The Amiga A500 Mini
Reviews

The Amiga A500 Mini

Voor een ieder die zijn of haar tienertijd in de eind jaren ’80 en begin jaren ’90 beleefde, klinken de namen Commodore en Amiga vaak bekend in de oren. Voor de rest misschien een heel stuk minder. Dus wat is nou die The Amiga 500 Mini, de zoveelste retro-console of net wat meer?

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op ComputerTotaal.

De Amiga 500 (voorafgegaan door de veel duurdere en meer voor de zakelijke markt bedoelde Amiga 1000) was bedoeld als dé moderne opvolger van de Commodore 64 homecomputer. Laatstgenoemde was bijna niet weg te denken uit het computerlandschap van de jaren ’80 (en naar uiteindelijk zou blijken ook ’90). Hoewel Commodore probeerde opvolgers in de markt te zetten, (Commodore 128, Plus/4) lukte dat niet echt. 

De Amiga was voor die dagen revolutionair. Het op een Motorola 68000 CPU gebaseerde apparaat beschikte over een grafisch besturingssysteem met muisbediening en multitasking. Feitelijk alle elementen die je in een moderne pc nog altijd tegenkomt. Waarbij je je moet bedenken dat de pc uit die dagen een vooral saaie beige doos was zonder erg interessante grafische mogelijkheden, om het over geluid maar helemaal niet te hebben.

Veel ingezet voor creatief gebruik

De Amiga 1000 verscheen in 1985. Duur, maar z’n tijd zeer ver vooruit. Ineens was fotobewerking mogelijk, bijvoorbeeld. Of het maken van muziek op een manier die voorheen alleen met dure studio-apparatuur mogelijk was. De vroege instappers waren vaak in de meer creatieve hoek te vinden. Zo zijn de computergraphics uit de tv-serie Babylon gemaakt op een Amiga. 

Bij lokale en regionale omroepen werd de Amiga ook veel gebruikt, als titel-, banner en logo-generator en natuurlijk ook voor de ‘tv-krant’ die draaide als er geen live-uitzendingen gaande waren. Pas met de komst van de Amiga 500, een goedkopere versie met nagenoeg dezelfde mogelijkheden, brak de Amiga echt door. De Amiga 1200 bevatte namelijk een nieuwe grafische chip – AGA geheten - met nóg meer mogelijkheden.

©GMRimport

Vooral een gameconsole

We noemen deze drie modellen (1000, 500 en 1200) niet voor niks, want de gloednieuwe The Amiga 500 heeft ook geen moeite met software die gebruik maakt van die AGA-chip. 

De ‘mini’ ziet er uit als een verkleind model van de oorspronkelijke Amiga 500. Een functioneel toetsenbord ontbreekt, maar da’s geen echt probleem. Meegeleverd worden namelijk een prettig werkende optische muis, gemodelleerd naar ‘t oorspronkelijk met de computer meegeleverde exemplaar (maar dan zonder verstoffend balletje dus). En een game controller.

Want hoewel de Amiga zeker ook zeer geschikt was voor zakelijk gebruik, werd de machine helaas door het opkomende Wintel uit de markt gedrukt voor die toepassing. Multimedia, games en demo’s, dat is waar de Amiga’s bij het grote publiek vooral bekend door werden. De The Amiga 500 is dan ook vooral bedoeld als gameconsole. 

Op moment van schrijven verkeert de firmware nog in z’n eerste basisversie. Daarmee krijg je de beschikking over een serie games, waaronder klinkende namen als Worms, Zool, Another World, California Games, Pinball Dreams, Stunt Car Racer en anderen. Selecteren met de gamepad en spelen maar.

©GMRimport

Kies indien mogelijk voor 50 Hz

Intern wordt in de The Amiga 500 een emulator gebruikt, die draait op een single board-computer. Om precies te zijn is de gebruikte SoC dezelfde als die je ook op de Raspberry 3+ aantreft, maar dan waarschijnlijk op een net iets hogere kloksnelheid. Voldoende snel in ieder geval om met een strak getuned emulator de meeste games en demo’s moeiteloos te draaien.

Je kunt uit 50 en 60Hz beeldverversingsfrequentie kiezen tijdens de eerste start. Kies hier in principe voor 50 Hz, want alleen dan krijg je boterzachte scroll-effecten en andere zaken te zien. 60Hz is eigenlijk alleen bedoeld voor tv’s en monitoren die niet met 50Hz overweg kunnen.

Via de Menu-knop op de controller kun je in het speloverzicht (hoofdmenu) diverse andere zaken instellen, waaronder een CRT-effect, de juiste beeldverhouding (een moderne televisie is te breed en je zit waarschijnlijk niet te wachten op uitgerekte beelden), image smoothing en meer.

Watch on YouTube

Eigen games en apps

Toevoegen van eigen games, demo’s, andere software of zelfs de desktop-omgeving kán, maar is op dit moment nog erg bewerkelijk. Wil je daar serieus mee aan de slag, dan is ’t het best om te wachten op de door de makers beloofde firmware-update ergens in de toekomst, die gebruik van .adf-diskette-images mogelijk maakt. Daarmee wordt het volledige potentieel ontsloten.

Hoe dan ook: zonder meer een leuk apparaat, dat de harten van oude Amiga-gebruikers sneller zal doen kloppen. En voor een nieuwe generatie simpelweg zorgt voor een leuke gameconsole die plug-and-play werkt.

Conclusie

Plus- en minpunten

      Aanbevolen voor jou

      Reacties

      Login of maak een account en praat mee!
      ▼ Volgende artikel
      Star Wars Outlaws krijgt nieuwe creative director, grote update op komst
      Nieuws

      Star Wars Outlaws krijgt nieuwe creative director, grote update op komst

      De update verschijnt op 21 november, tegelijk met de Steam-versie

      Drew Rechner is de nieuwe creative director van Star Wars Outlaws. Hij heeft details gedeeld over een aankomende patch die de grootste update voor de game tot nu toe wordt genoemd.

      Rechner neemt het stokje over van Julian Gerighty, die zich nu richt op de ontwikkeling van The Division 3. Rechner laat op de Ubisoft-website weten dat er een grote update voor Outlaws op komst is. Deze 'Title Update 1.4' verschijnt op 21 november, tegelijk met de eerder aangekondigde Steam-release van de game en de eerste verhalende dlc genaamd Wild Card.

      Volgens Rechner zijn er veel mogelijkheden voor verbeteringen in de combat en stealth, waarbij "de tactische zetten en precisie van spelers nog meer beloond kan worden". Qua stealth moet er nog meer vrijheid komen zodat spelers zelf bepalen hoe ze situaties aanpakken. Een andere punt van focus is de besturing. Zo moet het schuilen achter objecten consistenter gaan werken en moet klimmen en kruipen beter reageren op de inputs van spelers.

      Star Wars Outlaws ontving op release de nodige kritiek vanwege bepaalde onafgewerkte gameplaysegmenten en bugs. Ubisoft gaf eerder al aan dat de game niet naar verwachting werd ontvangen en is verkocht. Het was dan ook een van de redenen voor het bedrijf om Assassin's Creed Shadows uit te stellen naar begin volgend jaar, om er zeker van te zijn dat die game wel aan de verwachtingen van fans voldoet.

      Aanbevolen voor jou

      Reacties

      Login of maak een account en praat mee!
      ▼ Volgende artikel
      Nieuwe Call of Duty: Black Ops 6-multiplayermaps voor seizoen één te zien
      Nieuws

      Nieuwe Call of Duty: Black Ops 6-multiplayermaps voor seizoen één te zien

      Hideout, Extraction en Heirloom

      Activision en Treyarch hebben de eerste bewegende beelden van drie nieuwe multiplayermaps die het aankomende eerste seizoen aan Call of Duty: Black Ops 6 worden toegevoegd getoond.

      De video geeft alvast een korte blik op drie nieuwe maps. Zowel Hideout als Extraction zijn puur bedoeld voor wedstrijden van zes tegen zes spelers. Heirloom is daarnaast bedoeld voor potjes van twee versus twee spelers, en via een speciale speellijst ook voor zes tegen zes spelers.

      Eerder werd al aangekondigd dat het eerste seizoen van Black Ops 6 (en Warzone) op 14 november begint. Activision belooft daarbij "een kolossale hoeveelheid gratis content" voor de multiplayer, Zombies en Warzone. Afgelopen week werden al de Infected-modus en de Nuketown-map aan de multiplayer toegevoegd.

      Gisteren is er een patch uitgekomen voor Call of Duty: Black Ops 6 waarmee de balans van diverse wapens, items en perks is aangepast. Lees er hier meer over.

      Call of Duty: Black Ops 6 is nu verkrijgbaar op PlayStation- en Xbox-consoles, pc en Xbox Game Pass. De game bevat een singleplayercampagne, multiplayer met nieuwe maps en een Zombies-modus met rondes. De campagne draait ditmaal om de Golfoorlog, en bekende Black Ops-personages zoals Frank Woods keren weer terug. De multiplayer bevat zestien maps. Nieuw aan de game is het Omnimovement-systeem, waarmee spelers in alle richtingen kunnen rennen, glijden, springen en duiken.

      Ron Vorstermans beloonde de game met een 8 in de Gamer.nl-review: "Zombies is dit jaar geweldig als vanouds. De singleplayer is heel vermakelijk, al zijn sommige missies richting het einde een beetje saai. De multiplayer is polariserend. Bekende problemen (spawns, kogelregistratie) zijn niet aangepakt. Hoewel de nieuwe manier van bewegen hele spectaculaire acties mogelijk maakt, zorgt het hoge tempo ook voor een hoge instapdrempel. Black Ops 6 is als totaalpakket een goede Call of Duty, maar gaat geen afgehaakte spelers overtuigen. Daarvoor is Black Ops 6 te veilig - zelfs voor een Call of Duty."

      View post on X

      Aanbevolen voor jou

      Reacties

      Login of maak een account en praat mee!