De OnePlus 7 Pro is een prestatiemonster
OnePlus biedt al jaren goede en relatief betaalbare smartphones, maar met de 7 Pro is de achtervolging op dure vlaggenschepen definitief ingezet. Omdat het bedrijf de lat qua prestaties en gamen hoger claimt te leggen, nemen we de OnePlus 7 Pro onder de loep. De smartphone blijkt niet perfect, maar streeft duurdere telefoons op veel vlakken voorbij.
De behuizing van de OnePlus 7 Pro verdient geen originaliteitsprijs, maar ligt wel lekkerder in de hand dan vorige telefoons van de fabrikant. Dat komt met name door de afgeronde hoeken en randen, die naadloos overlopen in het scherm en het feit dat de camera’s op de achterkant vrijwel niet uitsteken. Het toestel is iets groter (162,6 x 76 x 8,8 mm) dan de Galaxy S10+ en iPhone Xs Max en met 206 gram relatief zwaar. In de praktijk valt deze ‘robuustheid’ nog wel mee en biedt het ruimte voor een scherm van 6,7 inch.
©GMRimport
Vooruitstrevend scherm
Een vooruitstrevend en prachtig scherm welteverstaan. Marketingtermen daargelaten maken 90Hz-schermen (90 fps) in smartphones een groot verschil voor de gebruikservaring. Navigeren door het besturingssysteem en ondersteunde apps voelt significant vloeiender en responsiever dan de meeste andere smartphones, die normaliter op 60Hz draaien. Teruggaan naar een ‘trager’ scherm voelt echt als een stap terug.
Razer en Asus ROG brachten eerder al telefoons met gelijke en zelfs hogere verversingssnelheden uit, maar een dergelijk QHD-Amoled-scherm is nog niet eerder op de markt verschenen. Het paneel is opvallend genoeg afkomstig van Samsung en beschikt naast zeer levendige kleuren, hoge contrasten en ondersteuning voor HDR 10+-content over uitgebreide schermkalibratieopties. Denk aan een sRGB-optie (accurate kleuren) en een slider voor warmere of koudere tinten. In zonlicht is het scherm overigens prima af te lezen en over het algemeen is het ontzettend fijn om naar te kijken.
Prijzenswaardig is het feit dat de voorkant van de telefoon een en al beeld is. De vingerafdrukscanner, die vele malen rapper werkt dan die van de 6T en S10, is onder het scherm verwerkt, dat aan de zijkanten is afgerond. Die gebogen randen geven een fijn diepte-effect, maar navigeren in de hoeken vereist wat gewenning en zal niet bij iedereen in de smaak vallen. Samsung, dat de afgeronde schermhoeken min of meer introduceerde aan de grote massa, heeft met de Galaxy S10-serie naar onze mening een iets gebruiksvriendelijker ontwerp.
©GMRimport
Gaming
Het vloeiende scherm wordt aangestuurd door de laatste Snapdragon-chip en Adreno-GPU, tot 12GB RAM en UFS 3.0-opslag. Met deze laatste feature is de 7 Pro de eerste smartphone die gebruikmaakt van zo’n 80 procent snellere lees- en schrijfsnelheden, wat onder andere snellere opstarttijden en kortere laadtijden oplevert. In de praktijk is de snelheid lastig te kwantificeren, maar de specificaties en ogenschijnlijke optimalisatie zorgen voor zeer indrukwekkende prestaties. De telefoon vliegt door zware taken en multitasking en voelt vlotter aan dan de concurrentie. Met name valt op dat applicaties snel opstarten, ook als het toestel is volgeladen met veel verschillende apps.
©GMRimport
De OnePlus 7 Pro heeft ook geen moeite met zware games als Asphalt 9, Final Fantasy 15 Pocket Edition en PUBG Mobile op de hoogste grafische instellingen. Met de hogere 1440p-resolutie in het achterhoofd is dat best indrukwekkend, al benutten maar zeer weinig games het 90Hz-scherm. De Google Play Store biedt momenteel nog geen inzicht in welke games de verversingssnelheid ondersteunen en ook de lijst met compatible Razer Phone-games geldt niet helemaal voor de 7 Pro. De meeste populaire games ondersteunen maximaal 30 of 60 frames per seconde, dus het is aan ontwikkelaars om 90Hz-gamen groot te maken.
Een ander groot pluspunt van gamen op de 7 Pro is het koelingssysteem, dat de telefoon zeer netjes op temperatuur houdt. Eerdere OnePlus-telefoons konden vrij warm worden tijdens langere speelsessies, maar dat probleem is volledig opgelost. Ook op het gebied van software wordt de ervaring geoptimaliseerd met een speciale spelmodus en nieuwe Fnatic-modus. Deze laatste is vernoemd naar het populaire e-sports-team en geeft gebruikers vergaande opties om hardware- en netwerkprestaties te optimaliseren voor games. Andere applicaties kunnen er zelfs door gaan storen, maar fanatieke spelers weten zo in ieder geval zeker dat ze alles uit de telefoon halen.
©GMRimport
©GMRimport
©GMRimport
©GMRimport
©GMRimport
Matige batterijduur
Een nadeel van de opzienbarende prestaties en het mooie scherm is de merkbaar kortere batterijduur van het toestel. De 7 Pro bevat een grote 4000 MaH-batterij, vergelijkbaar met die van de Galaxy S10+, maar het scherm vraagt nu eenmaal veel stroom. In de praktijk haal je rond de 5 tot 6 uur schermtijd, aanzienlijk minder dan Samsungs vlaggenschip en OnePlus’ vorige toestel. Afhankelijk van het gebruik varieert de batterijduur uiteraard en met licht tot gemiddeld gebruik kom je de dag wel door, maar we hadden er meer van verwacht.
Er is nog een aantal opties om dit te compenseren, zoals de optie om het scherm op 1080p en/of 60Hz te zetten, maar dat zijn juist de pluspunten van het toestel. Wel fijn is Warp Charge, een razendsnelle laadtechniek die binnen 20 minuten de helft van de batterij oplaadt. Het is onhandig dat dit alleen werkt met de officiële kabel en adapter van OnePlus zelf, maar wie deze bij zich heeft kan in ieder geval overal snel bijladen om de dag door te komen.
Op het gebied van software is er weinig op de telefoon aan te merken, los van het feit dat de ervaring ontzettend soepel is. OxygenOS heeft zich bewezen als een zeer prettige en lichte Android-skin en ditmaal is een klein aantal fijne opties toegevoegd, zoals een schermopnamefunctie, verdere integratie van Google Lens en een Zen-modus die je helpt even niet de telefoon te gebruiken. Android-gebruikers kunnen een simpele Android-ervaring met de juiste toevoegingen verwachten en gezien de vorige modellen krijgt de OnePlus 7 Pro wederom zeer rap de nieuwste versie.
Aardige plaatjes
De functie die een 7 Pro-gebruiker waarschijnlijk het eerst aan anderen laat zien is de mechanische selfiecamera. Om de voorkant vrij te maken van inhammen en gaten is de camera namelijk geplaatst in de binnenkant van het toestel, om tevoorschijn te komen als de frontcamera wordt geopend. Het oogt wat kwetsbaar en de tijd moet leren of de feature duurzaam is, maar de techniek is boeiend en verfrissend. Ook fijn is dat selfies prima ogen met diepe kleuren en zonder overdaad aan filters de je huid gladstrijken.
©GMRimport
©GMRimport
Dit geldt ook voor de hoofdcamera op de achterkant, die precies doet wat het moet doen: in iedere situatie redelijke tot goede foto’s schieten. Er is weinig beeldverwerking, waardoor kleuren natuurlijk en contrastrijk ogen. Hieronder is te zien hoe de camera omgaat met veel groen, die bruine tinten van ons model en paarse bloemen in de achtergrond netjes weergeeft. Verder is er een portretmodus die een diepte-effect creëert, een pro-modus en een nachtmodus die sterk is verbeterd ten opzichte van de 6T. Dankzij de kundige omgang met details is het eindelijk de moeite waard om in het donker naar de modus over te schakelen.
Behalve de 48 megapixel-camera beschikt de OnePlus 7 Pro ook over een groothoekcamera en telelens. De telelens met driemaal optische zoom zullen we niet snel gebruiken, maar voor concertgangers en vogelspotters biedt de optie aardige afbeeldingen. Dat kunnen we niet stellen van de groothoekcamera, die weliswaar hele voetbalvelden in beeld krijgt, maar naar onze smaak té fletse kleuren aflevert. Het zijn twee handige extra’s, maar vooralsnog zijn we vooral erg tevreden over de hoofdsensor.
©GMRimport
©GMRimport
©GMRimport
©GMRimport
©GMRimport
Prijs
Met een beginprijs van 709 euro is de OnePlus 7 Pro het duurste toestel van de fabrikant ooit, maar tegelijkertijd nog steeds een paarhonderd euro goedkoper dan de iPhone Xs, Galaxy S10 en andere topmodellen. Kosten worden dan ook bespaard op het gebied van waterbestendigheid, waarover het toestel wel beschikt, maar wat niet wordt gegarandeerd, en draadloos opladen.
Conclusie
©GMRimport
Zijn bovenstaande besparingen en de matige batterijduur geen dealbreakers? Dan is de 7 Pro een fantastische smartphone, om op te gamen en over het algemeen. Het scherm is merkbaar vloeiender en prachtig om te zien, de prestaties zijn zeer indrukwekkend en de camera maakt zowaar goede foto’s.
- 90Hz maakt een groot verschil, prachtig scherm, uitermate goed geschikt om te gamen, goede camera
- Batterijduur valt tegen