De Sims 4 Studentenleven krijgt je terug de schoolbanken in
Reviews

De Sims 4 Studentenleven krijgt je terug de schoolbanken in

EA pompt er de laatste tijd veel Sims 4-content uit, en ons hoor je niet klagen. Na de Eilandleven-dlc is het eindelijk tijd voor de Studentenleven-uitbreiding, die recent verscheen. Het Studentenleven was ten tijde van Sims 3 razend populair en spelers wachtten met smart op de Sims 4-versie. De vreugde was daarom uiteraard groot toen bekendgemaakt werd dat je Sim weer terug de schoolbanken in kan, maar is het pakket ook de moeite waard?

In het kort biedt Studentenleven nieuwe gameplay-opties die passen bij het leven van een student, zoals het volgen van lessen en buitenschoolse activiteiten doen. Ook kunnen spelers nu een robot creëren, met hun sims rondfietsen en zijn er zoals gewoonlijk veel bouw- en creëer-een-sim items toegevoegd.

©GMRimport

Bouw- en creëer-een-sim-items

Om te beginnen zijn de bouwitems in dit pakket fantastisch. Ze bieden de mogelijkheid om het Engelse stads- en plattelandsleven naar de Sims 4 te brengen, met prachtige ramen, deuren en meubels. Qua planten, vloeren en muren had het wat uitgebreider gekund, maar anderzijds is dat niet de focus van deze uitbreiding. Ook de nieuwe items in creëer-een-sim zijn vernieuwend en vrij hip. De kledingkeuze is bijvoorbeeld vrij modern en biedt meer opties om je jongvolwassen sim aan te kleden.

Een huis te creëren met zoveel mogelijk voorwerpen uit de basisgame en deze uitbreiding is bijzonder eenvoudig, en dat zegt wat over het aanbod van Studentenleven. Weliswaar zit je een beetje vast aan de oud-Engelse stijl, maar als dat je smaak is, zit je hier helemaal goed. De twee universiteiten waaruit je kunt kiezen zijn compleet tegenovergesteld: Britechester oogt klassiek en Foxbury juist modern en nieuw. Dit zie je ook terug in de bouwvoorwerpen, alleen heeft klassiek behoorlijk de overhand. Dat is op zich geen probleem, omdat moderne voorwerpen onderdeel uitmaken van veel andere pakketten, maar als je alleen de basisgame hebt, dan is Studentenleven een beetje uit balans.

De bouwterreinen hadden verder beter gekund, al is het een grote stap vooruit in vergelijking met de Sims 3. Er zijn meer aanpassingsopties voor studentenkamers en je sim heeft nu ook de optie om een huis te huren, dat de speler volledig zelf kan bouwen als hij/zij dat wil. Het enige wat ietwat frustrerend is voor iemand die graag bouwt, is dat die mogelijkheid er tijdens gameplay niet. Je sim kan dus bepaalde voorwerpen kopen om de kamer mee te decoreren, maar de bouwoptie is niet aanwezig. Gelukkig is er wel de mogelijkheid tot het gebruiken van de in-game ‘cheats’ om alsnog te kunnen bouwen in de gameplay-modus, dus het is niet onmogelijk.

Je eet maar wat van die grote hoeveelheden eten die je huisgenoten overal en nergens achterlaten

-

©GMRimport

Onrealistische prijzen

De prijzen van spullen zijn niet bepaald realistisch in Studentenleven. Nu is dat in games niet per se van belang, maar de duurste objecten komen nog niet boven de 2000 euro uit - dat is inclusief kamerhuur en collegegeld. Deze kosten zouden voor de uitdaging wat hoger mogen zijn, want de beurzen en leningen hebben op namelijk weinig nut als je het standaard startbedrag van 20.000 simoleons krijgt bij het creëren van een nieuw huishouden. Bovendien is het echte studentenleven niet bepaald goedkoop.

Daarnaast - ik spreek even uit eigen ervaring - werken een hoop studenten naast hun studie en hebben ze ook nog buitenschoolse activiteiten, zoals voetbal (voetbal is dan weer niet uit eigen ervaring). Studentenleven biedt beide opties, maar je kan ze niet tegelijkertijd doen. Als je een bijbaantje nodig hebt om de studie van je sim te betalen, dan kan je Sim bijvoorbeeld niet meer bij de voetbalclub. Terwijl deze buitenschoolse activiteiten juist het plezier van een studentenleven zijn – voor sommigen dan. Andersom is het helemaal vreemd: als je Sim bij een club hoort, dan mag hij of zij niet extra werken. Jammer dus als je blut bent. Je eet maar wat van die grote hoeveelheden eten die je huisgenoten overal en nergens achterlaten.

©GMRimport

Het schoolleven is overweldigend

Voor iemand die Studentenleven voor het eerst gaat spelen hebben we een gouden tip: doe niet vier klassen tegelijkertijd. Om uiteindelijk te slagen moet je sim twaalf vakken voltooid hebben. Aan het begin van een semester kan je kiezen hoeveel klassen, met een maximum van vier in totaal (dat is inclusief de extra klas). In theorie kan je er dus vier tegelijkertijd volgen, maar dat betekent dat je sim echt alleen tijd heeft om te studeren en naar de lessen te gaan. Misschien dat je tussendoor tijd vindt om even te slapen, maar naast het schrijven van verslagen, huiswerk maken en presentaties voorbereiden blijft daar ook weinig tijd voor over.

Als je naast je studie ook nog wat plezier wil hebben, zoals naar een club gaan, dan kan je beter voor een maximum van drie vakken gaan. Dit betekent dat je sim een extra semester moet volgen, maar dat de speelervaring daar waarschijnlijk wel door verbetert. Ga je voor realisme, dan kan je beter kiezen voor vier vakken. Dat gaat gepaard met slaaptekort, stress en heel veel koffie voor je sim.

Helaas worden lessen niet in beeld gebracht: je sim gaat ernaartoe, maar de speler ziet er verder niks van. Dit is ook zo voor de meeste banen in de Sims 4. EA laat daarmee een stukje vernieuwing aan zich voorbijgaan, maar anderzijds had het qua gameplay waarschijnlijk weinig uitgemaakt. Want hoewel je bij de speelbare banen je sim kan helpen met werken, is er in de schoolbanken niet veel anders te doen dan leren. Maar goed, dat hoort ook bij studeren.

De Sims 4 Studentenleven is reeds beschikbaar voor pc en komt op 17 december uit voor PlayStation 4 en Xbox One.

Uitstekend
Conclusie

De Sims 4 Studentenleven is voor de ervaren en beginnende Simmer een must-have. Het pakket voegt een realistisch aspect, meer gameplayopties en meer groeimogelijkheden voor je sim toe aan de game. Ook de bouw- en creëer-een-sim-items zijn een leuke toevoeging aan de basisgame. Wel is het verstandig om op te zoeken wat voor voorwerpen de game toevoegt, want die zullen niet bij iedereen in de smaak vallen.

Plus- en minpunten
  • Veel nieuwe gameplayopties, mooie bouwitems, een hele nieuwe stijl gebouwen, nieuwe banen en toekomstmogelijkheden, prachtige map met genoeg bouwmogelijkheden
  • Financiën zijn onrealistisch, lessen worden niet in beeld gebracht, campussen kunnen niet vanaf scratch gemaakt worden

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld
Nieuws

Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld

Diverse gratis updates en drie betaalde uitbreidingen op komst

Deep Silver en Warhorse Studios hebben bekendgemaakt welke content Kingdom Come Deliverance 2-spelers in de loop van het jaar voor de game kunnen verwachten.

Zo zal aankomende lente een aantal gratis updates verschijnen, waaronder een 'kappersfeature' om het uiterlijk van het hoofdpersonage te veranderen, een Hardcore-modus voor nog meer uitdaging en paardenraces. Gedurende de rest van het jaar zullen er diverse gratis updates uitkomen om de game te verbeteren.

In de loop van de zomer verschijnt de betaalde uitbreiding 'Brushes with Death'. Hierin helpt hoofdpersonage Henry een artiest met een twijfelachtig verleden. Ook in het najaar volgt een betaalde uitbreiding, ditmaal met de naam 'Legacy of te Forge', waarin spelers de smidsafkomst van Henry verkennen. Tot slot zal ook volgende winter een betaalde uitbreiding verschijnen in de vorm van 'Mysteria Ecclesia', waarin spelers de intriges van het Sedlec-klooster achterhalen.

De hierboven genoemde betaalde uitbreidingen maken onderdeel uit van de uitbreidingspas van de game, die ook bij de Gold Edition van het spel zit. Deze Gold Edition kost 79,99 euro.

Kingdom Come Deliverance 2 is het vervolg op de in 2018 verschenen eerste game en laat spelers terugkeren naar het Centraal Europa van de vijftiende eeuw - de game speelt zich na het eerste deel af. Spelers besturen Henry, de zoon van een smid, die in een duizelingwekkend verhaal van wraak, bedrog en zelfontdekking terechtkomt.

De game speelt zich af in het Boheems Paradijs, een echte locatie die nog altijd bezocht kan worden in de Tsjechische Republiek. Zo zijn er het majestueuze Kasteel Trosky en de mijnstad Kutná Hora. Het gameplayconcept van het origineel, waarin de wereld realistisch op de acties van de speler reageert, blijft intact. Wel is het vechtsysteem op de schop gegaan, en zijn er nu ook nieuwe wapens voor op afstand, zoals kruisbogen en vroege vuurwapens.

Kingdom Come Deliverance 2 komt op 4 februari naar pc (Steam en Epic Games Store), PlayStation 5 en Xbox Series X en S. Onlangs bleek nog dat het spel volgens de makers het langste script voor een game ooit heeft.

Marvin Toepoel ging onlangs aan de slag met de game, zoals te lezen valt in de preview: "De rijke natuur van Bohemen komt nog veel beter tot zijn recht dan in het eerste deel, met dank aan sterk verbeterde graphics en belichting. Het geheel draait op PS5 soepel op 60 fps. Vanaf minuut één is ook duidelijk dat Warhorse Studios KCD2 een stuk beter heeft afgewerkt dan zijn voorganger. Npc’s bewegen natuurlijker en het handjevol bugs dat we tegenkomen is zo minimaal dat je goed op moet letten om er überhaupt iets van mee te krijgen (op twee crashes na). Waar deel één na zijn release nog maanden aan patches nodig had, lijkt het vervolg al voor release in een betere staat te verkeren."

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Amerikaans importtarief op Mexico kan gameprijzen verhogen
Nieuws

Amerikaans importtarief op Mexico kan gameprijzen verhogen

Veel fysieke games die in de VS worden verkocht, worden in Mexico geproduceerd

Het importtarief dat de Verenigde Staten op in Mexico gemaakte producten gaat leggen, kan er voor zorgen dat de prijs van games gaat stijgen - uiteindelijk mogelijk zelfs globaal.

De huidige Amerikaanse president Donald Trump heeft aangegeven vanaf februari een handelstarief van 25 procent op producten uit Canada en Mexico te leggen die in de VS verkocht worden. Dat zou kunnen betekenen dat deze producten qua prijs gaan stijgen in dat land, om er voor te zorgen dat bedrijven deze tarieven kunnen betalen zonder in te leveren op hun verdiensten.

Mat Piscatella, de over het algemeen goed geïnformeerde executive director van gamemarketonderzoeksinstelling Circana (NPD), claimt dat deze importtarieven een negatief effect op gameprijzen kunnen hebben. Veel fysieke games die in de Verenigde Staten worden verkocht, worden namelijk in Mexico samengesteld.

Dit zou dus als effect kunnen hebben dat gameprijzen omhoog gaan - zowel voor fysieke als digitale games, aangezien gamebedrijven de prijzen van digitale games mogelijk gelijk zullen willen houden met fysieke games. Om de situatie overal gelijk te houden, is het mogelijk dat uitgevers de prijzen wereldwijd verhogen. De importtarieven kunnen er volgens Piscatella ook voor zorgen dat er minder games fysiek zullen uitkomen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!