DualShock 4 Back Button Attachment – twee knoppen voor drie tientjes
Gamer.nl
Reviews

DualShock 4 Back Button Attachment – twee knoppen voor drie tientjes

De DualShock 4 Back Button Attachment voegt twee knoppen toe aan de achterkant van de PlayStation 4-controller. Dit klinkt aan de ene kant als een wel heel specifieke behoefte, maar misschien is dit wel precies wat er miste aan je PlayStation 4-gameervaring…

Extra knoppen op de achterkant van je controller is niets nieuws: de prachtige Elite-controllers van Xbox hebben het al sinds hun eerste uitvoering en er zijn legio andere merken die ermee aan de haal zijn gegaan. Scuf Gaming bijvoorbeeld heeft er praktisch haar paradepaardje van gemaakt, de Elite-controller van Mojo kent middelvingerknoppen, Thrustmaster experimenteerde her en der wat met back buttons en dan zijn er nog de hulpstukken, zoals de Strike Pack FPS Dominator van Collectiveminds. Maar nu Sony er eentje op de markt heeft gebracht moeten we natuurlijk wel even opletten, want het Japanse bedrijf heeft door het succes van de PS4 het imago dat ze precies weten wat gamers willen.

©GMRimport

Erop klikken en klikken maar

De DualShock 4 Back Button Attachment is een vrij eenvoudig hulpstukje dat je misschien niet metéén succesvol op je controller klikt (je bent niet de eerste die aanvankelijk probeert hem in de micro-USB uitgang te stoppen), maar desalniettemin met een minimum aan ruimtelijk inzicht te bevestigen is. Je hebt twee ‘klikkers’ onder je middelvingers als je de met Back Button Attachment uitgeruste DualShock 4 beetpakt, waar je bijna alle functionaliteiten onder kunt programmeren die de PS4-controller rijk is.

Dit programmeren doe je met een indrukwekkend ogende display op de accessoire zelf waar een enkele knop onder schuilgaat, plus de back buttons zelf, en biedt de mogelijkheid drie verschillende profielen in te stellen. Je scrollt door de verschillende knoppen met de klikkers, drukt nogmaals op de displayknop voor bevestiging en binnen seconden heb je de attachment ingesteld Eenvoudig in gebruik dus, maar het nut ervan is een ander verhaal.

Als je echt zó gehecht bent aan de DualShock 4, dan zijn deze extra knoppen helemaal niet gek om te hebben

-

Bedenkelijk in z’n nut

Ik noem de knoppen van de DualShock 4 Back Button Attachment niet voor niets ‘klikkers’, want ze voelen niet aan als de normale actieknoppen en hebben evenmin de variabele weerstand van de R2- en L2-triggers. Het is dan ook niet aan te raden ze te gebruiken als gasknop in een racegame of als trekker van je vuurwapen in een schietspel. Ze doen echter prima dienst als vervanger voor bijvoorbeeld de L3 in Call of Duty, want er zijn genoeg mensen (waaronder ik) die moeite hebben met het indrukken van een analoge stick om te kunnen rennen.

Het leek mij ook handig om de DualShock 4 Back Button Attachment te gebruiken in Assassin’s Creed: Odyssey. Ik wilde de Option- en Touchpad-knoppen op de nieuwe knoppen programmeren, zodat ik een snellere manier had om de map en quests te bekijken. Het vervangen van Option was geen probleem, en het is best fijn om geen onhandige beweging met m’n duim meer te hoeven maken om die in te drukken, maar in plaats daarvan simpelweg een tikje met m’n middelvinger te geven. De Touchpad-knop daarentegen kan niet worden ingesteld op de DualShock 4 Back Button Attachment. Dat is op zich logisch, want het vlak dat oorspronkelijk bedoeld was om functies toe te bedelen aan ‘swipe’-bewegingen met de duim, is natuurlijk meer dan alleen een knop. Toch is het een beperking van een hulpstuk dat al vrij bedenkelijk is in z’n nut.

©GMRimport

Wennen aan de toekomst

De DualShock 4 Back Button Attachment is vast een oplossing voor een probleem, maar ik vraag me af hoeveel mensen met iets dergelijks worstelen. Natuurlijk, er zijn e-sporters die dit vast fijn vinden, maar hebben die niet allang een andere controller gekocht met back buttons? En mocht je je echt zo ergeren aan de L3-sprint in Call of Duty, heb je vast ook allang naar alternatieven gekeken.

Als je echt zó gehecht bent aan de DualShock 4, dan zijn deze extra knoppen helemaal niet gek om te hebben. Maar je moet wel 30 euro neertellen voor de Back Button Attachment, waardoor de totale kosten van een PS4-controller al rond de 90 euro komt te liggen. Voor dat geld heb je bijvoorbeeld ook een Nacon Revolution Pro Controller 2, die zelfs vier back buttons heeft. Eigenlijk is de DualShock 4 Back Button Attachment een tijdelijke oplossing voor een gebrek dat de DualShock 5 hoogstwaarschijnlijk niet meer heeft. Wanneer je hier 30 euro voor neerlegt ben je in feite alvast aan de toekomst aan het wennen, iets dat in de algemene zin geen slecht idee is, maar wat dit geval betreft misschien wat te voorbarig.

Conclusie

©GMRimport

Pluspunten:

  • Voegt twee prima klikkers toe aan de DualShock 4

  • Makkelijk op de controller te bevestigen

  • Makkelijk te programmeren

Min:

  • Bedenkelijk in z’n nut

  • Niet alle knoppen zijn programmeerbaar

  • Genoeg interessantere alternatieven

  • Lang niet zo fijn in gebruik als de pedaaltjes van bijvoorbeeld een Xbox Elite controller

  • Mogelijk een tijdelijke oplossing totdat de DualShock 5 er is

Door Wouter Brugge

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Elder Scrolls 4: Oblivion Remastered aangekondigd en uitgekomen
Gamer.nl
Nieuws

The Elder Scrolls 4: Oblivion Remastered aangekondigd en uitgekomen

De game werd vanmiddag officieel uit de doeken gedaan

The Elder Scrolls 4: Oblivion Remastered is vandaag officieel aangekondigd middels een livestream. De game is meteen beschikbaar.

In de aankondigingsvideo praatten Bethesda's Todd Howard en Matt Carofano over de nieuwe editie van de game. In eerste instantie werden beelden van het origineel getoond, dat in 2006 op Xbox 360 en pc en in 2007 op PlayStation 3 uitkwam. Er werd gekeken naar het belang van de release van dit origineel, dat openwereld-rpg's naar een hoger niveau tilde.

Vervolgens toonde de livestream beelden van de nieuwe versie van het spel. Daarbij lag er veel nadruk op de grafische verbeteringen van de game, die mogelijk worden gemaakt door Unreal Engine 5. Door de toename van details moeten spelers zich nog meer onderdeel van de spelwereld voelen.

Gameplay is ook op de schop gegaan. Hoewel de game trouw aan het origineel blijft, zijn gameplaysystemen verbeterd. Ook animaties van personages en vijanden zijn verbeterd. Tijdens gevechten vliegen de vonken en bloedspetters van het gevecht af. Hoewel de game door de meesten met een eerstepersoonsperspectief wordt gespeeld, is er ook een derdepersoonsperspectief, die in deze versie beter moet werken. Dialogen klinken natuurlijker, maar de soms opmerkelijke gesprekken die het spel zijn charme geven zijn behouden.

Oblivion Remastered wordt gezien als "de meest complete versie van Oblivion". Alle dlc - waaronder de verhalende uitbreidingen - zitten ook bij het spel inbegrepen. De game is nu verkrijgbaar op Xbox Series-consoles, Steam en PlayStation 5, en staat ook op Game Pass. De game kost 54,99 euro, al is er ook een Deluxe-uitvoering van 64,99 euro, inclusief de befaamde horse armor.

Er gingen al geruime tijd geruchten dat er een remake of remaster van The Elder Scrolls 4: Oblivion in ontwikkeling was. Er waren zelfs screenshots uitgelekt. Volgens die geruchten werkt Virtuos aan de remake, en dat blijkt nu ook te kloppen. De studio is ook bekend van de aankomende remake van Metal Gear Solid 3: Snake Eater.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Batterijduur Switch 2 Pro Controller gelijk aan vorige versie
Gamer.nl
Nieuws

Batterijduur Switch 2 Pro Controller gelijk aan vorige versie

Maar hij laadt wel sneller op

De batterijduur van de Nintendo Switch 2 Pro Controller is gelijk aan die van de Pro Controller van de eerste Switch, terwijl hij wel sneller oplaadt.

Dat spotte Nintendo Life op de officiële website van Nintendo. Net zoals de Pro Controller voor de eerste Switch, gaat de Pro Controller voor de Switch 2 ongeveer veertig uur mee voordat hij weer opgeladen moet worden. De Switch 2 Pro Controller doet er echter ongeveer 3,5 uur over om zich volledig op te laden, terwijl dit met de eerste Pro Controller zo'n 6 uur duurde.

We wisten al dat de Switch 2 Pro Controller diverse toevoegingen heeft. Zo zitten er aan de achterkant twee nieuwe knoppen - de GL- en GR-knoppen - en is er net als op de nieuwe Joy-Cons een C-knop aanwezig waarmee GameChat opgestart kan worden. De controller heeft ook HD Rumble 2, wat voor nog gedetailleerdere force feedback moet zorgen.

Het was al bekend dat huidige Pro Controllers en Joy-Cons ook gebruikt kunnen worden op de Switch 2. Het is alleen niet mogelijk om met de huidige controllers de Switch 2 uit slaapstand te halen. De Switch 2 - alsmede de Switch 2 Pro Controller - verschijnt op 5 juni.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!