van monsters te negeren, of een upgrade om aanvalskracht te verhogen. Sommige van deze juwelen laten je twee vaardigheden tegelijkertijd toevoegen aan één kledingstuk, waardoor een outfit ontzettend veel bonussen kan bevatten.

Al zul je wel flink wat tijd besteden aan het bij elkaar grinden van die ultieme endgamepantsers. Vaak heb je zeldzame materialen nodig waarvoor je een monster tientallen keren moet bevechten. Maar zelfs in die grind staat Iceborne als een huis: je wordt dan namelijk beter, verslaat beesten sneller en voelt je steeds cooler.

Monster Hunter World: Iceborne is nu beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One en verschijnt in januari voor pc.

Fantastisch
Conclusie

Het voelt oneerlijk om Iceborne slechts downloadbare content voor Monster Hunter World te noemen. Dit uitbreidingspakket voegt namelijk genoeg nieuwe dingen toe om je in potentie honderden uren bezig te houden. De nieuwe monsters, aanvallen en de toevoeging van de Clutch Claw zorgen ervoor dat de game zelfs dan nog fris blijft aanvoelen.

Plus- en minpunten
  • Gigantisch veel om te doen, nieuwe wapenaanvallen veranderen je speelstijl compleet, monsters tegen muren rammen voelt geweldig
  • Samen het verhaal doorspelen werkt wat omslachtig

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld
Nieuws

Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld

Diverse gratis updates en drie betaalde uitbreidingen op komst

Deep Silver en Warhorse Studios hebben bekendgemaakt welke content Kingdom Come Deliverance 2-spelers in de loop van het jaar voor de game kunnen verwachten.

Zo zal aankomende lente een aantal gratis updates verschijnen, waaronder een 'kappersfeature' om het uiterlijk van het hoofdpersonage te veranderen, een Hardcore-modus voor nog meer uitdaging en paardenraces. Gedurende de rest van het jaar zullen er diverse gratis updates uitkomen om de game te verbeteren.

In de loop van de zomer verschijnt de betaalde uitbreiding 'Brushes with Death'. Hierin helpt hoofdpersonage Henry een artiest met een twijfelachtig verleden. Ook in het najaar volgt een betaalde uitbreiding, ditmaal met de naam 'Legacy of te Forge', waarin spelers de smidsafkomst van Henry verkennen. Tot slot zal ook volgende winter een betaalde uitbreiding verschijnen in de vorm van 'Mysteria Ecclesia', waarin spelers de intriges van het Sedlec-klooster achterhalen.

De hierboven genoemde betaalde uitbreidingen maken onderdeel uit van de uitbreidingspas van de game, die ook bij de Gold Edition van het spel zit. Deze Gold Edition kost 79,99 euro.

Kingdom Come Deliverance 2 is het vervolg op de in 2018 verschenen eerste game en laat spelers terugkeren naar het Centraal Europa van de vijftiende eeuw - de game speelt zich na het eerste deel af. Spelers besturen Henry, de zoon van een smid, die in een duizelingwekkend verhaal van wraak, bedrog en zelfontdekking terechtkomt.

De game speelt zich af in het Boheems Paradijs, een echte locatie die nog altijd bezocht kan worden in de Tsjechische Republiek. Zo zijn er het majestueuze Kasteel Trosky en de mijnstad Kutná Hora. Het gameplayconcept van het origineel, waarin de wereld realistisch op de acties van de speler reageert, blijft intact. Wel is het vechtsysteem op de schop gegaan, en zijn er nu ook nieuwe wapens voor op afstand, zoals kruisbogen en vroege vuurwapens.

Kingdom Come Deliverance 2 komt op 4 februari naar pc (Steam en Epic Games Store), PlayStation 5 en Xbox Series X en S. Onlangs bleek nog dat het spel volgens de makers het langste script voor een game ooit heeft.

Marvin Toepoel ging onlangs aan de slag met de game, zoals te lezen valt in de preview: "De rijke natuur van Bohemen komt nog veel beter tot zijn recht dan in het eerste deel, met dank aan sterk verbeterde graphics en belichting. Het geheel draait op PS5 soepel op 60 fps. Vanaf minuut één is ook duidelijk dat Warhorse Studios KCD2 een stuk beter heeft afgewerkt dan zijn voorganger. Npc’s bewegen natuurlijker en het handjevol bugs dat we tegenkomen is zo minimaal dat je goed op moet letten om er überhaupt iets van mee te krijgen (op twee crashes na). Waar deel één na zijn release nog maanden aan patches nodig had, lijkt het vervolg al voor release in een betere staat te verkeren."

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Amerikaans importtarief op Mexico kan gameprijzen verhogen
Nieuws

Amerikaans importtarief op Mexico kan gameprijzen verhogen

Veel fysieke games die in de VS worden verkocht, worden in Mexico geproduceerd

Het importtarief dat de Verenigde Staten op in Mexico gemaakte producten gaat leggen, kan er voor zorgen dat de prijs van games gaat stijgen - uiteindelijk mogelijk zelfs globaal.

De huidige Amerikaanse president Donald Trump heeft aangegeven vanaf februari een handelstarief van 25 procent op producten uit Canada en Mexico te leggen die in de VS verkocht worden. Dat zou kunnen betekenen dat deze producten qua prijs gaan stijgen in dat land, om er voor te zorgen dat bedrijven deze tarieven kunnen betalen zonder in te leveren op hun verdiensten.

Mat Piscatella, de over het algemeen goed geïnformeerde executive director van gamemarketonderzoeksinstelling Circana (NPD), claimt dat deze importtarieven een negatief effect op gameprijzen kunnen hebben. Veel fysieke games die in de Verenigde Staten worden verkocht, worden namelijk in Mexico samengesteld.

Dit zou dus als effect kunnen hebben dat gameprijzen omhoog gaan - zowel voor fysieke als digitale games, aangezien gamebedrijven de prijzen van digitale games mogelijk gelijk zullen willen houden met fysieke games. Om de situatie overal gelijk te houden, is het mogelijk dat uitgevers de prijzen wereldwijd verhogen. De importtarieven kunnen er volgens Piscatella ook voor zorgen dat er minder games fysiek zullen uitkomen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!