Harde schijven voor PlayStation en Xbox Series X: Dit wil je weten
Reviews

Harde schijven voor PlayStation en Xbox Series X: Dit wil je weten

Het is geen geheim dat de PlayStation 5 en Xbox Series X en Series S met relatief weinig opslagruimte geleverd worden. Daarom doe je er goed aan te investeren in extra opslagruimte, maar er zijn dan wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

In de tijd van de PlayStation 4 en Xbox One was opslag uitbreiden redelijk simpel. Je kocht een externe harde schijf, sloot hem via usb 3.0 aan op je gameconsole en kreeg snel toegang tot heel veel extra opslagruimte. Voor de huidige generatie spelcomputers, de PS5 en Series X, werkt dat net even anders. Beide consoles hebben intern namelijk een solid state drive (ssd), die voor bijzonder korte laadtijden zorgt. Het is nog steeds mogelijk om externe harde schijven koppelen aan de consoles, maar helaas is het dan niet mogelijk games voor PlayStation 5 of Xbox Series X daarmee af te spelen.

De usb-opslag kan gebruikt worden om PlayStation 4-games op te slaan en te spelen, of om PS5-games op te slaan dankzij een recente update. Om de betreffende PS5-games te spelen, moeten ze wel naar het PlayStation 5-systeem zelf worden gekopieerd. Het is daarbij niet mogelijk om PlayStation 5-games direct naar het usb-apparaat te downloaden - eerst moeten ze op de harde schijf van de PS5 worden gedownload. Volgens Sony is het sneller om een game van een externe harde schijf naar de interne ssd te kopiëren dan de gamebestanden opnieuw te downloaden of via een disc te kopiëren. 

Zowel Sony als Microsoft willen garanderen dat games voor PS5 en Series X razendsnel geladen worden. Dat kan alleen wanneer je dus gebruikmaakt van een ssd. Daarom is het voor PlayStation 5- en Xbox Series X-eigenaars niet mogelijk een PS5- of Series X-game vanaf een externe schijf te spelen, omdat de hdd (hard disk drive) uiteraard aanzienlijk trager is dan een ssd. 

Externe harde schijven

Eventuele externe harde schijven voor je huidige generatie spelcomputer zijn daarom enkel geschikt voor het installeren van PS4- of Xbox One-games of de tijdelijke opslag van PS5-games. 

Wanneer je van een oude naar een nieuwe console overstapt, dan kun je middels de harde schijf heel simpel je verzameling videogames meenemen. Beide consoles hebben namelijk uitgebreide backward compatibility. Op de PlayStation 5 kun je je PlayStation 4-games spelen, terwijl je op je Xbox Series X en S zowel Xbox One- als Xbox 360- en enkele originele Xbox-games afspeelt.

Aan wat voor soort harde schijven kun je dan het beste denken? Je kunt het zo gek maken als je zelf wil. De belangrijkste factor is waarschijnlijk je portemonnee. Maar wees gerust: externe harde schijven worden de laatste tijd stukken goedkoper. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat niet elke schijf zal werken, maar het gros doet dat gelukkig wel. Andere vereisten zijn een directe koppeling via usb 3.0 en een minimale opslagruimte van 250 GB. Voor PS5-eigenaars geldt ook dat slechts één externe schijf tegelijk verbonden kan zijn.

Het staat je overigens vrij om een externe ssd aan te schaffen. Houd er dan wel rekening mee dat je per terabyte meer betaalt dan in het geval van een hdd. De laadtijden gaan er dan wel op vooruit, maar ook hier kun je geen PS5- of Series X-titels mee afspelen. Daarom is het in dat geval waarschijnlijk een betere keuze om te investeren in meer opslagruimte in plaats van snelheid, zeker wanneer internetsnelheid een beperkende factor is. En soms is het ook gewoon fijn om veel games tot je beschikking te hebben, om wat voor reden dan ook.

Voordat je een harde schijf koopt, is het ook handig om te weten dat je ze van tevoren moet converteren. Dat kan via een pc, maar meestal werkt het ook prima wanneer je de schijf aan je console aansluit en wacht op een prompt. Zie je die niet, dan staat de harde schijf waarschijnlijk tussen de opslaginstellingen, waar je het converteren kunt beginnen. Na het converteren is het niet mogelijk de harde schijf nog ergens anders voor te gebruiken.

Enkele voorbeelden

©GMRimport

Er is een jungle aan externe harde schrijven beschikbaar, daarom geven we in dit artikel enkele tips. Zo is de WD My Passport 4 TB Portable Hard Drive een goede optie voor iedereen die behoorlijk wat opslagruimte nodig heeft, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen. De laagste prijs die we op moment van schrijven zijn tegengekomen is bijvoorbeeld 85 euro. Voor dat bedrag krijg je 2 TB tot je beschikking. Hoewel de omschrijving het een PS4-schijf noemt, kun je de deze ook gewoon gebruiken in combinatie met een PS5 of een Xbox Series-console. Het gaat in dat geval namelijk alleen om de kleuren van het product. Het mooie aan deze schrijf is verder dat je geen stroomkabel nodig hebt, aangezien de energie geleverd wordt via de usb-poort van je PlayStation of Xbox. Scheelt toch weer.

©GMRimport

Een ietwat goedkopere optie is de Toshiba Canvio Advance 1 TB Rood. De laagste prijs daarvoor is momenteel 49 euro. Je krijgt daarvoor 1 TB tot je beschikking. De harde schijf leest en schrijft lekker snel (maar is wel iets langzamer dan de WD-drive hierboven) en ook hier heb je geen stekker nodig voor het stroom; die wordt namelijk via de usb-poort geleverd. 1 TB biedt ruimte voor zo’n tien tot dertien games, afhankelijk van de grootte van de games natuurlijk.

Als de prijs niet zoveel uitmaakt is de Seagate Expansion 6TB HDD een goede keuze. Met Amazon Prime kost dit beestje nog geen 110 euro en anders ben je 145 euro kwijt. Maar je bent dan wel jarenlang verzekerd van genoeg ruimte. Met een beetje mazzel kun je ongeveer tachtig tot honderd videogames kwijt op deze hdd. Ook hier heb je te maken met plug-and-play, dus je hoeft niet moeilijk te doen met stroomkabels.

©GMRimport

Wil je toch liever een ssd voor je oudere games? Dan moet je naar verhouding toch iets dieper in de buidel tasten. Met de WD_Black P50 Game Drive kom je in elk geval een heel eind. Het model met 500 GB is te koop voor ongeveer 119 euro. Bij ssd’s zijn prijzen dus aanzienlijk hoger, terwijl de hoeveelheid opslagruimte erop achteruitgaat in vergelijking met de oudere hdd’s. Het is dus maar net wat de voorkeur geniet: snelheid of voldoende ruimte.

En hoe zit het dan met PS5- en XSX-games?

De bovenstaande schijven zijn dus alleen geschikt voor oudere games. Maar wat nu wanneer je op zoek bent naar extra opslagruimte voor Xbox Series X- en PlayStation 5-games? Eigenaars van een Xbox Series X en S kunnen de Seagate Storage Expansion Card kopen voor ongeveer 239 euro. Dat is een veredelde ssd-geheugenkaart die je achterin de console klikt. Die kaart is vooralsnog alleen verkrijgbaar in het formaat 1 TB, maar we verwachten dat er in de toekomst meer opties komen.

©GMRimport

PlayStation 5-gebruikers trekken voor nu aan het kortste eind. Sony staat namelijk niet toe dat de ssd-opslagruimte uitbreidt. Er zijn geen geheugenkaarten beschikbaar en ook geen andere producten waarmee dat mogelijk is. Aan boord van de PS5 zit wel een extra slot waar je een interne ssd aan kunt bevestigen. Momenteel geeft de PlayStation 5 nog een foutmelding omdat Sony die mogelijkheid geblokkeerd heeft. Er moet nog een hoop getest worden voordat het Japanse bedrijf die functionaliteit veilig kan vrijgeven voor het grote publiek. Sony geeft wel aan dat de functie binnenkort wordt toegevoegd via een update.

Ondanks het feit dat de PS5 minder ruimte aanbiedt op zijn ssd dan de Xbox Series X doet (ongeveer 675 versus 800 GB), is het wellicht voor PS5-eigenaars nog niet zo’n groot probleem. Daar waar de Xbox al snel de solid state drive volgooit met geoptimaliseerde videogames die je kunt spelen op je Series X, pakt PlayStation het net even anders aan. Geoptimaliseerde PS4-games, met exclusieve PS5-functies, speel je namelijk gewoon af vanaf een externe hdd. Dat scheelt aanzienlijk. Daar kun je dus meer dan prima een externe harde schijf voor gebruiken, zodat de opslagruimte beschikbaar blijft voor mooie PlayStation 5-games.

Houd Gamer.nl in de gaten voor wanneer Sony het mogelijk maakt om de interne opslag van de PlayStation 5 uit te breiden. In de tussentijd biedt een van bovenstaande suggesties voor externe schijven mogelijk een uitkomst voor PlayStation 4-games of de tijdelijke opslag van PS5-games.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld
Nieuws

Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld

Diverse gratis updates en drie betaalde uitbreidingen op komst

Deep Silver en Warhorse Studios hebben bekendgemaakt welke content Kingdom Come Deliverance 2-spelers in de loop van het jaar voor de game kunnen verwachten.

Zo zal aankomende lente een aantal gratis updates verschijnen, waaronder een 'kappersfeature' om het uiterlijk van het hoofdpersonage te veranderen, een Hardcore-modus voor nog meer uitdaging en paardenraces. Gedurende de rest van het jaar zullen er diverse gratis updates uitkomen om de game te verbeteren.

In de loop van de zomer verschijnt de betaalde uitbreiding 'Brushes with Death'. Hierin helpt hoofdpersonage Henry een artiest met een twijfelachtig verleden. Ook in het najaar volgt een betaalde uitbreiding, ditmaal met de naam 'Legacy of te Forge', waarin spelers de smidsafkomst van Henry verkennen. Tot slot zal ook volgende winter een betaalde uitbreiding verschijnen in de vorm van 'Mysteria Ecclesia', waarin spelers de intriges van het Sedlec-klooster achterhalen.

De hierboven genoemde betaalde uitbreidingen maken onderdeel uit van de uitbreidingspas van de game, die ook bij de Gold Edition van het spel zit. Deze Gold Edition kost 79,99 euro.

Kingdom Come Deliverance 2 is het vervolg op de in 2018 verschenen eerste game en laat spelers terugkeren naar het Centraal Europa van de vijftiende eeuw - de game speelt zich na het eerste deel af. Spelers besturen Henry, de zoon van een smid, die in een duizelingwekkend verhaal van wraak, bedrog en zelfontdekking terechtkomt.

De game speelt zich af in het Boheems Paradijs, een echte locatie die nog altijd bezocht kan worden in de Tsjechische Republiek. Zo zijn er het majestueuze Kasteel Trosky en de mijnstad Kutná Hora. Het gameplayconcept van het origineel, waarin de wereld realistisch op de acties van de speler reageert, blijft intact. Wel is het vechtsysteem op de schop gegaan, en zijn er nu ook nieuwe wapens voor op afstand, zoals kruisbogen en vroege vuurwapens.

Kingdom Come Deliverance 2 komt op 4 februari naar pc (Steam en Epic Games Store), PlayStation 5 en Xbox Series X en S. Onlangs bleek nog dat het spel volgens de makers het langste script voor een game ooit heeft.

Marvin Toepoel ging onlangs aan de slag met de game, zoals te lezen valt in de preview: "De rijke natuur van Bohemen komt nog veel beter tot zijn recht dan in het eerste deel, met dank aan sterk verbeterde graphics en belichting. Het geheel draait op PS5 soepel op 60 fps. Vanaf minuut één is ook duidelijk dat Warhorse Studios KCD2 een stuk beter heeft afgewerkt dan zijn voorganger. Npc’s bewegen natuurlijker en het handjevol bugs dat we tegenkomen is zo minimaal dat je goed op moet letten om er überhaupt iets van mee te krijgen (op twee crashes na). Waar deel één na zijn release nog maanden aan patches nodig had, lijkt het vervolg al voor release in een betere staat te verkeren."

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Amerikaans importtarief op Mexico kan gameprijzen verhogen
Nieuws

Amerikaans importtarief op Mexico kan gameprijzen verhogen

Veel fysieke games die in de VS worden verkocht, worden in Mexico geproduceerd

Het importtarief dat de Verenigde Staten op in Mexico gemaakte producten gaat leggen, kan er voor zorgen dat de prijs van games gaat stijgen - uiteindelijk mogelijk zelfs globaal.

De huidige Amerikaanse president Donald Trump heeft aangegeven vanaf februari een handelstarief van 25 procent op producten uit Canada en Mexico te leggen die in de VS verkocht worden. Dat zou kunnen betekenen dat deze producten qua prijs gaan stijgen in dat land, om er voor te zorgen dat bedrijven deze tarieven kunnen betalen zonder in te leveren op hun verdiensten.

Mat Piscatella, de over het algemeen goed geïnformeerde executive director van gamemarketonderzoeksinstelling Circana (NPD), claimt dat deze importtarieven een negatief effect op gameprijzen kunnen hebben. Veel fysieke games die in de Verenigde Staten worden verkocht, worden namelijk in Mexico samengesteld.

Dit zou dus als effect kunnen hebben dat gameprijzen omhoog gaan - zowel voor fysieke als digitale games, aangezien gamebedrijven de prijzen van digitale games mogelijk gelijk zullen willen houden met fysieke games. Om de situatie overal gelijk te houden, is het mogelijk dat uitgevers de prijzen wereldwijd verhogen. De importtarieven kunnen er volgens Piscatella ook voor zorgen dat er minder games fysiek zullen uitkomen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!