Review: Flight Simulator 2024 biedt een turbulente ervaring
Reviews

Review: Flight Simulator 2024 biedt een turbulente ervaring

Meest toegankelijke sim ooit, als het allemaal werkt

Echt een vliegtuig besturen is voor de meesten van ons een onbetaalbare en onbereikbare ervaring. Microsoft Flight Simulator bood tot nu altijd ‘the next best thing’. Maar bereikt de nieuwste editie dezelfde hoogtes als zijn voorganger uit 2020?

Het is alweer vier jaar geleden dat Microsoft vriend en vijand verraste met een nieuwe, moderne vliegsimulator. De reeks leek na Flight Simulator X uit 2006 dood en begraven, een reliek uit de geschiedenis van de makers van Windows. Een reliek dat blijkbaar nog voldoende aanbidders had, getuige het feit dat X voor veel enthousiastelingen nog altijd als de ultieme virtuele vliegervaring werd gezien. De echte diehards bouwden volledig werkende replica’s van 747s in hun kelder en vlogen in real time van Amsterdam naar New York zonder ooit buiten de deur te komen.

Niet alleen de ultieme vliegfans bleven trouw. Ikzelf heb jarenlang ‘casual’ gespeeld, met als hoogtepunt het moment dat ik voor een artikel voor een tijdschrift eens proef op de som ging nemen: kan ik ook werkelijk vliegen? Een telefoontje met een vliegschool later en ik zat opeens in de cockpit van een echte Cessna, op de startbaan van luchthaven Lelystad voor mijn eerste, echte vlucht. Overigens was het vooral ook erg grappig om de fotograaf voor het artikel te bellen: joh, ik heb nog nooit van mijn leven een echt vliegtuig bestuurd en jij mag mee aan boord om dat te fotograferen!

Het antwoord is ja: ik kon (een beetje) vliegen. Nee, ik was lang niet klaar voor mijn brevet, maar ik kon de instrumenten lezen, navigeren en wist waar alle knoppen zaten. Daar merkte ik opeens ook het enorme verschil met de simulatie: vliegen is lang niet zo soepel als het achter een beeldscherm lijkt. Opeens voel je hoe de lucht weerstand biedt tegen het roer. Het lijkt tot op zekere hoogte ook meer op ‘varen’: de atmosfeer speelt een veel grotere rol dan wij gamers achter ons schermpje verwachten. Je drijft op lucht en de wind ‘klotst’ tegen de kist.

Hele aarde

Toen Microsoft in 2020 met een heuse moderne versie van Flight Simulator kwam, was ik verrukt. Vooral toen de game ook nog eens geweldig goed bleek te zijn. Microsoft Flight Simulator biedt een zeer solide simervaring met het absoluut unieke gegeven dat de hele aarde in de game zit. Dankzij satellietfoto’s en heel veel procedurele bebouwing kon ik opeens die vlucht van luchthaven Lelystad naar mijn woonplaats Kampen en weer terug exact zo ervaren als toen in het echt.

Fast forward naar 2024. Microsoft brengt weer een nieuwe Flight Simulator uit, die voortbouwt op de geweldige basis van 2020. Tenminste, dat is de belofte. Niet alleen krijgen we weer de hele planeet om met allerlei vliegtuigen te verkennen, maar voor het eerst in de geschiedenis van de franchise is er een carrièremodus. Hoewel er altijd wel een handvol missies beschikbaar waren voor de oude Flight Simulator-games - vaak via add-on-disks - is het voor het eerst dat Flight Sim ook een echte, volwaardige game wil zijn.

Watch on YouTube

Opstartproblemen

De teleurstelling is dan ook groot wanneer ik de game eindelijk installeer op mijn pc. Want na indrukwekkende beelden tijdens het opstarten loop ik onmiddellijk tegen een aantal flinke problemen op. Allereerst wanneer ik probeer mijn flight stick te gebruiken. In eerste instantie wil de sim wel erkennen dat ik er eentje heb aangesloten, maar worden alle bewegingen of knoppen genegeerd. Waarom dat opeens wel begint te werken na enige keren opnieuw opstarten is nog steeds niet duidelijk. Maar met de stick eenmaal in werking komt de volgende barrière: de carrièremodus werkt helemaal niet. Je mag een luchthaven selecteren om te beginnen, maar het spel blijft vervolgens hangen met een satellietzicht op de startbaan.

Free Flight werkt gelukkig wel, al is daar ook het een en ander op aan te merken. Vooral tergend is de grote hoeveelheid pop-in als het landschap verschijnt. Dit heeft bovenal te maken met het feit dat de game alle data voor de spelwereld niet lokaal opslaat, maar streamt. Offline spelen kan dus ook niet. Zelfs met een behoorlijk snelle internetverbinding zorgt die pop-in voor een constant gebroken illusie. Het is bij een sim meestal beter als het grafisch allemaal wat minder indrukwekkend is, zolang het maar consequent is. Steeds maar weer een vlakte met vage vlekken zien veranderen in een haarscherpe foto blijft je met je neus op het feit drukken dat het allemaal een illusie is. Gelukkig heeft dat weinig invloed op de framerate, die zelfs op een relatief minder krachtige videokaart (Nvidia 4070) constant op 60fps doortikt.

Als een paar dagen na de release van de game dan eindelijk een aantal flinke patches worden doorgevoerd en de hamsters in de servers van Flight Simulator 2024 blijkbaar nieuw voer hebben gekregen, draait de game opeens zoals hij zou moeten. Dan is het tijd om eens kennis te maken met die inmiddels mythische carrièremodus. En die is… degelijk. Het is in eerste instantie vooral een verkapte tutorial. Je moet namelijk eerst je vliegbrevet halen voor diverse toestellen. Dit doe je middels het doorlopen van lessen en uiteindelijk het slagen voor een examen. Het is een erg prettige manier voor nieuwkomers om de sim te leren kennen en als je denkt dat je alles al onder de knie hebt, kun je de lessen in principe overslaan. Wie vooral zelf wil vliegen kan met Free Flight sowieso in elk beschikbaar toestel stappen op elke willekeurige luchthaven, zonder dat je eerst een brevet moet halen.

Missies

Eenmaal gecertificeerd kun je in de carrièremodus met je kersverse vliegbedrijfje missies aannemen en deze uitvoeren. Post bezorgen bijvoorbeeld, of pizza’s. Maar ook passagiersvluchten horen erbij. Het verwarde me een beetje dat deze missies niet automatisch verbonden waren aan de luchthaven die ik als thuisbasis had gekozen (Rotterdam Airport), maar dat je juist over de hele wereld dingen te doen krijgt. Dit is op zich geen probleem en zorgt voor de broodnodige variatie. Het breekt wel een beetje de illusie van starten op een plek naar keuze en vanaf daar je imperium opbouwen, zoals door Flight Simulator in eerste instantie wordt gesuggereerd.

Maar nee, de carrièremodus is niet bedoeld voor een goedlopend verhaal of een consequente ervaring. Het doel is vooral om je te helpen om zo veel mogelijk uit de simulator te halen en zo veel mogelijk verschillende dingen mee te maken. Dat doet het goed, mits je voldoende geduld hebt. Het blijft tenslotte Flight Sim, en dat betekent dat je eerst en vooral goed moet kunnen vliegen. Dat is op zich een geweldige uitdaging en als ‘simmen’ met je klikt, kan het zenuwslopende momenten opleveren. Ten overvloede dus waarschijnlijk, maar als je verwacht dat Flight Simulator 2024 een actiegame is, dan wacht je een teleurstelling.

Wat niet teleurstelt is het simulatiemodel, dat realistischer lijkt dan de versie uit 2020. Online zag ik sommige mensen klagen over hoeveel last de Cessna opeens heeft van de wind. Dat is inderdaad het geval: als je in de eerste lessen probeert een nette bocht te maken zonder hoogte te verliezen, blijkt dat opeens een stuk moeilijker als het toestel zwiept en zwalkt. Dat is het moment dat ik weer terug moest denken aan toen in een echte cockpit zat en me verbaasde over hoeveel meer beweging er was. Zoveel zelfs, dat de fotografe achterin het toestel groen in haar gezicht uitsloeg. De constante kleine correcties die je in de game moet uitvoeren, komen veel dichterbij de werkelijke vliegervaring dan in Flight Simulator 2020. En als je in een zwaarder toestel zit, heb je meteen veel minder last van al die windvlagen.

Het uitzicht

Ondanks de eerder genoemde pop-in-problemen is het uitzicht in Flight Simulator 2024 fenomenaal. Zoals gezegd is de hele planeet wederom beschikbaar om te verkennen, al hebben sommige locaties meer details dan anderen. Mijn woonplaats bijvoorbeeld zag er vanuit de lucht net even anders uit dan in het echt. Toen ik wat lager vloog zag ik hoe dat kwam: de huizen zijn procedureel gegenereerd en lijken dus niet op hun werkelijke evenknie. Dit is absoluut niet erg en valt alleen op als je goed kijkt. Net zoals de auto’s die over de wegen rijden niet erg realistisch bewegen. Het zijn details die er niet toe doen, maar wel opvallen als je in ‘cameraview’ buiten je toestel even naar het landschap staart. Dit is overigens geen klacht, want het feit dat de game al zo’n realistisch beeld geeft via satellietbeelden en procedureel gegenereerde content is technisch enorm knap.

Flight Simulator 2024 biedt deze keer ook vanaf dag één de optie om virtual reality te gebruiken. Deze functie heeft waarschijnlijk nog wat werk nodig, want ook hier zijn er bugs in geslopen. Om met een compliment te beginnen: schakelen tussen een gewoon scherm en de vr-modus is een kwestie van ctrl+tab indrukken en je headset opzetten. Dit gaat naadloos. In vr lijkt de schaal echter niet helemaal te kloppen. Hoewel ik weet dat een Cessna best klein is, lijkt de vr-versie ongeveer 80% van de werkelijke grootte. Een groter probleem is dat in vr soms een grote zwarte rechthoek voor de voorruit verschijnt, die alleen weggaat als je even naar het menu gaat en weer terug. Het meest storende is dat de geluidseffecten in vr vaak om onverklaarbare redenen helemaal stilvallen en ook niet meer terugkomen als je weer naar het gewone scherm schakelt. De stem van de instructrice blijft wel gewoon hoorbaar.

Het is dan ook met licht gemengde gevoelens dat ik de Cessna weer aan de grond zet op de virtuele landingsbaan van Lelystad. De sim-ervaring is in de basis fantastisch, maar te veel technische problemen maken van het geheel een minder fijn pakket dan zijn voorganger. Het feit dat er zo kort na de release al zoveel is opgelost, is bemoedigend. Tegelijkertijd is het een duidelijk teken dat het spel gewoon nog niet klaar was voor zijn maiden flight. Wel is Flight Simulator 2024 het meest toegankelijke deel in de reeks ooit, met heel veel manieren om te spelen. Toch is het nog steeds vooral een ervaring voor sim-fans. Hoewel carrièremodus je het idee geeft dat het een game is, blijft Flight Simulator 2024 in zijn diepste wezen nog steeds die oude vertrouwde vliegsimulatie van weleer. En dat is misschien maar goed ook. Dit is een simulatie waar hobbyisten de komende jaren nog heel veel plezier uit gaan halen, maar zie het de komende maanden wel voor wat het is: een verkapte early access-release.

Microsoft Flight Simulator 2024 is nu beschikbaar op pc en Xbox Series X en S. De game is ook speelbaar via Xbox Game Pass. Wij speelden voor deze review op pc.

Goed
Conclusie

Hoewel het vliegmodel en dus de simulatie beter is dan ooit, zitten er te veel kleine irritaties in Microsoft Flight Simulator 2024 die de ervaring aantasten. De carrièremodus is een waardevolle toevoeging en het spel is haast eindeloos herspeelbaar voor zowel casual als hardcore simmers. Met veel liefde en toewijding van ontwikkelaar Asobo en ondersteuning van uitgever Microsoft zou het zomaar kunnen dat dit over een paar maanden de absolute top is op het gebied van vliegsimulaties. Die hoogtes bereikt de game op dit moment nog niet.

Plus- en minpunten
  • Carrièremodus geeft spelers goede begeleiding
  • Enorm veel te zien en te doen
  • Hele wereld beschikbaar
  • Veel bugs en kleine irritaties
  • Pop-in
  • Vr-modus buggy

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Joy-Cons van Nintendo Switch 2 op gelekte foto's te zien
Nieuws

Joy-Cons van Nintendo Switch 2 op gelekte foto's te zien

De leaks blijven maar komen, maar de console is nog altijd niet officieel onthuld

In China zijn er foto's van wat waarschijnlijk de Joy-Cons voor de Nintendo Switch 2 zijn online geplaatst.

De foto's zijn op moment van schrijven nog op Reddit te zien en tonen alleen de zij- en achterkant van een Joy-Con. Daarbij is duidelijk de verhoging bij de schouderknop te zien en het feit dat de het railsmechanisme om de Joy-Cons aan te sluiten op de Switch 2 zelf vervangen is voor een soort magnetisme. Dat komt overeen met eerdere geruchten.

Hoewel de Switch 2 nog niet officieel is onthuld, gaan er al geruime tijd veel geruchten over de console. Eerder deze week werd een patent van Nintendo gespot dat lijkt te hinten naar DLSS-achtige upscaletechnologie, en eind vorig jaar claimde iemand de Switch 2 al te hebben gezien. Ook bracht een andere accessoiremaker al renders uit van wat mogelijk een draagtas voor de Switch 2 is. Het is niet bekend wanneer Nintendo precies de Switch 2 onthuld - alleen dat dit ergens voor april gebeurt.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
PlayStation-CEO verwacht dat consoles voorlopig niet verdwijnen
Nieuws

PlayStation-CEO verwacht dat consoles voorlopig niet verdwijnen

Wel denkt het bedrijf na over groei via verschillende wegen

Hideaki Nishino, de Platform Business Group CEO van Sony Interactive Entertainment, ziet consoles voorlopig niet verdwijnen.

Nishino werd door Famitsu (via Mp1st) gevraagd naar zijn toekomstvisie voor spelcomputers. Daarbij werden de mogelijkheden van cloudgaming ten opzichte van traditionele hardware aangehaald, en werd aan hem gevraagd of Sony consoles blijft maken of dat er in de toekomst mogelijk grote verschuivingen plaatsvinden.

"Op dit moment worden er veel PS4-games gespeeld en groeit de hoeveelheid PS5-games in rap tempo", zo antwoordde Nishino. "Het is onwaarschijnlijk dat dit opeens verandert, dus is er geen twijfel over mogelijk dat spelcomputers voorlopig belangrijk blijven voor onze strategie."

Dat wil echter niet zeggen dat Sony niet nadenkt over toekomstige groei. "We zien groei in het aantal beschikbare pc's en andere manieren (om games te spelen), dus we denken na over hoe we het totaal aantal PlayStation-spelers kunnen laten groeien, inclusief PSN-leden. Cloudgaming is mogelijk op de PlayStation Portal en sommige mensen denken dat we al in het tijdperk van cloudgaming zitten. Je hebt echter nog altijd een controller en scherm in je handen nodig. We zien hardware voor nu dan ook niet verdwijnen."

Nishino werd ook gevraagd over de alsmaar groeiende levenscyclus van consoles. Hoewel de PlayStation 5 meer dan vier jaar geleden uitkwam, komen er immers nog regelmatig PS4-games uit. Nishino denkt dan ook dat de PlayStation 5 een lange levenscyclus zal hebben, maar dat dit geen effect zal hebben op de komst van de PlayStation 6. "Het is geen goed idee om de release van het volgende product met nieuwe technologie uit te stellen. De timing van de release van nieuwe hardware hangt samen met de evolutie van technologie en onze mogelijkheid om die technologie te implementeren. Ik denk dat het belangrijk is om nieuwe producten aan te bieden terwijl consumenten de bestaande producten gebruiken en zo het totaal aantal games dat we bieden uit te breiden."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!