Kids is een interactieve korte film over menigtes
Met mooie gifs en een trailer viel Kids direct op. Het ene moment laten poppetjes zich massaal in een zwart gat vallen, terwijl daarna een menigte weigert om een individu op te nemen in de groep. Wat is hier aan de hand?
Kids komt voort uit een samenwerking tussen filmmaker Michael Frei en gamemaker Mario von Rickenbach. Eerder maakte dit duo al een korte interactieve film getiteld Plug & Play, over verbinding en seksualiteit.
Interessant is dat Kids niet enkel een game is, maar ook wordt gepresenteerd als film en kunstinstallatie. Deze versies komen wel allemaal op hetzelfde neer. Ze onderzoeken groepsdynamiek. Wat voor keuzes maken wij midden in een menigte? Maken we die keuzes echt zelf, of doordat iedereen om ons heen dat ook doet?
©GMRimport
Wario Ware
Binnen dit thema worden verschillende vragen onderzocht in korte scènes die elkaar in een rap tempo opvolgen. Heeft het wel nut om als enige een andere kant op te rennen? En hoe makkelijk laten we ons beïnvloeden als iemand de leiding neemt? Zie de game als een soort minimalistische WarioWare, waarin je niet kunt verliezen.
In elke korte scène bestuur jij een enkel poppetje, of juist de hele menigte. Zo ben jij degene die ervoor zorgt dat iedereen in een gat valt, of ben jij juist het ene poppetje die een andere keuze maakt dan de rest. Heb je de ene keer duidelijk invloed op wat er op je scherm gebeurt, dan lijkt er de andere keer geen helder doel te zijn.
©GMRimport
Vaag
De game is zowel heel duister als grappig. Humor is een belangrijk onderdeel. Zoals hoe de poppetjes nadat ze in een gat zijn gesprongen, aan de andere kant als een zak aardappels op de grond vallen. Maar het beeld van tientallen mensen die zich in een afgrond storten is ook heftig. Als iedereen van een brug springt, doe jij dat toch ook niet? In Kids wel.
De makers willen duidelijk dat je over deze thema's gaat nadenken. Veel scènes worden daarom opzettelijk vaag gehouden, zodat jij je eigen interpretatie er op los kunt laten. Dat werkt goed, maar niet iedereen zal wat uit de game halen. Wel is de kans groot dat je jezelf
in ieder geval vermaakt met de stijl. Na ongeveer een half uurtje speeltijd is Kids zo weer voorbij, maar je betaalt er ook maar enkele euro voor.
Kids is verkrijgbaar voor pc, iOS en Android. Deze recensie is gebaseerd op de iOS-versie.
Laatste reviews op Gamer.nl:
In maar een halfuurtje laat Kids je op een vermakelijke manier nadenken over de invloed van groepen. Zelfs als je de bedoeling achter de game te vaag vindt, is Kids de moeite waard voor de animaties en originaliteit.
- Animaties, origineel, laat je nadenken
- Kort, interactie is beperkt