F1 2019 gaat voor een lagere klasse
Reviews

F1 2019 gaat voor een lagere klasse

In F1 2019 is Ferrari sneller dan Mercedes – en is Renault best of the rest. In werkelijkheid liggen de verhoudingen behoorlijk anders. Het is een beetje slordig, zeker als je de uitstekende kwaliteit van de game zelf in ogenschouw neemt.

F1 2019 is namelijk het leukste en compleetste deel in jaren. Of je nu de zenuwslopende rivaliteit tussen Ayrton Senna en Alain Prost wilt naspelen of online aan een competitie wilt deelnemen: overal heb je de ruimte om dit naar eigen smaak vorm te geven. En nergens heb je echt last van spelbrekende bugs of steeds terugkerende fouten.

Aan finesse op de baan was al geen gebrek. F1 2019 is toegankelijk waar nodig en realistisch waar gewenst. De force feedback is zelfs op de betaalbare sturen indrukwekkend, de wegligging heerlijk en de AI uitstekend. Qua niveau en complexiteit slaagt Codemasters er steeds beter in om simracers als Assetto Corsa te benaderen.

©GMRimport

Wereldkampioenschappen

Dit zal de groeiende e-sports-gemeenschap zeker ten goede komen. Al een jaar of twee investeert de Formula One Group, onder leiding van Liberty Media, samen met Codemasters in F1 als e-sport – met redelijk spannende en goed georganiseerde wereldkampioenschappen als gevolg. Als minder getalenteerde gamer had je hier tot voor kort maar weinig aan. De F1-games kenden een behoorlijk archaïsch multiplayersysteem, waar je nooit echt makkelijk een competitie, kampioenschap of losse race met vrienden kon opzetten.

In F1 2019 is dit een stuk eenvoudiger. Enkel de menustructuur biedt al tig keer meer overzicht en mogelijkheden. Het opzetten van een league was nog nooit zo makkelijk en overzichtelijk. Maar het is bijvoorbeeld ook handig dat je vanuit de game e-sports-wedstrijden kunt zien, zelfs al word je vervolgens naar een externe webpagina gestuurd. Belangrijker: je kunt nu zelf bepalen hoe je bolide er online uitziet, met behoorlijk wat sjablonen en kleurencombinaties om uit te kiezen. In een tijdperk van skins en seizoenen in elke multiplayergame is dit wel zo relevant. Wel is het zo dat je voor enkele ‘premium liveries’ extra moet betalen, zoals zoveel online games skins en andere visuele opsmuk tegen betaling aanbieden.

F1 2019 is toegankelijk waar nodig en realistisch waar gewenst

-

Rollenspel voor racers

Dit soort toevoegingen zijn klein doch doorslaggevend: waar F1 2017 en 2018 qua gameplay veel vooruitgang boekten en ook een uitgebreide carrièremodus op poten zetten, daar maakt F1 2019 het plaatje compleet. De carrièremodus is daar een goed voorbeeld van. Vorig jaar reed je maximaal tien seizoenen lang tegen dezelfde teams en coureurs. Ook al veranderden de verhoudingen tussen de teams continu doordat ze hun auto sneller probeerden te maken, op een gegeven moment had je deze opzet wel gezien.

F1 2019 voegt daar een aantal belangrijke variabelen aan toe. Ten eerste begin je met een paar korte races in de toegevoegde Formule 2-klasse, waarin je niet alleen kunt laten zien wat je waard bent, maar ook direct vriendschappen en rivaliteiten hebt met twee fictieve coureurs. Als je vervolgens de overstap naar de Formule 1 maakt, kom je er bij de eerste race achter dat deze coureurs ook een zitje in de topklasse hebben bemachtigd.

Middels veelal dramatische en soms komische tussenfilmpjes worden deze relaties uitgediept en probeert Codemasters meer persoonlijkheid aan de carrièremodus toe te voegen. Dat lukt deels, al blijft dit alles wel behoorlijk oppervlakkig. Het doet vooral denken aan de (matige) verhaalvertelling van een eerdere Codemasters-game: de in 2002 verschenen ‘race-pg’ DTM Race Driver.

Pensioen

Leuker en misschien verrassender is dat bestaande coureurs nu regelmatig van team verwisselen – en dat Formule 2-talenten de overstap naar F1 kunnen maken wanneer de wat oudere racers als Kimi Räikkönen met pensioen gaan. Vooral op de lange termijn is dit van meerwaarde, omdat je zo daadwerkelijk het gevoel hebt dat je progressie boekt en echt tegen andere coureurs strijdt. Ook is de carrièremodus nu iets gestroomlijnder: als je niet alle trainingen wilt doorlopen, kun je deze bijvoorbeeld door de AI laten uitvoeren. In die zin komt F1 2019 dichter in de buurt van bijvoorbeeld de master league uit Pro Evolution Soccer, waarin je carrière gevoelsmatig echt uniek is en past bij jouw benadering van de sport.

De toevoeging van de Formule 2 is daarnaast een hoopvolle voorbode voor komende jaren. Nu al is het gaaf om het 2018-seizoen van deze klasse na te spelen, met onder meer de Nederlandse Nyck de Vries en de toptalenten George Russell, Alexander Albon en Lando Norris. Maar de raceklasse voelt nu vooral als een (verder uitstekende) extra en niet als een integraal onderdeel van de game. Voor dit deel is het in ieder geval een extra type bolide om onder de knie te krijgen: qua aerodynamica en racestijlen van je tegenstanders biedt Formule 2 al een totaal andere ervaring, net zoals dat voor het uitgebreide assortiment aan klassieke bolides geldt.

Met andere woorden: F1 2019 verfijnt, breidt uit en stroomlijnt. Veel meer valt er niet te wensen voor een nieuw deel in een raceserie met een reeds uitstekend fundament.

F1 2019 is nu verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Voor deze review is de game getest op een PlayStation 4 Pro.

Laatste reviews op Gamer.nl:

©GMRimport

Uitstekend
Conclusie

Op het circuit maakt F1 2019 geen baanbrekende sprongen. Het blijft een degelijke benadering van de autosport. Vooral de toevoeging van Formule 2, een moderne multiplayer en kleine verrassingen binnen de carrièremodus maken dit de leukste editie in jaren.

Plus- en minpunten
  • Formule 2, meer variabelen in de uitgebreide carrièremodus, verfijnde multiplayer
  • Verhoudingen tussen teams kloppen niet met werkelijkheid

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!