The Amiga A500 Mini
Gamer.nl
Reviews

The Amiga A500 Mini

Voor een ieder die zijn of haar tienertijd in de eind jaren ’80 en begin jaren ’90 beleefde, klinken de namen Commodore en Amiga vaak bekend in de oren. Voor de rest misschien een heel stuk minder. Dus wat is nou die The Amiga 500 Mini, de zoveelste retro-console of net wat meer?

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op ComputerTotaal.

De Amiga 500 (voorafgegaan door de veel duurdere en meer voor de zakelijke markt bedoelde Amiga 1000) was bedoeld als dé moderne opvolger van de Commodore 64 homecomputer. Laatstgenoemde was bijna niet weg te denken uit het computerlandschap van de jaren ’80 (en naar uiteindelijk zou blijken ook ’90). Hoewel Commodore probeerde opvolgers in de markt te zetten, (Commodore 128, Plus/4) lukte dat niet echt. 

De Amiga was voor die dagen revolutionair. Het op een Motorola 68000 CPU gebaseerde apparaat beschikte over een grafisch besturingssysteem met muisbediening en multitasking. Feitelijk alle elementen die je in een moderne pc nog altijd tegenkomt. Waarbij je je moet bedenken dat de pc uit die dagen een vooral saaie beige doos was zonder erg interessante grafische mogelijkheden, om het over geluid maar helemaal niet te hebben.

Veel ingezet voor creatief gebruik

De Amiga 1000 verscheen in 1985. Duur, maar z’n tijd zeer ver vooruit. Ineens was fotobewerking mogelijk, bijvoorbeeld. Of het maken van muziek op een manier die voorheen alleen met dure studio-apparatuur mogelijk was. De vroege instappers waren vaak in de meer creatieve hoek te vinden. Zo zijn de computergraphics uit de tv-serie Babylon gemaakt op een Amiga. 

Bij lokale en regionale omroepen werd de Amiga ook veel gebruikt, als titel-, banner en logo-generator en natuurlijk ook voor de ‘tv-krant’ die draaide als er geen live-uitzendingen gaande waren. Pas met de komst van de Amiga 500, een goedkopere versie met nagenoeg dezelfde mogelijkheden, brak de Amiga echt door. De Amiga 1200 bevatte namelijk een nieuwe grafische chip – AGA geheten - met nóg meer mogelijkheden.

©GMRimport

Vooral een gameconsole

We noemen deze drie modellen (1000, 500 en 1200) niet voor niks, want de gloednieuwe The Amiga 500 heeft ook geen moeite met software die gebruik maakt van die AGA-chip. 

De ‘mini’ ziet er uit als een verkleind model van de oorspronkelijke Amiga 500. Een functioneel toetsenbord ontbreekt, maar da’s geen echt probleem. Meegeleverd worden namelijk een prettig werkende optische muis, gemodelleerd naar ‘t oorspronkelijk met de computer meegeleverde exemplaar (maar dan zonder verstoffend balletje dus). En een game controller.

Want hoewel de Amiga zeker ook zeer geschikt was voor zakelijk gebruik, werd de machine helaas door het opkomende Wintel uit de markt gedrukt voor die toepassing. Multimedia, games en demo’s, dat is waar de Amiga’s bij het grote publiek vooral bekend door werden. De The Amiga 500 is dan ook vooral bedoeld als gameconsole. 

Op moment van schrijven verkeert de firmware nog in z’n eerste basisversie. Daarmee krijg je de beschikking over een serie games, waaronder klinkende namen als Worms, Zool, Another World, California Games, Pinball Dreams, Stunt Car Racer en anderen. Selecteren met de gamepad en spelen maar.

©GMRimport

Kies indien mogelijk voor 50 Hz

Intern wordt in de The Amiga 500 een emulator gebruikt, die draait op een single board-computer. Om precies te zijn is de gebruikte SoC dezelfde als die je ook op de Raspberry 3+ aantreft, maar dan waarschijnlijk op een net iets hogere kloksnelheid. Voldoende snel in ieder geval om met een strak getuned emulator de meeste games en demo’s moeiteloos te draaien.

Je kunt uit 50 en 60Hz beeldverversingsfrequentie kiezen tijdens de eerste start. Kies hier in principe voor 50 Hz, want alleen dan krijg je boterzachte scroll-effecten en andere zaken te zien. 60Hz is eigenlijk alleen bedoeld voor tv’s en monitoren die niet met 50Hz overweg kunnen.

Via de Menu-knop op de controller kun je in het speloverzicht (hoofdmenu) diverse andere zaken instellen, waaronder een CRT-effect, de juiste beeldverhouding (een moderne televisie is te breed en je zit waarschijnlijk niet te wachten op uitgerekte beelden), image smoothing en meer.

Watch on YouTube

Eigen games en apps

Toevoegen van eigen games, demo’s, andere software of zelfs de desktop-omgeving kán, maar is op dit moment nog erg bewerkelijk. Wil je daar serieus mee aan de slag, dan is ’t het best om te wachten op de door de makers beloofde firmware-update ergens in de toekomst, die gebruik van .adf-diskette-images mogelijk maakt. Daarmee wordt het volledige potentieel ontsloten.

Hoe dan ook: zonder meer een leuk apparaat, dat de harten van oude Amiga-gebruikers sneller zal doen kloppen. En voor een nieuwe generatie simpelweg zorgt voor een leuke gameconsole die plug-and-play werkt.

Conclusie

Plus- en minpunten

      Aanbevolen voor jou

      Reacties

      Login of maak een account en praat mee!
      ▼ Volgende artikel
      Aankomende The Last of Us-aflevering heet 'Through the Valley'
      Gamer.nl
      Nieuws

      Aankomende The Last of Us-aflevering heet 'Through the Valley'

      De aflevering duurt ongeveer een uur

      HBO heeft iets meer informatie gedeeld over de aankomende tweede aflevering van het tweede The Last of Us-seizoen die in de nacht van aanstaande zondag of maandag online komt.

      De aflevering heet 'Through the Valley' en beslaat ongeveer een uur. De officiële beschrijving luidt als volgt: "Een storm vormt zich in de bergen terwijl de inwoners van Jackson Hole zich voorbereiden op het ergste gedurende steeds meer waarnemingen van geïnfecteerden. Ondertussen weegt Abby haar opties af."

      'Through the Valley' werd geregisseerd door Mark Mylod, die eerder al hoge ogen gooiden met afleveringen zoals 'Conor's Wedding' in Succession. De verwachtingen voor de tweede episode zijn dan ook hooggespannen bij fans. De naam van de aflevering is overigens een referentie naar het nummer dat Ellie speelt in de eerste trailer van The Last of Us: Part 2.

      Het tweede seizoen van The Last of Us is afgelopen maandagochtend van start gegaan. Het tweede seizoen verfilmt een gedeelte van de game The Last of Us: Part 2, en beslaat zeven afleveringen, waarvan de tweede dus gedurende dit paasweekend volgt. De komst van een derde seizoen werd eerder al bevestigd.

      View post on X

      Aanbevolen voor jou

      Reacties

      Login of maak een account en praat mee!
      ▼ Volgende artikel
      Nieuwe Frostpunk-game staat voor 2027 gepland
      Gamer.nl
      Nieuws

      Nieuwe Frostpunk-game staat voor 2027 gepland

      Ook werkt de ontwikkelaar aan een game 'op grotere schaal' voor release in 2029

      11 Bit Studios heeft een nieuwe Frostpunk-game in ontwikkeling, die op zijn vroegst in 2027 moet verschijnen.

      Dat blijkt uit de bekendmaking van de meest recente resultaten van het bedrijf. Er zijn al twee games in de Frostpunk-reeks uitgekomen - het tweede deel verscheen afgelopen jaar. In de spellen moeten spelers een stad in een nieuwe ijstijd zien te managen.

      Details over de nieuwe Frostpunk-game zijn er op moment van schrijven nog niet, behalve dat specifiek wordt gemeld dat de game zich afspeelt in het "Frostpunk-universum". Mogelijk gaat het dus niet specifiek om Frostpunk 3.

      11 Bit Studios liet daarnaast weten dat men ook werkt aan een "game op grotere schaal" die gepland staat voor 2029. Daarnaast zijn er ideeën voor meer games, waarvan de ontwikkeling in de nabije toekomst moet beginnen.

      Ondertussen werkt 11 Bit Studios nog aan updates voor Frostpunk 2 en moet ook de consoleversie van het spel nog uitkomen. Die staat voor zover bekend gepland voor een release ergens aankomende zomer.

      Harry Hol beloonde de pc-versie van de game vorig jaar met een 8 in de Gamer.nl-review: "Frostpunk 2 is een enorm sfeervolle en diepe strategiegame. Keuzes zijn betekenisvol en door de constante tijdsdruk voelt het echt alsof alles elk moment vreselijk fout kan gaan. Soms is het spel daardoor wat zwaar op de hand. Het had misschien wat humor kunnen gebruiken als contrast voor alle ijzige ellende. Het risico van te veel gesimuleerde leed, is dat de zwaarste beslissingen je daardoor soms koud laten op een persoonlijk niveau. Want het doel blijkt bijna altijd de middelen te heiligen. Dit maakt van Frostpunk 2 een van die unieke spellen waarin je nooit echt de ‘good guy’ kan zijn, maar alleen ‘minder slecht’. En dat levert een waardevolle en goed gemaakte ervaring op."

      Aanbevolen voor jou

      Reacties

      Login of maak een account en praat mee!