Review: SteelSeries Arena 9-luidsprekerssysteem
Reviews

Review: SteelSeries Arena 9-luidsprekerssysteem

SteelSeries is druk in de weer met het uitrollen van een behoorlijke hoeveelheid nieuwe producten. Er is een hele lijn nieuwe headsets, de Nova-serie, en nu komen ze ook nog met de Arena-serie. De Arena-serie bestaat uit een aantal speakersets speciaal ontworpen voor gamers.

Op moment van schrijven zijn er drie verschillende Arena-sets: de Arena 3, de Arena 7 en de Arena 9. De Arena 3 is een rechttoe rechtaan stereosysteem, de Arena 7 voegt hier een subwoofer aan toe en de Arena 9 is een heuse surround sound-opstelling met een linker-, midden- en rechtervoorspeaker, twee achterspeakers en een subwoofer. Het systeem is volledig compatibel met Windows-pc’s en in mindere mate met vrijwel ieder ander platform. Je kunt er via bluetooth zelfs een smartphone mee verbinden. De speakers zijn daarnaast ook volgestopt met ledverlichting. Zo op het eerst gezicht is de Arena 9 een behoorlijk complete geluidssetup voor gamers, maar hoe werkt hij in de praktijk?

Bouwkwaliteit

Het systeem bestaat zoals gezegd uit vijf speakers en een subwoofer. De speakers zijn allemaal gemaakt van hard, zwart plastic en beschikken over rgb-verlichting. Het ontwerp is redelijk sober, maar smaakvol. Dankzij de afgeronde randen van de speakers zien ze er redelijk luxueus uit. Als de rgb-verlichting uit staat, oogt het mat-doorzichtige plastic waarachter de lampjes verstopt zitten wel ietwat goedkoop. Alle speakers behalve de subwoofer en de iets bredere middenspeaker beschikken over een voet die het mogelijk maakt om de speakers te kantelen. Zet je het op je bureau, dan kun je de speakers bijvoorbeeld wat naar boven richten.

De subwoofer is helaas niet meer dan een uit de kluiten gewassen, zwarte doos. Deze doos is eveneens het centrale punt van het systeem: de aan- en uit-knop, usb-kabel die het systeem met de geluidsbron verbindt, ingang voor de controller en het volume van de subwoofer zelf, vind je allen op de achterkant van deze doos. De drie voorspeakers moeten ook allemaal middels kabels aan de subwoofer worden verbonden. Dat voelt een beetje ouderwets en beperkt enigszins in de plaatsing van het systeem: het is niet in iedere situatie even eenvoudig om de kabels mooi weg te werken. De achterspeakers moeten met elkaar worden verbonden met een kabel, maar verbinden gelukkig wel draadloos met het systeem, waardoor er in ieder geval aan de achterkant iets meer flexibiliteit is in het plaatsen van de speakers.

©GMRimport

We stipten al even de controller aan die je aansluit op de subwoofer. Dit is, als je de het systeem niet met een Windows-pc verbindt, de meest eenvoudige manier om alle instellingen te controleren. Het kleine ledschermpje op de cirkelvormige controller laat je door een menu scrollen met daarin onder andere instellingen voor het in- en uitschakelen van de rgb-verlichting, een equalizer en het maken van bluetoothverbinding. De buitenste ring kan daarnaast draaien en controleert daarmee het volume. Verbind je het systeem met een Windows-pc, dan kun je kiezen of je de controller gebruikt of liever alles op je computer instelt.

Software en features

Evenals alle nieuwe hardwareproducten van SteelSeries, is ook Arena 9 compatibel met de Engine-software. Deze hub biedt héél veel instelmogelijkheden voor dit surround sound-systeem in combinatie met Windows-pc’s: je kunt de kleuren van de rgb-verlichting kiezen, er is een zeer uitgebreide equalizer en het volume van iedere individuele speaker is apart te bepalen. Windows-pc’s zijn overigens het enige platform dat het systeem daadwerkelijk herkent als 5.1-systeem. Consoles en Macs zien de set als ’eenvoudige‘ stereo opstelling.

Desalniettemin kun je op andere platforms toch surround sound ervaren. SteelSeries gebruikt hiervoor een upmix-techniek. Dat is geen vernieuwende technologie, maar wel erg handig. Door het linker en rechter audiokanaal te bewerken en op een speciale manier samen te voegen, ontstaan er drie nieuwe audiokanalen: center, linksachter en rechtsachter. In het geval van een upmix beschikken deze dus niet over unieke audiocontent, maar hoor je hier een bewerkte versie van het stereomateriaal. De lokalisatie op de linker en rechter achterspeaker is daarmee dan ook vaak gelijk aan de linker en rechter voorspeaker. Hoewel dat niet hetzelfde effect oplevert als daadwerkelijke 5.1-surround sound, is het in veel gevallen toch een leuke toevoeging, omdat het de immersie behoorlijk vergroot.

©GMRimport

Klank

Wat direct opvalt als je muziek aanzet, is dat je het ontwerp van het systeem terug hoort in de klank. Je hebt de vijf kleinere speakers die een behoorlijke definitie in het midhoog weten te leggen en de subwoofer die veel draagkracht in het laag aan het systeem geeft. Daartussen, in het midlaag, is het soms echter een beetje aan de lege kant. Dit valt voornamelijk op bij akoestische, alternatieve muziek; muziek die van zichzelf wat wolliger en warmer klinkt. Het ontbreekt hierbij aan een beetje persoonlijkheid en intimiteit.

Stampende elektronische muziek is daarentegen geen probleem voor deze opstelling. Dankzij de overtuigend klinkende subwoofer zit het met het fundament sowieso wel goed en de rest van de speakers klinkt zoals gezegd behoorlijk gedefinieerd. Wat betreft lokalisatie is het behoorlijk goed gesteld met het systeem, maar verwacht bij stereocontent geen precisie in de lokalisatie op de achterspeakers. Die zijn er echt alleen voor de ervaring. En met die ervaring zit het goed bij dit systeem. Hoewel niet alle muziek even goed vertaalt, is het simpelweg erg leuk om muziek terug te horen in surround sound, zelfs als het een upmix is.

©GMRimport

Ook tijdens het gamen is de ervaring goed. Dit systeem heeft echt een hele hoge fun factor. De diepe klank van de subwoofer in combinatie met de surround sound benadrukt in veel actiegames op een leuke manier het over-the-top gevoel van explosies en snelle actie en ook bij openwereldgames versterkt de upmix het gevoel van immersie behoorlijk. De achterspeakers zijn tijdens veel gameplaymomenten echt een toegevoegde ervaring, zelfs als ze niet bijdragen aan extra lokalisatie. Wel valt ook tijdens het gamen het gebrek aan warmte in het midlaag soms wat op.

Dat gebeurt voornamelijk bij games waar veel wisselingen zitten tussen muziek en dialoog. De dialoog klinkt over het algemeen, mede dankzij de middenspeaker, erg krachtig en direct, terwijl de muziek in vergelijking soms een beetje door het systeem ‘fladdert’. Je moet er ook rekening mee houden dat het gebruik van een microfoon in combinatie met een speakersysteem nooit echt werkt: je krijgt echo’s of, in extreme gevallen, zelfs feedback. Online spelen en tegelijkertijd communiceren met medespelers is er dus niet bij met dit systeem.

Een grote meerwaarde van Arena 9 is dat het systeem ook prima geschikt is voor het kijken naar films en series. Net als bij het gamen moet je niet rekenen op ongelofelijke precisie in de lokalisatie, maar wel op een groot gevoel van immersie. Het valt daarnaast op dat het Arena 9-systeem behoorlijk veelzijdig is: het gaat goed om met zowel tragere, verhalende films en series als actievolle.

©GMRimport

Concluderend

Het Arena 9-systeem is niet geschikt voor de serieuze gamer die gebaat is bij milliseconden tijdswinst in het lokaliseren van vijanden. Er zijn daarnaast nog wel een aantal bezwaren te bedenken: je luistert vaak naar een upmix en niet naar daadwerkelijke 5.1-content en er zijn wel heel veel kabels voor een systeem uit 2022, waardoor je het niet zo snel in je woonkamer zult zetten. De prijs is daarnaast ook niet heel vergeeflijk.

Daar staat tegenover dat het heel erg leuk is om dingen te beluisteren op het SteelSeries Arena 9-systeem: de immersiviteit is groot, het systeem is in gebruik eenvoudig en ook de plug-and-play compatibiliteitsmogelijkheden zijn een grote plus. Het Arena 9-systeem is dan ook vooral systeem met een sterk gimmick-gevoel voor de casual spelers die wel houden van een beetje extravagantie met rgb-verlichting en het systeem kwijt kunnen in een aparte kamer, zodat je geen woonkamer vol kabels hebt. Ben je opzoek naar een precisie-instrument dat natuurgetrouw en extreem gedefinieerd weergeeft, dan volstaat dit product niet. Wil je een systeem dat je, naast een goede headset, af en toe kunt gebruiken voor het toevoegen van een beetje extra fun in gaming én films, dan is Arena 9 een prima optie.

Goed
Conclusie

SteelSeries Arena 9 heeft net iets te veel kabels, is behoorlijk aan de prijs en speelt in combinatie met consoles een upmix af in plaats van echte 5.1 surround sound. Desalniettemin is de Arena 9 een erg leuk luidsprekerssysteem. Al is het een upmix, vijf speakers om je heen met een dikke subwoofer erbij voegen veel toe aan je game-ervaring. Het is dan misschien geen perfect uitgedachte precisieset, maar het biedt wel een hoop plezier.

Plus- en minpunten
  • Goede subwoofer
  • Eenvoudig en erg leuk in gebruik
  • Stereo upmixen naar 5.1 surround sound
  • Veel kabels
  • Midlaag niet aanwezig genoeg

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten
Nieuws

NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten

Amerikaanse Marvel Rivals-ontwikkelaar al ontslagen, deel van Liquid Swords ook

Het uit China afkomstige NetEase - onder andere bekend van Marvel Rivals - zou van plan zijn om meer dan twaalf ontwikkelstudio's te sluiten.

Dat blijkt uit een reportage op Game File, de betrouwbare nieuwsbrief van gamejournalist Stephen Totilo. Eerder deze week werd de Amerikaanse tak van NetEase dat meehielp aan de ontwikkeling van Marvel Rivals al ontslagen. Daarnaast vielen er ontslagen bij het door NetEase gefinancierde Liquid Swords, de nieuwe studio van een van de oprichters van de Just Cause-ontwikkelaar.

Dit zou volgens Totilo nog maar het topje van de ijsberg zijn. Hij claimt dat meer dan een dozijn studio's mogelijk worden gesloten of verkocht, en dan met name de studio's van het bedrijf die buiten China gevestigd zijn. Dit zou een bewuste strategie zijn van het bedrijf om minder focus op deze teams buiten zijn thuisland te creëren.

NetEase is een van de grootste gamebedrijven ter wereld. NetEase heeft de afgelopen jaren samen met gerenommeerde ontwikkelaars overal ter wereld nieuwe gamestudio's opgericht, en het lijkt er dus op dat sommige van deze studio's nu dreigen gesloten of verkocht te worden.

Zo heeft NetEase geïnvesteerd in Rebel Wolves, een studio bestaande uit voormalige ontwikkelaars van CD Projekt Red waar men aan Blood of Dawnwalker werkt. Met Dragon Quest-Ryutaro Ichimura werd PinCool opgericht, het bedrijf kocht Heavy Rain- en Detroit: Become Human-studio Quantic Dream, Like a Dragon-bedenker Toshihiro Nagoshi opende met NetEase Nagoshi Studio en No More Heroes-ontwikkelaar Grasshopper Manufacture werd gekocht. Het is maar een kleine greep in de investeringen en aankopen die het Chinese bedrijf de afgelopen jaren heeft gedaan.

Ondanks de geruchten onthulde NetEase deze week recordcijfers voor het afgelopen kwartaal. Er werd een stijging van 1,5 procent aan omzet op het gebied van games en services waargemaakt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die omzet stond het afgelopen kwartaal op 2,9 miljard dollar. Marvel Rivals heeft inmiddels 40 miljoen spelers.

Overigens claimt Bloomberg in een artikel over NetEase-CEO William Ding dat hij overwoog Marvel Rivals te annuleren voor release. Ding zou het niet hebben zien zitten om Disney te betalen voor de rechten op Marvel-personages. Ook werd besproken of het mogelijk was om de superhelden voor zelfbedachte personages te vervangen. NetEase zelf ontkent deze claims en claimt sinds 2017 een nauwe samenwerking met Marvel te hebben.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden
Nieuws

Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden

De première staat gepland op 20 maart 2026

De live-action Street Fighter-film die eerder al werd aangekondigd heeft een nieuwe regisseur, namelijk Kitao Sakurai.

Dat meldt The Hollywood Reporter. Sakurai is vooral bekend van de in 2021 verschenen Netflix-film Bad Trip met komediant Eric André in de hoofdrol. Sakurai regisseerde ook The Eric André Show. Verder heeft hij enkele afleveringen van de Twisted Metal-televisieserie geregisseerd.

Hij neemt het stokje over van Danny en Michael Philippou, twee broers uit Australië die afgelopen jaar de film niet meer bleken te kunnen regisseren vanwege een mismatch in planning.

Concrete details over de live-action film zijn er nog niet. Wel zou de eerder aangekondigde premièredatum van 20 maart 2026 nog haalbaar zijn. Capcom, de ontwikkelaar en uitgever van de gamereeks, is wel betrokken bij de verfilming.

Er zijn al vaker (animatie)films gebaseerd op Street Fighter uitgekomen. Een van de bekendere voorbeelden is de in 1994 verschenen gelijknamige film met Jean-Claude van Damme als Guile en wijlen Raúl Juliá als M. Bison. In 2009 verscheen Street Fighter: The Legend of Chun-Li, met Kristin Kreuk als Chun-Li.

De meest recente game in de fighterreeks is Street Fighter 6, dat beschikbaar is op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en pc. Tom Kerkhof beloonde de game met een 9: "Door de gelikte presentatie, inventieve besturing en de uitgebreidste singleplayer-ervaring die de franchise ooit heeft gehad, is Street Fighter 6 toegankelijker dan ooit. Het spel oogt geweldig en speelt zelfs nog beter. Dit is zonder twijfel een van de leukste vechtspellen van de afgelopen tijd – en daarmee ook een van de beste delen uit de reeks."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!