Freshly Picked: Tingle's Rosy Rupeeland | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Iedereen is gek op geld, toch? Bij Nintendo zijn ze zeker niet vies van een paar knaken meer of minder, dat is inmiddels wel duidelijk. Geheel in de geest van hun kapitalistische instelling, is er nu een game verschenen waar alles, maar dan ook echt álles om geld draait. De titel is al even opzienbarend als diens hoofdpersoon: Freshly Picked: Tingle's Rosy Rupeeland. In de hoofdrol zien wij Tingle, een al even charmant als vreemd figuurtje die de meeste spelers zullen kennen van het Wind Waker-avontuur uit de Zelda-reeks. Deze groengemutste en in een strakke maillot gehesen elf maakt het er zijn levenswerk van om zoveel mogelijk Rupees te verzamelen (de valuta in Zelda-wereld). Aan jou de taak om de beurs van deze kleine relneef met vrouwelijke trekjes flink te spekken. Karl Marx draait zich waarschijnlijk al om in zijn graf.

Het eerste wat opvalt wanneer je de hoes van dit eigenzinnige spel voor je neus hebt, is (naast de flamboyant gekleurde voorstelling) de leeftijdsaanduiding die in de rechteronderhoek prijkt. Op het eerste gezicht lijkt Tingle een uiterst kindvriendelijk spelletje, maar een geniepige '12+' doet toch wel vermoeden dat er iets speciaals met de inhoud aan de hand moet zijn. Speciaal is het zeker, dat is na de eerste minuten spelen wel duidelijk. Tingle is namelijk geen game voor homofoben en mensen met een gesloten geest.

We zien Tingle die in opdracht van Uncle Rupee begint aan een queeste met maar één doel: zoveel mogelijk Rupees verzamelen. Er is Tingle namelijk een land boven de wolken beloofd waar iedereen in eeuwige rijkdom leeft en onze vriendelijke vriend heeft hier natuurlijk wel oren naar. Om dit oord te bereiken moet hij zoveel mogelijk Rupees schenken aan een grote vijver waaruit een toren zal ontstaan die als ladder naar de beloofde hemel zal dienen. Op dat moment wordt hij in zijn strakke groene outfit gehesen (gepropt?) en gaat hij door het leven als de Tingle die we kennen.

Gaandeweg zijn reis ontmoet Tingle de meest uiteenlopende personages. Sommige personages lijken direct uit een videoclip van The Village People weg te zijn gelopen en de toespelingen naar de liefde tu en mannen zijn af en toe niet van de lucht. Op zich werkt het vreemde verhaal op de lachspieren, maar de humor lijkt wat gedwongen en is bij vlagen gewoon veel te flauw.

Tijdens zijn tochten door de lokale stad is het aan Tingle om items te kopen en informatie in te winnen over de avonturen die te wachten staan. Iedereen heeft zo zijn prijs en het is aan de speler om uit te vinden hoeveel de mensen betaald willen krijgen voordat ze iets waardevols loslaten. Dit resulteert vaak in frustrerende pogingen om het juiste bedrag aan Rupees aan te bieden voor het gewenste effect. Raak je echter vroegtijdig door je knaken heen, dan is het spel over. Bij de mensen in de stad kun je ook terecht voor wat opdrachten die je, niet geheel onverwacht, geld opleveren. Heb je genoeg pegels in je achterzak, dan kun je een kerker proberen.

Tingle is natuurlijk afgeleid van de Zelda-reeks, maar de kerkers in deze titels zijn bij lange na niet zo bevredigend als de perfecte voorbeelden die je aantreft in de gemiddelde Zelda-incarnatie. Zo is de actie wat raar uitgewerkt. Als je een vijand wilt aanvallen, loop je gewoon op hem af en op dat moment verandert het gevecht in een grote stofwolk van agre ie waar je zoveel mogelijk tegenstanders in mee probeert te sleuren. Helaas lukt het je vaak niet om de klus alleen te klaren en kun je de hulp inroepen (natuurlijk tegen het juiste bedrag) van een bodyguard. Aan het einde van de veelal veel te korte kerkers wacht je een confrontatie met de eindbaas die je via een bepaald patroon dient te verslaan. Helaas zijn de kerkers erg kort en gunt het spel je nergens voldoening wanneer je een dergelijk ondergronds avontuur succesvol hebt doorlopen.

Eigenlijk is Tingle geen vreselijk slechte titel, maar de game heeft het grote nadeel dat het onvermijdelijk vergeleken gaat worden met de Zelda's. Droeg de game deze faam niet op zijn schouders, dan was het een geinige vreemde game geweest die zeker een speciaal publiek aan zal spreken. Op dit moment is hij gewoon te kort, te flauw en helaas is Tingle niet de meest tot de verbeelding sprekende held die je je kunt wensen. Bepaalde delen van de game zijn aardig uitgewerkt. Zo is het communiceren met de verschillende personages best intere ant en kan de vreemde, homo-erotisch getinte humor op zijn tijd best grappig zijn. De stijl van het spel is vrolijk en kleurrijk en het geheel is eigenlijk best aardig vormgegeven, maar onder het niet onaardige uiterlijk zit helaas een zeer schamele game verborgen.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou