Dead or Alive 6 komt zijn beloftes niet na
Gamer.nl
Reviews

Dead or Alive 6 komt zijn beloftes niet na

Het imago van Dead or Alive heeft de kwaliteit van de serie ingehaald. De gemiddelde persoon zal bij het horen van de naam eerder denken aan borsten, bikini’s en volleybal dan aan een serieus vechtspel. Het is hoog tijd dat de serie weer serieus genomen wordt binnen het fightinggame-genre; aan Dead or Alive 6 om te bewijzen dat dit mogelijk is.

Seks verkoopt nu eenmaal, en dat weet Dead or Alive 6. Toch is er een en ander veranderd. De nadruk ligt meer op het spektakel van de gevechten dan op de borsten van de vrouwelijke vechters en de kleding die ze dragen is veelal een stuk bescheidener. Veelal, want met het verdienen van munten zijn outfits vrij te spelen die het geseksualiseerde karakter van de franchise gewoon weer bevestigen.

Ondanks dat een vos zijn streken niet verliest is Dead or Alive 6 op dit vlak nét wat minder opzichtig dan zijn voorgangers, al scheelt het weinig. De herziening van de outfits heeft namelijk weinig zin als daar personages zoals Marie Rose en Honoka tegenover staan. Zij bewandelen de lijn tussen acceptabel en verwerpelijk, en je mag je afvragen voor wat voor publiek deze personages zijn ontworpen. In ieder geval niet voor hun leeftijdsgenoten.

©GMRimport

Prachtige onzin

Fans van het vechtsegment van de franchise kunnen opgelucht ademhalen bij de gedachte dat er aan de kern van Dead or Alive nagenoeg niets is veranderd. De voornaamste trekpleister van de serie is altijd de visuele pracht en praal geweest en daaraan heeft dit zesde deel ook geen gebrek. De animaties zijn snel en vloeiend, de aanvallen knallen van het scherm dankzij hun visuele impact en de omgevingen zijn afwisselend en gedetailleerd. Naarmate een gevecht vordert worden de gevolgen van het geweld zichtbaar op de vechters en zijn er steeds meer blauwe plekken, kleerscheuren en zweetdruppels te zien.

Het gevoel voor realistische details gaat hand in hand met absurde dingen als arena’s met een agressieve Pteranodon, teleportatie-aanvallen van de ninja’s en personages die na een gebroken rug weer vrolijk opstaan. De mix van realisme en over-de-top fantasie werkt goed, vooral omdat Dead or Alive 6 zichzelf niet al te serieus neemt.

In de verhaalmodus vind je dezelfde flirt met absurditeit. Het flinterdunne verhaaltje hangt aan elkaar van onnodig ingewikkelde scenario’s. Zo is er een voorname plotlijn die je kan volgen, maarspeel je ook tijdens het voltooien van hoofdstukken nieuwe gevechten vrij die het perspectief van de nevenpersonages belichten. In welke volgorde deze gespeeld moeten worden wordt nooit echt duidelijk, maar omdat ze toch vooral dienen als humoristische intermezzo’s – en niet als logische aanleiding voor gevechten – maakt dat uiteindelijk niets uit.

Het is altijd prijzenswaardig wanneer het een vechtspel lukt om een goede balans te vinden tussen toegankelijkheid en diepgang, en Dead or Alive 6 slaagt hier met vlag en wimpel

-

Spelers die op zoek zijn naar een solo-ervaring kunnen er beter voor kiezen Quest te spelen; een net zo oppervlakkige modus, maar in ieder geval wat onderhoudender dan het hoofdverhaal. In de Quest-modus kun je door opdrachten te voltooien nieuwe kledingstukken of haarstijlen voor je personages ontgrendelen. Tenminste, voor de vrouwelijke personages: hun virtuele klerenkast kan makkelijk worden gevuld met een tiental nieuwe outfits, terwijl ninja Hayate het moet doen met een nieuwe muts.

©GMRimport

IJzersterke gameplay

Wat het spel in solomogelijkheden ontbeert, wordt voor een groot deel goedgemaakt door het goed uitgedachte vechtsysteem. De klassieke gameplay met slagen, worpen en houdgrepen keert terug, aangevuld met het nieuwe Break-systeem. Met één druk op een knop voer je een combinatie van krachtige aanvallen uit die behalve visueel indrukwekkend ook effectief zijn. Heb je genoeg kracht verzameld om je Break-balk te vullen, dan kun je redelijk eenvoudig een superaanval activeren die veel schade doet.

Door deze toevoeging wordt Dead or Alive nog toegankelijker dan het al was. Het gebruik van het Break-systeem spreekt namelijk redelijk voor zich en stelt beginners in staat om gevaarlijk uit de hoek te komen – zónder dat het spel oneerlijk wordt. Verder zijn bijna alle aanvallen uit te voeren met simpele knoppencombinaties, waardoor vooral je inschattingsvermogen van belang is voor een effectieve speelstijl.

Het Break-systeem is er sowieso niet alleen voor de beginners. Het biedt tal van mogelijkheden voor het onderbreken en verlengen van aanvalscombinaties, zodat ook doorgewinterde spelers meer variatie in hun vechtstijl kunnen krijgen. Het is altijd prijzenswaardig wanneer het een vechtspel lukt om een goede balans te vinden tussen toegankelijkheid en diepgang, en Dead or Alive 6 slaagt hier met vlag en wimpel.

©GMRimport

Achteruitgang

Om van dat solide vechtsysteem gebruik te maken ben je wel aangewezen op het beperkte onlinegedeelte van Dead or Alive 6. Hoewel onlinesessies voor deze review stabiel verliepen en er genoeg tegenstanders te vinden waren, kent de game (op moment van schrijven) alleen maar ranked matches. Dat wil zeggen dat je hoe dan ook tegen vreemden moet spelen én altijd voor ranking points. Een simpel potje voor de lol tegen een van je vrienden is er niet bij.

Gelukkig is er een offline versus-modus, maar ook die laat te wensen over. Dead or Alive kwam altijd met een Tag-modus, waarbij vier spelers het in teams van twee tegen elkaar opnemen. In dit deel is deze spoorloos verdwenen, en ligt de focus op één-tegen-ééngevechten. De afwezigheid van de Tag-optie is door de ontwikkelaars uitgelegd als een beperking omwille van de grafische kracht, maar die verklaring voelt niet bevredigend. Offline Dead or Alive was altijd op z’n leukst was met vier man, waardoor dit voelt als een enorme achteruitgang.

In combinatie met de nietszeggende singleplayermogelijkheden en te beperkte online-opties blijft er uiteindelijk inhoudelijk weinig over om van te genieten. En voor een spel met zo’n ijzersterk vechtsysteem is dat doodzonde. Team Ninja had de intentie om van Dead or Alive 6 een volwaardige esport-ervaring te maken. Ook werd spelers voorgespiegeld dat deze game minder seks en meer serieuze fighting-game zou worden, maar daar is uiteindelijk weinig van terecht gekomen.

©GMRimport

Dead or Alive 6 is op dit moment beschikbaar voor Playstation 4, Xbox One en pc. Voor deze review is de game gespeeld op een Playstation 4.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Oké
Conclusie

Aan de gevechten zelf ligt het niet. Dankzij de toevoeging van een nieuw Break-systeem is Dead or Alive 6 een even toegankelijke als diepe fighter waar je tientallen uren zoet mee kunt zijn. Het beperkte onlinegedeelte, de uitgeklede offline multiplayer en de onveranderde hyperseksualisering van vrouwelijke vechters zorgen er helaas voor dat dit zesde deel eerder een stap terug dan vooruit is voor de serie.

Plus- en minpunten
  • Prachtige vormgeving, solide vechtsysteem, Break-systeem is een uitstekende toevoeging
  • Ontbreken van Tag-modus, gebrek aan onlinemogelijkheden, stiekem nog even oversekst als voorheen

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Aankomende The Last of Us-aflevering heet 'Through the Valley'
Gamer.nl
Nieuws

Aankomende The Last of Us-aflevering heet 'Through the Valley'

De aflevering duurt ongeveer een uur

HBO heeft iets meer informatie gedeeld over de aankomende tweede aflevering van het tweede The Last of Us-seizoen die in de nacht van aanstaande zondag of maandag online komt.

De aflevering heet 'Through the Valley' en beslaat ongeveer een uur. De officiële beschrijving luidt als volgt: "Een storm vormt zich in de bergen terwijl de inwoners van Jackson Hole zich voorbereiden op het ergste gedurende steeds meer waarnemingen van geïnfecteerden. Ondertussen weegt Abby haar opties af."

'Through the Valley' werd geregisseerd door Mark Mylod, die eerder al hoge ogen gooiden met afleveringen zoals 'Conor's Wedding' in Succession. De verwachtingen voor de tweede episode zijn dan ook hooggespannen bij fans. De naam van de aflevering is overigens een referentie naar het nummer dat Ellie speelt in de eerste trailer van The Last of Us: Part 2.

Het tweede seizoen van The Last of Us is afgelopen maandagochtend van start gegaan. Het tweede seizoen verfilmt een gedeelte van de game The Last of Us: Part 2, en beslaat zeven afleveringen, waarvan de tweede dus gedurende dit paasweekend volgt. De komst van een derde seizoen werd eerder al bevestigd.

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nieuwe Frostpunk-game staat voor 2027 gepland
Gamer.nl
Nieuws

Nieuwe Frostpunk-game staat voor 2027 gepland

Ook werkt de ontwikkelaar aan een game 'op grotere schaal' voor release in 2029

11 Bit Studios heeft een nieuwe Frostpunk-game in ontwikkeling, die op zijn vroegst in 2027 moet verschijnen.

Dat blijkt uit de bekendmaking van de meest recente resultaten van het bedrijf. Er zijn al twee games in de Frostpunk-reeks uitgekomen - het tweede deel verscheen afgelopen jaar. In de spellen moeten spelers een stad in een nieuwe ijstijd zien te managen.

Details over de nieuwe Frostpunk-game zijn er op moment van schrijven nog niet, behalve dat specifiek wordt gemeld dat de game zich afspeelt in het "Frostpunk-universum". Mogelijk gaat het dus niet specifiek om Frostpunk 3.

11 Bit Studios liet daarnaast weten dat men ook werkt aan een "game op grotere schaal" die gepland staat voor 2029. Daarnaast zijn er ideeën voor meer games, waarvan de ontwikkeling in de nabije toekomst moet beginnen.

Ondertussen werkt 11 Bit Studios nog aan updates voor Frostpunk 2 en moet ook de consoleversie van het spel nog uitkomen. Die staat voor zover bekend gepland voor een release ergens aankomende zomer.

Harry Hol beloonde de pc-versie van de game vorig jaar met een 8 in de Gamer.nl-review: "Frostpunk 2 is een enorm sfeervolle en diepe strategiegame. Keuzes zijn betekenisvol en door de constante tijdsdruk voelt het echt alsof alles elk moment vreselijk fout kan gaan. Soms is het spel daardoor wat zwaar op de hand. Het had misschien wat humor kunnen gebruiken als contrast voor alle ijzige ellende. Het risico van te veel gesimuleerde leed, is dat de zwaarste beslissingen je daardoor soms koud laten op een persoonlijk niveau. Want het doel blijkt bijna altijd de middelen te heiligen. Dit maakt van Frostpunk 2 een van die unieke spellen waarin je nooit echt de ‘good guy’ kan zijn, maar alleen ‘minder slecht’. En dat levert een waardevolle en goed gemaakte ervaring op."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!