Review: Asus ROG Phone moet de game-smartphone volwassen maken
Reviews

Review: Asus ROG Phone moet de game-smartphone volwassen maken

Naast Razer waagt ook Asus zich aan het concept game-smartphone. De Asus ROG Phone is een originele smartphone, bomvol features en gimmicks.

Het lukt Asus vooralsnog niet echt om met hun smartphones voet aan de grond te krijgen. De Zenfone-serie uit 2018, met onder andere de Zenfone 5 en Zenfone 5Z waren degelijke smartphones tegen een aantrekkelijke prijs. Maar ze vielen volkomen weg door hun ontwerp, dat wel heel erg afgekeken is van de iPhone X. Asus probeert het daarom nu over een andere boeg te gooien, met een krachtige smartphone voor een (voor Asus bekende) niche-doelgroep: gamers. Asus heeft al laten zien dat ze indrukwekkende apparaten kunnen maken, bijvoorbeeld met hun pc- en laptop-aanbod. Dat geldt ook voor hun Asus ROG (Republic of Gamers) smartphone. Helaas vervalt Asus wel in enkele misstappen die het ook met hun game-laptops en pc’s maakt.

©GMRimport

Game-smartphone

Voordat ik daarop terugkom, eerst even over de Asus ROG Phone zelf. De smartphone heeft alles aan boord wat je van een krachtig toestel voor gamers verwacht: een groot full HD-scherm, de beste Snapdragon-processor, veel werkgeheugen en een forse batterij met een capaciteit van maarliefst 4.000 mAh.

Er zijn genoeg smartphones met vergelijkbare specs, zoals de onlangs geïntroduceerde OnePlus 6T. Maar als gamer heb je meer nodig, ook daar zorgt Asus voor: stereospeakers aan de voorzijde van het toestel en er is gewoon een koptelefoonpoort, cruciaal voor mobiele gamers. Opvallendst is dat Asus een schermpaneel in de ROG Phone heeft geplaatst met een hogere verversingssnelheid. Hierdoor loopt het beeld soepeler, en dat positieve verschil merk je in games, maar ook in gewoon gebruik, zoals bij scrollen en animaties. Ik zal daar eerlijk in zijn: wanneer je een smartphone met een scherm met hoge verversingssnelheid gebruikt, wil je niet meer anders. Knullig is wel dat je in de instellingen eerst handmatig de snelheid op 90 hertz moet zetten. Standaard staat hij namelijk ingesteld op 60hz, wat de gebruikelijke verversingssnelheid is voor smartphones in het algemeen.

De Asus ROG Phone is de beste gaming-smartphone die je kunt kopen.

-

Asus ROG Phone of Razer Phone 2

Asus is niet de enige die een scherm met hogere verversingssnelheid in zijn smartphone heeft geplaatst. Razer maakt ook smartphones voor dezelfde gaming-doelgroep: de Razer Phone en Razer Phone 2. Deze toestellen kunnen zelfs tot 120 hertz, maar hebben als nadeel dat het lcd-schermen zijn, en geen amoled-display. Dat is wél het geval bij de Asus ROG Phone, waardoor ik persoonlijk het scherm van de Asus-smartphone verkies boven die van de Razer Phone 2. De schermkwaliteit is dik in orde en kan bovendien in de instellingen van het toestel naar eigen wens ingesteld worden.

Het scherm van de Asus ROG Phone is 6 inch in diameter, omgerekend zo’n 15,2 centimeter. Dankzij een beeldverhouding van 1 bij 2 en dunne randen aan de zijkanten is de smartphone nog altijd fors, maar niet opvallend groot. Hoewel de speakers aan de boven en onderzijde natuurlijk wel hun ruimte opeisen. Het heeft voor het kijken van video en het spelen van games wel een extra voordeel, omdat het comfortabel vasthoudt aan deze boven- en onderrand.

Bouw

De bouwkwaliteit van de Asus ROG Phone is dik in orde en nog waterdicht ook. Toch lopen we hier tegen een van de misstappen aan, die ik net aanstipte. Gaming-hardware en afschuwelijk design gaan hand-in-hand, met de ROG Phone is dat niet anders. Waarom wordt de gaming-doelgroep nog altijd aangesproken met kinderlijk lelijk en pretentieus ontwerp, terwijl het prijskaartje van 900 euro bepaald niet kinderachtig is. Toegegeven, het design van de smartphone is een kwestie van smaak. Maar vorm gaat helaas ook boven functie aan de achterzijde van de Asus ROG Phone: de vingerafdrukscanner is onvindbaar en te klein, waardoor je lang met je vinger over de achterzijde van je smartphone veegt voordat je je toestel eindelijk ontgrendelt. Niet alleen is een pincode dan sneller, ook heb je een toestel dat binnen een mum van tijd vol met vette vingerafdrukken zit. Je raadt het dus al: ook de ROG Phone heeft een glazen achterzijde.

Aan deze achterzijde zit een ROG-logo dat je licht kunt laten geven in de kleur die je wilt. Net als de Razer Phone 2 overigens. Spreekt dit je aan, houd er dan wel rekening mee dat een hoesje dit enerzijds niet echt accentueert. Maar anderzijds wel aan te bevelen is als je kijkt naar de prijs van het toestel en het feit dat de glazen achterzijde vingerafdrukken aantrekt en breekbaar is.

©GMRimport

Software

Het ontwerp van de smartphone zie je natuurlijk ook terug in de Android-skin die Asus gebruikt. Dat is minder storend, omdat je Android natuurlijk altijd naar wens kunt instellen, desnoods met Nova Launcher. Fijn is wel dat Asus je in de instellingen overal aan laat sleutelen en dat je met de (verschrikkelijk pretentieus ogende) app Game Center de prestaties en koeling afstelt. Tof!

Minder tof, en hier gaan we naar de tweede misstap van de Asus ROG Phone, is dat Asus het nodig vindt om slechte gewoontes van zijn Windows-systemen over te nemen voor smartphones. Dat je een smartphone van 900 euro vult met bloatware als eigen cloudopslag en alle apps van (het steeds dubieuzer wordende Facebook) is niet netjes. Dat Asus ervoor kiest bij Windows een antivirus bij te leveren, valt goed te praten omdat Windows immers antivirus nodig heeft. Dat is niet het geval voor Androids. Dat Asus ervoor kiest een onverwijderbare Mobiele Manager toe te voegen om overbodige antivirus en geheugenboosters op je toestel te krijgen is verwijtbaar. Het is niet alleen misleidend, maar ook zonde van je toestelcapaciteit. Hoe wil Asus zijn smartphones op de kaart zetten en Apple van de smartphone-gaming-troon stoten met dit soort streken en een design dat schreeuwt dat je je eigen gebruikers niet serieus neemt?

Een ander punt van verbetering voor de Asus ROG Phone is dat de smartphone nog niet over de recentste Androidversie beschikt. Hoewel Android 9 (Pie) al zo’n half jaar geleden uit is gekomen, draait de smartphone nog altijd op Android 8.1 (Oreo). Gelukkig wel met een redelijk recente veiligheidspatch: november 2018 (op het moment van schrijven is het eind december).

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Gamen op de Asus ROG Phone

De Asus ROG Phone heeft meer dan genoeg rekenkracht aan boord, houdt comfortabel vast, heeft stereospeakers, een koptelefooningang en een forse accucapactiteit: alles aan boord dus dat je nodig hebt voor het spelen van games. Sterker nog Asus heeft meer uit de kast getrokken om te laten zien dat ze met de Asus ROG Phone beter is dan zijn concurrentie. Zo zijn de randen van het toestel aanraakgevoelig, wat extra controlls biedt bij het gamen. Handig! HTC en Google’s Pixel-smartphone beschikken ook over aanraakgevoelige randen, maar Asus is de eerste fabrikant die deze techniek daadwerkelijk handig maakt.

Ook zijn er accessoires voor de Asus ROG smartphone, zoals een koelingsysteem dat je op de smartphone klikt: er is een speciale aansluiting voor aan de linkerzijkant van de smartphone. Niet alleen houdt het je smartphone koeler, ook zorgt het ervoor dat je een koptelefoon- en usb-c-poort op een praktische plek hebt tijdens het gamen. Hoewel ook deze accessoire (net als de smartphone) bepaald niet oogstrelend is, is het wel ontzettend handig. Ook als je toestel bijvoorbeeld warm wordt in de zon.

De forse accu zorgt er natuurlijk voor dat je lang kunt gamen. Maar ook in normaal gebruik gaat het toestel lang mee: een dag of twee bij normaal gebruik. Fijn is ook dat er een snellader bijgeleverd wordt.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Camera

Tussen al het benchmarken en gamen door zou je bijna nog vergeten de camera te testen. Asus heeft bij zijn andere Zenfones hard ingezet op de camera-prestaties. Wat tot zeer degelijke foto’s leidde. Bij de ROG Phone heeft de camera natuurlijk een iets lagere prioriteit. Ik merkte in praktijk dat de resultaten nogal wisselend zijn, maar bij kunstlicht zijn de resultaten magertjes. Foto’s zijn vaak flets en ik had veel lichtstrepen. Zonde! Ik heb echter het idee dat Asus hier nog veel aan kan verbeteren met een software-update.

De ROG Phone beschikt over een dualcam aan de achterzijde. Hierbij kun je kiezen tussen de hoofdlens en een groothoeklens. Die laatste lens is erg prettig als je net even wat meer op de foto probeert te krijgen.

©GMRimport

Concurrenten

Zoals ik al door liet schemeren in deze review en concludeerde in mijn review van de Razer Phone 2: de Asus ROG Phone is de beste game-smartphone die je kunt krijgen. Het toestel is completer en beschikt over slimmigheidjes (zoals touch op de randen) en accessoires. Hierdoor verkies ik hem ook boven bijvoorbeeld de iPhone XS, die welliswaar krachtiger is, maar op de eerder genoemde gebieden ook het onderspit delft. Helaas voor Asus is het aanbod van games op Android nog altijd niet gelijk aan die van de Apple’s iOS. Ook is de Samsung Galaxy Note 9 een te overwegen alternatief: deze smartphone valt in dezelfde prijsklasse en is ook indrukwekkend krachtig, maar beschikt wel over een goede camera en fraai design.

Conclusie

Of de niche-doelgroep van smartphone gamers wel of niet levensvatbaar is, dat zal blijken. Ben je er zelf voor in de markt, dan is de Asus ROG Phone de beste keuze. Het is een serieus krachtige en complete smartphone, verpakt in een kinderlijk uiterlijk. Hopelijk maakt Asus met een opvolger de gaming-smartphone volwassen.


Beoordeling

Pluspunten

  • Specs

  • Accessoires

  • 90 Hz amoledscherm

  • Aanraakgevoelige rand

  • Stereospeakers

  • Accuduur

Minpunten

  • Prijs

  • Ontwerp (en plaatsing vingerafdrukscanner)

  • Bloatware

  • Camera

©GMRimport

Prijs € 899,- Kleuren zwart OS Android 8.1 Scherm 6 inch (2160x1080, 90 fps) Processor 2,96 GHz octacore (Snapdragon 845) RAM 8GB Opslag 128 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) Batterij 4.000 mAh Camera 12 megapixel dualcam (achter), 8 megapixel (voor) Connectiviteit 4G (LTE), Bluetooth 5.0, nfc, wifi, gps Formaat 15,9 x 7,6 x 0,8 cm Gewicht 200 gram Overig Vingerafdrukscanner, usb-c, koptelefoonpoort, waterdicht, externe koeling

Conclusie

Plus- en minpunten

      Aanbevolen voor jou

      Reacties

      Login of maak een account en praat mee!
      ▼ Volgende artikel
      NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten
      Nieuws

      NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten

      Amerikaanse Marvel Rivals-ontwikkelaar al ontslagen, deel van Liquid Swords ook

      Het uit China afkomstige NetEase - onder andere bekend van Marvel Rivals - zou van plan zijn om meer dan twaalf ontwikkelstudio's te sluiten.

      Dat blijkt uit een reportage op Game File, de betrouwbare nieuwsbrief van gamejournalist Stephen Totilo. Eerder deze week werd de Amerikaanse tak van NetEase dat meehielp aan de ontwikkeling van Marvel Rivals al ontslagen. Daarnaast vielen er ontslagen bij het door NetEase gefinancierde Liquid Swords, de nieuwe studio van een van de oprichters van de Just Cause-ontwikkelaar.

      Dit zou volgens Totilo nog maar het topje van de ijsberg zijn. Hij claimt dat meer dan een dozijn studio's mogelijk worden gesloten of verkocht, en dan met name de studio's van het bedrijf die buiten China gevestigd zijn. Dit zou een bewuste strategie zijn van het bedrijf om minder focus op deze teams buiten zijn thuisland te creëren.

      NetEase is een van de grootste gamebedrijven ter wereld. NetEase heeft de afgelopen jaren samen met gerenommeerde ontwikkelaars overal ter wereld nieuwe gamestudio's opgericht, en het lijkt er dus op dat sommige van deze studio's nu dreigen gesloten of verkocht te worden.

      Zo heeft NetEase geïnvesteerd in Rebel Wolves, een studio bestaande uit voormalige ontwikkelaars van CD Projekt Red waar men aan Blood of Dawnwalker werkt. Met Dragon Quest-Ryutaro Ichimura werd PinCool opgericht, het bedrijf kocht Heavy Rain- en Detroit: Become Human-studio Quantic Dream, Like a Dragon-bedenker Toshihiro Nagoshi opende met NetEase Nagoshi Studio en No More Heroes-ontwikkelaar Grasshopper Manufacture werd gekocht. Het is maar een kleine greep in de investeringen en aankopen die het Chinese bedrijf de afgelopen jaren heeft gedaan.

      Ondanks de geruchten onthulde NetEase deze week recordcijfers voor het afgelopen kwartaal. Er werd een stijging van 1,5 procent aan omzet op het gebied van games en services waargemaakt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die omzet stond het afgelopen kwartaal op 2,9 miljard dollar. Marvel Rivals heeft inmiddels 40 miljoen spelers.

      Overigens claimt Bloomberg in een artikel over NetEase-CEO William Ding dat hij overwoog Marvel Rivals te annuleren voor release. Ding zou het niet hebben zien zitten om Disney te betalen voor de rechten op Marvel-personages. Ook werd besproken of het mogelijk was om de superhelden voor zelfbedachte personages te vervangen. NetEase zelf ontkent deze claims en claimt sinds 2017 een nauwe samenwerking met Marvel te hebben.

      Aanbevolen voor jou

      Reacties

      Login of maak een account en praat mee!
      ▼ Volgende artikel
      Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden
      Nieuws

      Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden

      De première staat gepland op 20 maart 2026

      De live-action Street Fighter-film die eerder al werd aangekondigd heeft een nieuwe regisseur, namelijk Kitao Sakurai.

      Dat meldt The Hollywood Reporter. Sakurai is vooral bekend van de in 2021 verschenen Netflix-film Bad Trip met komediant Eric André in de hoofdrol. Sakurai regisseerde ook The Eric André Show. Verder heeft hij enkele afleveringen van de Twisted Metal-televisieserie geregisseerd.

      Hij neemt het stokje over van Danny en Michael Philippou, twee broers uit Australië die afgelopen jaar de film niet meer bleken te kunnen regisseren vanwege een mismatch in planning.

      Concrete details over de live-action film zijn er nog niet. Wel zou de eerder aangekondigde premièredatum van 20 maart 2026 nog haalbaar zijn. Capcom, de ontwikkelaar en uitgever van de gamereeks, is wel betrokken bij de verfilming.

      Er zijn al vaker (animatie)films gebaseerd op Street Fighter uitgekomen. Een van de bekendere voorbeelden is de in 1994 verschenen gelijknamige film met Jean-Claude van Damme als Guile en wijlen Raúl Juliá als M. Bison. In 2009 verscheen Street Fighter: The Legend of Chun-Li, met Kristin Kreuk als Chun-Li.

      De meest recente game in de fighterreeks is Street Fighter 6, dat beschikbaar is op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en pc. Tom Kerkhof beloonde de game met een 9: "Door de gelikte presentatie, inventieve besturing en de uitgebreidste singleplayer-ervaring die de franchise ooit heeft gehad, is Street Fighter 6 toegankelijker dan ooit. Het spel oogt geweldig en speelt zelfs nog beter. Dit is zonder twijfel een van de leukste vechtspellen van de afgelopen tijd – en daarmee ook een van de beste delen uit de reeks."

      Aanbevolen voor jou

      Reacties

      Login of maak een account en praat mee!