Icebreaker: A Viking Voyage
Reviews

Icebreaker: A Viking Voyage

Wanneer is een spel echt af? Het is een vraag die ontwikkelaars zichzelf ongetwijfeld vaak stellen. Aan de ene kant is er altijd wel wat te schaven aan je product, zie je altijd wel iets dat je net iets beter kunt maken. Aan de andere kant wil je je release niet oneindig uit blijven stellen, al is het maar omdat daar geen geld voor is. Toch moet je altijd zorgen dat wat je uiteindelijk in de winkels legt van hoge kwaliteit is.

Het succes van Angry Birds betekende een boost van andere op physics gebaseerde puzzelgames. Weinig ontwikkelaars buiten Rovio zelf konden echter de perfect uitgebalanceerde levels en heerlijke relatie tussen uitdaging en plezier evenaren. Het nieuwe uitgeversprogramma Rovio Stars probeert de ontwikkelaars die dat wel lukt te pushen. Nitrome trapt af met Icebreaker: Viking Voyage en bewijst het kunstje van Rovio minstens net zo goed te beheersen als de Angry Birds-studio zelf.

©GMRimport

Icebreaker: A Viking Voyage voelt als een lauwwarm bad, waar je zonder aarzelen in stapt en uren in kunt blijven liggen. De vrolijke, koddige Vikingwereld biedt een veilige omgeving voor spelelementen die direct herkenbaar en logisch aanvoelen. Het centrale spelelement is vergelijkbaar met Cut the Rope: snij objecten door met je vinger. In Icebreaker zijn dat vooral grote ijsblokken, maar ook touwen, snotbellen, kippen en kanonnen kunnen passeren de revue om het doel te vervullen.

Het is uiteindelijk de bedoeling om een aantal Viking-mannetjes op een schip te laten vallen. Dat doe je voornamelijk door het ijs op zo’n manier te snijden dat de Vikings de goede kant op glijden of vallen. Maar in de talrijke puzzels zal je op veel meer manieren moeten snijden om puzzels op te lossen.

Gevarieerde mengelmoes

In Icebreaker heeft elke puzzel zijn eigen karakter met verschillend gelaagde uitdagingen. Het verzamelen van alle Vikingen heeft de hoogste prioriteit, maar de muntjes en de par voegen een goede, onderhoudende secundaire uitdaging toe. Om alle muntjes te verzamelen is altijd een extra denk stap vereist die nooit zo vanzelfsprekend is als die lijkt. Maar ook de par, wat inhoud dat je punten kunt verdienen als je onder een aantal snijbewegingen blijft, zorgt voor een fijne extra nuance. Deze drie doelen prikkelen de speler om puzzels te herspelen en vraagt ook telkens om andere benaderingen.

©GMRimport

Voor een gelouterde mobiele gamer zullen veel puzzels herkenbaar aanvoelen, maar de concepten en uitkomsten vervallen nooit in iets wat simpel, generiek of gedateerd is. Icebreaker vereist constant een nieuwe benadering van het spelen met physics. De ene keer snij je een ijsblok af om een gat op te vullen en de andere keer moet je goed timen om een Viking net op het juiste moment te lanceren. Timing, precisie en strategie wisselen elkaar telkens op een goede, genuanceerde manier af, waardoor er een heerlijk verslavend tempo ontstaat.

Vikings zijn cool

“Nee, toch geen in-app purchases he!” roept een kleine bebaarde Viking als hij te horen krijgt dat hij de goddelijke krachten alleen kan gebruiken wanneer hij er echt geld voor betaald. Het is karakteristiek voor de uitstraling van Icebreaker, dat doordrenkt is met schattige humor. Het heeft geen schaterlachend effect, maar samen met de kleurrijke pixel art maakt het van Viking Voyage een sympathiek avontuur.

Desondanks heeft de Viking wel gelijk. De microtransacties zijn aanstekelijk om te gebruiken, maar veel te duur om aan te schaffen. Je kunt kiezen om de zwaartekracht aan te passen, Vikings met je vingers te verslepen of ervoor te zorgen dat de Vikings muntjes als een magneet aantrekken. Maar een puzzel die je niet op kunt lossen zorgt er zelden voor dat je vastloopt, aangezien je vaak een tweede pad kunt nemen om verder te gaan. Ook is het aantal muntjes dat vereist is om andere werelden te bereiken niet bijster hoog, waardoor je relatief veel levels onvoltooid kunt laten om toch verder te kunnen.  

©GMRimport

Uiteindelijk is het geen nadeel dat de totale ervaring van Icebreaker ondermijnt. Viking Voyage is een ode aan de mobiele puzzelgame, dat allerlei puzzelelementen op een hoopje gooit en op heerlijk toegankelijke manier presenteert. Het ademt dezelfde uitstraling en identiteit als Angry Birds en Bad Piggies, maar is door zijn diverse puzzels en gevarieerde aanpak een stuk beter dan dat.

Deze game is getest op iPad. De game is voor 2,69 verkrijgbaar in de iTunes Store.

Uitstekend
Conclusie

Icebreaker breekt het ijs voor Rovio Stars. In de basis is het net als Angry Birds en Bad Piggies een uiterst verslavende en heerlijk wegspelende puzzelgame. Maar Viking Voyage is completer en meer divers dan die games. In al zijn herkenbaarheid weet het namelijk toch telkens weer te verrassen met nieuwe puzzelconcepten en spelelementen.

Plus- en minpunten
  • Charismatische en sympathieke uitstraling, frisse en diverse puzzels, prima uitgebalanceerde uitdaging
  • God-krachten zijn erg duur

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Gameplay van geannuleerde Star Wars Battlefront 3 gelekt
Nieuws

Gameplay van geannuleerde Star Wars Battlefront 3 gelekt

Game uit de koker van Free Radical Design werd in 2008 geannuleerd

Er zijn gameplaybeelden van een geannuleerde derde game in de klassieke Star Wars Battlefront-franchise online verschenen.

Het gaat om een derde deel in de reeks waarvan begin dit millennium games uitkwamen, en dus niet te verwarren met de Battlefront-shooters die afgelopen decennium uitkwamen.

Free Radical Design - bekend van de Timesplitters-games - werkte aan Star Wars Battlefront 3. De game werd in 2008 uiteindelijk geannuleerd. Het spel had op de Wii, PlayStation 3, Xbox 360 en pc uit moeten komen.

Inmiddels is er dus gameplay te zien van het nooit uitgekomen spel. De beelden zouden daarbij afkomstig zijn van een versie van de game een week voordat deze geannuleerd werd. Het gaat daarbij specifiek om de Wii-versie van het spel.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Pacific Drive-televisieserie op komst
Nieuws

Pacific Drive-televisieserie op komst

Saw-medebedenker James Wan heeft de rechten in handen

Er gaat gewerkt worden aan een televisieserie gebaseerd op het eerder dit jaar uitgekomen Pacific Drive.

Variety meldt dat Atomic Monster, het productiebedrijf van Saw-medebedenker James Wan, de rechten op een televisieserie gebaseerd op de game in handen heeft. Hij zal als executive producer meewerken aan de film, al is er nog geen netwerk of streamingdienst bevestigd.

In elk potje van Pacific Drive maken spelers een unieke tocht door een griezelig gebied genaamd de Olympic Exclusion Zone. Belangrijk is dat de auto gedurende speelsessies blijft lopen, omdat er anders erge dingen kunnen gebeuren.

Het is aan de speler om de auto te upgraden en kapotte onderdelen te fixen. Daarvoor moeten spelers soms ook uit de auto stappen en de omgeving afspeuren naar nieuwe onderdelen.

Pacific Drive is verkrijgbaar op Steam, Epic Games Store en PlayStation 5.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!