Assassin’s Creed 3 Remastered is een interessante geschiedenisles
Gamer.nl
Reviews

Assassin’s Creed 3 Remastered is een interessante geschiedenisles

Assassin’s Creed 3 is niet zomaar een game. Het is een game met een zekere historische significantie, een keerpunt voor deze ooit zo hooggewaardeerde serie. Het is een deel dat fans tot op het bot verdeelt. Voor de een is het href="https://gamer.nl/artikelen/review/assassins-creed-iii-1/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">een van de beste games ooit</a>, voor de ander een gebroken aaneenschakeling van ergernissen. Zo’n 6,5 jaar later geeft Assassin’s Creed 3 Remastered ons de gelegenheid om te reflecteren en alleen daarom al is deze heruitgave interessant.

De torenhoge ambities van Ubisoft zijn nog altijd goed te zien. Neem alleen al de opbouw naar de hoofdpersoon; we waren even vergeten dat het letterlijk enkele uren duurt voordat je goed en wel aan de slag gaat met hoofdrolspeler Connor. Sommige decors, zoals het theater in de intro, maar ook de veldslagen tijdens de Amerikaanse Revolutie, zijn ook in 2019 nog best wel indrukwekkend te noemen. Niet in de laatste plaats dankzij de hogere resolutie en framerate, die het noeste werk van Ubisoft Montreal veel meer recht toe doen dan de consoles van de vorige generatie dat konden.

Met verschillende steden, de besneeuwde Frontier en missies op zee is Assassin’s Creed 3 nog altijd erg gevarieerd. Daarnaast is het een prestatie hoe Ubisoft echte gebeurtenissen uit de Amerikaanse Revolutie in het verhaal van Assassin’s Creed 3 heeft gevouwen. Die geschiedkundige insteek missen we een beetje bij de nieuwere delen van de serie.

©GMRimport

Trouw aan de geschiedenis

Maar de lijn tussen grootse ambities en grootheidswaanzin blijkt slechts dun. Ubisoft kan en kon veel van zijn ambities niet waarmaken. Er wordt urenlang opgebouwd naar Connor, maar uiteindelijk blijkt deze indiaan een slecht geschreven, door wrok verteerde lege vaas die in zijn dialogen niet veel verder komt dan in verschillende toonhoogtes vragen waar zijn aartsvijand Charles Lee uithangt. De spelwereld is prachtig en uitgestrekt, maar zo heel veel spannends is er niet te doen – tenzij je kickt op eindeloos veel kistjes openen. Gevechten zijn grootser in de zin van dat er meer vijanden zich om jou heen verzamelen, maar het resultaat is alleen maar absurd wanneer die tientallen soldaten netjes om beurten jou aanvallen en jij ze een voor een neersabelt met een counter. Veel passages waarin je alleen maar achter iemand aanloopt om te praten of een doelwit moet achtervolgen via een soort ideale route van boomtaken, luifels en dakkappellen, schurkten bovendien in 2012 al tegen achterhaald zijn aan.

Grafisch mag Assassin’s Creed 3 dan best behoorlijk zijn opgepoetst, met naast een hogere resolutie en framerate ook aanzienlijk warmere belichting en weelderigere begroeiing, maar het spel verliest op bepaalde momenten nog even hard zijn glans als destijds. Ook deze remaster heeft last van grafische glitches of loopt soms geheel vast. Er worden vijanden op de kaart aangegeven die er niet (meer) zijn. Animaties hakkelen, camera’s blijven steken, vijanden en voetgangers lopen soms dwars door jou of een object heen en dankzij de onnauwkeurige besturing ram je met grote regelmaat je hidden blade in de ribbenkast van de persoon die juist net naast de persoon staat die je op de korrel had.

©GMRimport

Ubisoft herschrijft met deze remaster in ieder geval niet de geschiedenis en laat misschien wel de grootste euvels van Assassin’s Creed 3 ongemoeid. Hoewel, misschien herschrijft Ubisoft toch de geschiedenis, maar dan in negatieve zin. De remaster wordt namelijk geplaagd door een vreemde audiomix waardoor niet alleen dialogen vaak luider en anders klinken dan omgevingsgeluiden, maar in tussenfilmpjes ook vaak de surround sound niet klopt. Als voor je iemand gaat zitten op een stoel, hoor je die stoel achter je kraken. Hoogst opmerkelijk.

Dan is er nog het ‘moderne’ verhaal met Desmond, dat een beetje als een molensteen om de nek van deze remaster hangt. Wat een zinderend slot van een trilogie rondom het personage had moeten worden, eindigde nogal suf en die wetenschap maakt telkens die slome tussenstukken in het ‘heden’ moeilijk verteerbaar. De moderne verhaallijn is in de jaren na Assassin’s Creed 3 bovendien nooit meer fatsoenlijk voortgezet, waardoor het voor zowel nieuwkomers als trouwe fans totaal niet interessant is om de lijdensweg van Desmond opnieuw af te leggen

©GMRimport

King Washington en Aveline de Granpré

Wel leuk - in ieder geval voor de fans - zijn de toevoegingen van alle dlc en de PlayStation Vita-game Liberation. De uitbreiding Tyranny of King Washington had wel wat luchtiger gemogen, maar zowel deze uitbreiding als Liberation hebben een originele invalshoek. King Washington is met zijn alternatieve geschiedenis en bovennatuurlijke krachten wat experimenteler, terwijl je in Liberation als de vrouwelijke Aveline met verschillende kostuums missies op diverse manieren kan voltooien. Het zijn zeker niet de hoogtepunten van deze langlopende serie, maar mocht je ze ooit gemist hebben is dit een prima gelegenheid ze toch nog een kans te geven.

Assassin’s Creed 3 Remastered is daardoor niet per se een leuke, maar wel een interessante blik op het verleden – en dat bedoelen we oprecht zonder cynisme. Veel van de negativiteit die nog steeds aan de serie (sinds Origins volstrekt onterecht) kleeft vindt zijn oorsprong in dit megalomane deel. Een interessante kijk in de geschiedenis dus, is dat niet precies waar Assassin’s Creed om draait?

Assassin’s Creed 3 Remastered is vanaf 29 maart verkrijgbaar voor pc, Xbox One en PlayStation 4. Een versie voor de Nintendo Switch volgt op 21 mei. Voor deze review is de game gespeeld op een PlayStation 4 Pro.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Oké
Conclusie

Assassin’s Creed 3 Remastered is een onwijs interessante geschiedenisles, maar niet op de manier zoals je misschien verwacht. Leuk hoor, de Amerikaanse Revolutie van dichtbij meemaken en zelf de kratten thee in de haven van Boston gooien, maar deze heruitgave geeft ons vooral de kans om terug te blikken op een van de meest bediscussieerde games ooit. De grootse ambitie – noem het grootheidswaanzin – die Ubisoft met dit game had is nog altijd goed zichtbaar, maar alsof de softwaregigant niet aan geschiedvervalsing wil doen, zijn ook een hoop oude irritaties nog in alle glorie aanwezig.

Plus- en minpunten
  • Aanleiding om terug te kijken op een van de meest bediscussieerde games ooit, grootse ambitie komt beter tot zijn recht, compleet pakket met dlc en Liberation
  • Grootheidswaanzin valt nu nog meer op, verhaal van Desmond heeft weinig waarde meer, matige audiomix, bugs en irritaties van weleer maar dan in 4K

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
De Switch 2 had de 'Super Nintendo Switch' kunnen heten
Gamer.nl
Nieuws

De Switch 2 had de 'Super Nintendo Switch' kunnen heten

Uiteindelijk werd hier niet voor gekozen omdat de SNES geen NES-games kon afspelen

Er waren plannen om de Nintendo Switch 2 de Super Nintendo Switch te noemen.

Dat onthulden producent Kouichi Kawamoto en regisseur Takuhiro Dohta in een gesprek over de Switch 2 die hier te lezen valt. "Er waren veel ideeën voor de naam (van de Switch-opvolger), en we hadden moeite met de juiste kiezen", zo legt Kawamoto uit. "We overwogen zelfs de 'Super Nintendo Switch'."

Die naam werd uiteindelijk niet gekozen, omdat het teveel leek op de Super NES en hoe de console zich tegenover de NES verhield. "De Super NES kon geen NES-games afspelen. De Switch 2 kan wel Switch-games afspelen, dus het leek ons geen goed idee om dezelfde soort naam te gebruiken."

Hij vervolgt: "Switch 2 is een nieuw systeem met verbeterde prestaties, maar hopelijk richten spelers zich niet op de specificaties, maar zien ze het simpelweg als het nieuwste Nintendo-systeem. Omdat we hopen dat het de nieuwe standaard zet, hebben we het Nintendo Switch 2 genoemd."

Gisteren werd aangekondigd dat de Nintendo Switch 2 op 5 juni verschijnt. De console gaat 469,99 euro kosten, al komt er ook een bundel met een digitale code voor Mario Kart World die 509,99 euro kost. Reserveringen kunnen vanaf 8 april gemaakt worden bij winkels en Nintendo's eigen webshop. Voor laatstgenoemde heeft men wel al twee jaar een Nintendo Switch Online-account nodig en moet men actief Switch-games hebben gespeeld. Nedgame zette gisteren al pre-orders voor de Switch 2 uit, die inmiddels allemaal op zijn.

Met de dock kunnen games op Switch 2 in maximaal 4K en HDR afgespeeld worden op televisies die dat ondersteunen. Het scherm van de Switch 2 zelf geeft games in 1080p en HDR weer, in maximaal 120 fps, en heeft twee keer zoveel pixels als de eerste Switch. De Joy-Con-controllers worden ditmaal via magneten verbonden met de console. Er komt tevens een nieuwe Pro Controller die los gekocht kan worden, met nieuwe knoppen aan de achterkant en een ingang voor koptelefoons. De Switch 2 kan ook de meeste games die op de Switch zijn verschenen afspelen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nintendo onthult welke Switch-games niet probleemloos afspelen op Switch 2
Gamer.nl
Nieuws

Nintendo onthult welke Switch-games niet probleemloos afspelen op Switch 2

Het gaat om enkele tientallen spellen

Nintendo heeft bekendgemaakt welke Switch-games niet probleemloos op Nintendo Switch 2 afgespeeld kunnen worden.

Het was al bekend dat de Nintendo Switch 2 backward compatible is met huidige Switch-games. Nintendo liet toen de console eerder dit jaar werd aangekondigd al weten dat een klein aantal Switch-titels niet of slecht op de Switch 2 zou werken.

Het bedrijf heeft inmiddels meer duidelijkheid verschaft. Op de officiële website is een overzicht te vinden van alle Switch-games die problemen opleveren op de Switch 2. Zo kan de Labo VR-Kit helemaal niet gebruikt worden, omdat de kartonnen hoes niet om de Switch 2 past, en zijn er Joy-Cons van de eerste Switch nodig om spellen als 1-2-Switch, Ring Fit Adventure en Nintendo Switch Sports te kunnen spelen op Switch 2.

Daarnaast zijn er via de bovengenoemde link lijstjes gepubliceerd van games die problemen hebben met opstarten op de Switch 2 en games die niet vlekkeloos draaien op de Switch 2. Het gaat om enkele tientallen games, al is Fortnite opvallend genoeg wel één van die spellen. Dat is echter geen groot probleem, omdat er op release van de nieuwe console meteen een Switch 2-versie van die populaire game verschijnt. Het overgrote deel van de meer dan 15.000 verschenen Switch-games lijkt dus wel te werken op de Switch 2. Nintendo geeft wel aan dat het de lijst blijft updaten, mochten er meer problemen de kop op steken.

Gisteren werd aangekondigd dat de Nintendo Switch 2 op 5 juni verschijnt. De console gaat 469,99 euro kosten, al komt er ook een bundel met een digitale code voor Mario Kart World die 509,99 euro kost. Reserveringen kunnen vanaf 8 april gemaakt worden bij winkels en Nintendo's eigen webshop. Voor laatstgenoemde heeft men wel al twee jaar een Nintendo Switch Online-account nodig en moet men actief Switch-games hebben gespeeld. Nedgame zette gisteren al pre-orders voor de Switch 2 uit, die inmiddels allemaal op zijn.

Met de dock kunnen games op Switch 2 in maximaal 4K en HDR afgespeeld worden op televisies die dat ondersteunen. Het scherm van de Switch 2 zelf geeft games in 1080p en HDR weer, in maximaal 120 fps, en heeft twee keer zoveel pixels als de eerste Switch. De Joy-Con-controllers worden ditmaal via magneten verbonden met de console. Er komt tevens een nieuwe Pro Controller die los gekocht kan worden, met nieuwe knoppen aan de achterkant en een ingang voor koptelefoons.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!