Lego 2K Drive brengt Lego Racers-dna naar open wereld
Reviews

Lego 2K Drive brengt Lego Racers-dna naar open wereld

Forza Horizon voor de benjamins onder ons

Het in 1999 verschenen Lego Racers staat menig raceliefhebber nog steeds nauw aan het hart. Ontwikkelaar Visual Concepts krijgt de taak om het dna van die game over te brengen naar een Forza Horizon-achtige open spelwereld en slaagt daar slechts bij vlagen in. Racen met Lego-autootjes is 24 jaar later nog steeds verrassend leuk, maar de game mist ook genoeg kansen.

Bricklandia is het decor van Lego 2K Drive, de nieuwe openwereldracer van de makers van sportgames als WWE 2K en NBA 2K. Spelers krijgen toegang tot vier uitgestrekte omgevingen die ze geheel op eigen houtje kunnen verkennen. Het uiteindelijke doel is simpel: versla alle rivalen en kwalificeer je voor de grote Sky Cup Grand Prix. Daarin neem je het op tegen de grote, clichématig geschreven vijand: Shadow Z. Een afgezaagdere schurk ga je niet vinden.

©GMRimport

Soepel

De game laat zich behoorlijk makkelijk besturen en is daardoor erg toegankelijk. Met slippen door bochten, een snelheidboost en een springknop omvat het spel slechts enkele simpele mechanieken. Door die allemaal op een zo efficiënt mogelijke manier te gebruiken, snel je al gauw in ongelooflijk tempo door de races en de open wereld. Daarmee heeft de gameplay net genoeg diepgang om het leuk te houden. Iedereen kan meedoen. Naarmate de verhaalmodus vordert, worden er nog enkele kleine extra’s aan je arsenaal toegevoegd.

De raceactie is dik in orde en doet echt denken aan de voorganger uit 1999. Als je beide games naast elkaar legt zijn er buiten de logischerwijs verbeterde graphics dan ook genoeg overeenkomsten te zien. Een van de items, de Warp, is letterlijk overgenomen. Dat is slechts een van de voorbeelden van het Lego Racers-dna dat in de game verweven zit. Toch is niet alles hetzelfde. Het itemsysteem bijvoorbeeld werkt nu vergelijkbaar met Mario Kart, alleen zie je van tevoren al welk item je krijgt, tenzij je een vraagteken pakt. Ergens is dat zonde, want het systeem uit Lego Racers waarin je verschillende blokjes kon combineren om een item te bouwen, is een stuk unieker en voegt meer strategie toe.

Lijstjes afwerken

Naast de reguliere races tegen rivalen is de spelwereld gevuld met kleinere zij-activiteiten. Die variëren van best leuk tot ronduit vervelend. Sommige activiteiten zijn simpele zoekopdrachtjes waarin je in een bepaald gebied iets moet vinden. Ook zijn er talloze plaatsen waar je onkruid moet wieken en zit de wereld barstensvol met nietszeggende verzamelobjecten. Anderen zijn wat creatiever. Vliegende dolfijnen uit de lucht plukken en burgers redden van een horde clowns zijn al een stuk meer memorabel. De kwaliteit is daarbij wisselend. De activiteiten halen het niet bij die uit bijvoorbeeld Forza Horizon, en zijn daarom enkel geschikt voor spelers die graag lijstjes met simpele activiteiten afwerken.

Dat zou niet echt een probleem zijn als die missies enkel optioneel waren. Dat is echter niet het geval. Het komt regelmatig voor dat je niet verder kunt met het verhaal omdat je een bepaald level moet halen. Daardoor ben je dus verplicht om zijmissies te voltooien en daarmee xp-punten bij elkaar te harken. Het doet behoorlijk af aan de vrijheid die de game verder biedt. Als je alleen de races wil afwerken zonder de soms eentonige minigames te spelen, kom je bedrogen uit.

Gekke bolides

De races en minigames speel je in verschillende knotsgekke auto’s. Van grasmaaiers tot rijdende donuts en pizzaovens op wielen: niets is te gek. En mocht je niet iets naar je smaak kunnen vinden, dan kun je altijd nog je eigen voertuigen bouwen in de garage. Dat vergt wel enig technisch inzicht. Als je dat hebt, zijn er tal van mogelijkheden om iets moois te bouwen. Ondergetekende heeft dat technische inzicht allerminst - daarom hield ik het maar bij de poezenauto die je tijdens het verhaal vrijspeelt.

Die gekkigheid komt niet alleen terug in de auto’s. Het hele spel hangt, geheel zoals we van de Lego-games gewend zijn, aan elkaar van flauwigheden, zelfspot en domme woordgrapjes. Een van de commentatoren die je hoort tijdens de races heet bijvoorbeeld Parker Car en er zijn tal van kleine knipogen naar andere games en verschijnselen in de game-industrie die we hier niet verklappen. De humor moet je liggen, maar toverde in ieder geval af en toe een lach op mijn gezicht. Het verhaal is verder volledig te negeren, want het voegt nauwelijks iets toe. Dat is helemaal niet erg, want als de game zichzelf al niet serieus neemt, hoeven wij dat ook niet te doen.

Samen is beter dan alleen

Naast de singleplayer die ongeveer vijftien uur beslaat, is er ook nog een multiplayermodus waarin je met vrienden of vreemdelingen online kunt racen. Dat is een stuk leuker dan tegen computergestuurde tegenstanders, maar het heeft wel enkele haken en ogen. Zo zit er bijvoorbeeld een hoop tijd tussen de races. Soms duurt het wachten op de volgende race langer dan de races zelf. Ook word je soms in een potje gegooid dat al lang en breed begonnen is. Verlies is dan gegarandeerd.

De online multiplayer is daardoor niet echt de moeite waard. De mogelijkheid om de hele game lokaal in split screen te spelen is wel prijzenswaardig. Samen rondklooien is altijd leuker dan alleen. Die mogelijkheid is anno 2023 steeds zeldzamer. Dit is dé game die je samen met je kinderen op de bank wil spelen, geloof mij maar. En ik heb niet eens kinderen.

Geef geld

Een laatste pijnpuntje is de aanwezigheid van microtransacties. De game richt zich grotendeels op een jong publiek. Ethisch is het dan niet verantwoord om zoveel microtransacties toe te voegen, vooral ook omdat Lego 2K Drive voor de volle mep in de winkels ligt. De in-game winkel is op moment van schrijven nog niet gevuld met items die je kan kopen met echt geld, maar sorteert daar al wel op voor. De in-game valuta is bijvoorbeeld al te koop. Gelukkig kun je ook door te spelen een hoop dingen ontgrendelen, al is dat wel een flinke grind. Na het uitspelen stond mijn geldteller op ongeveer 30.000. Dat is na ruim vijftien uur spelen. Sommige items kosten al gauw 10.000, waardoor je al snel weer krap bij kas zit.

Negeer die microtransacties en je hebt een leuke wereld vol races en zij-activiteiten om te verkennen. Zeker voor mensen die Lego Racers uit 1999 hebben gespeeld is dat de moeite waard. Al had Lego 2K Drive misschien nog iets verder kunnen gaan in het overnemen van het dna van die game en laat de kwaliteit van sommige zij-activiteiten te wensen over.

Lego 2K Drive is nu beschikbaar op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One, Nintendo Switch en pc. Voor deze recensie is de game op PlayStation 5 gespeeld.

Oké
Conclusie

Lego 2K Drive is een vermakelijke game waar genoeg plezier uit te halen valt, maar die ook de echte kwaliteit ontbeert om écht memorabel te zijn. Het belangrijkste onderdeel, het racen, is dik in orde en de humor staat als een huis. De rest is minder indrukwekkend. Voor de benjamins onder ons heeft Lego 2K Drive wel alles om hun Lego Racers te worden waar ze over twintig jaar nostalgisch op terugkijken.

Plus- en minpunten
  • Grappig
  • Soepele raceactie
  • Split screen
  • Replay value
  • Microtransacties
  • Zij-activiteiten niet allemaal even leuk
  • Matige online modus

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Super Mario Kart-soundtrack toegevoegd aan Nintendo Music
Nieuws

Super Mario Kart-soundtrack toegevoegd aan Nintendo Music

De app is beschikbaar voor Nintendo Switch Online-leden

Nintendo heeft de soundtrack van de SNES-game Super Mario Kart toegevoegd aan de Nintendo Music-app.

De soundtrack bestaat uit 37 nummers die samen 33 minuten beslaan. Super Mario Kart is de eerste game in de gigantisch populaire kartracefranchise. Een van de meest recente delen, Mario Kart 8 Deluxe, is de bestverkochte Switch-game.

Vorig jaar bracht Nintendo Nintendo Music uit. Met de gratis app die alleen beschikbaar is voor Nintendo Switch Online-leden kan men muziek uit diverse Nintendo-games beluisteren op iPhone- of Android-apparaten. De app is daarmee vergelijkbaar met andere muziekapps als Spotify en Apple Music, maar dus louter voor muziek uit Nintendo-spellen.

Mensen kunnen daarbij zoeken op games, personages en verschillende speellijsten. Er is muziek beschikbaar uit games van verschillende consoles. Denk aan spellen als Donkey Kong Country, Super Mario Odyssey, Animal Crossing: New Horizons, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom en Super Mario Bros.

Diverse nummers kunnen ook 'verlengd' worden tot wel zestig minuten. Bepaalde soundtracks kunnen verborgen worden om spoilers te voorkomen en daarbij worden er soundtracks aangeraden gebaseerd op de speelgeschiedenis op de Switch. Zoals gezegd is een abonnement op Nintendo Switch Online nodig om in te kunnen loggen op Nintendo Music en de app te gebruiken. Dit kost 19,99 euro per jaar.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld
Nieuws

Geplande extra content voor Kingdom Come Deliverance 2 onthuld

Diverse gratis updates en drie betaalde uitbreidingen op komst

Deep Silver en Warhorse Studios hebben bekendgemaakt welke content Kingdom Come Deliverance 2-spelers in de loop van het jaar voor de game kunnen verwachten.

Zo zal aankomende lente een aantal gratis updates verschijnen, waaronder een 'kappersfeature' om het uiterlijk van het hoofdpersonage te veranderen, een Hardcore-modus voor nog meer uitdaging en paardenraces. Gedurende de rest van het jaar zullen er diverse gratis updates uitkomen om de game te verbeteren.

In de loop van de zomer verschijnt de betaalde uitbreiding 'Brushes with Death'. Hierin helpt hoofdpersonage Henry een artiest met een twijfelachtig verleden. Ook in het najaar volgt een betaalde uitbreiding, ditmaal met de naam 'Legacy of te Forge', waarin spelers de smidsafkomst van Henry verkennen. Tot slot zal ook volgende winter een betaalde uitbreiding verschijnen in de vorm van 'Mysteria Ecclesia', waarin spelers de intriges van het Sedlec-klooster achterhalen.

De hierboven genoemde betaalde uitbreidingen maken onderdeel uit van de uitbreidingspas van de game, die ook bij de Gold Edition van het spel zit. Deze Gold Edition kost 79,99 euro.

Kingdom Come Deliverance 2 is het vervolg op de in 2018 verschenen eerste game en laat spelers terugkeren naar het Centraal Europa van de vijftiende eeuw - de game speelt zich na het eerste deel af. Spelers besturen Henry, de zoon van een smid, die in een duizelingwekkend verhaal van wraak, bedrog en zelfontdekking terechtkomt.

De game speelt zich af in het Boheems Paradijs, een echte locatie die nog altijd bezocht kan worden in de Tsjechische Republiek. Zo zijn er het majestueuze Kasteel Trosky en de mijnstad Kutná Hora. Het gameplayconcept van het origineel, waarin de wereld realistisch op de acties van de speler reageert, blijft intact. Wel is het vechtsysteem op de schop gegaan, en zijn er nu ook nieuwe wapens voor op afstand, zoals kruisbogen en vroege vuurwapens.

Kingdom Come Deliverance 2 komt op 4 februari naar pc (Steam en Epic Games Store), PlayStation 5 en Xbox Series X en S. Aankomend voorjaar verschijnt de game ook op GOG. Onlangs bleek nog dat het spel volgens de makers het langste script voor een game ooit heeft.

Marvin Toepoel ging onlangs aan de slag met de game, zoals te lezen valt in de preview: "De rijke natuur van Bohemen komt nog veel beter tot zijn recht dan in het eerste deel, met dank aan sterk verbeterde graphics en belichting. Het geheel draait op PS5 soepel op 60 fps. Vanaf minuut één is ook duidelijk dat Warhorse Studios KCD2 een stuk beter heeft afgewerkt dan zijn voorganger. Npc’s bewegen natuurlijker en het handjevol bugs dat we tegenkomen is zo minimaal dat je goed op moet letten om er überhaupt iets van mee te krijgen (op twee crashes na). Waar deel één na zijn release nog maanden aan patches nodig had, lijkt het vervolg al voor release in een betere staat te verkeren."

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!