Total War: Rome Remastered is precies zoals je je herinnert
Reviews

Total War: Rome Remastered is precies zoals je je herinnert

De Total War-serie is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke reeks strategiespellen. De formule bleek geschikt voor allerhande settings, van het oude Rome tot het Warhammer-universum. Total War: Rome was het eerste driedimensionale deel, en ook een soort break-out hit voor de reeks. Volgens de ontwikkelaars dus reden genoeg voor een remaster.

Rome: Total War (zoals de game oorspronkelijk heette) was op het moment van verschijnen een revolutionaire game. De belangrijkste reden is dat het oorlog op een heel andere manier weergaf dan we in games tot dan toe gewend waren. Natuurlijk waren er realtime strategiespellen genoeg, maar games als Command & Conquer en Warcraft draaiden feitelijk om het zo snel mogelijk opbouwen van je leger en dan zo veel mogelijk eenheden op de vijand afsturen. En ja, de manier waarop je dat deed was tactisch en flitsend, maar het was eigenlijk uiteindelijk een kwestie van ‘meer is beter’.

©GMRimport

Rome: Total War liet echter zien hoe veldslagen (en hele oorlogen) eigenlijk verliepen. Oorlog was, tot aan de Eerste Wereldoorlog, een vrij geritualiseerd gebeuren waarbij generaals steunden op formaties van eenheden en deze tactisch op het slagveld positioneerden. Schaken is in feite een abstractie van dit soort oorlog, waarbij inzicht, tactiek en verrassing een grote rol spelen. Dit soort tactische formatiegevechten waren voor de Total War-games vooral het terrein van turn-based simulaties, die vaak draaiden om een enkele veldslag. Dat was vooral het terrein van hardcore strategiegamers, die niets liever wilden dan minutenlang nadenken over formaties, logistiek en weersomstandigheden.

Wat Rome: Total War voor elkaar kreeg, was het in 3D én in realtime weergeven van dit soort massale gevechten, waarbij je duizenden soldaten aanvoert. Het was een verfrissende kijk op strategiegames, waarbij je nog steeds meer als een schaakspeler moet denken maar niet de luxe hebt om eindeloos te prakkeseren over je volgende bevel. Dat gekoppeld aan de meer ‘Civilization-achtige’ overzichtskaart, waar je niet alleen over je volgende veldslag moet nadenken, maar ook over het besturen van jouw gebied en de politieke machinaties, maakte Rome: Total War tot een fenomenale ervaring.

Rome Remastered is feitelijk exact dezelfde game als het origineel uit 2004, maar dan met opgepoetste graphics - geen volledige remake. Het spel speelt nagenoeg hetzelfde met een iets gemoderniseerde interface en identieke kunstmatige intelligentie als voorheen. Dat laatste is helaas inmiddels toch een beetje een probleem.

Bekend terrein

De grafische opwaardering is in ieder geval geslaagd. Het spel is niet opeens briljant mooi, maar - zoals we inmiddels van remasters gewend zijn - ziet het er mooi genoeg uit. Landschappen, eenheden en animaties zijn vooral functioneel. Niemand die met zijn kaak op de grond naar deze beelden zal staren, maar ook niemand die zich eraan zal ergeren.

klassieke oorlogsvoering, waarbij strategie een grote rol speelt.

-

Qua gameplay is Rome Remastered zoals gezegd zeer bekend terrein. Total War heeft een unieke formule, waarbij je zoals vermeld zowel een soort ‘grand strategygame’ speelt als veldslagen uitvoert. Beide aspecten van het spel aanschouw vanuit een soort vogelvluchtperspectief. Het grand strategy-deel bestaat uit het veroveren van nederzettingen op de kaart, het bouwen van je logistiek, maar ook uit het op pad sturen van diplomaten en spionnen. Oftewel: zonder strijd je zin krijgen en extra voordelen vergaren voor als het gevecht losbarst.

Dat gedeelte van de game zit nog altijd bomvol lastige keuzes en bezigheden. Je moet je nederzettingen in de gaten houden, veroverde steden ofwel onder militair zetten ofwel de bevolking als slaven verkopen, et cetera. Ook is handel een belangrijke manier om aan geld te komen om je leger op de been te brengen.

Ten strijde!

Als je aanvalt (of aangevallen wordt) schakelt het spel zoals vanouds over naar het strijdperk, waar je directe controle krijgt over manschappen. In tegenstelling tot de meeste real time strategiespellen heeft het dus geen zin om een enkele soldaat ergens heen te sturen. Je geeft opdrachten aan hele bataljons: je stuurt speermannen vooruit om de boogschutters te beschermen, en je stuurt je cavalerie pas naar de vijand als de boogschutters de vijandelijke speermannen hebben uitgeschakeld.

©GMRimport

Het is dus klassieke oorlogsvoering, waarbij strategie een grote rol speelt. In plaats van alle soldaten maar richting vijand te sturen, loont het de moeite om je verschillende bataljons op slimme manieren te positioneren. Wellicht kun je daarmee vijandelijke eenheden uit hun tent lokken en die dan met een ander bataljon in de flank aan te vallen.

Voor Total War-fans zal dit allemaal uitermate herkenbaar zijn. Helaas heeft de kunstmatige intelligentie van Total War: Rome Remastered niet een opfriscursus tactiek heeft gekregen. Vergeleken met games als Total War: Warhammer blijken troepen in Rome Remastered een stuk dommer en passiever dan de modernere games uit de reeks. Vijandelijke legers zijn simpelweg een stuk makkelijker om de tuin te leiden dan we in modernere games gewend zijn, en dat is zonde.

©GMRimport

Hoewel dus bijna alles hetzelfde is gebleven, excelleert de remaster ook in een aantal aspecten. Zo hoef je alle vijftien beschikbare volken meer niet vrij te spelen, maar zijn ze bij aanvang van de game meteen speelbaar. Ook zijn alle uitbreindingen, waaronder Barbarian Invasion, bij de remaster inbegrepen. En dat is een boel gameplay om doorheen te werken.

Nostalgie

Het is eigenlijk wel jammer dat Total War: Rome Remastered zo oppervlakkig is. Het project een mooie kans geweest om de ontegenzeggelijke diepgang van Rome: Total War juist extra naar voren te brengen, met wat verbeteringen op het gebied van gameplay en kunstmatige intelligentie. Voor de beste Total War-ervaring kan je echt beter een van de nieuwere delen aanschaffen. Als het je puur gaat om de nostalgie, dan is Rome Remastered een kijkje waard.

©GMRimport

Total War: Rome Remastered is nu beschikbaar voor pc.

Goed
Conclusie

Total War: Rome Remastered poetst het origineel netjes op, maar de game zal geen schoonheidsprijs winnen. Er is een boel content, met alle inbegrepen uitbreidingen van Rome: Total War en de vrijheid om alle volken meteen te spelen. Hoewel het zeker geen slechte game is, is het voor ervaren Total War-spelers duidelijk dat de techniek niet heeft stilgestaan. Een wat domme kunstmatige intelligentie weerhoudt Total War: Rome Remastered ervan om een plek op te eisen tussen moderne strategiegame.

Plus- en minpunten
  • Veel inhoud, solide strategiegame
  • Kunstmatige intelligentie, alleen oppervlakkig verbeterd

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten
Nieuws

NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten

Amerikaanse Marvel Rivals-ontwikkelaar al ontslagen, deel van Liquid Swords ook

Het uit China afkomstige NetEase - onder andere bekend van Marvel Rivals - zou van plan zijn om meer dan twaalf ontwikkelstudio's te sluiten.

Dat blijkt uit een reportage op Game File, de betrouwbare nieuwsbrief van gamejournalist Stephen Totilo. Eerder deze week werd de Amerikaanse tak van NetEase dat meehielp aan de ontwikkeling van Marvel Rivals al ontslagen. Daarnaast vielen er ontslagen bij het door NetEase gefinancierde Liquid Swords, de nieuwe studio van een van de oprichters van de Just Cause-ontwikkelaar.

Dit zou volgens Totilo nog maar het topje van de ijsberg zijn. Hij claimt dat meer dan een dozijn studio's mogelijk worden gesloten of verkocht, en dan met name de studio's van het bedrijf die buiten China gevestigd zijn. Dit zou een bewuste strategie zijn van het bedrijf om minder focus op deze teams buiten zijn thuisland te creëren.

NetEase is een van de grootste gamebedrijven ter wereld. NetEase heeft de afgelopen jaren samen met gerenommeerde ontwikkelaars overal ter wereld nieuwe gamestudio's opgericht, en het lijkt er dus op dat sommige van deze studio's nu dreigen gesloten of verkocht te worden.

Zo heeft NetEase geïnvesteerd in Rebel Wolves, een studio bestaande uit voormalige ontwikkelaars van CD Projekt Red waar men aan Blood of Dawnwalker werkt. Met Dragon Quest-Ryutaro Ichimura werd PinCool opgericht, het bedrijf kocht Heavy Rain- en Detroit: Become Human-studio Quantic Dream, Like a Dragon-bedenker Toshihiro Nagoshi opende met NetEase Nagoshi Studio en No More Heroes-ontwikkelaar Grasshopper Manufacture werd gekocht. Het is maar een kleine greep in de investeringen en aankopen die het Chinese bedrijf de afgelopen jaren heeft gedaan.

Ondanks de geruchten onthulde NetEase deze week recordcijfers voor het afgelopen kwartaal. Er werd een stijging van 1,5 procent aan omzet op het gebied van games en services waargemaakt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die omzet stond het afgelopen kwartaal op 2,9 miljard dollar. Marvel Rivals heeft inmiddels 40 miljoen spelers.

Overigens claimt Bloomberg in een artikel over NetEase-CEO William Ding dat hij overwoog Marvel Rivals te annuleren voor release. Ding zou het niet hebben zien zitten om Disney te betalen voor de rechten op Marvel-personages. Ook werd besproken of het mogelijk was om de superhelden voor zelfbedachte personages te vervangen. NetEase zelf ontkent deze claims en claimt sinds 2017 een nauwe samenwerking met Marvel te hebben.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden
Nieuws

Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden

De première staat gepland op 20 maart 2026

De live-action Street Fighter-film die eerder al werd aangekondigd heeft een nieuwe regisseur, namelijk Kitao Sakurai.

Dat meldt The Hollywood Reporter. Sakurai is vooral bekend van de in 2021 verschenen Netflix-film Bad Trip met komediant Eric André in de hoofdrol. Sakurai regisseerde ook The Eric André Show. Verder heeft hij enkele afleveringen van de Twisted Metal-televisieserie geregisseerd.

Hij neemt het stokje over van Danny en Michael Philippou, twee broers uit Australië die afgelopen jaar de film niet meer bleken te kunnen regisseren vanwege een mismatch in planning.

Concrete details over de live-action film zijn er nog niet. Wel zou de eerder aangekondigde premièredatum van 20 maart 2026 nog haalbaar zijn. Capcom, de ontwikkelaar en uitgever van de gamereeks, is wel betrokken bij de verfilming.

Er zijn al vaker (animatie)films gebaseerd op Street Fighter uitgekomen. Een van de bekendere voorbeelden is de in 1994 verschenen gelijknamige film met Jean-Claude van Damme als Guile en wijlen Raúl Juliá als M. Bison. In 2009 verscheen Street Fighter: The Legend of Chun-Li, met Kristin Kreuk als Chun-Li.

De meest recente game in de fighterreeks is Street Fighter 6, dat beschikbaar is op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en pc. Tom Kerkhof beloonde de game met een 9: "Door de gelikte presentatie, inventieve besturing en de uitgebreidste singleplayer-ervaring die de franchise ooit heeft gehad, is Street Fighter 6 toegankelijker dan ooit. Het spel oogt geweldig en speelt zelfs nog beter. Dit is zonder twijfel een van de leukste vechtspellen van de afgelopen tijd – en daarmee ook een van de beste delen uit de reeks."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!