Lego 2K Drive brengt Lego Racers-dna naar open wereld
Reviews

Lego 2K Drive brengt Lego Racers-dna naar open wereld

Forza Horizon voor de benjamins onder ons

Het in 1999 verschenen Lego Racers staat menig raceliefhebber nog steeds nauw aan het hart. Ontwikkelaar Visual Concepts krijgt de taak om het dna van die game over te brengen naar een Forza Horizon-achtige open spelwereld en slaagt daar slechts bij vlagen in. Racen met Lego-autootjes is 24 jaar later nog steeds verrassend leuk, maar de game mist ook genoeg kansen.

Bricklandia is het decor van Lego 2K Drive, de nieuwe openwereldracer van de makers van sportgames als WWE 2K en NBA 2K. Spelers krijgen toegang tot vier uitgestrekte omgevingen die ze geheel op eigen houtje kunnen verkennen. Het uiteindelijke doel is simpel: versla alle rivalen en kwalificeer je voor de grote Sky Cup Grand Prix. Daarin neem je het op tegen de grote, clichématig geschreven vijand: Shadow Z. Een afgezaagdere schurk ga je niet vinden.

©GMRimport

Soepel

De game laat zich behoorlijk makkelijk besturen en is daardoor erg toegankelijk. Met slippen door bochten, een snelheidboost en een springknop omvat het spel slechts enkele simpele mechanieken. Door die allemaal op een zo efficiënt mogelijke manier te gebruiken, snel je al gauw in ongelooflijk tempo door de races en de open wereld. Daarmee heeft de gameplay net genoeg diepgang om het leuk te houden. Iedereen kan meedoen. Naarmate de verhaalmodus vordert, worden er nog enkele kleine extra’s aan je arsenaal toegevoegd.

De raceactie is dik in orde en doet echt denken aan de voorganger uit 1999. Als je beide games naast elkaar legt zijn er buiten de logischerwijs verbeterde graphics dan ook genoeg overeenkomsten te zien. Een van de items, de Warp, is letterlijk overgenomen. Dat is slechts een van de voorbeelden van het Lego Racers-dna dat in de game verweven zit. Toch is niet alles hetzelfde. Het itemsysteem bijvoorbeeld werkt nu vergelijkbaar met Mario Kart, alleen zie je van tevoren al welk item je krijgt, tenzij je een vraagteken pakt. Ergens is dat zonde, want het systeem uit Lego Racers waarin je verschillende blokjes kon combineren om een item te bouwen, is een stuk unieker en voegt meer strategie toe.

Lijstjes afwerken

Naast de reguliere races tegen rivalen is de spelwereld gevuld met kleinere zij-activiteiten. Die variëren van best leuk tot ronduit vervelend. Sommige activiteiten zijn simpele zoekopdrachtjes waarin je in een bepaald gebied iets moet vinden. Ook zijn er talloze plaatsen waar je onkruid moet wieken en zit de wereld barstensvol met nietszeggende verzamelobjecten. Anderen zijn wat creatiever. Vliegende dolfijnen uit de lucht plukken en burgers redden van een horde clowns zijn al een stuk meer memorabel. De kwaliteit is daarbij wisselend. De activiteiten halen het niet bij die uit bijvoorbeeld Forza Horizon, en zijn daarom enkel geschikt voor spelers die graag lijstjes met simpele activiteiten afwerken.

Dat zou niet echt een probleem zijn als die missies enkel optioneel waren. Dat is echter niet het geval. Het komt regelmatig voor dat je niet verder kunt met het verhaal omdat je een bepaald level moet halen. Daardoor ben je dus verplicht om zijmissies te voltooien en daarmee xp-punten bij elkaar te harken. Het doet behoorlijk af aan de vrijheid die de game verder biedt. Als je alleen de races wil afwerken zonder de soms eentonige minigames te spelen, kom je bedrogen uit.

Gekke bolides

De races en minigames speel je in verschillende knotsgekke auto’s. Van grasmaaiers tot rijdende donuts en pizzaovens op wielen: niets is te gek. En mocht je niet iets naar je smaak kunnen vinden, dan kun je altijd nog je eigen voertuigen bouwen in de garage. Dat vergt wel enig technisch inzicht. Als je dat hebt, zijn er tal van mogelijkheden om iets moois te bouwen. Ondergetekende heeft dat technische inzicht allerminst - daarom hield ik het maar bij de poezenauto die je tijdens het verhaal vrijspeelt.

Die gekkigheid komt niet alleen terug in de auto’s. Het hele spel hangt, geheel zoals we van de Lego-games gewend zijn, aan elkaar van flauwigheden, zelfspot en domme woordgrapjes. Een van de commentatoren die je hoort tijdens de races heet bijvoorbeeld Parker Car en er zijn tal van kleine knipogen naar andere games en verschijnselen in de game-industrie die we hier niet verklappen. De humor moet je liggen, maar toverde in ieder geval af en toe een lach op mijn gezicht. Het verhaal is verder volledig te negeren, want het voegt nauwelijks iets toe. Dat is helemaal niet erg, want als de game zichzelf al niet serieus neemt, hoeven wij dat ook niet te doen.

Samen is beter dan alleen

Naast de singleplayer die ongeveer vijftien uur beslaat, is er ook nog een multiplayermodus waarin je met vrienden of vreemdelingen online kunt racen. Dat is een stuk leuker dan tegen computergestuurde tegenstanders, maar het heeft wel enkele haken en ogen. Zo zit er bijvoorbeeld een hoop tijd tussen de races. Soms duurt het wachten op de volgende race langer dan de races zelf. Ook word je soms in een potje gegooid dat al lang en breed begonnen is. Verlies is dan gegarandeerd.

De online multiplayer is daardoor niet echt de moeite waard. De mogelijkheid om de hele game lokaal in split screen te spelen is wel prijzenswaardig. Samen rondklooien is altijd leuker dan alleen. Die mogelijkheid is anno 2023 steeds zeldzamer. Dit is dé game die je samen met je kinderen op de bank wil spelen, geloof mij maar. En ik heb niet eens kinderen.

Geef geld

Een laatste pijnpuntje is de aanwezigheid van microtransacties. De game richt zich grotendeels op een jong publiek. Ethisch is het dan niet verantwoord om zoveel microtransacties toe te voegen, vooral ook omdat Lego 2K Drive voor de volle mep in de winkels ligt. De in-game winkel is op moment van schrijven nog niet gevuld met items die je kan kopen met echt geld, maar sorteert daar al wel op voor. De in-game valuta is bijvoorbeeld al te koop. Gelukkig kun je ook door te spelen een hoop dingen ontgrendelen, al is dat wel een flinke grind. Na het uitspelen stond mijn geldteller op ongeveer 30.000. Dat is na ruim vijftien uur spelen. Sommige items kosten al gauw 10.000, waardoor je al snel weer krap bij kas zit.

Negeer die microtransacties en je hebt een leuke wereld vol races en zij-activiteiten om te verkennen. Zeker voor mensen die Lego Racers uit 1999 hebben gespeeld is dat de moeite waard. Al had Lego 2K Drive misschien nog iets verder kunnen gaan in het overnemen van het dna van die game en laat de kwaliteit van sommige zij-activiteiten te wensen over.

Lego 2K Drive is nu beschikbaar op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One, Nintendo Switch en pc. Voor deze recensie is de game op PlayStation 5 gespeeld.

Oké
Conclusie

Lego 2K Drive is een vermakelijke game waar genoeg plezier uit te halen valt, maar die ook de echte kwaliteit ontbeert om écht memorabel te zijn. Het belangrijkste onderdeel, het racen, is dik in orde en de humor staat als een huis. De rest is minder indrukwekkend. Voor de benjamins onder ons heeft Lego 2K Drive wel alles om hun Lego Racers te worden waar ze over twintig jaar nostalgisch op terugkijken.

Plus- en minpunten
  • Grappig
  • Soepele raceactie
  • Split screen
  • Replay value
  • Microtransacties
  • Zij-activiteiten niet allemaal even leuk
  • Matige online modus

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!