De Astro A50-headset wil iedereen tevreden stemmen
Gamer.nl
Reviews

De Astro A50-headset wil iedereen tevreden stemmen

Astro Gaming is een bedrijf gericht op gameproducten met een brede inzetbaarheid. Alle items die Astro produceert, zijn compatibel met vrijwel alle platformen. Van prijswinnende controllers tot mixers en -natuurlijk - gameheadsets.

Dit artikel is onderdeel van de grote Gamer.nl Gaming Headsets Round-Up. We testen daarin twintig gaming headsets. In november bespreken we de beste producten in verschillende prijsklassen. Mocht je geïnteresseerd zijn in de reeds geteste gaming headsets, klik dan hier voor een overzicht van alle besproken producten.

We hebben de koopdrift van Logitech al even aangestipt in de hands-on van de Logitech G Pro Wireless. Ook Astro Gaming is hier aan ten prooi gevallen. Alweer drie jaar geleden werd Astro door Logitech overgenomen voor een slordige 85 miljoen dollar. In de drie jaar na de overname is er niet zo veel veranderd. Nog steeds is Astro voornamelijk bekend om de Astro A50.

De Astro A50 is een van de meest besproken gameheadsets ooit. De headset wordt voornamelijk geprezen vanwege zijn gebruiksgemak, comfort en uitstekende geluidskwaliteit. Aangezien we op dit moment druk bezig zijn met het samenstellen van een round-up van de beste gameheadsets van het moment, kunnen we niet anders dan een blik werpen op deze draadloze publiekslieveling. Is de hype rondom de headset daadwerkelijk terecht, of blijft er voor de 254 euro die je moet neertellen voor de A50 en zijn bijbehorende Base Station -toch nog wat te wensen over?

©GMRimport

Ontwerp, Base Station en Command Center

De Astro A50 is een zware, maar comfortabele headset. In het oog springen de oorschelpen, die tot op de millimeter precies af te stellen zijn dankzij liniaalbedrukking op de cirkelvormige hoogteverstellers. Het klemgevoel van deze headset is uitzonderlijk goed in balans met de grootte van de schelpen. Grote schelpen in combinatie met een licht klemgevoel resulteren vaak in een goedkope ervaring; de Astro A50 voelt echter naar zijn prijspunt. De oorkussens zijn bedekt met een zachte stof die goed omgaat met warmte. Astro stelt daarnaast een aantal zogenaamde Mod Kits beschikbaar. Deze kits bestaan uit opklikbare onderdelen die de headset voorzien van andere kleuren. Ook zijn er met leer beklede oorkussens aan te schaffen.

Kenmerkend voor de A50 is natuurlijk het Base Station. Afhankelijk van welk Base Station je bij de A50 kiest, is de headset compatibel met Windows-pc’s, Macs en Playstation óf Xbox. Dit station fungeert daarnaast niet alleen als opbergstandaard voor de headset, het dient ook als oplader, draadloze ontvanger en geluidskaart. Het is mogelijk om via usb, minijack en optical verbinding te maken tussen het Base Station en verschillende geluidsbronnen. Hierbij zorgt de optical dat de Dolby Surround Sound ook in combinatie met consoles beschikbaar is.

Er is uitgebreide software beschikbaar in de vorm van het Astro Command Center. Houd er rekening mee dat, mits je deze software op Windows installeert, je de software uit de Microsoft Store haalt en niet van de website van Astro zelf. Alleen op de Microsoft Store is de meest recente versie beschikbaar. De software is overduidelijk ingericht op gamers. Dit zie je terug in de presets voor de noise-gate - met opties voor streaming en lan-parties - maar ook in de toevoeging van de mixer. Met deze mixer is het mogelijk om een volumebalans te maken tussen game-, chat-, microfoon en aux-geluid: ideaal voor livestreaming.

©GMRimport

Software

De microfoon van de Astro A50 is een flip-to-mute-variant en de volumebalans tussen het chat- en gamegeluid is te controleren middels een vierkante knop op de rechterschelp van de headset. Ten opzichte van de meeste gameheadsetmicrofoons, klinkt de microfoon van de A50 minder schel. Astro heeft het voor elkaar gekregen de microfoon zelfs enigszins vol te laten klinken. Wel reageert hij ietwat onnatuurlijk op medeklinkers, wat af en toe zorgt voor onaangename artefacten. Dit maakt de microfoon prima voor multiplayergebruik en het minimaal becommentariëren van gameplaystreams. Wil je echter serieuze videocontent maken, is het een goed idee om in een externe microfoon te investeren.

Het is mogelijk om equalizer-instellingen gemaakt in de software op te slaan op het Base Station. Zo kun je vooraf verschillende klankbalansen maken en deze vervolgens gebruiken tijdens het gamen op een console. De equalizer in de Astro Command Center laat wel wat te wensen over. Houd je het bij kleine ingrepen, dan voldoet de equalizer en kun je de klankbalans prima sturen. In de Advanced-modus is de equalizer daarentegen behoorlijk onoverzichtelijk en voelt het gebruik niet intuïtief aan. De programmering van de filtering lijkt daarnaast niet van opperbeste kwaliteit. Deze zorgt er namelijk voor dat er tijdens grote ingrepen af en toe tikken in de klank ontstaan. Dit gebeurt voornamelijk als er snel wordt geschoven aan de xCF-sliders. Deze tikken zijn soms ook hoorbaar tijdens het wisselen tussen verschillende equalizer-presets.

©GMRimport

Klankbalanceren

De equalizer van de software drukt een hele grote stempel op de gebruikservaring van de A50. De A50 zet - meer dan andere headsets - in op aanpasbaarheid. Middels deze insteek lijkt Astro een headset te willen leveren die voor iedere gebruiker kan voorzien hun wensen. In de praktijk blijkt deze insteek goed te werken, met als kanttekening dat het ervoor zorgt dat je deze headset eigenlijk nooit in zijn neutrale stand beluistert. Doe je dat wel, dan valt op dat de A50 zich laat kenmerken door een te grote focus op de laagfrequente informatie.

Dit zorgt ervoor dat multi-inzetbaarheid zonder equalizer geen optie is. In-game is deze laagfocus een minder groot probleem en reageert de headset prettig op impactvolle momenten. Middels de equalizer is deze laagrespons zoals gezegd in te dammen. Zo kun je de A50 prima omvormen tot een headset die gamegeluid en muziek wat strakker en gedefinieerd weergeeft. Hierbij is het vooral zaak het laag iets in te dammen en de hoogste twee frequentieregionen iets op te tillen in volume; de studio-preset komt hier het dichtst bij in de buurt. Mits de juiste equalizer-instellingen zijn toegepast, luistert deze headset moeiteloos weg.

De lokalisatie van de headset is daarnaast uitstekend. Dolby Surround Sound blijkt een van de subtielere surround sound-effecten onder de gameheadsets en is daarmee in sommige gevallen een leuke toevoeging. Desondanks weet het niet op alle momenten volledig te overtuigen. In combinatie met films - mits de hoeveelheid actie meevalt - kan de Dolby-techniek voor een leuke hoeveelheid extra immersie zorgen. Voor games ontbreekt het echter aan urgentie in de klank en dialoog wordt in veel situaties onnatuurlijk vervormd, waardoor je uit de ervaring wordt getrokken.

©GMRimport

Concluderend

De Astro A50 is een geval apart. Deze headset wil heel graag de ultieme oplossing bieden voor zoveel mogelijk gamers. Dit resulteert enerzijds in uitstekende features, zoals de mixer in de software, de uitstekende bouwkwaliteit en het prima comfort. Het Base Station is een uitzonderlijk goede hub voor alle mogelijke verbindingen en maakt equalizer-instellingen en surround sound beschikbaar voor consolegebruikers: een grote pré. Ook is de multiplatform compatibiliteit van de A50 ongelofelijk gestroomlijnd en eenvoudig in gebruik. De draadloze verbinding is daarnaast van uitstekende kwaliteit en heeft een groot bereik.

De drang om iedereen tevreden te houden, resulteert echter in een extreme focus op de equalizer-instellingen en aanpasbaarheid van deze headset. Dit is een denkwijze waar je je in moet kunnen vinden: wil je controle over de klank van de headset en daarmee altijd jouw wensen benaderen, of wil je een headset die niet alles kan, maar ontworpen is om op één manier perfect te klinken? Met beide insteken is niets mis; dit is puur een smaakkwestie. Als je op zoek bent naar een headset die voorziet in een zo neutraal en transparant mogelijke luisterervaring, moet je even doorzoeken. Maar spreekt de denkwijze van aanpasbaarheid je aan, dan haal je met de Astro A50 in ieder geval een comfortabele klankkameleon voor games in huis.

+ Bouwkwaliteit en comfort

+ Base Station

+ Kwaliteit draadloze verbinding

+ Multiplatform compatibiliteit eenvoudig in gebruik

- Overdreven focus op equalizer

- In neutrale modus te veel bas

Conclusie

Plus- en minpunten

      Aanbevolen voor jou

      Reacties

      Login of maak een account en praat mee!
      ▼ Volgende artikel
      Fire Emblem: The Sacred Stones aan Nintendo Switch Online toegevoegd
      Gamer.nl
      Nieuws

      Fire Emblem: The Sacred Stones aan Nintendo Switch Online toegevoegd

      Abonnement op uitbreidingspakket is ook vereist

      De klassieke rpg Fire Emblem: The Sacred Stones is nu speelbaar via Nintendo Switch Online.

      Fire Emblem: The Sacred Stones kwam in 2004 uit in Japan en het jaar erop in Europa en de Verenigde Staten. In de game ligt het koninkrijk Renais in puin na de plotselinge invasie van een voormalige bondgenoot.

      De koninklijke erfgenamen Eirika en Ephraim gaan er op uit om Renais opnieuw op te bouwen en het duistere geheim achter de oorlog in hun thuisland te achterhalen. Het betreft het achtste deel in de Fire Emblem-reeks en het tweede deel dat ook buiten Japan uitkwam.

      Het gaat om een Game Boy Advance-game, en het spel verschijnt dan ook in de GBA-app op Nintendo Switch Online. Daar is dus niet alleen een abonnement op de online dienst voor nodig, maar ook op het uitbreidingspakket.

      Watch on YouTube

      Aanbevolen voor jou

      Reacties

      Login of maak een account en praat mee!
      ▼ Volgende artikel
      Palworld-maker haalt Ark en Fallout aan rondom Pokémon-rechtszaak
      Gamer.nl
      Nieuws

      Palworld-maker haalt Ark en Fallout aan rondom Pokémon-rechtszaak

      Nintendo registreerde verschillende patenten na de release van Palworld

      Palworld-ontwikkelaar Pocketpair claimt dat het bestaan van gamefranchises als Fallout, Ark: Survival Evolved en Tomb Raider aan om aan te geven dat de aanklacht van Nintendo ongeldig is.

      Afgelopen september bleek dat Nintendo en The Pokémon Company Pocketpair voor de rechter sleept. Palworld wordt sinds release vaak vergeleken met Pokémon. Afgelopen november bleek dat de aanklacht gebaseerd is op geschonden patenten die Nintendo na de release van Palworld heeft aangemaakt.

      Pocketpair heeft in een reeks reacties op de aanklacht (via VGC) gemeld dat die patenten nooit aangemaakt hadden mogen worden, aangezien er al allerlei games bestonden die de gameplaymechanismen die door deze patenten worden omschreven bevatten. Volgens Pocketpair hebben games als Ark: Survival Evolved, Octopath Traveler, Pikmin 3, Far Cry 5, Titanfall 2 en Tomb Raider dergelijke mechanismen.

      Volgens Pocketpair was het voorheen in games als Pikmin 3, Far Cry 5 en Tomb Raider al mogelijk om allerlei objecten te gooien - net zoals het gooien van een bal in Pokémon en een Pal Sphere in Palworld. In games als Titanfall 2 en Rune Factory 5 is het daarnaast mogelijk om een monster te vangen en ze weer vrij te laten. Daarbij zou het in games als Octopath Traveler, Monster Super League en de Nukamon-mod voor Fallout mogelijk zijn om personages te 'vangen'.

      Hoewel bovenstaande voorbeelden natuurlijk niet precies hetzelfde zijn als in Palworld en Pokémon, hoopt Pocketpair hiermee de door Nintendo aangemaakte patenten ongeldig te laten verklaren, of in ieder geval aan de rechter aan te tonen dat de patenten niet volstaan om Nintendo en The Pokémon Company te laten winnen.

      Aanbevolen voor jou

      Reacties

      Login of maak een account en praat mee!