Mario Kart Tour is de hebberigste kartgame voor onderweg
Reviews

Mario Kart Tour is de hebberigste kartgame voor onderweg

De berichten dat Mario Kart Tour tijdens de eerste paar dagen na release alle downloadrecords heeft verbroken zijn niet verrassend voor wie ooit een Mario Kart-game heeft gespeeld. De racefranchise met Nintendo’s mascotte achter het stuur hebben een soort universele aantrekkingskracht waar de meeste mobiele games alleen maar van kunnen dromen.

Mario Kart Tour is ook niet zomaar een mobiele game. Het is een gratis variant van een van Nintendo’s meest populaire reeksen ooit. Het spel maakt na even onhandig knoeien met de aanrakingsbesturing ook best een goede eerste indruk. Het ziet er allemaal netjes afgewerkt uit en bestaat niet alleen maar uit hergebruikte racers en banen. Diddy Kong – die vreemd genoeg ontbrak in Mario Kart 8 – en nieuwkomer Pauline doen deze keer mee. Ook zijn er best wat nieuwe onderdelen die onder andere inspiratie halen uit Super Mario Odyssey. Daarnaast is er een enorme selectie aan voertuigen en onderdelen dat voor de nodige variatie zorgt.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Versimpeld

Hoewel het lijkt alsof er veel opties zijn, valt dat tijdens het racen een beetje tegen. Het is overduidelijk allemaal een stuk simpeler gemaakt. Van de baan af vallen is niet mogelijk en de races zelf zijn nergens zo chaotisch en onvoorspelbaar als je misschien gewend bent van andere Mario Kart-games.

Het rijden zelf voelt in het begin wat onnatuurlijk, omdat er gevoelsmatig tegen de goede richting ingestuurd moet worden. Uiteindelijk leer je daar mee om te gaan, maar het wordt nooit zo fijn als driften met een controller. Mario Kart Tour komt daardoor over als een minder strak spelende verzameling van wat de laatste paar Mario Karts zo leuk voor iedereen wist te maken.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Typerend hebberig

Mario Kart Tour laat zijn ware gezicht zien na de eerste vier races. Geheel typerend voor dit soort gratis mobiele spellen zijn er meerdere soorten valuta die stuk voor stuk de toegang verschaffen tot specifieke gedeeltes van het spel. Met de paar muntjes die tijdens de races op de baan liggen kunnen er nieuwe personages, karts en vliegers gekocht worden. Die zijn wel een beetje aan de dure kant, zodat je niet na één hele cup op de eerste plaats gereden te hebben de hele winkel leeg kan roven.

Daar komen namelijk de gems om de hoek bij kijken, die toegang verschaffen tot een speciale race waarin de hele baan bezaaid ligt met muntjes. Diezelfde gems kunnen echter ook gebruikt worden voor de lootboxes – of beter gezegd lootbuizen die unieke en exclusieve content bevatten. De kans dat je daadwerkelijk je favoriete personage vrijspeelt op deze manier is bijzonder klein. Wie wil racen met Mario zelf moet echt wat geduld hebben, want de eerste paar cups wordt je opgescheept met de personages onderaan de rangorde. Om snel te racen met de beste personages moet er geld neergelegd worden of flink wat tijd geïnvesteerd worden.

Mario Kart Tour windt er verder geen doekjes om. Deze app is er vooral om je kleingeld op te slokken. De menu’s van het spel hangen vol met herinneringen om vooral snel extra gems te kopen en er wordt zelfs een speciaal maandelijks abonnement aangeprezen. Voor de schamele prijs van 5,49 euro per maand krijg je met de Gold Pass allerlei bonussen, zoals de 200cc modus. Die aanbieding voelt extra gierig door het iets eerder gelanceerde Apple Arcade. Voor een paar eurocenten minder heb je kwaliteitsgames die niet constant om geld vragen.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Schimmig met een raar nasmaakje

Daarbij komt ook nog het feit dat Mario Kart Tour niet altijd even duidelijk communiceert hoe de vork in de steel zit. De illusie wordt gewekt dat je tegen andere spelers racet, maar in werkelijkheid zijn het bots met de gebruikersnamen van andere coureurs. Toch is het noodzakelijk om een online verbinding te hebben, anders kan de race namelijk helemaal niet gestart worden. Echte online races tegen andere spelers worden later pas toegevoegd.

Door deze opzet is het niet gek als je terug verlangt naar de simpelere tijden van Mario Kart 8 Deluxe. Dit is dan ook geen vervanging van wat vanaf nu maar de échte Mario Kart moet heten. Tour speelt vooral knap in op je verzameldrift. Het vooruitzicht om ieder onderdeel en iedere racer vrij te spelen leunt dan wel volledig op het leegzuigen van je portemonnee - toch is de kans groot dat ik samen met miljoenen anderen blijf terugkeren. De aantrekkingskracht van Mario Kart is zelfs in zijn verdunde vorm en met een vies nasmaakje te groot om te weerstaan.

Mario Kart Tour is nu verkrijgbaar voor iOS en Android.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Ondermaats
Conclusie

Mario Kart Tour is een behoorlijk schaamteloze gacha-game die de goodwill van de laatste 25 jaar Mario Kart handig gebruikt om je portemonnee leeg te kloppen. Toch blijft het racen zelfs in zijn versimpelde vorm best leuk en heeft het spel genoeg manieren om je keer op keer hetzelfde rondje te laten rijden. Het is niet moeilijk om te zien hoe slinks Mario Kart Tour in elkaar steekt, maar tegelijkertijd is het wel lastig om de onweerstaanbare smaak van Mario Kart zelfs in deze vorm te weerstaan.

Plus- en minpunten
  • Ziet er prima uit, exclusieve nieuwe parcours
  • Voelt extreem hebberig, aan de simpele kant

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Metaphor: ReFantazio-maker heeft ideeën voor vervolg
Nieuws

Metaphor: ReFantazio-maker heeft ideeën voor vervolg

Maar een tweede game is nog niet actief in ontwikkeling

Metaphor: ReFantazio-regisseur Katsura Hashino heeft toegegeven ideeën te hebben voor een vervolg op de eerder dit jaar uitgekomen rpg.

In een interview met Famitsu (via Persona Central) laat Hashino weten dat hij niet actief aan een vervolg werkt, maar wel ideeën heeft voor de richting die een vervolg op kan gaan.

"Mocht ik besluiten dat de beste setting voor een toekomstige game de Sengoku-periode is, dan verandert het misschien in een jrpg met een wereld zoals in de Basara-reeks."

"Als ik beslis dat de beste setting voor een toekomstige titel de Sengoku-periode is, verandert het misschien in een JRPG met een wereld zoals de Basara-serie." Basara is een Japanse fantasy-mangaserie.

Hashino benadrukt echter dat erop dit moment nog geen concrete plannen voor een vervolg op Metaphor zijn. Maar: "Ik hoop dat het ooit een serie kan worden." Daarbij maakt Hashino duidelijk dat Metaphor bedacht is om een "derde jrpg-reeks naast Shin Megami Tensei en Persona" te hebben, dus de motivatie om er een langlopende reeks van te maken is er sowieso.

Metaphor: ReFantazio werd dit jaar door de Gamer.nl-redactie uitgeroepen als game van het jaar. We schreven: "In ‘het jaar van de rpg’ staat Metaphor: ReFantazio alsnog op eenzame hoogte. Althans, het stemproces was juist heel gezellig toen we onze nummer 1 van 2024 moesten kiezen: iedereen was het ermee eens. Als de Top 25 een magische steen was, dan zou de kop van Metaphor veruit de grootste zijn. Lang leve de democratie!

Onder die oppervlakkige laag kritiek (die er wel extra dik bovenop is gelegd) graven de makers van Metaphor naar de ware menselijke aard. We hebben weliswaar zo onze eigen archetypes, maar die kunnen altijd veranderen als de situatie daar om vraagt. Iedereen speelt uiteindelijk een rol. Het is nooit zo simpel als goed versus kwaad."

Metaphor: ReFantazio is verkrijgbaar voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en pc (Steam en Microsoft Store). Erik Nusselder beloonde het spel met een 9,5 in de Gamer.nl-review: "Metaphor: ReFantazio zet gedurfde stappen met een compleet nieuwe fantasywereld, filosofische vraagstukken, een uitgebreid vechtsysteem vol verschillende opties en een buitengewoon intrigerend verhaal." Hieronder kan nog eens de launchtrailer worden bekeken.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
No Rest for the Wicked-studio doet aankondiging in januari
Nieuws

No Rest for the Wicked-studio doet aankondiging in januari

Ondertussen wordt er aan nieuwe content voor de game gewerkt

Moon Studios, de ontwikkelaar van de Ori-games en het in early access speelbare No Rest for the Wicked, laat weten in januari een aankondiging te doen.

Toen de early access-versie van No Rest for the Wicked afgelopen april uitkwam bracht het bedrijf regelmatig updates uit voor de game, maar de laatste tijd is het vrij stil rondom het spel.

In een tweet laat Moon Studios nu weten dat er hard wordt gewerkt aan nieuwe content en features voor de game. Daarnaast geeft het bedrijf toe de laatste tijd stil te zijn geweest. "Er is veel aan de hand bij Moon Studios dit jaar, en we kunnen hier eindelijk snel meer over delen! In januari hebben we een aankondiging in petto, en je kunt betere en frequentere communicatie via de officiële kanalen van ons verwachten."

No Rest for the Wicked is een actie-rpg met een duisterdere en realistischere vormgeving dan de Ori-spellen. De game speelt zich af in het jaar 841, en de koning is overleden. Zijn arrogante zoon Magnus neemt de kroon over, en een plaag genaamd de Pestilence keert na duizend jaar terug.

Spelers kruipen in de huid van een Cerim, die onderdeel uitmaakt van een groep heilige strijders met speciale krachten die alles op alles zetten om de Pestilence tegen te houden. Ondertussen moeten spelers zich een weg banen door politieke intriges. Daarbij is de spelwereld met de hand gemaakt, wat het geheel een schilderachtig uiterlijk geeft.

De early access-versie van No Rest for the Wicked is speelbaar via Steam. Op een later, nog onbekend moment moet de uiteindelijke versie uitkomen op PlayStation 5 en Xbox Series X en S.

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!